Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Kasplanten

22 maart 2018

Afhankelijk van waar u woont, moet u als tuinier uw planten en tuin aanpassen aan de voorwaarden in uw omgeving. Dit kan een korter of langer groeiseizoen betekenen en er zijn beperkingen van wat er mogelijk is om buiten te kweken. De kas is een aangename gecontroleerde omgeving, waar een aangepaste temperatuur gerealiseerd kan worden, zodat u planten kunt kweken die buiten anders zouden mislukken. In de beschutte omgeving van een kas kweekt u planten die wat extra verzorging nodig hebben. Planten die extra warmte nodig hebben en die graag tochtvrij willen staan, groeien en bloeien in het volle licht beter.

Kasplanten

Eetbare gewassen in de kas

Als het gaat om eetbare gewassen, kan de kas uw geheime wapen zijn voor een wereld aan nieuwe planten door het verlengen van het tuinseizoen.

Naast zaailingen kweken in het voorjaar, als de grond nog te koud of te nat is en nachtvorst nog steeds een risico is, zijn er planten die gelijkmatige warmte onder glas nodig hebben. U kunt de kas extra verwarmen, maar voor de meeste planten is een onverhitte kas voldoende om warmteminnende planten te proberen.

De voor de hand liggende planten voor uw kas zijn tomaat en komkommer. Alhoewel er buitenvariëteiten van beide, doet de tomaat het niet echt goed in natte zomers buiten. Beide planten houden van hitte en strijden tegen de nachtelijke temperatuur-daling die we overal hebben, maar elke vorm van nachtvorst kan elke warmte minnende plant de das omdoen. In de kas, met een paar tomaten- en komkommer-planten, zult u veel zongerijpte oogst kunnen kweken voor een smakelijke zomersalade.

Warmteliefhebbers in de kas

Andere eetbare planten die de in bescherming van een kas goed gedijen, zijn de vruchtgroente aubergine, paprika en peper. Aubergine heeft een minimumtemperatuur van 21 graden nodig om vruchten te laten rijpen. Onze zomers zijn gewoon niet lang genoeg of warm genoeg om deze goed buiten op te kweken, laat staan, het fruit te rijpen.

Of kies voor iets meer exotisch, ananaskers of okra.  Zij hebben vergelijkbare condities als voor tomaten.

Ook echte warmteliefhebbers meloenen of zoete aardappelen kunt u proberen, maar vergeet niet, hoe meer exotisch u gaat, zelfs in een kas deze planten kunnen mislukken als we een slechte zomer hebben.

Sommige kruiden zoals basilicum en peterselie kunnen ook buiten worden gekweekt. Ze doen dat minder goed in natte jaren. In een kas waar temperatuur en vochtniveau zijn gecontroleerd, produceren ze meer en smakelijker eetbare bladeren.

Een orangerie vol citroenen staat ook vaak op een verlanglijst.

Bloemen in de kas

Tenslotte zijn er mooie bloemen die in gunstige kasomstandigheden overdadiger zullen bloeien. Ze fleuren uw tijd op in de kas als het weer buiten tegenvalt. U kunt canna’s, geraniums, dahlia’s en orchideeën overwegen, of zelfs Bougainvillea die in grote potten gekweekt kunnen worden om van de zomer op het terras te zetten.

 


Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.