Skip to main content
account
0 items

Composteren in eigen tuin

16 april 2020

Beginnen met composteren is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Kies het juiste systeem, passend bij je huishouden en tuin en aan de slag!

Composteren in eigen tuin

Een belangrijke reden om te beginnen met composteren, is dat het beter is voor het milieu. Nu je daar bewust van bent, moet je nog wel weten HOE te beginnen. Laten we als eerste zeggen dat het absoluut niet moeilijk is om zelf te composteren. Met het juiste systeem, passend bij je huishouden en je tuin, kun je zo aan de slag!

Wat is composteren?

Composteren is het op een natuurlijke manier afbreken van tuin- en keukenafval tot een materiaal, dat je tuingrond verrijkt; compost. Door compost te gebruiken, houdt de grond beter vocht vast, is het bodemleven actief en werken meststoffen beter en langer. Gedurende het composteerproces zetten bacteriën en schimmels het afval om in voeding. Energie wordt daarbij omgezet in warmte. De temperatuur in de hoop loopt op en hierdoor gaan ziektes en onkruid dood.

Manier van composteren

Als je aan de slag gaat met composteren, maakt je als eerste de keuze; op welke manier ga je composteren. Is dit met een reguliere compostbak? Of ga je aan de slag met wormen? Beide hebben hun eigen voordelen en zijn geschikt in andere situaties.

Composteren met tuinafval

Veel mensen voeren tuinafval af. Jammer, want door het tuinafval op eigen terrein te composteren, geeft het weer voeding aan de planten. Tuinafval, zoals takken, gras en bladeren zet je in een seizoen om tot vruchtbare compost door middel van compostbak

composterenHet is belangrijk dat wind en regen goed bij de hoop komen, want vocht en lucht zijn essentieel, zo blijft de compost nat genoeg. Als dit niet het geval is, kan de te droge compost gaan rotten en stinken. Belucht de hoop regelmatig om het proces te versnellen. Schep daarom elke zes weken tot drie maanden de hoop om. Het omzetten doe je door middel van een spitvork of mest/compostvork of bijvoorbeeld een compostbeluchter.

Na vier tot negen maanden, afhankelijk van het materiaal, is de compost klaar voor gebruik. Al het organische materiaal is omgezet. De compost is gebruiksklaar als deze aanvoelt als droge tuinaarde en ruikt naar verse bosgrond. De onverteerde delen compost stop je terug in de composthoop. 

Composteren met wormen

composteren met wormen

Keukenafval verteren met behulp van wormen. Naast educatief is het de mooiste, schoonste en snelste manier om de appel- en aardappelschillen en oude kranten geurloos tot de beste compost te verwerken. De compost is beter dan uit de winkel. Je kunt binnen, in de bijkeuken, schuur of buiten aan de slag met composteren.

Wist je dat 40% van al het huisafval bioafval is? Dit kan dus makkelijk gecomposteerd worden. Niet alleen verkleint de afvalberg op deze manier, maar er kan met afval iets gemaakt worden wat weer zeer nuttig is om thuis te gebruiken.

Vloeibare mest

De compost die je wormen produceren noem je ook wel wormenthee. Het is waterig en druppelt door de gaatjes in de laatste emmer. Dit is de vloeibare mest van de wormen. Deze natte mest bewaar je in een afgesloten pot of emmer totdat je het gebruikt voor bijvoorbeeld een nieuwe moestuin. Verdun het dan met water en je kunt sproeien over je tuin. Of meng het met droge compost en gebruik het als mest.

Wie droomt er nou niet van een groen gazon. Met het juiste onderhoud is jouw grasmat er eentje waar je buren jaloers op zullen zijn.
Februari is de perfecte maand om je fruitbomen te (ver)planten. De bomen zijn nu namelijk in winterrust. Ze zijn dus gemakkelijk te verplanten. Ook is het een goed moment om een aantal fruitbomen en -planten te snoeien. Welke planten en hoe je gemakkelijk kunt verplanten en snoeien, dat leggen we je uit in dit blog.
De moestuin is weer in opkomst, omdat het gewoon erg leuk is om je eigen groenten te verbouwen en je weet waar het vandaan komt en financieel scheelt het waarschijnlijk ook dan in de winkel tegenwoordig. Als je het moestuinseizoen wilt verlengen, dan kun je overwegen om een kas aan te schaffen. In een kas kun je zaaien, stekken, uitzetten, oogsten en in de wintermaanden kunnen de kuipplanten er overwinteren. Zo maak je bijna het jaar rond gebruik van de kas.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2024 De Wiltfang ®  |  Burgemeester Padmosweg 161  |  3648 BD Wilnis  |  T 0346 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | *** ALLEEN WEBSHOP ONLINE ***

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.