Skip to main content
account
0 items

De border aanpakken

31 maart 2021

Nu de lente echt begonnen is en het door de zomertijd langer licht is, kunnen we weer fanatiek aan de slag in de tuin. De zon gaat steeds later onder, dus buiten zitten gaat tot in de late uurtjes. Heerlijk na een lange werkdag, of gewoon in het weekend omdat je er geen genoeg van kunt krijgen. De lente laat ons opleven en dat moeten we ook doen met de border. Meer leven creëren! Dat kan met een paar eenvoudige stappen.

De border aanpakken

Een haag aanplanten

Zo rond maart en april is het de perfecte tijd om de haag aan te planten. Dit komt omdat er nog weinig blad aan de planten zit en je ze dus minder beschadigd. Het plaatsen van een haag in de border is vrij eenvoudig. Graaf een geul en plaats de gewenste planten erin. Het is wel handig om dit met zijn tweeën te doen. Zo kan één persoon de boompjes recht houden en de ander de grond rondom de kuit omscheppen en aanstampen. Vergeet niet om hierna water te geven.

Kamille in de borderBloeiers plaatsen

Het leukste is natuurlijk als je het hele jaar door bloeiende planten in de border hebt staan. Kies daarom voor verschillende bloeiers zoals de Anemone, Kamille, Meisjes ogen en de Geranium. Houd je van een beetje wilde begroeiing. Kun je hier tussendoor ook een zadenmix strooien. Niet alleen leuk om te zien, maar ook goed voor de biodiversiteit. Meer bijen en vlinders zullen op je tuin afkomen, omdat ze voedsel kunnen vinden. Dit is goed voor de bijen- en vlinderpopulatie. Dus naast dat het er prachtig uit ziet, ben je ook nog eens goed bezig.  

Klimplanten begeleiden

Wil je klimplanten plaatsen in je border? Dan is het nu het moment! Eind april zal de groei er in zitten, dus zorg er voor dat je ze vast goed begeleid. Bijvoorbeeld met een plantensteun, tegen het ombuigen of flexibel binddraad. Staat de klimplant bij een muur, kun je ook nog kiezen voor een trellis. Genoeg opties dus om een mooie volle, groene border te creëren!

Water geven aan de border

Sector sproeier, water geven aan de border

Mocht er nou veel droogte optreden, dan is het wel belangrijk om de nieuwe plantjes goed water te geven. Zo kunnen de plantjes goed hechten en je haag goed de weg vinden op zijn nieuwe plek. Kies afhankelijk van het formaat van de border voor een handsproeier, zwenksproeier of zelfs een sectorsproeier. Eén keer per week veel water moet de planten tevreden stellen.

Beschermen van de border

Je kent de gezegdes wel: ‘Maart roert met zijn staart’ en ‘April doet wat hij wil’. Er is nog steeds kans op nachtvorst. Houd daarom beschermend noppenfolie nog in de buurt, pas na IJsheiligen is de kans op nachtvorst miniem. Ook moet je rekening houden met slakken. Zij eten graag jonge plantjes. Je kunt daarom rondom kwetsbare planten slakkenringen plaatsen. Deze zijn van koper, wat zorgt voor een schoksensatie aan hun zenuwen waardoor ze rechtsomkeert maken. Diervriendelijk, want zonder gif, maar zeer effectief!

Gerelateerde artikelen

Wanneer je aan het tuinieren slaat, is er niets zo belangrijk als goed, kwalitatief gereedschap. Want met het juiste gereedschap, wordt de klus ook leuker en eenvoudiger om te doen. Bij het grondbewerkingsproces zijn er eigenlijk 4 methodes die je toepast: Omwerken, beluchten, cultiveren en schoffelen.
Ben je van plan om een strakke graskant of een scheiding te maken tussen gras en grind dan kan je het beste borderranden plaatsen oftewel kantopsluiting. Bekijk eerst goed wat jij mooi vind staan in je tuin en naast dat het er netjes uit ziet is het ook makkelijk om je graskanten bij te houden.
We zijn ons steeds bewuster van de natuur het milieu en hoe we de aarde willen achterlaten voor onze (klein)kinderen. Steeds meer mensen kiezen daarom ook voor het plaatsen van een regenton. Op een duurzame manier omgaan met onze leefomgeving is namelijk steeds belangrijker. Wat de voordelen zijn van een regenton en waar je op moet letten bij het plaatsen, dat lees je hieronder.
Leven in de tuin: wie geniet daar nou niet van. Door een nestkast op te hangen, kun je dat leven al vanaf het prille begin meemaken. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het ophangen van een nestkast. Je leest ze hieronder.
Heb jij een kleine stadstuin of balkon en wil je graag meer genieten van groen? Dat is zeker mogelijk! Het vraagt wat creativiteit, maar ook jij kunt in de zomer lekker vertoeven tussen bloemen en planten. Met een paar kleine aanpassingen, kun je de ruimte efficiënt gebruiken en is het zo gebeurd!
We zijn steeds bewuster bezig met de aarde, het klimaat en duurzaamheid. Ook waar producten vandaan komen, vinden we steeds belangrijker. Lokaal gaat boven import en biologisch boven massateelt. We telen steeds meer zelf en proberen daarvoor de beste omstandigheden te creëren. Door een houten tuinkas te plaatsen, zet je daarin een grote stap.
Een moestuin is een mooi project voor elke tuin. Groot of klein, op balkon in potten, of op een leeg stukje grond in de achtertuin. Je bewust worden van hoe groente en fruit zich ontwikkelen, van gezonde voeding en het allerleukste; genieten van al het lekkers uit de eigen moestuin. Voor kinderen is dit ook nog eens extra leerzaam. Jong geleerd, is oud gedaan. Wil je een moestuin met je kinderen of kleinkinderen beginnen? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Je leest ze in ons blog!
Januari is de perfecte maand om je fruitbomen te (ver)planten. De bomen zijn nu namelijk in winterrust. Ze zijn dus gemakkelijk te verplanten. Ook is het een goed moment om een aantal fruitbomen en -planten te snoeien. Welke planten en hoe je gemakkelijk kunt verplanten en snoeien, dat leggen we je uit in dit blog.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2022 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.