Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Augustus 2017: Een tuin vol vlinders

01 augustus 2017
Deborah Megens

Prachtige vlinders in allerlei kleuren en maten die elegant van bloem tot bloem dartelen. Bijen en hommels die zoemend in alle toonhoogten aan het werk zijn. Uitbundig bloeiende planten, de een nog kleuriger en geuriger dan de ander. In een vlinder- en bijentuin is het echt genieten.

Augustus 2017: Een tuin vol vlinders

Voor het creëren van zo een paradijsje is het belangrijk om een aantal planten te selecteren die juist vlinders, bijen, hommels, zweefvliegen e.d. aantrekken.

Ook wanneer je niet zoveel ruimte hebt, bijvoorbeeld een balkon in de stad, kun je vlinder- en bijenplanten in potten en bakken zetten.

Lekker geurende ruiden zoals lavendel, tijm, oregano en salie hebben we toch al vaak staan en de bloemen trekken veel vlinders en bijen aan.

Een onmisbare waardplant voor vlinders is de brandnetel. Waarschijnlijk rijst meteen de vraag waarom ik nu juist die noem, want een tuin vol mooie bloemen is natuurlijk veel aantrekkelijker. De brandnetel is sowieso een super nuttige en veelzijdige plant en veel vlindersoorten hebben die juist nodig. Ze leggen hun eitjes op het blad en de rupsen leven ervan, soms lusten ze zelfs niets anders.

Voor vlinders zoals de dagpauwoog, kleine vos, gehakkelde aurelia, atalanta en het landkaartje zijn brandnetels enorm belangrijk. Dus een zonnig hoekje met deze planten in de tuin is een geschenk voor ze.

Koolwitjes daarentegen planten zich alleen maar voort middels koolsoorten (vaak tot ergernis van de moestuinier), maar ook via andere kruisbloemigen zoals koolzaad en de mooie damastbloem.  Het blad van de in allerlei keuren bloeiende en eetbare Oost Indische kers valt nogal in de smaak bij de rupsen. Het is een éénjarige plant die zowel in rankende als niet-rankende vorm gezaaid kan worden. Met het planten van Oost-Indische kers in de buurt van koolsoorten, heb je kans dat de vlinders daarop hun eitjes leggen zodat je groenten niet bedreigd worden door vraatzuchtige rupsen. 

De distelvlinder is een aantrekkelijke vlinder die, hoe kan het anders, distelsoorten als waardplant heeft, maar daarnaast het uitbundig bloeiende kaasjeskruid, brandnetels, grote klis, komkommerkruid en zonnebloemen.

Populaire planten voor vlinders en ik van de site van de Vlinderstichting heb overgenomen zijn:

De vlinderstruik, rode zonnehoed, hemelsleutel/Sedum, bergamot/ Monarda, lavendel,herfstaster, koninginnekruid, kamperfoelie, lang ereprijs/Veronica en beemdkroon.

Er zijn natuurlijk nog veel meer planten die als waardplant dienen of voor hun stuifmeel en nectar gebruikt worden. Op de site van de Vlinderstichting staat veel waardevolle informatie.

Verder is het belangrijk dat er vanaf het vroege voorjaar tot in de late herfst voldoende bloeiende planten zijn. Plant daarvoor bloemen die in verschillende maanden in bloei komen. Er zijn ook kant en klaar vlinder- en bijenmengsels te koop. Die kunnen op een zonnige plek in de tuin, een verloren hoekje of in de pot gezaaid worden.

Vlinders zijn koudbloedig, dus warme beschutte plekjes zijn belangrijk. Die helpen met het overwinteren van de poppen, rupsen en vlinders. Solitaire/wilde bijen hebben deze schuilplaatsen ook nodig.

Denk dan ook eens aan het plaatsen van een bijen- en/of vlinderhotel.

Leg liever niet je hele tuin vol met tegels en laat wat rommelige hoekjes bestaan en stukjes  gras ongemaaid.

Dit alles is dé manier om elk jaar weer veel vrolijk fladderende vlinders zien!

Bron: www.vlinderstichting.nl | www.bijenhelpdesk.nl

Deborah Megens is de auteur van KRUIDEN kweken & koken// binnen & buiten. Ze is kok en tevens herborist.

 

 

Hoe je op een milieuvriendelijke manier van je onkruid af komt. Onkruid in je tuin hoeft geen plaag te worden. Als je maar op tijd maatregelen neemt. Op een natuurlijke manier onkruid bestrijden, het kan!
Tijdens droge periodes is het heel belangrijk om water te geven aan je planten in de tuin. In ons blog vind je 5 bewater systemen die niet mogen ontbreken in je tuin.
Wie droomt er nou niet van een groen gazon. Met het juiste onderhoud is jouw grasmat er eentje waar je buren jaloers op zullen zijn.
Beginnen met composteren is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Kies het juiste systeem, passend bij je huishouden en tuin en aan de slag!
Dieren in de tuin… die zal je vanaf nu wel wat vaker tegen komen. De natuur ontwaakt en daar horen ook de vogels, vlinders, insecten en andere dieren bij! Wist je dat je heel veel invloed hebt op de natuur? Je kunt in je eigen tuin of op je eigen balkon een geschikte omgeving creëren voor de dieren. Hoe? Dat vertellen we je in ons blog!
Maart is de tijd om de rozenstruik te snoeien. Zo heb je in de zomer een mooie tuin, vol bloeiende rozen. Hoe je dit moet aanpakken, lees je in ons blog.
De zon komt tevoorschijn, het begint te kriebelen. Tijd om de tuin in te gaan! Met deze 4 tips is je tuin weer helemaal klaar voor het voorjaar.
Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.