Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Augustus 2016: Geheimen van het bodemleven

14 juli 2016
Geral Overbeek

Geheimen van het bodemleven kunt u zelf ontdekken door een schep grond uit de tuin op een krant uit te spreiden. U ziet dan wormen, torretjes, pissebedden, duizendpoten en misschien wel een mier. Wat u niet ziet is net zo belangrijk zoals eencellige, kreeftjes, mijten, schimmels en bacteriën. Zonder al dit leven kan de bodem niet goed functioneren en kunnen de planten in de tuin niet gezond groeien en bloeien.

Augustus 2016: Geheimen van het bodemleven

Geheimen van het bodemleven meten

Bij het analyseren van de tuingrond komt er een hoeveelheid elementen in beeld, de zuurgraad, bodemstructuur, organische stof en de hoeveelheid bodemleven.
Het bodemleven is chemisch wel meetbaar maar er zit geen maximum aan. Dit betekent hoe beter het bodemleven hoe beter de bodemstructuur, vrijkomende voedingsstoffen, weerstand van de planten en bufferend vermogen van voedingsstoffen en water. Het bodemleven is dus een zeer belangrijke schakel in een gezonde bodem.

Gezonde planten kunnen niet zonder een gezond bodemleven en het bodemleven kan niet zonder planten. De natuurlijke kringloop geeft de meest ideale omstandigheden. Door blad, snoeihout en ander organisch materiaal steeds weer terug te brengen in de kringloop wordt ook het bodemleven gestimuleerd en gevoed. Dit kan door het gehele jaar zoveel mogelijk blad en plantenresten te laten liggen in de tuin, eventueel via compostering of het aanvoeren van bv. houtsnippers. Een strooisel-laag van blad en houtsnippers zorgt ervoor dat er veel nuttige schimmels in de bodem kunnen komen.

Compost/Tijgerwormen zijn onmisbaar voor goede compost 

Geheimen van het bodemleven zoals de natuur het bedacht heeft

Geheimen van het bodemleven kunt u zelf ontdekken door een schep grond uit de tuin op een krant uit te spreiden. U ziet dan wormen, torretjes, pissebedden, duizendpoten en misschien wel een mier. Wat u niet ziet is net zo belangrijk zoals eencellige, kreeftjes, mijten, schimmels en bacteriën. Zonder al dit leven kan de bodem niet goed functioneren en kunnen de planten in de tuin niet gezond groeien en bloeien.

Bij een natuurlijke beplanting zoals een bos neemt de energie en massa steeds meer toe zonder enig ingrijpen van de mens en toch verteren steeds alle dode materialen. Als er steeds wordt opgeruimd en afgevoerd (zoals gras, blad en snoeihout) dan wordt de kringloop verarmd.

Het bodemleven zorgt er ook voor dat voedingsstoffen gebufferd worden en beschikbaar zijn als de plant ze nodig heeft. De zuurgraad (ph) is bij een evenwichtig bodemleven daarom minder belangrijk.  Chemische middelen en kunstmest hebben een zeer nadelig effect op het bodemleven en het hele ecosysteem. De werking van kunstmest is ook maar kort en het spoelt snel uit naar de diepere grondlagen waar de plant er niet meer bij kan. Kunstmest werkt voor het bodemleven als zout op een slak en raden wij af om te gebruiken.

Samenvattend is het niet zozeer de meetbare hoeveelheden maar het stimuleren van de natuurlijke processen die van belang zijn, hopelijk geeft deze uitleg daar meer duidelijkheid in.

Door het organische materiaal zelf te composteren en weer in de tuin terug te brengen voorkomt u dat het ecosysteem verarmd.
Zelf gebruik ik Biovin (gefermenteerde druiven) om het bodemleven te stimuleren of Schimmeldominante humuscompost om een natuurlijke strooisel-laag te creëren met een verhoogd bodemleven van schimmels. Dit is ook lokaal te gebruiken bij planten die extra energie kunnen gebruiken.

Zou u meer willen ontdekken over het bodemleven dan kan ik de cursus Bodemleven en composteren voor een groeizaam leven zeker aanbevelen.

Samenwerken met de natuur voor het beste resultaat en het minste werk.

