Skip to main content
account
0 items

De border aanpakken

31 maart 2021

Nu de lente echt begonnen is en het door de zomertijd langer licht is, kunnen we weer fanatiek aan de slag in de tuin. De zon gaat steeds later onder, dus buiten zitten gaat tot in de late uurtjes. Heerlijk na een lange werkdag, of gewoon in het weekend omdat je er geen genoeg van kunt krijgen. De lente laat ons opleven en dat moeten we ook doen met de border. Meer leven creëren! Dat kan met een paar eenvoudige stappen.

De border aanpakken

Een haag aanplanten

Zo rond maart en april is het de perfecte tijd om de haag aan te planten. Dit komt omdat er nog weinig blad aan de planten zit en je ze dus minder beschadigd. Het plaatsen van een haag in de border is vrij eenvoudig. Graaf een geul en plaats de gewenste planten erin. Het is wel handig om dit met zijn tweeën te doen. Zo kan één persoon de boompjes recht houden en de ander de grond rondom de kuit omscheppen en aanstampen. Vergeet niet om hierna water te geven.

Kamille in de borderBloeiers plaatsen

Het leukste is natuurlijk als je het hele jaar door bloeiende planten in de border hebt staan. Kies daarom voor verschillende bloeiers zoals de Anemone, Kamille, Meisjes ogen en de Geranium. Houd je van een beetje wilde begroeiing. Kun je hier tussendoor ook een zadenmix strooien. Niet alleen leuk om te zien, maar ook goed voor de biodiversiteit. Meer bijen en vlinders zullen op je tuin afkomen, omdat ze voedsel kunnen vinden. Dit is goed voor de bijen- en vlinderpopulatie. Dus naast dat het er prachtig uit ziet, ben je ook nog eens goed bezig.  

Klimplanten begeleiden

Wil je klimplanten plaatsen in je border? Dan is het nu het moment! Eind april zal de groei er in zitten, dus zorg er voor dat je ze vast goed begeleid. Bijvoorbeeld met een plantensteun, tegen het ombuigen of flexibel binddraad. Staat de klimplant bij een muur, kun je ook nog kiezen voor een trellis. Genoeg opties dus om een mooie volle, groene border te creëren!

Water geven aan de border

Sector sproeier, water geven aan de border

Mocht er nou veel droogte optreden, dan is het wel belangrijk om de nieuwe plantjes goed water te geven. Zo kunnen de plantjes goed hechten en je haag goed de weg vinden op zijn nieuwe plek. Kies afhankelijk van het formaat van de border voor een handsproeier, zwenksproeier of zelfs een sectorsproeier. Eén keer per week veel water moet de planten tevreden stellen.

Beschermen van de border

Je kent de gezegdes wel: ‘Maart roert met zijn staart’ en ‘April doet wat hij wil’. Er is nog steeds kans op nachtvorst. Houd daarom beschermend noppenfolie nog in de buurt, pas na IJsheiligen is de kans op nachtvorst miniem. Ook moet je rekening houden met slakken. Zij eten graag jonge plantjes. Je kunt daarom rondom kwetsbare planten slakkenringen plaatsen. Deze zijn van koper, wat zorgt voor een schoksensatie aan hun zenuwen waardoor ze rechtsomkeert maken. Diervriendelijk, want zonder gif, maar zeer effectief!

Gerelateerde artikelen

Kersen zijn er in rood en geel, zoet en zuur. Als u ruimte heeft in de tuin, zet er dan kersenbomen in. Oogst kersen als ze rijp zijn, ze worden na de oogst niet rijper. Pluk kersen met steel en al en verwijder de stelen pas na het wassen.
De papaverfamilie, Papaveraceae, is niet groot en bestaat uit 23 geslachten en 250 soorten: de Oosterse en IJslandse papaver, Papaver rhoeas de echte klaproos, Papaver somniferum en Papaver orientale die ook wel slaapbol wordt genoemd. Er zijn papavers in zoveel kleuren, dat die in iedere border kunnen bloeien: knaloranje, vuurrood, petticoat-roze, dieppaars, zacht zalmroze en spierwit. Geef alle papavers een zonnige plek met goed vochtdoorlatende grond.
Evenwicht in de tuin is erg belangrijk om samen met de natuur te kunnen genieten. U kunt de natuur ook een handje helpen met natuurlijke methoden.
Wie droomt er nou niet van een groen gazon. Met het juiste onderhoud is jouw grasmat er eentje waar je buren jaloers op zullen zijn.
Februari is de perfecte maand om je fruitbomen te (ver)planten. De bomen zijn nu namelijk in winterrust. Ze zijn dus gemakkelijk te verplanten. Ook is het een goed moment om een aantal fruitbomen en -planten te snoeien. Welke planten en hoe je gemakkelijk kunt verplanten en snoeien, dat leggen we je uit in dit blog.
De moestuin is weer in opkomst, omdat het gewoon erg leuk is om je eigen groenten te verbouwen en je weet waar het vandaan komt en financieel scheelt het waarschijnlijk ook dan in de winkel tegenwoordig. Als je het moestuinseizoen wilt verlengen, dan kun je overwegen om een kas aan te schaffen. In een kas kun je zaaien, stekken, uitzetten, oogsten en in de wintermaanden kunnen de kuipplanten er overwinteren. Zo maak je bijna het jaar rond gebruik van de kas.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2024 De Wiltfang ®  |  Burgemeester Padmosweg 161  |  3648 BD Wilnis  |  T 0346 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | *** ALLEEN WEBSHOP ONLINE ***

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.