Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

April 2016: Internationaal jaar van de boon

01 april 2016
Claudia Reina - Smultuin

In februari en maart heb ik al een rijtje tuinbonen, kapucijners, vroege doperwten en peultjes gelegd. Zaai ook deze maand weer een rijtje, zodat je steeds een beetje te eten hebt en niet alles ineens in te grote hoeveelheden geoogst hoeft te worden. Snoep ook eens van tuinbonenbloesem.

April 2016: Internationaal jaar van de boon

Na de winter verlang ik al naar verse doperwten. Kleine, ronde, zoete en verse kogeltjes liggen in het verschiet. Als kind al vond ik doperwten lekker, zo uit de peul rauw opgesnoept. Een echte smultuin had mijn opa. En ook van de peultjes, zoet en knapperig, werd gretig gesnoept. Het hele jaar door leveren bonen en erwten in allerlei variaties een volwaardige maaltijd. Ze bevatten belangrijke plantaardige eiwitten en de juiste koolhydraten.

BONENFAMILIE

De bonen en erwten familie is een van de grootste families van bloeiende planten met ongeveer twintigduizend soorten. De familie komt bijna over de hele wereld voor.

De bonen familie Leguminosae (of Fabaceae) worden ook wel peuldragers of vlinderbloemenfamilie genoemd. Het Franse woord légume of groente zit erin. Ze hebben een licht en fijn gebladerte, sierlijke bloemen en vruchten in de kenmerkende vorm van peulen.

Hoe herken je deze familie? Ze bewaren het zaad in peulen. Dat zijn de zogenaamde peulvruchten, die zeer belangrijk zijn voor onze eiwitvoorziening, omdat ze een hoog eiwitgehalte hebben. Deze familie bevat vele van onze meest waardevolle voedselsoorten zoals bonen, erwten, tuinbonen, pinda’s en sojabonen.

Boon is de algemene naam voor de eetbare zaden van een groot aantal soorten binnen de vlinderbloemenfamilie. Daartoe behoren alle peulvruchten. Zonder verdere toevoeging wordt meestal de gewone boon bedoeld. Boontjes heeft meestal betrekking op sperziebonen.

KWEKEN

  Je kunt bonen kweken als stokbonen en struik of stambonen. Stambonen of struikbonen worden meestal niet zo hoog, zo’n 40 centimeter meestal. Stokbonen groeien langs een 2 meter hoge stok, meestal twee rijen stokken, die bovenaan kruiselings een dwarsstok hebben liggen. Het moet een stevige stellage zijn om het gewicht van die vrachten bonen te kunnen dragen.

Stokbonen, rijserwten, rijspeulen en capucijners hebben een stevige support nodig om hun gewicht aan vruchten te kunnen helpen dragen, om niet met volle begroeiing tijdens een junistorm omwaait.

Geschikte stokken die je kunt gebruiken zijn bamboe, hazelnoottakken. Of gebruik mooi verroest draadwerk, ook wel betonmatten genoemd.

Je kunt de stokken erg makkelijk samenbinden met bindelastieken van rubber. Die gaan jaren mee. Met 1 elastiek kun je 2 of 3 stokken tegelijkertijd aan elkaar binden. Heb je dikke stokken, dan gebruik je de grootste maat elastieken en voor 2 of 3 dunne stokken de kleinste maat.

Ik kijk in de zaaiagenda wanneer ik bonen kan gaan leggen. Sperziebonen,  stokbonen en dopbonen hebben meer warmte nodig dan de kouliefhebbers tuinbonen, erwten en peultjes.

Pas ná half mei kun je voorgezaaide sperziebonen buiten zetten in de volle grond. En ook een rijtje rechtstreeks in de volle grond leggen. Sperziebonen zijn er in veel kleuren: paars, groen, gespikkeld, geel en roze. Vanaf half mei tot augustus leg je 4 boontjes in een vierkantje van 10 cm, in de volle grond of in potten.  Deze struikboontjes hebben geen hulp nodig.

Bij de Bolster kies ik voor de stokkievitsbonen . Die leg je half mei pas in de volle grond. Onder een Cloche , in een  koude bak  of in de  kas kun je vanaf half april deze bonen al voorzaaien in wc rolletjes met arme potgrond. Ze maken lange wortels, dus kleine zaaibakjes zijn niet geschikt voor bonen. Kievitsbonen zijn een sterk gewas. De bonen zien eruit als kievitseieren. Je kunt ze vers eten of laten drogen om een hele winter lang van te genieten. Kievitsbonen of Borlotti's zijn er in kenmerkende spikkels en streepjes. ‘Fagioli scritti’, letterlijk beschreven boontjes. De rode kriebels op de roze achtergrond lijken op letters. Zowel de peulen als de bonen zijn fraai rood gespikkeld. Een lust voor het oog. Zeer smakelijk! Er is ook een soort die als struikje gekweekt kan worden: 'Coco Rubico'.

Ben je net zo zuinig op je bonen als ik, dan laat je van iedere bonen soort één struik doorgroeien, om die bonen te bewaren om volgend jaar weer te gebruiken.

COMBINATIE TEELT

Bonen zijn voor bevruchting afhankelijk van bijen die de bloemen komen bezoeken. De bloem springt open en overgiet de bij met stuifmeel. De bloem wordt een peul en daarin groeien de zaden.

