Skip to main content
account
0 items

Composteren in eigen tuin

16 april 2020

Beginnen met composteren is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Kies het juiste systeem, passend bij je huishouden en tuin en aan de slag!

Composteren in eigen tuin

Een belangrijke reden om te beginnen met composteren, is dat het beter is voor het milieu. Nu je daar bewust van bent, moet je nog wel weten HOE te beginnen. Laten we als eerste zeggen dat het absoluut niet moeilijk is om zelf te composteren. Met het juiste systeem, passend bij je huishouden en je tuin, kun je zo aan de slag!

Wat is composteren?

Composteren is het op een natuurlijke manier afbreken van tuin- en keukenafval tot een materiaal, dat je tuingrond verrijkt; compost. Door compost te gebruiken, houdt de grond beter vocht vast, is het bodemleven actief en werken meststoffen beter en langer. Gedurende het composteerproces zetten bacteriën en schimmels het afval om in voeding. Energie wordt daarbij omgezet in warmte. De temperatuur in de hoop loopt op en hierdoor gaan ziektes en onkruid dood.

Manier van composteren

Als je aan de slag gaat met composteren, maakt je als eerste de keuze; op welke manier ga je composteren. Is dit met een reguliere compostbak? Of ga je aan de slag met wormen? Beide hebben hun eigen voordelen en zijn geschikt in andere situaties.

Composteren met tuinafval

Veel mensen voeren tuinafval af. Jammer, want door het tuinafval op eigen terrein te composteren, geeft het weer voeding aan de planten. Tuinafval, zoals takken, gras en bladeren zet je in een seizoen om tot vruchtbare compost door middel van compostbak

composterenHet is belangrijk dat wind en regen goed bij de hoop komen, want vocht en lucht zijn essentieel, zo blijft de compost nat genoeg. Als dit niet het geval is, kan de te droge compost gaan rotten en stinken. Belucht de hoop regelmatig om het proces te versnellen. Schep daarom elke zes weken tot drie maanden de hoop om. Het omzetten doe je door middel van een spitvork of mest/compostvork of bijvoorbeeld een compostbeluchter.

Na vier tot negen maanden, afhankelijk van het materiaal, is de compost klaar voor gebruik. Al het organische materiaal is omgezet. De compost is gebruiksklaar als deze aanvoelt als droge tuinaarde en ruikt naar verse bosgrond. De onverteerde delen compost stop je terug in de composthoop. 

Composteren met wormen

composteren met wormen

Keukenafval verteren met behulp van wormen. Naast educatief is het de mooiste, schoonste en snelste manier om de appel- en aardappelschillen en oude kranten geurloos tot de beste compost te verwerken. De compost is beter dan uit de winkel. Je kunt binnen, in de bijkeuken, schuur of buiten aan de slag met composteren.

Wist je dat 40% van al het huisafval bioafval is? Dit kan dus makkelijk gecomposteerd worden. Niet alleen verkleint de afvalberg op deze manier, maar er kan met afval iets gemaakt worden wat weer zeer nuttig is om thuis te gebruiken.

Vloeibare mest

De compost die je wormen produceren noem je ook wel wormenthee. Het is waterig en druppelt door de gaatjes in de laatste emmer. Dit is de vloeibare mest van de wormen. Deze natte mest bewaar je in een afgesloten pot of emmer totdat je het gebruikt voor bijvoorbeeld een nieuwe moestuin. Verdun het dan met water en je kunt sproeien over je tuin. Of meng het met droge compost en gebruik het als mest.

Van januari tot maart kun je voor het eerst de fruitbomen snoeien. Doe dit na de vorst en als het droog is om ziektes te voorkomen. Jonge bomen behoeven meer aandacht dan de oudere fruitbomen. Ook is het gebruik van het juiste materiaal heel belangrijk. Lees in ons blog waar je allemaal op moet letten.
Je hebt vast wel eens het woord grelinette voorbij zien komen, maar wat betekent het nou? En wat kan je ermee? Het belangrijkste is de grond beluchten. Hoe je dit doet en waarom je voor een grelinette en niet een spitvork moet kiezen om de grond te beluchten, leggen we uit in dit blog.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.