Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

April 2018: De laurier - Laurierhaag

23 maart 2018
Alexander - onlinegroen.nl

De laurier is als struik te planten maar ook prachtig om er een haag van te planten. De laurier is een wintergroene struik, hierdoor prima geschikt voor een haag die u zomer en winter privacy bied. De grote glanzende bladeren vormen al snel een dichte groene haag. Wel is het een snelgroeiende struik

April 2018: De laurier - Laurierhaag

In een paar jaar groeien deze struiken van niets tot metershoog als u hem niet snoeit. Daarom is het belangrijk dat u hem een rigoureuze snoei geeft in het voorjaar. Zo kunt u hem in de breedte en hoogte na wens snoeien. Voor de groei van de laurier maakt het geen verschil of u hem in de zon of schaduw plant. Hij heeft de capaciteit om overal te groeien.

Snoeien van de laurier of laurierhaag.

Het is aan te raden om twee keer per jaar te snoeien voor een mooie dichte en strakke haag. Voor het mooiste resultaat is het aan te raden de onderkant van de struik 10 cm breder te laten dan de bovenkant. Hierdoor zullen alle bladeren van de struik of haag zonlicht op vangen. Moet u een haag snoeien waarvan de snoei is verwaarloosd? Zaag of knip te takken dan diep terug. Dit kan wel tot een meter rondom zijn. Een laurier zal op het kale hout weer prima uitlopen. Na een paar weken zult u al weer nieuwe knoppen zien waaruit nieuwe bladeren zullen groeien.  

 

Wanneer snoeit u de laurier of laurierhaag.

In het voorjaar (Maart of April) en in de maand Augustus of September is de beste tijd om een laurier of laurierhaag te snoeien. Door twee keer per jaar te snoeien zult u een strakkere hagen krijgen. In het voorjaar, bij het uitlopen van de takken snoeit u voor de eerste keer. U snoeit in het voorjaar de dode takken en takken die bruine bladeren hebben. Voor het snoeien van dikkere takken gebruikt u een zaagje. Bij de tweede keer snoeien in de nazomer, zijn er weer nieuwe scheuten gegroeid aan de takken. Deze keer knipt u de haag of struik nog een keer bijvoorbeeld met de heggenschaar voor een strakke vorm. Zorg wel dat de heggenschaar vlijmscherp is. Doordat de bladeren vrij groot zijn is het belangrijk dat ze niet beschadigd raken. De bladeren zullen dan aan de rand bruin kleuren. Dit is een lelijk gezicht. Knip daarom vlak boven een blad of jonge scheut. Knip alle takken die uitsteken af. Ook is het belangrijk dat u ook de bovenste toppen snoeit. Door deze ook te snoeien stimuleert u een goede vertakking. Hierdoor krijgt u nog een mooiere dichte haag. Snoei deze tweede keer niet te rigoureus. Diepe gaten zullen in de winter niet meer overgroeien. Deze blijven dan de hele winter kaal.

Snoeibeurten

Maart: De eerste snoeibeurt – oude takken en de vorstschade verwijderen.

Augustus: Tweede snoeibeurt – haag in vorm brengen voor de winter.

Auteur: Alexander van onlinegroen.nl

Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.
Om planten tegen vorst, wind en regen te beschermen kun je ze inpakken. De meeste planten kun je beschermen met een constructie van stokken en jute, met daartussen wat stro en droog blad. Sommige planten moet je bij -5 °C inpakken
Het najaar is dé tijd om aan de slag te gaan als je in het voorjaar wil genieten van een kleurrijke tuin. In oktober en november zijn de beste maanden om lentebloeiende bloembollen te planten. Het is een klein klusje en vanaf januari kun je al genieten van de eerste bloeiers.
Het is belangrijk om de dakgoten regelmatig schoon te maken, want als de goten niet doorstromen kunnen deze overstromen of zelfs voor lekkage zorgen. Het is belangrijk om minimaal 1 keer per jaar de dakgoten schoon te maken. Afhankelijk van de omgeving waar je woont, veel bomen of open vlakte. Wanneer de herfst zijn intrede doet is het verstandig om van te voren de dakgoot te inspecteren en schoon te maken.
Vanaf juli tot eind september en wellicht begin oktober als het weer zacht blijft kan je gaan oogsten of plukken oftewel het plukseizoen is begonnen. Bloemen, appels, pruimen, peren, aardbeien, …..
Heb je last van een verwoeste tuin na harde windvlagen of regenbuien? Een plantensteun kan de oplossing zijn tegen de vernieling van de planten in de tuin. Help de planten met wat stevigheid. Op deze manier ben je de storm voor en zorg je ervoor dat de tuin vol staat met sterke vaste planten. De plantensteunen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten om de planten een steun te geven die de plant nodig heeft.
Zomer 2018: regentonnen bleven leeg en op veel plaatsen was er een sproeiverbod. Bloeiende borders hebben het vorige jaar zwaar gehad en op veel plaatsen lagen de planten er slap en verwelkt bij. Liefhebbers van bloeiende planten kijken met lede ogen naar de droge lente van dit jaar. Krijgen we weer een zomer met extreem warme temperaturen? Hoe zorgen we voor mooie borders bij dit soort warme, droge zomers?
Iedere tuinliefhebber krijgt er mee te maken; het bewateren van de tuin. Met een mooie gieter langs de potten en perken lopen, is natuurlijk heel idyllisch maar bij een grotere tuin is dat een tijdrovende klus. Gelukkig zijn er een heleboel soorten sproeihulpen in omloop. Voor iedere tuineigenaar wat wils.
Wil jij je komende zomer niet ergeren aan mossig gazon, met hier en daar een kale plek en paardenbloemen? Natuurlijk vraagt dit een beetje aandacht en tijdsinvestering, maar de weg naar een mooi groen gazon is niet lang en ingewikkeld. Begin vandaag met onderstaande tips en je buren zeggen deze zomer; het gras bij de buren is groener!
Eetbare bloemen zijn hip! Ze maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een vrolijke aanblik. Maar ook als kruid in een gerecht kunnen bloemen een extra dimensie toevoegen. Proef of de smaak meer honingachtig is of pittig en probeer het eens uit!
Ben je ook graag in de winter met tuinplanten bezig, maar hou je niet van nat weer? Wil je in alle seizoenen graag groenten uit eigen tuin, maar woon je in Nederland? Je hebt mediterrane planten, maar je vindt de winterhoezen geen sieraad voor je tuin? Dan is een tuinkas wellicht een mooie oplossing voor jou.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.