Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Augustus 2019: Plukken/ Oogsten

15 juli 2019

Vanaf juli tot eind september en wellicht begin oktober als het weer zacht blijft kan je gaan oogsten of plukken oftewel het plukseizoen is begonnen. Bloemen, appels, pruimen, peren, aardbeien, …..

Augustus 2019: Plukken/ Oogsten

Misschien heb je een eigen “pluk” tuin, heb je deze niet dan zijn er ook veel plekken waar je zelf je fruit kan plukken. Je krijgt een doosje / tas en vult deze met zoveel mogelijk fruit als je wilt. Daarna reken je het gewicht af dat je geplukt hebt en kun je vrij van genieten. Vaak zijn er in deze pluktuinen meer activiteiten te doen dan plukken, zodat het leuk is voor jong en oud. (klik hier voor pluktuinen – via google maps)

BLOEMEN PLUKKEN

 • plukschaarDe beste tijd om bloemen te plukken is ’s morgens vroeg of ’s avonds als de zon onder is. Dan kunnen de bloemen zicht volzuigen met water.
 • Let bij de keuze van de bloemen op de kleur en ook op de afwisseling van de bloemvorm. Maak een evenwichtige combinatie.
 • Probeer de verschillende bloemen zo evenwichtig mogelijk over het boeket te verdelen
 • Bij grote afstanden is het slim een emmertje met water mee te nemen.
 • Bij het op de vaas zetten snijdt u een stukje van steel.
 • Deze oude bacteriën kunnen invloed hebben op de houdbaarheid van het geplukte boeket.
 • Gebruik geen koud water en zorg dat er voldoende  water in de vaas zit
 • Het geplukte boeket niet vol in de zon zetten of op de tocht. Dit vermindert de houdbaarheid.

FRUIT PLUKKEN

 1. fruitzakjePluk het steeltje mee. Vooral bij pruimen heb je de neiging om gewoon te trekken, maar zo neem je het steeltje niet mee. Omdat fruit zonder steel sneller bederft, doe je er dus beter aan om voorzichtig het steeltje mee te plukken. Bij appelen en peren is het steeltje ook een handige indicator. Als het vrij makkelijk loslaat, is het fruit plukrijp.
 2. Niet schudden. In de boekjes is fruit plukken simpel: je schudt eens goed met de boom en al wat rijp is, valt. Fout: als je met de boom schudt om hoog hangend fruit te bemachtigen, levert dat vooral gekneusde exemplaren op. Maak liever gebruik van een fruitplukker met zakje en eventueel ook mesje én een telescopische steel.
 3. Pluk op tijd/ Wil je het geplukte fruit meteen opeten of bewaren voor later? Weet dan dat plukrijp niet altijd hetzelfde is als eetrijp. Vooral als je het langer wil bewaren, pluk je fruit liefst net voor er eetrijp worden en laat het narijpen.
 4. Opletten voor vocht. Pluk best als het fruit droog is, anders wordt het risico op rot en schimmel veel groter. 'Harige' vruchten als perziken zijn extra gevoelig voor vocht, omdat ze minder snel opdrogen.
 5. Kies keurig. Kies enkel ongeschonden fruit om langer te bewaren en haal er wekelijks de aangetaste exemplaren er tussen uit. Gekneusd fruit maak je best meteen schoon om er jam, moes of een andere bereiding van te maken die je dan in diepvries of ingemaakt kan bewaren.
 6. Pluk methodisch. Simpel ezelsbruggetje: van onder naar boven en van binnen naar buiten plukken geeft het beste resultaat. Waarom? Omdat je de best bereikbare vruchten zo plukt voor ze kunnen vallen bij pogingen om moeilijker hangende boomgenoten te plukken.
 7. Goed bewaren. Bewaar fruit niet te vochtig, maar ook niet te droog, best in een donkere, koele ruimte met voldoende ventilatie. Zorg dat de vruchten elkaar niet aanraken, zodat schimmel, rot of beestjes moeilijker overlopen.

Doorgegeven adressen n.a.v. deze blog zijn:

Stadsland
Hasselterdijk 57
8043 PG Zwolle
http://theetuinstadsland.nl/

Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.
Om planten tegen vorst, wind en regen te beschermen kun je ze inpakken. De meeste planten kun je beschermen met een constructie van stokken en jute, met daartussen wat stro en droog blad. Sommige planten moet je bij -5 °C inpakken
Het najaar is dé tijd om aan de slag te gaan als je in het voorjaar wil genieten van een kleurrijke tuin. In oktober en november zijn de beste maanden om lentebloeiende bloembollen te planten. Het is een klein klusje en vanaf januari kun je al genieten van de eerste bloeiers.
Het is belangrijk om de dakgoten regelmatig schoon te maken, want als de goten niet doorstromen kunnen deze overstromen of zelfs voor lekkage zorgen. Het is belangrijk om minimaal 1 keer per jaar de dakgoten schoon te maken. Afhankelijk van de omgeving waar je woont, veel bomen of open vlakte. Wanneer de herfst zijn intrede doet is het verstandig om van te voren de dakgoot te inspecteren en schoon te maken.
Vanaf juli tot eind september en wellicht begin oktober als het weer zacht blijft kan je gaan oogsten of plukken oftewel het plukseizoen is begonnen. Bloemen, appels, pruimen, peren, aardbeien, …..
Heb je last van een verwoeste tuin na harde windvlagen of regenbuien? Een plantensteun kan de oplossing zijn tegen de vernieling van de planten in de tuin. Help de planten met wat stevigheid. Op deze manier ben je de storm voor en zorg je ervoor dat de tuin vol staat met sterke vaste planten. De plantensteunen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten om de planten een steun te geven die de plant nodig heeft.
Zomer 2018: regentonnen bleven leeg en op veel plaatsen was er een sproeiverbod. Bloeiende borders hebben het vorige jaar zwaar gehad en op veel plaatsen lagen de planten er slap en verwelkt bij. Liefhebbers van bloeiende planten kijken met lede ogen naar de droge lente van dit jaar. Krijgen we weer een zomer met extreem warme temperaturen? Hoe zorgen we voor mooie borders bij dit soort warme, droge zomers?
Iedere tuinliefhebber krijgt er mee te maken; het bewateren van de tuin. Met een mooie gieter langs de potten en perken lopen, is natuurlijk heel idyllisch maar bij een grotere tuin is dat een tijdrovende klus. Gelukkig zijn er een heleboel soorten sproeihulpen in omloop. Voor iedere tuineigenaar wat wils.
Wil jij je komende zomer niet ergeren aan mossig gazon, met hier en daar een kale plek en paardenbloemen? Natuurlijk vraagt dit een beetje aandacht en tijdsinvestering, maar de weg naar een mooi groen gazon is niet lang en ingewikkeld. Begin vandaag met onderstaande tips en je buren zeggen deze zomer; het gras bij de buren is groener!
Eetbare bloemen zijn hip! Ze maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een vrolijke aanblik. Maar ook als kruid in een gerecht kunnen bloemen een extra dimensie toevoegen. Proef of de smaak meer honingachtig is of pittig en probeer het eens uit!
Ben je ook graag in de winter met tuinplanten bezig, maar hou je niet van nat weer? Wil je in alle seizoenen graag groenten uit eigen tuin, maar woon je in Nederland? Je hebt mediterrane planten, maar je vindt de winterhoezen geen sieraad voor je tuin? Dan is een tuinkas wellicht een mooie oplossing voor jou.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.