Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

April 2016: Internationaal jaar van de boon

01 april 2016
Claudia Reina - Smultuin

In februari en maart heb ik al een rijtje tuinbonen, kapucijners, vroege doperwten en peultjes gelegd. Zaai ook deze maand weer een rijtje, zodat je steeds een beetje te eten hebt en niet alles ineens in te grote hoeveelheden geoogst hoeft te worden. Snoep ook eens van tuinbonenbloesem.

April 2016: Internationaal jaar van de boon

Na de winter verlang ik al naar verse doperwten. Kleine, ronde, zoete en verse kogeltjes liggen in het verschiet. Als kind al vond ik doperwten lekker, zo uit de peul rauw opgesnoept. Een echte smultuin had mijn opa. En ook van de peultjes, zoet en knapperig, werd gretig gesnoept. Het hele jaar door leveren bonen en erwten in allerlei variaties een volwaardige maaltijd. Ze bevatten belangrijke plantaardige eiwitten en de juiste koolhydraten.

BONENFAMILIE

De bonen en erwten familie is een van de grootste families van bloeiende planten met ongeveer twintigduizend soorten. De familie komt bijna over de hele wereld voor.

De bonen familie Leguminosae (of Fabaceae) worden ook wel peuldragers of vlinderbloemenfamilie genoemd. Het Franse woord légume of groente zit erin. Ze hebben een licht en fijn gebladerte, sierlijke bloemen en vruchten in de kenmerkende vorm van peulen.

Hoe herken je deze familie? Ze bewaren het zaad in peulen. Dat zijn de zogenaamde peulvruchten, die zeer belangrijk zijn voor onze eiwitvoorziening, omdat ze een hoog eiwitgehalte hebben. Deze familie bevat vele van onze meest waardevolle voedselsoorten zoals bonen, erwten, tuinbonen, pinda’s en sojabonen.

Boon is de algemene naam voor de eetbare zaden van een groot aantal soorten binnen de vlinderbloemenfamilie. Daartoe behoren alle peulvruchten. Zonder verdere toevoeging wordt meestal de gewone boon bedoeld. Boontjes heeft meestal betrekking op sperziebonen.

KWEKEN

  Je kunt bonen kweken als stokbonen en struik of stambonen. Stambonen of struikbonen worden meestal niet zo hoog, zo’n 40 centimeter meestal. Stokbonen groeien langs een 2 meter hoge stok, meestal twee rijen stokken, die bovenaan kruiselings een dwarsstok hebben liggen. Het moet een stevige stellage zijn om het gewicht van die vrachten bonen te kunnen dragen.

Stokbonen, rijserwten, rijspeulen en capucijners hebben een stevige support nodig om hun gewicht aan vruchten te kunnen helpen dragen, om niet met volle begroeiing tijdens een junistorm omwaait.

Geschikte stokken die je kunt gebruiken zijn bamboe, hazelnoottakken. Of gebruik mooi verroest draadwerk, ook wel betonmatten genoemd.

Je kunt de stokken erg makkelijk samenbinden met bindelastieken van rubber. Die gaan jaren mee. Met 1 elastiek kun je 2 of 3 stokken tegelijkertijd aan elkaar binden. Heb je dikke stokken, dan gebruik je de grootste maat elastieken en voor 2 of 3 dunne stokken de kleinste maat.

Ik kijk in de zaaiagenda wanneer ik bonen kan gaan leggen. Sperziebonen,  stokbonen en dopbonen hebben meer warmte nodig dan de kouliefhebbers tuinbonen, erwten en peultjes.

Pas ná half mei kun je voorgezaaide sperziebonen buiten zetten in de volle grond. En ook een rijtje rechtstreeks in de volle grond leggen. Sperziebonen zijn er in veel kleuren: paars, groen, gespikkeld, geel en roze. Vanaf half mei tot augustus leg je 4 boontjes in een vierkantje van 10 cm, in de volle grond of in potten.  Deze struikboontjes hebben geen hulp nodig.

Bij de Bolster kies ik voor de stokkievitsbonen . Die leg je half mei pas in de volle grond. Onder een Cloche , in een  koude bak  of in de  kas kun je vanaf half april deze bonen al voorzaaien in wc rolletjes met arme potgrond. Ze maken lange wortels, dus kleine zaaibakjes zijn niet geschikt voor bonen. Kievitsbonen zijn een sterk gewas. De bonen zien eruit als kievitseieren. Je kunt ze vers eten of laten drogen om een hele winter lang van te genieten. Kievitsbonen of Borlotti's zijn er in kenmerkende spikkels en streepjes. ‘Fagioli scritti’, letterlijk beschreven boontjes. De rode kriebels op de roze achtergrond lijken op letters. Zowel de peulen als de bonen zijn fraai rood gespikkeld. Een lust voor het oog. Zeer smakelijk! Er is ook een soort die als struikje gekweekt kan worden: 'Coco Rubico'.

Ben je net zo zuinig op je bonen als ik, dan laat je van iedere bonen soort één struik doorgroeien, om die bonen te bewaren om volgend jaar weer te gebruiken.

