Skip to main content
account
0 items

De border aanpakken

31 maart 2021

Nu de lente echt begonnen is en het door de zomertijd langer licht is, kunnen we weer fanatiek aan de slag in de tuin. De zon gaat steeds later onder, dus buiten zitten gaat tot in de late uurtjes. Heerlijk na een lange werkdag, of gewoon in het weekend omdat je er geen genoeg van kunt krijgen. De lente laat ons opleven en dat moeten we ook doen met de border. Meer leven creëren! Dat kan met een paar eenvoudige stappen.

De border aanpakken

Een haag aanplanten

Zo rond maart en april is het de perfecte tijd om de haag aan te planten. Dit komt omdat er nog weinig blad aan de planten zit en je ze dus minder beschadigd. Het plaatsen van een haag in de border is vrij eenvoudig. Graaf een geul en plaats de gewenste planten erin. Het is wel handig om dit met zijn tweeën te doen. Zo kan één persoon de boompjes recht houden en de ander de grond rondom de kuit omscheppen en aanstampen. Vergeet niet om hierna water te geven.

Kamille in de borderBloeiers plaatsen

Het leukste is natuurlijk als je het hele jaar door bloeiende planten in de border hebt staan. Kies daarom voor verschillende bloeiers zoals de Anemone, Kamille, Meisjes ogen en de Geranium. Houd je van een beetje wilde begroeiing. Kun je hier tussendoor ook een zadenmix strooien. Niet alleen leuk om te zien, maar ook goed voor de biodiversiteit. Meer bijen en vlinders zullen op je tuin afkomen, omdat ze voedsel kunnen vinden. Dit is goed voor de bijen- en vlinderpopulatie. Dus naast dat het er prachtig uit ziet, ben je ook nog eens goed bezig.  

Klimplanten begeleiden

Wil je klimplanten plaatsen in je border? Dan is het nu het moment! Eind april zal de groei er in zitten, dus zorg er voor dat je ze vast goed begeleid. Bijvoorbeeld met een plantensteun, tegen het ombuigen of flexibel binddraad. Staat de klimplant bij een muur, kun je ook nog kiezen voor een trellis. Genoeg opties dus om een mooie volle, groene border te creëren!

Water geven aan de border

Sector sproeier, water geven aan de border

Mocht er nou veel droogte optreden, dan is het wel belangrijk om de nieuwe plantjes goed water te geven. Zo kunnen de plantjes goed hechten en je haag goed de weg vinden op zijn nieuwe plek. Kies afhankelijk van het formaat van de border voor een handsproeier, zwenksproeier of zelfs een sectorsproeier. Eén keer per week veel water moet de planten tevreden stellen.

Beschermen van de border

Je kent de gezegdes wel: ‘Maart roert met zijn staart’ en ‘April doet wat hij wil’. Er is nog steeds kans op nachtvorst. Houd daarom beschermend noppenfolie nog in de buurt, pas na IJsheiligen is de kans op nachtvorst miniem. Ook moet je rekening houden met slakken. Zij eten graag jonge plantjes. Je kunt daarom rondom kwetsbare planten slakkenringen plaatsen. Deze zijn van koper, wat zorgt voor een schoksensatie aan hun zenuwen waardoor ze rechtsomkeert maken. Diervriendelijk, want zonder gif, maar zeer effectief!

Gerelateerde artikelen

In deze blog hebben we tips en tricks voor het plukken van bloemen en fruit. Ook vertellen we je hoe je langer kan genieten van mooie bos bloemen en wat de beste manier is om fruit te bewaren.
De zomer is in volle gang. Je moestuin groeit als kool, de planten staan in bloei. Overal waar je kijkt zie je groen. En bij groen hoort leven in de tuin. De bijen, de vlinders, de vogels… Je kunt ze allemaal een veilige plek geven, waardoor jouw tuin een plek wordt waar de dieren zich fijn in voelen.
Door het aanleggen van een groene tuin, maak je het voor jezelf veel leuker én ondersteun je de biodiversiteit. Je kunt genieten van al het moois dat groeit en bloeit, van het gekwetter van vogels of van het rustgevende gezoem van hommels en bijen. Wellicht kun je zelfs snoepen uit eigen tuin! Een tuin met veel groen zorgt ook voor een hele prettige en koele leefomgeving. Met deze tips kom je een eind op weg.
Vogels broeden grofweg van 15 maart tot en met 15 juli. Heb je een (stads)tuin? Dan is het een leuke uitdaging om die zo uitnodigend mogelijk te maken voor broedende vogels in de tuin. De volgende tips kunnen je hierbij helpen.
Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners. We zijn tegenwoordig ons meer bewust waar alles vandaan komt en duurzaamheid. Wil je eigen moestuin beginnen lees onze blog.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2023 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  T 0346 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.