Geral Overbeek - Tuinontwerper - Tuincoach - Schrijver

Hou jij ook zo van tuinieren? Ben jij ook het liefst de hele dag in de tuin bezig? Het is november en het begint langzaam weer kouder te worden in Nederland. Het aantal lichturen wordt minder en voor je het weet ligt er dik pak sneeuw in de tuin. Ondanks dat het kouder wordt hebben we een prachtige zomer gehad dit jaar met veel zonuren. Doordat het zo’n mooie zomer geweest is in ons land hebben we veel kunnen doen in de tuin. Tuinplanten kopen en planten, bomen snoeien, grasmaaien en nog veel meer. Maar hoe weet je nou wanneer je een boom kan snoeien of wanneer je kan grasmaaien of welke planten winterbestendig zijn?
Leonard Cohen zong vroeger over november: New York is cold but I like where I’m living… Inderdaad een maand waarin het koud kan zijn, maar ook even goed nog zeer aangenaam. Oké, de jas of vest kan er bij aan, maar op een droge dag valt er nog prima te klussen in en om het huis. De maand november is bij uitstek ieder jaar net als februari trouwens perfect om een aantal zaken in orde te maken.
Uit milieuoverwegingen, praktisch oogpunt of een financieel motief, het maakt eigenlijk niet uit waarom je het doet. Composteren in eigen beheer heeft voordelen. Het is toch ook zonde om al dat keukenafval en die tuinresten eerst in de container te gooien, het af te laten voeren naar een composteerbedrijf en dan later je eigen afval terug te kopen in de vorm van compost?
Bosbessen noem ik ze, eigenlijk zijn het blauwe bessen. Ik heb vier struiken staan, waarvan er twee een naam hebben: ‘Blue crop’ en ‘Goldtraube 71’. Van juli tot november kan ik deze gezonde, smakelijke blauwe bessen oogsten.
Als je erover nadenkt om een vijver aan te leggen dan kun je dit gemakkelijk zelf doen. Zelf een vijver aanleggen begint met een goede voorbereiding . Zo moet je allereerst goed nadenken over de grootte en de vorm van je vijver. Je kunt namelijk een heleboel dingen zelf doen, maar een vijver aanleggen is niet zomaar even gedaan. Zo moet je een goed plan hebben en je hebt ook het een en ander nodig als het aankomt op vijverproducten. Hieronder lees je hoe je op de juiste manier een vijver kan aanleggen
In een duurzame tuin zijn alleen materialen gebruikt die duurzaam zijn. Dat betekent dat ze niet belastend zijn voor het milieu en een lange levensduur hebben. Er worden bewuste keuzes gemaakt, water en energie bespaard, en goed gezorgd voor grond en dieren. Een duurzame tuin is zowel op een klein balkon, als een tuin met vele hectaren grond te realiseren. In dit blog gaan we je tips geven over hoe jij je tuin het beste duurzaam kunt maken!
Zaaien, voorzaaien, verspenen, wieden, uitdunnen en oogsten. In mei is het lekker druk en met wat geluk ook erg mooi weer. Een fijne tijd om van de tuin te genieten.
De laurier is als struik te planten maar ook prachtig om er een haag van te planten. De laurier is een wintergroene struik, hierdoor prima geschikt voor een haag die u zomer en winter privacy bied. De grote glanzende bladeren vormen al snel een dichte groene haag. Wel is het een snelgroeiende struik
Snoeien en knotten is van alle tijden. Door de eeuwen heen hebben we altijd de drang gehad om bomen te vormen, in model te brengen. Door de eeuwen heen hebben we ook geleerd dat vrijwel elke boom te snoeien is. Enig voorbehoud is dat de boom van nature een herstellend vermogen heeft. Welk gereedschap bij het knotten en vormen van bomen het best te gebruiken is, hangt af van de boom.
Altijd al willen weten wat er in deze tijd van het jaar gesnoeid kan worden en met welk gereedschap dit het beste kan gebeuren? Lees dan de februari tuinblog van Claudia Reina bekend van emagazine "Smultuin". Claudia legt uit hoe fruitbomen, kleinfruit, hazelnoot, vlinderstruiken en rozen gesnoeid moeten worden.
Januari, een mooie maand om te bezinnen op het nieuwe jaar. Juist op die momenten kan de natuur ons hierbij helpen

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2018 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.