Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Augustus 2015: Rozen, lavendel, frambozen, ...

01 augustus 2015
Tom Kerr, The English Gardener

Rozen, lavendel, frambozen, dahlia’s, phloxen en kastanjes zijn voor mij écht augustus. Na een warme periode is de zomer nu op zijn piek. Hopelijk een prachtige nazomer met nog veel tuinplezier. Vaste plantenborders zijn kleurrijk en volop aan het bloeien. De avonden vallen eerder en je kan wegdromen in de zachte, zoete geuren van de tuin. Het bloeien van de phloxen is voor mij een teken dat een nieuwe periode gaat aanbreken.

Augustus 2015: Rozen, lavendel, frambozen, ...

Rozen, lavendel, frambozen, dahlia’s, phloxen en kastanjes zijn voor mij écht augustus.

 Na een warme periode is de zomer nu op zijn piek. Hopelijk een prachtige nazomer met nog veel tuinplezier. Vaste plantenborders zijn kleurrijk en volop aan het bloeien.  De avonden vallen eerder en je kan wegdromen in de zachte, zoete geuren van de tuin. Het bloeien van de phloxen is voor mij een teken dat een nieuwe periode gaat aanbreken. De eerste signalen van de nazomer manifesteren zich in de vorm van tamme kastanjes, bramen en frambozen. Appels kunnen aan het einde van de maand geplukt worden. Voor een late bloei en het vormen van rozenbottels kunnen de rozen nog éénmaal licht gesnoeid worden. 

  Rozen

Dit is dus de ideale tijd om je rozen licht te snoeien en een extra voedingsbeurt te geven. Ik gebruik daarvoor het liefst een Felco snoeischaar. Dat is gewoon de allerbeste snoeischaar die er is. Vergeef me de volgende uitdrukking; maar het is  echt de ‘Rolls Royce’ onder de snoeischaren. De schaar is goed te slijpen en alle onderdelen zijn los te vervangen. Denk bij de snoei ook aan rozen zoals klimrozen, ramblers en struikrozen. De Fairy en de Mozart behoren tot de half wilde rozen en zijn eenvoudig te snoeien. 

Hier zullen sommige hoveniers het niet mee eens zijn, maar deze rozen kun je gewoon met de heggenschaar snoeien. Doe dit wel in het najaar of voorjaar. Haal het dode hout eruit om ziektes te voorkomen. Nederlanders hebben het over ‘zachte heelmeesters, maken stinkende wonden’.  Mijn ervaring is dat dit voor dit type rozen inderdaad opgaat. Met kweekrozen en Engelse rozen moet je wat voorzichtiger zijn.

Zorg ervoor dat de roos tijdens het snoeien ‘luchtig’ gesnoeid wordt. In het najaar worden de rozen tot net onder de knie teruggesnoeid. Zo houdt de  rozenstruik zijn vorm in de wintermaanden. Tenzij je nog rozenbottels wilt hebben, want dan moet je hem met rust laten. Op die manier kun je juist vogels de tuin in lokken, die graag van de rozenbottels genieten.

Brandnetelgier

Brandnetelgier is een biologische meststof en insecticide, die ik graag gebruik in de tuin en op de rozen. Ik maak het zelf van de eerste brandnetels van het jaar,  voordat ze gaan ze bloeien. Ik draag dan wel een handschoen met lange mouwen zodat ik geen blaren krijg. De brandnetels trek ik eruit en knip daarna meteen de wortels eraf. Vervolgens versnipper ik ze. Ik gebruik 1 kilo brandnetels op 10 liter water. Dat laat ik een paar weken gisten in een plastic ton (dit stinkt, maar dat is juist goed). Let op: Metalen tonnen zijn hiervoor niet geschikt. Daarna zeef ik het om de resten te scheiden tot er een heldere vloeistof overblijft. Om de gier langer te kunnen bewaren is een jerrycan met schroefdop geschikt, het liefst eentje met een kraantje eraan. Je kan dan kleine hoeveelheden aftappen in een plantenspuit of gieter.  De gier moet wel voor gebruik eerst verdund worden met water.

Wees voorzichtig met de het spuiten van de gier, want het kan ‘brandwonden’ veroorzaken op de plant. Ik besproei de planten liever wat vaker met een lichte dosering, dan dat de meststof te sterk is.

 Augustus is een maand om het gazon nog eens extra te maaien. Het gras mag nu best wat hoger blijven.

En verder is augustus een maand om vooral nog eens om je heen te kijken, naar alle moois van de natuur.

 Tom Kerr, The English Gardener

Kijk voor meer info over rozen snoeien en brandnetelgier op

                                                             www.augusttv.nl

Bosbessen noem ik ze, eigenlijk zijn het blauwe bessen. Ik heb vier struiken staan, waarvan er twee een naam hebben: ‘Blue crop’ en ‘Goldtraube 71’. Van juli tot november kan ik deze gezonde, smakelijke blauwe bessen oogsten.
Als je erover nadenkt om een vijver aan te leggen dan kun je dit gemakkelijk zelf doen. Zelf een vijver aanleggen begint met een goede voorbereiding . Zo moet je allereerst goed nadenken over de grootte en de vorm van je vijver. Je kunt namelijk een heleboel dingen zelf doen, maar een vijver aanleggen is niet zomaar even gedaan. Zo moet je een goed plan hebben en je hebt ook het een en ander nodig als het aankomt op vijverproducten. Hieronder lees je hoe je op de juiste manier een vijver kan aanleggen
In een duurzame tuin zijn alleen materialen gebruikt die duurzaam zijn. Dat betekent dat ze niet belastend zijn voor het milieu en een lange levensduur hebben. Er worden bewuste keuzes gemaakt, water en energie bespaard, en goed gezorgd voor grond en dieren. Een duurzame tuin is zowel op een klein balkon, als een tuin met vele hectaren grond te realiseren. In dit blog gaan we je tips geven over hoe jij je tuin het beste duurzaam kunt maken!
Zaaien, voorzaaien, verspenen, wieden, uitdunnen en oogsten. In mei is het lekker druk en met wat geluk ook erg mooi weer. Een fijne tijd om van de tuin te genieten.
De laurier is als struik te planten maar ook prachtig om er een haag van te planten. De laurier is een wintergroene struik, hierdoor prima geschikt voor een haag die u zomer en winter privacy bied. De grote glanzende bladeren vormen al snel een dichte groene haag. Wel is het een snelgroeiende struik
Snoeien en knotten is van alle tijden. Door de eeuwen heen hebben we altijd de drang gehad om bomen te vormen, in model te brengen. Door de eeuwen heen hebben we ook geleerd dat vrijwel elke boom te snoeien is. Enig voorbehoud is dat de boom van nature een herstellend vermogen heeft. Welk gereedschap bij het knotten en vormen van bomen het best te gebruiken is, hangt af van de boom.
Altijd al willen weten wat er in deze tijd van het jaar gesnoeid kan worden en met welk gereedschap dit het beste kan gebeuren? Lees dan de februari tuinblog van Claudia Reina bekend van emagazine "Smultuin". Claudia legt uit hoe fruitbomen, kleinfruit, hazelnoot, vlinderstruiken en rozen gesnoeid moeten worden.
Januari, een mooie maand om te bezinnen op het nieuwe jaar. Juist op die momenten kan de natuur ons hierbij helpen

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2018 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.
Hulp nodig of opmerkingen? Klik hier!