Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

April 2015: Schoffelen

25 maart 2015
Jaap Sneeboer

Mij, Jaap Sneeboer, is gevraagd een tuinblog te schrijven maar ik weet nu al dat ik mij op heel glad ijs ga begeven. U zal zich misschien afvragen, hoezo? Die Sneeboer, die moet toch wel wat van de tuin weten? Ik zal u maar eerlijk bekennen: ....

April 2015: Schoffelen

Mij is gevraagd een tuinblog te schrijven maar ik weet nu al dat ik mij op heel glad ijs ga begeven. U zal zich misschien afvragen, hoezo? Die Sneeboer, die moet toch wel wat van de tuin weten? Ik zal u maar eerlijk bekennen: alles wat ik van de tuin weet komt van gepassioneerde tuinliefhebsters en tuinliefhebbers zoals U. Ik sta dan wel op consumenten beurzen maar dat is voor mijn “input” , u heeft een probleem en wij proberen die op te lossen. Maar na al die jaren moet ik echt wel toegeven: U, maar ook mijn buitenlandse beurzen hebben mij echt vergiftigd met tuin, ik weet tuin dan ook veel meer te waarderen.

Wat is wijsheid?

Wat ik van een heel oude professionele tuinder bij ons uit de buurt heb gehoord: Vlak na de winter, voordat de groenten, zaden en dergelijk  worden uitgezet het gehele perceel schoffelen. Schoffelen? Er staat toch niets? Ja schoffelen, aan de oppervlakte mag je misschien niets zien maar daaronder kiemt al zoveel, dat wil je niet weten. In het seizoen scheelt het zeker de helft schoffelwerk als je dit vooraf doet.

April:

De Siertuin:

Afhankelijk van de winter is het nog mogelijk om vaste planten te verplanten cq te scheuren, een verjongingskuur dat kan plaats vinden na 3 tot 5 jaar. 

De Moestuin:

Het prepareren van de moestuin, ik weet nog van de term 1 of 2 diepen. Vandaag de dag is 1 diep meer als genoeg waarna alles met een hark wordt geëgaliseerd, verkruimeld en nu maar wachten en wachten:

Tot IJsheiligen! Maar is IJsheiligen wel heilig? Door het opwarmen van de aarde zouden we de plant/zaaitijd toch een paar weken naar voren kunnen trekken? Dan is toch de plantlijn set om alles op een rechte lijn te zetten onontbeerlijk net zoals de regelhaalder. Het trekken van een regel/sleuf om hem na het zetten van het plantgoed met de zijkant van het gereedschap weer dicht te strijken.

Gazon:

Deze periode is toch wel het moment om mos uit het gras te verwijderen, de wortels van het gras de snijden om zo extra wortelgroei te stimuleren. Maar heeft u wel eens overwogen om dezelfde verticuteerhark te gebruiken in uw moestuin? U trekt daar kaarsrecht in 1 keer 6 zaaigleuven.

Het gazon nat? Dan is nu de tijd rijp om uw gazon te beluchten. Voordat u begint maar ook als u klaar bent de beide pijpjes aan de binnen- en buitenkant in sprayen met WD-40 ( olie op waterbasis om het vastlopen van de grond in de pijpjes te voorkomen). Als u gazon te nat is of alleen maar klei dan kan het zijn dat de grond vast blijft steken in de pijpjes, dan moet de grond uitgestoken worden.