Bonen en kruiden horen bij elkaar. Een kruidenbed of insectenborder zorgt ervoor dat de bijen, die je nodig hebt voor de bevruchting van bonen en fruit, genoeg voedsel hebben. Bijen en andere insecten hebben nectar en pollen nodig. Een kruidenbed met salie, tijm, rozemarijn, bieslook, smeerwortel, brandnetel en marjolein is ideaal. Bloemen van geranium, lupine, rozen, papavers en kamperfoelie zijn fantastische voeding voor de bijen. Je kunt ook een stukje grasland laten verwilderen en inzaaien met wilde bloemen.

Om problemen met zwarte luis te voorkomen, is tuinbonen vroeg leggen belangrijk. En combineren met Oost-Indische kers en bonenkruid is een beproefde methode.

ALLEREERSTE OOGST

Als eerste in het oogstjaar, begin juni, kun je doperwten en peultjes eten, daarna kleine tuinboontjes. Als je niet meer weet of je peultjes of doperwten hebt gelegd, dan laat je een peul uitgroeien en als die gelig, ribbelig van schil wordt, dan zit die vol doperwten.

Wat er in april, behalve sla en spinazie, wèl in mijn  oogstmand ligt is rabarber. Dat is een vaste plant, net als asperge. Met mijn aspergesteker oogst ik binnenkort een oogstbak vol.

Mocht je meer willen weten over eten uit eigen tuin, dan raad ik je natuurlijk mijn digitale tijdschrift eMagazine SMULTUIN aan.

 

Hou jij ook zo van tuinieren? Ben jij ook het liefst de hele dag in de tuin bezig? Het is november en het begint langzaam weer kouder te worden in Nederland. Het aantal lichturen wordt minder en voor je het weet ligt er dik pak sneeuw in de tuin. Ondanks dat het kouder wordt hebben we een prachtige zomer gehad dit jaar met veel zonuren. Doordat het zo’n mooie zomer geweest is in ons land hebben we veel kunnen doen in de tuin. Tuinplanten kopen en planten, bomen snoeien, grasmaaien en nog veel meer. Maar hoe weet je nou wanneer je een boom kan snoeien of wanneer je kan grasmaaien of welke planten winterbestendig zijn?
Leonard Cohen zong vroeger over november: New York is cold but I like where I’m living… Inderdaad een maand waarin het koud kan zijn, maar ook even goed nog zeer aangenaam. Oké, de jas of vest kan er bij aan, maar op een droge dag valt er nog prima te klussen in en om het huis. De maand november is bij uitstek ieder jaar net als februari trouwens perfect om een aantal zaken in orde te maken.
Uit milieuoverwegingen, praktisch oogpunt of een financieel motief, het maakt eigenlijk niet uit waarom je het doet. Composteren in eigen beheer heeft voordelen. Het is toch ook zonde om al dat keukenafval en die tuinresten eerst in de container te gooien, het af te laten voeren naar een composteerbedrijf en dan later je eigen afval terug te kopen in de vorm van compost?
Bosbessen noem ik ze, eigenlijk zijn het blauwe bessen. Ik heb vier struiken staan, waarvan er twee een naam hebben: ‘Blue crop’ en ‘Goldtraube 71’. Van juli tot november kan ik deze gezonde, smakelijke blauwe bessen oogsten.
Als je erover nadenkt om een vijver aan te leggen dan kun je dit gemakkelijk zelf doen. Zelf een vijver aanleggen begint met een goede voorbereiding . Zo moet je allereerst goed nadenken over de grootte en de vorm van je vijver. Je kunt namelijk een heleboel dingen zelf doen, maar een vijver aanleggen is niet zomaar even gedaan. Zo moet je een goed plan hebben en je hebt ook het een en ander nodig als het aankomt op vijverproducten. Hieronder lees je hoe je op de juiste manier een vijver kan aanleggen
In een duurzame tuin zijn alleen materialen gebruikt die duurzaam zijn. Dat betekent dat ze niet belastend zijn voor het milieu en een lange levensduur hebben. Er worden bewuste keuzes gemaakt, water en energie bespaard, en goed gezorgd voor grond en dieren. Een duurzame tuin is zowel op een klein balkon, als een tuin met vele hectaren grond te realiseren. In dit blog gaan we je tips geven over hoe jij je tuin het beste duurzaam kunt maken!
Zaaien, voorzaaien, verspenen, wieden, uitdunnen en oogsten. In mei is het lekker druk en met wat geluk ook erg mooi weer. Een fijne tijd om van de tuin te genieten.
De laurier is als struik te planten maar ook prachtig om er een haag van te planten. De laurier is een wintergroene struik, hierdoor prima geschikt voor een haag die u zomer en winter privacy bied. De grote glanzende bladeren vormen al snel een dichte groene haag. Wel is het een snelgroeiende struik
Snoeien en knotten is van alle tijden. Door de eeuwen heen hebben we altijd de drang gehad om bomen te vormen, in model te brengen. Door de eeuwen heen hebben we ook geleerd dat vrijwel elke boom te snoeien is. Enig voorbehoud is dat de boom van nature een herstellend vermogen heeft. Welk gereedschap bij het knotten en vormen van bomen het best te gebruiken is, hangt af van de boom.
Altijd al willen weten wat er in deze tijd van het jaar gesnoeid kan worden en met welk gereedschap dit het beste kan gebeuren? Lees dan de februari tuinblog van Claudia Reina bekend van emagazine "Smultuin". Claudia legt uit hoe fruitbomen, kleinfruit, hazelnoot, vlinderstruiken en rozen gesnoeid moeten worden.
Januari, een mooie maand om te bezinnen op het nieuwe jaar. Juist op die momenten kan de natuur ons hierbij helpen

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2018 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.