Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

April 2014: Het is Lente

28 maart 2014
Marga Boutkan - Natuurcoach en herborist

Marga Boutkan vertelt u alle over kruiden, geurkruiden, medicinale en culinaire kruiden.

April 2014: Het is Lente

Het is lente!

April, nu is het echt lente! De natuur houdt zich niet zo aan kalenders en wist dit blijkbaar al veel eerder. Ze verraste ons dan ook vroeg met bloeiende forsythia, dwergkwee en prunus.  In de eerste week van maart vlogen er al weer citroenvlinders en kleine vossen rond, een week eerder dan vorig jaar. Sommige kruiden, zoals duizendblad, madeliefje, goudsbloem, kamille en paardenbloem, wisten zelfs de afgelopen milde winter met bloem en al te overleven. Net als de lente bloeien ook wij weer op. Hoe gaan we de komende tijd zelf kleur aanbrengen in ons leven en wat willen wij creëren en zaaien om er het hele jaar door plezier van te hebben?

  Een bruikbare kruidentuin

Vragen waar een herborist wel raad mee weet, want natuurlijk ga ik aan de slag in mijn kruidentuin.

Vorig jaar legde ik deze voor het eerst aan met geneeskrachtige kruiden, veel goudsbloemen voor het maken van mooie oliën, theeën en tinctuur, planten waar vlinders dol op zijn en een cirkel met geurige, Mediterrane kruiden. Voor een kruiden- en geurliefhebber is een kruidentuin van 50 m2 al gauw te klein, want wat zijn er veel bijzondere kruiden, die bovendien tevens lekker ruiken. Gelukkig heb ik mijn kruidentuin begin dit jaar dan ook uit kunnen breiden naar 200 m2.

  Medicinale en culinaire kruiden

Inmiddels heb ik een tuinontwerp gemaakt, meerdere boeken doorgespit en een favorietenlijstje samengesteld. Er zijn veel thema’s waarnaar een kruidentuin kan worden ingericht, zoals naar de geneeskracht van kruiden, kruidenmiddelen voor verzorging en welzijn en culinaire kruiden. Een andere insteek is om kruiden in te delen naar interessegebied als Mediterrane, Aziatische, Ayurvedische kruiden, kruiden bij koorts en griep, vrouwenkruiden of verfkruiden. Kortom, er is veel mogelijk, maar ik houd het op de eerst genoemde toepassingen en mijn favorieten: de geurkruiden. Met het aanbrengen van kleuren en het creëren zit het dus wel goed, nu nog bedenken wat te zaaien. Van het afgelopen jaar heb ik veel zaden over kunnen houden, zoals die van bijvoorbeeld mariadistel (een leverkruid), goudsbloemen (voor een gezichtscrème), dropplant (voor het lekkere), kaasjeskruid (voor het keelgebied), bernagie (mooi die blauwe bloempjes in de salade) en rode zonnehoed (weerstandbevorderende tinctuur). Via collega-herboristen kom ik ook nog aan wilde peen (zo’n prachtig kruid), juffertjes in het groen, Roomse kervel, wilde cichorei en margrieten. Het bijzondere is dat deze kruiden allemaal eetbaar zijn en ik kijk er al naar uit om hier smaakvolle kruidengerechten mee te maken. Wie het afgelopen jaar minder zaden gehamsterd heeft, kan bij De Wiltfang kiezen uit kruiden-, groente- en bloemenzaden. Daarnaast zijn hun zadenbewaarzakjes en blikken heel handig.

Aromatuin

En dan tot slot natuurlijk nog de geurkruiden. Want wat mag er bijvoorbeeld niet ontbreken in mijn aromatuin? Lavendel (daar kan ik geen genoeg van krijgen), citroenverbena, scharlei, zeepkruid, engelwortel, kamille, munt, salie, anijs, bergamot, rozemarijn, damastbloem en ook witte reseda, de damascener en hondsroos en de roosgeranium. De geur zal ongetwijfeld veel vlinders en insecten aantrekken. Wil je ook geurkruiden in jouw tuin, denk dan verder eens aan de prachtig rode Dark Opal en de groene Genovese basilicum van De Wiltfang.

 

 Al genietend van een zuiverende brandnetelthee (niet weggooien dus), ga ik ook deze maand weer met veel plezier aan de slag in mijn kruidentuin. Ik hoop jij ook!