Jaap Sneeboer

Wat is het een heerlijke nazomer. Begon september een beetje waterig, nu lopen we weer in onze korte broek of jurk lekker buiten of zitten we 's avonds tot laat buiten rond het vuur. Van dat heerlijke weer willen we natuurlijk extra lang genieten, maar hoe zorg je dat je tuin ook om te genieten blijft? Met deze tips ben je al een eind op weg.
Het is september, de zomer is nu tegen zijn eind. We genieten van de tuin tijdens de dagen dat er nog lekker weer is, maar maken ons ook klaar voor de start van de herfst. De laatste jaren lijkt het wel alsof de zomer een beetje opschuift, dus we kunnen gelukkig nog wel lekker in de tuin aan de slag en deze alvast voorbereiden voor het najaar. Bijvoorbeeld door het snoeien van de beplanting. Welke planten en bomen je het beste kan snoeien in september? We zetten het op een rijtje.
Op het moment zien we alleen maar leuke, verrukkelijke berichten over verse oogst voorbij komen. Mensen die bezig zijn met oogsten, bakken, inmaken, invriezen en ga zo maar door. Wat doe je nou met je oogst, zeker als je zoveel hebt, dat je het niet in één keer op kunt eten? Dat zochten we voor je uit!
Nu de vakantie voor de eersten tegen zijn einde loopt, is het tijd om je huis weer helemaal klaar te maken voor een nieuw (school)jaar. Alles schoonmaken, misschien her en der een likje verf en vloeren en meubels weer beschermen tegen beschadigingen en vuil of wat dacht je van wat nieuwe planten in huis! Duurzaam en milieubewust aan de slag? Gebruik dan onze tips!
De zomer is in volle gang. Je moestuin groeit als kool, de planten staan in bloei. Overal waar je kijkt zie je groen. En bij groen hoort leven in de tuin. De bijen, de vlinders, de vogels… Je kunt ze allemaal een veilige plek geven, waardoor jouw tuin een plek wordt waar de dieren zich fijn in voelen.
Het is zomer! Wat een feest in de tuin. Bloemen staan in bloei, planten groeien harder dan ooit. Het is bijna niet te overzien. Ze woekeren alle kanten op, hoe houd je ze nou in bedwang? Nou dáár komen wij om de hoek kijken. We geven je 5 simpele oplossingen voor meer orde in je tuin.
Vanaf half juni tot en met augustus is het tijd om de courgette te oogsten. De courgette is één van de makkelijkste groentes om zelf te kweken en wint steeds meer aan populariteit in Nederland. En naast makkelijk, is hij ook nog eens heel gezond, de schil zit namelijk bom vol vitamines. Na het oogsten zijn er genoeg opties voor de bereiding... Een lekkere soep, ovenschotel of wat dacht je van courgetti? Mogelijkheden zat en we delen nu twee hele makkelijke opties waar je snel meer zelf aan de slag kunt.
Nu op vakantie naar het buitenland er voor heel veel mensen niet in zit, zijn we op zoek naar alternatieven in ons eigen land. Gelukkig is daar genoeg moois te vinden. Met de zomerperiode voor de deur geven wij een aantal tips van kasteeltuinen die écht een bezoekje waard zijn.
Hoe je op een milieuvriendelijke manier van je onkruid af komt. Onkruid in je tuin hoeft geen plaag te worden. Als je maar op tijd maatregelen neemt. Op een natuurlijke manier onkruid bestrijden, het kan!
Tijdens droge periodes is het heel belangrijk om water te geven aan je planten in de tuin. In ons blog vind je 5 bewater systemen die niet mogen ontbreken in je tuin.
Wie droomt er nou niet van een groen gazon. Met het juiste onderhoud is jouw grasmat er eentje waar je buren jaloers op zullen zijn.
Beginnen met composteren is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Kies het juiste systeem, passend bij je huishouden en tuin en aan de slag!
Dieren in de tuin… die zal je vanaf nu wel wat vaker tegen komen. De natuur ontwaakt en daar horen ook de vogels, vlinders, insecten en andere dieren bij! Wist je dat je heel veel invloed hebt op de natuur? Je kunt in je eigen tuin of op je eigen balkon een geschikte omgeving creëren voor de dieren. Hoe? Dat vertellen we je in ons blog!
Maart is de tijd om de rozenstruik te snoeien. Zo heb je in de zomer een mooie tuin, vol bloeiende rozen. Hoe je dit moet aanpakken, lees je in ons blog.
De zon komt tevoorschijn, het begint te kriebelen. Tijd om de tuin in te gaan! Met deze 4 tips is je tuin weer helemaal klaar voor het voorjaar.
Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.