Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

April 2019: Eigen gras groener dan dat van de buren…

28 maart 2019

Wil jij je komende zomer niet ergeren aan mossig gazon, met hier en daar een kale plek en paardenbloemen? Natuurlijk vraagt dit een beetje aandacht en tijdsinvestering, maar de weg naar een mooi groen gazon is niet lang en ingewikkeld. Begin vandaag met onderstaande tips en je buren zeggen deze zomer; het gras bij de buren is groener!

April 2019: Eigen gras groener dan dat van de buren…

Maai

Het grasseizoen start in maart met 1x per week maaien. Stel de maaihoogte in op de hoogste stand en verlaag die geleidelijk. Laat gras niet hoger worden dan 6 cm en niet korter dan 2 cm. Vanaf mei kun je 2x per week maaien. Bij extreem droog weer is het verstandig om het gras wat langer te laten om zo uitdrogen tegen te gaan. Toch uitgedroogd gras? Geen nood. Het herstelt na intensief sproeien.

Lap op

OnkruidstekerDe beste tijd voor het herstellen van gras, is de lente. De grond wordt weer warmer, het gras ontwaakt uit zijn winterslaap. Verwijder mos en dood gras door te verticuteren . Dit doe je met een gewone bladhark of een speciale verticuteerhark .

Daarna ga je, gewapend met een onkruidsteker en penwortelsteker, het onkruid te lijf. Hierdoor ontstaan er soms kale of dunne plekken in het gras, strooi daar dan graszaad. Maak hiervoor de grond eerst los met een handvorkje en vergeet niet om water te geven.

Houd het gras buiten je perken door halfjaarlijks een graskantensteker te gebruiken. Je gazonrand blijft hiermee strak en netjes. Voor het reguliere knippen van de graskanten kun je een loopmodel graskantenschaar gebruiken. Zo blijft je rug gespaard.

Geef lucht

Maak de grondstructuur van je gazon open. Je creëert hiermee een betere afwatering rondom de graswortels, waardoor water en voeding beter opgenomen worden. Je kunt dit doen met een spitvork of een holle gazonbeluchter . Deze laatste biedt de mogelijkheid om de ontstane gaten op te vullen met een compostmengsel. Zo groeien de wortels dieper in de grond en wordt je gazon sterker.

 

Voed

Maaien is goed, maar door maaien verdwijnen er ook voedingsstoffen uit het gras. Vul dit tekort aan met organische mest. Dit doe je op 3 momenten per jaar: mei/juni, juni/juli en september/oktober. Goed voor de groei en de bodemstructuur.

Bestrijd mos

Mos groeit slecht op een kalkrijke grond! De ideale zuurgraad (pH-waarde) voor een gazon ligt tussen 6.0 en 7.0. Ligt de zuurgraad onder 6.0? Dan is het verstandig om tussen september en mei kalk te strooien. Eenmaal per jaar volstaat voor een groenere grasmat zonder mos. Let op: bekalken en bemesten gaat alleen samen als je gebruik maakt van 100% organische stoffen. Niet 100% organisch? Houd dan 2 weken tussen het bekalken en bemesten aan.  

Veel succes met het maken van de groenste grasmat in je buurt!


Het najaar is dé tijd om aan de slag te gaan als je in het voorjaar wil genieten van een kleurrijke tuin. In oktober en november zijn de beste maanden om lentebloeiende bloembollen te planten. Het is een klein klusje en vanaf januari kun je al genieten van de eerste bloeiers.
Het is belangrijk om de dakgoten regelmatig schoon te maken, want als de goten niet doorstromen kunnen deze overstromen of zelfs voor lekkage zorgen. Het is belangrijk om minimaal 1 keer per jaar de dakgoten schoon te maken. Afhankelijk van de omgeving waar je woont, veel bomen of open vlakte. Wanneer de herfst zijn intrede doet is het verstandig om van te voren de dakgoot te inspecteren en schoon te maken.
Vanaf juli tot eind september en wellicht begin oktober als het weer zacht blijft kan je gaan oogsten of plukken oftewel het plukseizoen is begonnen. Bloemen, appels, pruimen, peren, aardbeien, …..
Heb je last van een verwoeste tuin na harde windvlagen of regenbuien? Een plantensteun kan de oplossing zijn tegen de vernieling van de planten in de tuin. Help de planten met wat stevigheid. Op deze manier ben je de storm voor en zorg je ervoor dat de tuin vol staat met sterke vaste planten. De plantensteunen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten om de planten een steun te geven die de plant nodig heeft.
Zomer 2018: regentonnen bleven leeg en op veel plaatsen was er een sproeiverbod. Bloeiende borders hebben het vorige jaar zwaar gehad en op veel plaatsen lagen de planten er slap en verwelkt bij. Liefhebbers van bloeiende planten kijken met lede ogen naar de droge lente van dit jaar. Krijgen we weer een zomer met extreem warme temperaturen? Hoe zorgen we voor mooie borders bij dit soort warme, droge zomers?
Iedere tuinliefhebber krijgt er mee te maken; het bewateren van de tuin. Met een mooie gieter langs de potten en perken lopen, is natuurlijk heel idyllisch maar bij een grotere tuin is dat een tijdrovende klus. Gelukkig zijn er een heleboel soorten sproeihulpen in omloop. Voor iedere tuineigenaar wat wils.
Wil jij je komende zomer niet ergeren aan mossig gazon, met hier en daar een kale plek en paardenbloemen? Natuurlijk vraagt dit een beetje aandacht en tijdsinvestering, maar de weg naar een mooi groen gazon is niet lang en ingewikkeld. Begin vandaag met onderstaande tips en je buren zeggen deze zomer; het gras bij de buren is groener!
Eetbare bloemen zijn hip! Ze maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een vrolijke aanblik. Maar ook als kruid in een gerecht kunnen bloemen een extra dimensie toevoegen. Proef of de smaak meer honingachtig is of pittig en probeer het eens uit!
Ben je ook graag in de winter met tuinplanten bezig, maar hou je niet van nat weer? Wil je in alle seizoenen graag groenten uit eigen tuin, maar woon je in Nederland? Je hebt mediterrane planten, maar je vindt de winterhoezen geen sieraad voor je tuin? Dan is een tuinkas wellicht een mooie oplossing voor jou.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2019 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.