Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

April 2014: Het is Lente

28 maart 2014
Marga Boutkan - Natuurcoach en herborist

Marga Boutkan vertelt u alle over kruiden, geurkruiden, medicinale en culinaire kruiden.

April 2014: Het is Lente

Het is lente!

April, nu is het echt lente! De natuur houdt zich niet zo aan kalenders en wist dit blijkbaar al veel eerder. Ze verraste ons dan ook vroeg met bloeiende forsythia, dwergkwee en prunus.  In de eerste week van maart vlogen er al weer citroenvlinders en kleine vossen rond, een week eerder dan vorig jaar. Sommige kruiden, zoals duizendblad, madeliefje, goudsbloem, kamille en paardenbloem, wisten zelfs de afgelopen milde winter met bloem en al te overleven. Net als de lente bloeien ook wij weer op. Hoe gaan we de komende tijd zelf kleur aanbrengen in ons leven en wat willen wij creëren en zaaien om er het hele jaar door plezier van te hebben?

  Een bruikbare kruidentuin

Vragen waar een herborist wel raad mee weet, want natuurlijk ga ik aan de slag in mijn kruidentuin.

Vorig jaar legde ik deze voor het eerst aan met geneeskrachtige kruiden, veel goudsbloemen voor het maken van mooie oliën, theeën en tinctuur, planten waar vlinders dol op zijn en een cirkel met geurige, Mediterrane kruiden. Voor een kruiden- en geurliefhebber is een kruidentuin van 50 m2 al gauw te klein, want wat zijn er veel bijzondere kruiden, die bovendien tevens lekker ruiken. Gelukkig heb ik mijn kruidentuin begin dit jaar dan ook uit kunnen breiden naar 200 m2.

  Medicinale en culinaire kruiden

Inmiddels heb ik een tuinontwerp gemaakt, meerdere boeken doorgespit en een favorietenlijstje samengesteld. Er zijn veel thema’s waarnaar een kruidentuin kan worden ingericht, zoals naar de geneeskracht van kruiden, kruidenmiddelen voor verzorging en welzijn en culinaire kruiden. Een andere insteek is om kruiden in te delen naar interessegebied als Mediterrane, Aziatische, Ayurvedische kruiden, kruiden bij koorts en griep, vrouwenkruiden of verfkruiden. Kortom, er is veel mogelijk, maar ik houd het op de eerst genoemde toepassingen en mijn favorieten: de geurkruiden. Met het aanbrengen van kleuren en het creëren zit het dus wel goed, nu nog bedenken wat te zaaien. Van het afgelopen jaar heb ik veel zaden over kunnen houden, zoals die van bijvoorbeeld mariadistel (een leverkruid), goudsbloemen (voor een gezichtscrème), dropplant (voor het lekkere), kaasjeskruid (voor het keelgebied), bernagie (mooi die blauwe bloempjes in de salade) en rode zonnehoed (weerstandbevorderende tinctuur). Via collega-herboristen kom ik ook nog aan wilde peen (zo’n prachtig kruid), juffertjes in het groen, Roomse kervel, wilde cichorei en margrieten. Het bijzondere is dat deze kruiden allemaal eetbaar zijn en ik kijk er al naar uit om hier smaakvolle kruidengerechten mee te maken. Wie het afgelopen jaar minder zaden gehamsterd heeft, kan bij De Wiltfang kiezen uit kruiden-, groente- en bloemenzaden. Daarnaast zijn hun zadenbewaarzakjes en blikken heel handig.

Aromatuin

En dan tot slot natuurlijk nog de geurkruiden. Want wat mag er bijvoorbeeld niet ontbreken in mijn aromatuin? Lavendel (daar kan ik geen genoeg van krijgen), citroenverbena, scharlei, zeepkruid, engelwortel, kamille, munt, salie, anijs, bergamot, rozemarijn, damastbloem en ook witte reseda, de damascener en hondsroos en de roosgeranium. De geur zal ongetwijfeld veel vlinders en insecten aantrekken. Wil je ook geurkruiden in jouw tuin, denk dan verder eens aan de prachtig rode Dark Opal en de groene Genovese basilicum van De Wiltfang.

