Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Augustus 2016: Geheimen van het bodemleven

14 juli 2016
Geral Overbeek

Geheimen van het bodemleven kunt u zelf ontdekken door een schep grond uit de tuin op een krant uit te spreiden. U ziet dan wormen, torretjes, pissebedden, duizendpoten en misschien wel een mier. Wat u niet ziet is net zo belangrijk zoals eencellige, kreeftjes, mijten, schimmels en bacteriën. Zonder al dit leven kan de bodem niet goed functioneren en kunnen de planten in de tuin niet gezond groeien en bloeien.

Augustus 2016: Geheimen van het bodemleven

Geheimen van het bodemleven meten

Bij het analyseren van de tuingrond komt er een hoeveelheid elementen in beeld, de zuurgraad, bodemstructuur, organische stof en de hoeveelheid bodemleven.
Het bodemleven is chemisch wel meetbaar maar er zit geen maximum aan. Dit betekent hoe beter het bodemleven hoe beter de bodemstructuur, vrijkomende voedingsstoffen, weerstand van de planten en bufferend vermogen van voedingsstoffen en water. Het bodemleven is dus een zeer belangrijke schakel in een gezonde bodem.

Gezonde planten kunnen niet zonder een gezond bodemleven en het bodemleven kan niet zonder planten. De natuurlijke kringloop geeft de meest ideale omstandigheden. Door blad, snoeihout en ander organisch materiaal steeds weer terug te brengen in de kringloop wordt ook het bodemleven gestimuleerd en gevoed. Dit kan door het gehele jaar zoveel mogelijk blad en plantenresten te laten liggen in de tuin, eventueel via compostering of het aanvoeren van bv. houtsnippers. Een strooisel-laag van blad en houtsnippers zorgt ervoor dat er veel nuttige schimmels in de bodem kunnen komen.

Compost/Tijgerwormen zijn onmisbaar voor goede compost 

Geheimen van het bodemleven zoals de natuur het bedacht heeft

Geheimen van het bodemleven kunt u zelf ontdekken door een schep grond uit de tuin op een krant uit te spreiden. U ziet dan wormen, torretjes, pissebedden, duizendpoten en misschien wel een mier. Wat u niet ziet is net zo belangrijk zoals eencellige, kreeftjes, mijten, schimmels en bacteriën. Zonder al dit leven kan de bodem niet goed functioneren en kunnen de planten in de tuin niet gezond groeien en bloeien.

Bij een natuurlijke beplanting zoals een bos neemt de energie en massa steeds meer toe zonder enig ingrijpen van de mens en toch verteren steeds alle dode materialen. Als er steeds wordt opgeruimd en afgevoerd (zoals gras, blad en snoeihout) dan wordt de kringloop verarmd.

Het bodemleven zorgt er ook voor dat voedingsstoffen gebufferd worden en beschikbaar zijn als de plant ze nodig heeft. De zuurgraad (ph) is bij een evenwichtig bodemleven daarom minder belangrijk.  Chemische middelen en kunstmest hebben een zeer nadelig effect op het bodemleven en het hele ecosysteem. De werking van kunstmest is ook maar kort en het spoelt snel uit naar de diepere grondlagen waar de plant er niet meer bij kan. Kunstmest werkt voor het bodemleven als zout op een slak en raden wij af om te gebruiken.

Samenvattend is het niet zozeer de meetbare hoeveelheden maar het stimuleren van de natuurlijke processen die van belang zijn, hopelijk geeft deze uitleg daar meer duidelijkheid in.

Door het organische materiaal zelf te composteren en weer in de tuin terug te brengen voorkomt u dat het ecosysteem verarmd.
Zelf gebruik ik Biovin (gefermenteerde druiven) om het bodemleven te stimuleren of Schimmeldominante humuscompost om een natuurlijke strooisel-laag te creëren met een verhoogd bodemleven van schimmels. Dit is ook lokaal te gebruiken bij planten die extra energie kunnen gebruiken.

Zou u meer willen ontdekken over het bodemleven dan kan ik de cursus Bodemleven en composteren voor een groeizaam leven zeker aanbevelen.

Samenwerken met de natuur voor het beste resultaat en het minste werk.

Geral Overbeek - Tuinontwerper - Tuincoach - Schrijver

Heb je last van een verwoeste tuin na harde windvlagen of regenbuien? Een plantensteun kan de oplossing zijn tegen de vernieling van de planten in de tuin. Help de planten met wat stevigheid. Op deze manier ben je de storm voor en zorg je ervoor dat de tuin vol staat met sterke vaste planten. De plantensteunen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten om de planten een steun te geven die de plant nodig heeft.
Zomer 2018: regentonnen bleven leeg en op veel plaatsen was er een sproeiverbod. Bloeiende borders hebben het vorige jaar zwaar gehad en op veel plaatsen lagen de planten er slap en verwelkt bij. Liefhebbers van bloeiende planten kijken met lede ogen naar de droge lente van dit jaar. Krijgen we weer een zomer met extreem warme temperaturen? Hoe zorgen we voor mooie borders bij dit soort warme, droge zomers?
Iedere tuinliefhebber krijgt er mee te maken; het bewateren van de tuin. Met een mooie gieter langs de potten en perken lopen, is natuurlijk heel idyllisch maar bij een grotere tuin is dat een tijdrovende klus. Gelukkig zijn er een heleboel soorten sproeihulpen in omloop. Voor iedere tuineigenaar wat wils.
Wil jij je komende zomer niet ergeren aan mossig gazon, met hier en daar een kale plek en paardenbloemen? Natuurlijk vraagt dit een beetje aandacht en tijdsinvestering, maar de weg naar een mooi groen gazon is niet lang en ingewikkeld. Begin vandaag met onderstaande tips en je buren zeggen deze zomer; het gras bij de buren is groener!
Eetbare bloemen zijn hip! Ze maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een vrolijke aanblik. Maar ook als kruid in een gerecht kunnen bloemen een extra dimensie toevoegen. Proef of de smaak meer honingachtig is of pittig en probeer het eens uit!
Ben je ook graag in de winter met tuinplanten bezig, maar hou je niet van nat weer? Wil je in alle seizoenen graag groenten uit eigen tuin, maar woon je in Nederland? Je hebt mediterrane planten, maar je vindt de winterhoezen geen sieraad voor je tuin? Dan is een tuinkas wellicht een mooie oplossing voor jou.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2019 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.