Skip to main content
account
0 items

Composteren in eigen tuin

16 april 2020

Beginnen met composteren is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Kies het juiste systeem, passend bij je huishouden en tuin en aan de slag!

Composteren in eigen tuin

Een belangrijke reden om te beginnen met composteren, is dat het beter is voor het milieu. Nu je daar bewust van bent, moet je nog wel weten HOE te beginnen. Laten we als eerste zeggen dat het absoluut niet moeilijk is om zelf te composteren. Met het juiste systeem, passend bij je huishouden en je tuin, kun je zo aan de slag!

Wat is composteren?

Composteren is het op een natuurlijke manier afbreken van tuin- en keukenafval tot een materiaal, dat je tuingrond verrijkt; compost. Door compost te gebruiken, houdt de grond beter vocht vast, is het bodemleven actief en werken meststoffen beter en langer. Gedurende het composteerproces zetten bacteriën en schimmels het afval om in voeding. Energie wordt daarbij omgezet in warmte. De temperatuur in de hoop loopt op en hierdoor gaan ziektes en onkruid dood.

Manier van composteren

Als je aan de slag gaat met composteren, maakt je als eerste de keuze; op welke manier ga je composteren. Is dit met een reguliere compostbak? Of ga je aan de slag met wormen? Beide hebben hun eigen voordelen en zijn geschikt in andere situaties.

Composteren met tuinafval

Veel mensen voeren tuinafval af. Jammer, want door het tuinafval op eigen terrein te composteren, geeft het weer voeding aan de planten. Tuinafval, zoals takken, gras en bladeren zet je in een seizoen om tot vruchtbare compost door middel van compostbak

composterenHet is belangrijk dat wind en regen goed bij de hoop komen, want vocht en lucht zijn essentieel, zo blijft de compost nat genoeg. Als dit niet het geval is, kan de te droge compost gaan rotten en stinken. Belucht de hoop regelmatig om het proces te versnellen. Schep daarom elke zes weken tot drie maanden de hoop om. Het omzetten doe je door middel van een spitvork of mest/compostvork of bijvoorbeeld een compostbeluchter.

Na vier tot negen maanden, afhankelijk van het materiaal, is de compost klaar voor gebruik. Al het organische materiaal is omgezet. De compost is gebruiksklaar als deze aanvoelt als droge tuinaarde en ruikt naar verse bosgrond. De onverteerde delen compost stop je terug in de composthoop. 

Composteren met wormen

composteren met wormen

Keukenafval verteren met behulp van wormen. Naast educatief is het de mooiste, schoonste en snelste manier om de appel- en aardappelschillen en oude kranten geurloos tot de beste compost te verwerken. De compost is beter dan uit de winkel. Je kunt binnen, in de bijkeuken, schuur of buiten aan de slag met composteren.

Wist je dat 40% van al het huisafval bioafval is? Dit kan dus makkelijk gecomposteerd worden. Niet alleen verkleint de afvalberg op deze manier, maar er kan met afval iets gemaakt worden wat weer zeer nuttig is om thuis te gebruiken.

Vloeibare mest

De compost die je wormen produceren noem je ook wel wormenthee. Het is waterig en druppelt door de gaatjes in de laatste emmer. Dit is de vloeibare mest van de wormen. Deze natte mest bewaar je in een afgesloten pot of emmer totdat je het gebruikt voor bijvoorbeeld een nieuwe moestuin. Verdun het dan met water en je kunt sproeien over je tuin. Of meng het met droge compost en gebruik het als mest.

Heerlijk, de herfst. De bomen verkleuren, bij een windvlaag kleurt de lucht oranje-goud door opwaaiende bladeren en dwarrelen in de laagstaande zon naar beneden. Als je van kleuren houdt, is de herfst het perfecte seizoen. Maar als het eenmaal is gevallen? Wat doe je er dan mee?
Het najaar is dé tijd om aan de slag te gaan als je in het voorjaar wil genieten van een kleurrijke tuin. In oktober en november zijn de beste maanden om lentebloeiende bloembollen te planten. Het is een klein klusje en vanaf januari kun je al genieten van de eerste bloeiers.
In deze blog hebben we tips en tricks voor het plukken van bloemen en fruit. Ook vertellen we je hoe je langer kan genieten van mooie bos bloemen en wat de beste manier is om fruit te bewaren.
De zomer is in volle gang. Je moestuin groeit als kool, de planten staan in bloei. Overal waar je kijkt zie je groen. En bij groen hoort leven in de tuin. De bijen, de vlinders, de vogels… Je kunt ze allemaal een veilige plek geven, waardoor jouw tuin een plek wordt waar de dieren zich fijn in voelen.
Door het aanleggen van een groene tuin, maak je het voor jezelf veel leuker én ondersteun je de biodiversiteit. Je kunt genieten van al het moois dat groeit en bloeit, van het gekwetter van vogels of van het rustgevende gezoem van hommels en bijen. Wellicht kun je zelfs snoepen uit eigen tuin! Een tuin met veel groen zorgt ook voor een hele prettige en koele leefomgeving. Met deze tips kom je een eind op weg.
Vogels broeden grofweg van 15 maart tot en met 15 juli. Heb je een (stads)tuin? Dan is het een leuke uitdaging om die zo uitnodigend mogelijk te maken voor broedende vogels in de tuin. De volgende tips kunnen je hierbij helpen.
Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners. We zijn tegenwoordig ons meer bewust waar alles vandaan komt en duurzaamheid. Wil je eigen moestuin beginnen lees onze blog.

Archief

---
Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2023 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  T 0346 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.