 

 Al genietend van een zuiverende brandnetelthee (niet weggooien dus), ga ik ook deze maand weer met veel plezier aan de slag in mijn kruidentuin. Ik hoop jij ook!

 

Kruidige groeten, Marga Boutkan

Natuurcoach en herborist, www.giftsofnature.nl

Tekst en foto’s: Marga Boutkan

Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.
Om planten tegen vorst, wind en regen te beschermen kun je ze inpakken. De meeste planten kun je beschermen met een constructie van stokken en jute, met daartussen wat stro en droog blad. Sommige planten moet je bij -5 °C inpakken
Het najaar is dé tijd om aan de slag te gaan als je in het voorjaar wil genieten van een kleurrijke tuin. In oktober en november zijn de beste maanden om lentebloeiende bloembollen te planten. Het is een klein klusje en vanaf januari kun je al genieten van de eerste bloeiers.
Het is belangrijk om de dakgoten regelmatig schoon te maken, want als de goten niet doorstromen kunnen deze overstromen of zelfs voor lekkage zorgen. Het is belangrijk om minimaal 1 keer per jaar de dakgoten schoon te maken. Afhankelijk van de omgeving waar je woont, veel bomen of open vlakte. Wanneer de herfst zijn intrede doet is het verstandig om van te voren de dakgoot te inspecteren en schoon te maken.
Vanaf juli tot eind september en wellicht begin oktober als het weer zacht blijft kan je gaan oogsten of plukken oftewel het plukseizoen is begonnen. Bloemen, appels, pruimen, peren, aardbeien, …..
Heb je last van een verwoeste tuin na harde windvlagen of regenbuien? Een plantensteun kan de oplossing zijn tegen de vernieling van de planten in de tuin. Help de planten met wat stevigheid. Op deze manier ben je de storm voor en zorg je ervoor dat de tuin vol staat met sterke vaste planten. De plantensteunen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten om de planten een steun te geven die de plant nodig heeft.
Zomer 2018: regentonnen bleven leeg en op veel plaatsen was er een sproeiverbod. Bloeiende borders hebben het vorige jaar zwaar gehad en op veel plaatsen lagen de planten er slap en verwelkt bij. Liefhebbers van bloeiende planten kijken met lede ogen naar de droge lente van dit jaar. Krijgen we weer een zomer met extreem warme temperaturen? Hoe zorgen we voor mooie borders bij dit soort warme, droge zomers?
Iedere tuinliefhebber krijgt er mee te maken; het bewateren van de tuin. Met een mooie gieter langs de potten en perken lopen, is natuurlijk heel idyllisch maar bij een grotere tuin is dat een tijdrovende klus. Gelukkig zijn er een heleboel soorten sproeihulpen in omloop. Voor iedere tuineigenaar wat wils.
Wil jij je komende zomer niet ergeren aan mossig gazon, met hier en daar een kale plek en paardenbloemen? Natuurlijk vraagt dit een beetje aandacht en tijdsinvestering, maar de weg naar een mooi groen gazon is niet lang en ingewikkeld. Begin vandaag met onderstaande tips en je buren zeggen deze zomer; het gras bij de buren is groener!
Eetbare bloemen zijn hip! Ze maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een vrolijke aanblik. Maar ook als kruid in een gerecht kunnen bloemen een extra dimensie toevoegen. Proef of de smaak meer honingachtig is of pittig en probeer het eens uit!
Ben je ook graag in de winter met tuinplanten bezig, maar hou je niet van nat weer? Wil je in alle seizoenen graag groenten uit eigen tuin, maar woon je in Nederland? Je hebt mediterrane planten, maar je vindt de winterhoezen geen sieraad voor je tuin? Dan is een tuinkas wellicht een mooie oplossing voor jou.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.