COMBINATIE TEELT

Bonen zijn voor bevruchting afhankelijk van bijen die de bloemen komen bezoeken. De bloem springt open en overgiet de bij met stuifmeel. De bloem wordt een peul en daarin groeien de zaden.

Bonen en kruiden horen bij elkaar. Een kruidenbed of insectenborder zorgt ervoor dat de bijen, die je nodig hebt voor de bevruchting van bonen en fruit, genoeg voedsel hebben. Bijen en andere insecten hebben nectar en pollen nodig. Een kruidenbed met salie, tijm, rozemarijn, bieslook, smeerwortel, brandnetel en marjolein is ideaal. Bloemen van geranium, lupine, rozen, papavers en kamperfoelie zijn fantastische voeding voor de bijen. Je kunt ook een stukje grasland laten verwilderen en inzaaien met wilde bloemen.

Om problemen met zwarte luis te voorkomen, is tuinbonen vroeg leggen belangrijk. En combineren met Oost-Indische kers en bonenkruid is een beproefde methode.

ALLEREERSTE OOGST

Als eerste in het oogstjaar, begin juni, kun je doperwten en peultjes eten, daarna kleine tuinboontjes. Als je niet meer weet of je peultjes of doperwten hebt gelegd, dan laat je een peul uitgroeien en als die gelig, ribbelig van schil wordt, dan zit die vol doperwten.

Wat er in april, behalve sla en spinazie, wèl in mijn  oogstmand ligt is rabarber. Dat is een vaste plant, net als asperge. Met mijn aspergesteker oogst ik binnenkort een oogstbak vol.

Mocht je meer willen weten over eten uit eigen tuin, dan raad ik je natuurlijk mijn digitale tijdschrift eMagazine SMULTUIN aan.

 

Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.
Om planten tegen vorst, wind en regen te beschermen kun je ze inpakken. De meeste planten kun je beschermen met een constructie van stokken en jute, met daartussen wat stro en droog blad. Sommige planten moet je bij -5 °C inpakken
Het najaar is dé tijd om aan de slag te gaan als je in het voorjaar wil genieten van een kleurrijke tuin. In oktober en november zijn de beste maanden om lentebloeiende bloembollen te planten. Het is een klein klusje en vanaf januari kun je al genieten van de eerste bloeiers.
Het is belangrijk om de dakgoten regelmatig schoon te maken, want als de goten niet doorstromen kunnen deze overstromen of zelfs voor lekkage zorgen. Het is belangrijk om minimaal 1 keer per jaar de dakgoten schoon te maken. Afhankelijk van de omgeving waar je woont, veel bomen of open vlakte. Wanneer de herfst zijn intrede doet is het verstandig om van te voren de dakgoot te inspecteren en schoon te maken.
Vanaf juli tot eind september en wellicht begin oktober als het weer zacht blijft kan je gaan oogsten of plukken oftewel het plukseizoen is begonnen. Bloemen, appels, pruimen, peren, aardbeien, …..
Heb je last van een verwoeste tuin na harde windvlagen of regenbuien? Een plantensteun kan de oplossing zijn tegen de vernieling van de planten in de tuin. Help de planten met wat stevigheid. Op deze manier ben je de storm voor en zorg je ervoor dat de tuin vol staat met sterke vaste planten. De plantensteunen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten om de planten een steun te geven die de plant nodig heeft.
Zomer 2018: regentonnen bleven leeg en op veel plaatsen was er een sproeiverbod. Bloeiende borders hebben het vorige jaar zwaar gehad en op veel plaatsen lagen de planten er slap en verwelkt bij. Liefhebbers van bloeiende planten kijken met lede ogen naar de droge lente van dit jaar. Krijgen we weer een zomer met extreem warme temperaturen? Hoe zorgen we voor mooie borders bij dit soort warme, droge zomers?
Iedere tuinliefhebber krijgt er mee te maken; het bewateren van de tuin. Met een mooie gieter langs de potten en perken lopen, is natuurlijk heel idyllisch maar bij een grotere tuin is dat een tijdrovende klus. Gelukkig zijn er een heleboel soorten sproeihulpen in omloop. Voor iedere tuineigenaar wat wils.
Wil jij je komende zomer niet ergeren aan mossig gazon, met hier en daar een kale plek en paardenbloemen? Natuurlijk vraagt dit een beetje aandacht en tijdsinvestering, maar de weg naar een mooi groen gazon is niet lang en ingewikkeld. Begin vandaag met onderstaande tips en je buren zeggen deze zomer; het gras bij de buren is groener!
Eetbare bloemen zijn hip! Ze maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een vrolijke aanblik. Maar ook als kruid in een gerecht kunnen bloemen een extra dimensie toevoegen. Proef of de smaak meer honingachtig is of pittig en probeer het eens uit!
Ben je ook graag in de winter met tuinplanten bezig, maar hou je niet van nat weer? Wil je in alle seizoenen graag groenten uit eigen tuin, maar woon je in Nederland? Je hebt mediterrane planten, maar je vindt de winterhoezen geen sieraad voor je tuin? Dan is een tuinkas wellicht een mooie oplossing voor jou.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.