 

Kruidige groeten, Marga Boutkan

Natuurcoach en herborist, www.giftsofnature.nl

Tekst en foto’s: Marga Boutkan

Hou jij ook zo van tuinieren? Ben jij ook het liefst de hele dag in de tuin bezig? Het is november en het begint langzaam weer kouder te worden in Nederland. Het aantal lichturen wordt minder en voor je het weet ligt er dik pak sneeuw in de tuin. Ondanks dat het kouder wordt hebben we een prachtige zomer gehad dit jaar met veel zonuren. Doordat het zo’n mooie zomer geweest is in ons land hebben we veel kunnen doen in de tuin. Tuinplanten kopen en planten, bomen snoeien, grasmaaien en nog veel meer. Maar hoe weet je nou wanneer je een boom kan snoeien of wanneer je kan grasmaaien of welke planten winterbestendig zijn?
Leonard Cohen zong vroeger over november: New York is cold but I like where I’m living… Inderdaad een maand waarin het koud kan zijn, maar ook even goed nog zeer aangenaam. Oké, de jas of vest kan er bij aan, maar op een droge dag valt er nog prima te klussen in en om het huis. De maand november is bij uitstek ieder jaar net als februari trouwens perfect om een aantal zaken in orde te maken.
Uit milieuoverwegingen, praktisch oogpunt of een financieel motief, het maakt eigenlijk niet uit waarom je het doet. Composteren in eigen beheer heeft voordelen. Het is toch ook zonde om al dat keukenafval en die tuinresten eerst in de container te gooien, het af te laten voeren naar een composteerbedrijf en dan later je eigen afval terug te kopen in de vorm van compost?
Bosbessen noem ik ze, eigenlijk zijn het blauwe bessen. Ik heb vier struiken staan, waarvan er twee een naam hebben: ‘Blue crop’ en ‘Goldtraube 71’. Van juli tot november kan ik deze gezonde, smakelijke blauwe bessen oogsten.
Als je erover nadenkt om een vijver aan te leggen dan kun je dit gemakkelijk zelf doen. Zelf een vijver aanleggen begint met een goede voorbereiding . Zo moet je allereerst goed nadenken over de grootte en de vorm van je vijver. Je kunt namelijk een heleboel dingen zelf doen, maar een vijver aanleggen is niet zomaar even gedaan. Zo moet je een goed plan hebben en je hebt ook het een en ander nodig als het aankomt op vijverproducten. Hieronder lees je hoe je op de juiste manier een vijver kan aanleggen
In een duurzame tuin zijn alleen materialen gebruikt die duurzaam zijn. Dat betekent dat ze niet belastend zijn voor het milieu en een lange levensduur hebben. Er worden bewuste keuzes gemaakt, water en energie bespaard, en goed gezorgd voor grond en dieren. Een duurzame tuin is zowel op een klein balkon, als een tuin met vele hectaren grond te realiseren. In dit blog gaan we je tips geven over hoe jij je tuin het beste duurzaam kunt maken!
Zaaien, voorzaaien, verspenen, wieden, uitdunnen en oogsten. In mei is het lekker druk en met wat geluk ook erg mooi weer. Een fijne tijd om van de tuin te genieten.
De laurier is als struik te planten maar ook prachtig om er een haag van te planten. De laurier is een wintergroene struik, hierdoor prima geschikt voor een haag die u zomer en winter privacy bied. De grote glanzende bladeren vormen al snel een dichte groene haag. Wel is het een snelgroeiende struik
Snoeien en knotten is van alle tijden. Door de eeuwen heen hebben we altijd de drang gehad om bomen te vormen, in model te brengen. Door de eeuwen heen hebben we ook geleerd dat vrijwel elke boom te snoeien is. Enig voorbehoud is dat de boom van nature een herstellend vermogen heeft. Welk gereedschap bij het knotten en vormen van bomen het best te gebruiken is, hangt af van de boom.
Altijd al willen weten wat er in deze tijd van het jaar gesnoeid kan worden en met welk gereedschap dit het beste kan gebeuren? Lees dan de februari tuinblog van Claudia Reina bekend van emagazine "Smultuin". Claudia legt uit hoe fruitbomen, kleinfruit, hazelnoot, vlinderstruiken en rozen gesnoeid moeten worden.
Januari, een mooie maand om te bezinnen op het nieuwe jaar. Juist op die momenten kan de natuur ons hierbij helpen

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2018 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.