Skip to main content
account
0 items

5 x water geven

12 mei 2020

Tijdens droge periodes is het heel belangrijk om water te geven aan je planten in de tuin. In ons blog vind je 5 bewater systemen die niet mogen ontbreken in je tuin.

5 x water geven

Het is droog in Nederland. Ondanks de stortbuien begin mei is er niet op te boksen tegen de droogte. Belangrijk is daarom om te blijven water geven. Zeker als het hard waait, zullen je planten het zwaar te verduren krijgen. Daarom in dit blog een aantal handvatten om het water geven goed aan te pakken. Denk goed na wat je aanschaft, want het prettige van goede waterspullen is dat je zelf droog blijft. Belangrijk hierbij; onderhoud plegen en na september vorstvrij opbergen!

Gieters

Gieter water gevenAl heb je nog zo’n dure ondergrondse beregeningsinstallatie, plaatselijk met de hand water geven blijft nodig. Een goede gieter mag dus niet ontbreken! Denk goed na over waarvoor je deze wilt gebruiken; verplanten, zaaigoed, potten en bakken, plantenkas en in smalle borders. Of wat dacht je van binnen de planten water geven? Voor elke situatie is een andere gieter geschikt.

Tuinslang

Een tuinslang kan niet ontbreken in de tuin. Helaas schreeuwen de meeste  om aandacht, terwijl je juist zoveel mogelijk sfeer probeert te creëren in je tuin. De Wiltfang heeft een slang die donkergroen is en daardoor goed past bij een tuin. Groot voordeel… hij raakt niet in de knoop!

Waar je ook voor kunt kiezen is een druppelslang, daar heb je geen omkijken meer naar! Leg hem door de tuin, net iets onder de grond en je hebt het hele seizoen lang bewatering. De druppelslang heeft namelijk hele kleine gaatjes die langzaam water afgeven. Vooral heel geschikt voor jonge hagen.  

Sproeiers

Wanneer het warm is, droogt de tuin snel uit. Met grote droogte is extra water geven aan de tuin daarom geen slecht idee. Omdat je geen zin hebt om dat allemaal met de hand te doen, is een sproeier een goede oplossing! Vooral omdat het erg tijdrovend is. Onze tip: Sproei één keer per week zo’n twee uur achter elkaar. De beste tijd is tussen vier uur ’s middags en acht uur ’s avonds. Het water kan dan rustig zakken in de grond, zonder dat het water verdampt in de zon.

Iedereen heeft andere wensen voor het besproeien van de tuin. De Wiltfang heeft duurzame spuit- en sproeioplossingen met een lange levensduur, waarmee je eenvoudig en comfortabel de tuin kunt besproeien. Bijvoorbeeld een zwenksproeier, sproeivoet met sproeistuk of een sectorsproeier.  

Regenton

Wist je dat een huishouden per jaar ongeveer 2.200 liter water gebruikt om de planten te bewateren!? Door een regenton te gebruiken, spaar je daar flink op! Ook zit hier geen kalk in, wat beter is voor de planten. Dat wil je toch ook?
Regentonnen zijn er verschillende soorten en maten. Ze zijn er in hout en kunststof. Dan nog rond, langwerpig met of zonder bloembak en zelfs als muur.

Nog meer voordelen weten van een regenton? Lees dan dit blog van TuinHappy en ontdek waarom je een regenton moet plaatsen in je tuin!

Speciale watergevers

Ga je op vakantie of een lang weekend weg. Gebruik dan een handig druppelsysteem of een natmat en je hoeft ook je buren niet meer te vragen om de planten te verzorgen. We hebben een aantal handige gadgets, zoals mooie terracotta druppelaars. Deze zijn poreus en geven daardoor geleidelijk water aan je planten. Plaats er een wijnfles of een petfles in en je bent ook nog eens op een duurzame manier bezig!  


We ontdekken steeds meer hoe belangrijk het is om te weten waar eigen voedsel vandaan komt. Moestuinieren wordt dan ook steeds populairder en de mogelijkheden om te kweken zijn heel breed. Eén van die groenten die je kunt kweken, zijn aardappels. Een relatief eenvoudig te kweken groente (of eigenlijk knol) en bruikbaar voor zoveel verschillende gerechten. Met de tips uit ons blog kun jij ook van start.
Nu de lente echt begonnen is en het door de zomertijd langer licht is, kunnen we weer fanatiek aan de slag in de tuin. De zon gaat steeds later onder, dus buiten zitten gaat tot in de late uurtjes. Heerlijk na een lange werkdag, of gewoon in het weekend omdat je er geen genoeg van kunt krijgen. De lente laat ons opleven en dat moeten we ook doen met de border. Meer leven creëren! Dat kan met een paar eenvoudige stappen.
Een gezonde tuin, betekent ook een plek waar dieren graag voedsel en veiligheid komen zoeken. En dan moet je niet alleen denken aan vogels en egels, maar juist ook aan de insecten als vlinders , hommels en (solitaire) bijen. Deze insecten dragen bij aan onze voedselketen. Hoe meer voedsel voor hen te vinden is in jouw gezonde tuin, hoe beter het gaat met de populatie van deze dieren. Met name de bijen kunnen daar een beetje hulp bij gebruiken. En dat is veel eenvoudiger dan je denkt!
Nu de zon schijnt, begint het bij iedereen te kriebelen om naar buiten te gaan. In deze tijd is het ok belangrijk om het gazon extra aandacht te geven. Zo geniet je straks in de zomer van een prachtig groen gazon. In dit blog geven we 5 stappen voor een stralend gazon!
Van januari tot maart kun je voor het eerst de fruitbomen snoeien. Doe dit na de vorst en als het droog is om ziektes te voorkomen. Jonge bomen behoeven meer aandacht dan de oudere fruitbomen. Ook is het gebruik van het juiste materiaal heel belangrijk. Lees in ons blog waar je allemaal op moet letten.
Je hebt vast wel eens het woord grelinette voorbij zien komen, maar wat betekent het nou? En wat kan je ermee? Het belangrijkste is de grond beluchten. Hoe je dit doet en waarom je voor een grelinette en niet een spitvork moet kiezen om de grond te beluchten, leggen we uit in dit blog.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.