Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

April 2015: Schoffelen

25 maart 2015
Jaap Sneeboer

Mij, Jaap Sneeboer, is gevraagd een tuinblog te schrijven maar ik weet nu al dat ik mij op heel glad ijs ga begeven. U zal zich misschien afvragen, hoezo? Die Sneeboer, die moet toch wel wat van de tuin weten? Ik zal u maar eerlijk bekennen: ....

April 2015: Schoffelen

Mij is gevraagd een tuinblog te schrijven maar ik weet nu al dat ik mij op heel glad ijs ga begeven. U zal zich misschien afvragen, hoezo? Die Sneeboer, die moet toch wel wat van de tuin weten? Ik zal u maar eerlijk bekennen: alles wat ik van de tuin weet komt van gepassioneerde tuinliefhebsters en tuinliefhebbers zoals U. Ik sta dan wel op consumenten beurzen maar dat is voor mijn “input” , u heeft een probleem en wij proberen die op te lossen. Maar na al die jaren moet ik echt wel toegeven: U, maar ook mijn buitenlandse beurzen hebben mij echt vergiftigd met tuin, ik weet tuin dan ook veel meer te waarderen.

Wat is wijsheid?

Wat ik van een heel oude professionele tuinder bij ons uit de buurt heb gehoord: Vlak na de winter, voordat de groenten, zaden en dergelijk  worden uitgezet het gehele perceel schoffelen. Schoffelen? Er staat toch niets? Ja schoffelen, aan de oppervlakte mag je misschien niets zien maar daaronder kiemt al zoveel, dat wil je niet weten. In het seizoen scheelt het zeker de helft schoffelwerk als je dit vooraf doet.

April:

De Siertuin:

Afhankelijk van de winter is het nog mogelijk om vaste planten te verplanten cq te scheuren, een verjongingskuur dat kan plaats vinden na 3 tot 5 jaar. 

De Moestuin:

Het prepareren van de moestuin, ik weet nog van de term 1 of 2 diepen. Vandaag de dag is 1 diep meer als genoeg waarna alles met een hark wordt geëgaliseerd, verkruimeld en nu maar wachten en wachten:

Tot IJsheiligen! Maar is IJsheiligen wel heilig? Door het opwarmen van de aarde zouden we de plant/zaaitijd toch een paar weken naar voren kunnen trekken? Dan is toch de plantlijn set om alles op een rechte lijn te zetten onontbeerlijk net zoals de regelhaalder. Het trekken van een regel/sleuf om hem na het zetten van het plantgoed met de zijkant van het gereedschap weer dicht te strijken.

Gazon:

Deze periode is toch wel het moment om mos uit het gras te verwijderen, de wortels van het gras de snijden om zo extra wortelgroei te stimuleren. Maar heeft u wel eens overwogen om dezelfde verticuteerhark te gebruiken in uw moestuin? U trekt daar kaarsrecht in 1 keer 6 zaaigleuven.

Het gazon nat? Dan is nu de tijd rijp om uw gazon te beluchten. Voordat u begint maar ook als u klaar bent de beide pijpjes aan de binnen- en buitenkant in sprayen met WD-40 ( olie op waterbasis om het vastlopen van de grond in de pijpjes te voorkomen). Als u gazon te nat is of alleen maar klei dan kan het zijn dat de grond vast blijft steken in de pijpjes, dan moet de grond uitgestoken worden.

Jaap Sneeboer

Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.
Om planten tegen vorst, wind en regen te beschermen kun je ze inpakken. De meeste planten kun je beschermen met een constructie van stokken en jute, met daartussen wat stro en droog blad. Sommige planten moet je bij -5 °C inpakken
Het najaar is dé tijd om aan de slag te gaan als je in het voorjaar wil genieten van een kleurrijke tuin. In oktober en november zijn de beste maanden om lentebloeiende bloembollen te planten. Het is een klein klusje en vanaf januari kun je al genieten van de eerste bloeiers.
Het is belangrijk om de dakgoten regelmatig schoon te maken, want als de goten niet doorstromen kunnen deze overstromen of zelfs voor lekkage zorgen. Het is belangrijk om minimaal 1 keer per jaar de dakgoten schoon te maken. Afhankelijk van de omgeving waar je woont, veel bomen of open vlakte. Wanneer de herfst zijn intrede doet is het verstandig om van te voren de dakgoot te inspecteren en schoon te maken.
Vanaf juli tot eind september en wellicht begin oktober als het weer zacht blijft kan je gaan oogsten of plukken oftewel het plukseizoen is begonnen. Bloemen, appels, pruimen, peren, aardbeien, …..
Heb je last van een verwoeste tuin na harde windvlagen of regenbuien? Een plantensteun kan de oplossing zijn tegen de vernieling van de planten in de tuin. Help de planten met wat stevigheid. Op deze manier ben je de storm voor en zorg je ervoor dat de tuin vol staat met sterke vaste planten. De plantensteunen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten om de planten een steun te geven die de plant nodig heeft.
Zomer 2018: regentonnen bleven leeg en op veel plaatsen was er een sproeiverbod. Bloeiende borders hebben het vorige jaar zwaar gehad en op veel plaatsen lagen de planten er slap en verwelkt bij. Liefhebbers van bloeiende planten kijken met lede ogen naar de droge lente van dit jaar. Krijgen we weer een zomer met extreem warme temperaturen? Hoe zorgen we voor mooie borders bij dit soort warme, droge zomers?
Iedere tuinliefhebber krijgt er mee te maken; het bewateren van de tuin. Met een mooie gieter langs de potten en perken lopen, is natuurlijk heel idyllisch maar bij een grotere tuin is dat een tijdrovende klus. Gelukkig zijn er een heleboel soorten sproeihulpen in omloop. Voor iedere tuineigenaar wat wils.
Wil jij je komende zomer niet ergeren aan mossig gazon, met hier en daar een kale plek en paardenbloemen? Natuurlijk vraagt dit een beetje aandacht en tijdsinvestering, maar de weg naar een mooi groen gazon is niet lang en ingewikkeld. Begin vandaag met onderstaande tips en je buren zeggen deze zomer; het gras bij de buren is groener!
Eetbare bloemen zijn hip! Ze maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een vrolijke aanblik. Maar ook als kruid in een gerecht kunnen bloemen een extra dimensie toevoegen. Proef of de smaak meer honingachtig is of pittig en probeer het eens uit!
Ben je ook graag in de winter met tuinplanten bezig, maar hou je niet van nat weer? Wil je in alle seizoenen graag groenten uit eigen tuin, maar woon je in Nederland? Je hebt mediterrane planten, maar je vindt de winterhoezen geen sieraad voor je tuin? Dan is een tuinkas wellicht een mooie oplossing voor jou.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.