Skip to main content
account
0 items

De rozenstruik snoeien

16 maart 2020

Maart is de tijd om de rozenstruik te snoeien. Zo heb je in de zomer een mooie tuin, vol bloeiende rozen. Hoe je dit moet aanpakken, lees je in ons blog.

De rozenstruik snoeien

Maart is de tijd van het jaar om rozen te snoeien. Later in het seizoen snoeien? Dan bloeit de roos ook later. Als je eerder begint met snoeien, kan door de nachtvorst de nieuwe plant kapot vriezen. Voor een gekleurde zomertuin is snoeien in maart dus de beste tijd. Ga je aan de slag? Bescherm dan je handen tegen doorns met speciale handschoenen. Snoei ook altijd met een scherpe snoeischaar, daardoor wordt de roos mooi glad afgesneden en kunnen ziektes moeilijker binnendringen.

Hoe snoei ik mijn rozenstruik?

Wat belangrijk is bij snoeien, is dat de struik open wordt. Haal dus bij kruisende takken, er eentje weg. Staan de takken dicht op elkaar? Snoei er dan ook een weg. Ook de dunne, zwakke takjes aan de bovenkant kun je wegknippen. Alles wat dan overblijft, knip je tot 5 à 15 centimeter boven de grond af, net boven een knop die naar buiten bloeit, zodat daaruit weer een mooie, gezonde, nieuwe tak kan groeien.

Vergeet niet achteraf het snoeiafval op te ruimen. We hebben verschillende, handige mogelijkheden die je daarbij kunnen helpen.

Bemesting

Wanneer de rozenstruik weer kort is, is het belangrijk dat deze ook de juiste voeding krijgt. Het kost een struik namelijk veel energie om te groeien en herstellen. Gebruik daarom in het voorjaar wat extra, voedingsrijke meststof om de struik net dat beetje extra energie te geven.

In juni, als de struik begint te bloeien, is het een goed idee om nogmaals wat voeding aan de struik te geven.

Onderhoud

Nadat de rozenstruik is gesnoeid, is het ook belangrijk om het gereedschap te onderhouden. Dit kun je zelf doen met het juiste materiaal de tips uit het boekje ‘Onderhoud Tuingereedschap’maar wij kunnen daarbij ook helpen. Meer over gereedschapsonderhoud lees je hier.


Februari is de perfecte maand om je fruitbomen te (ver)planten. De bomen zijn nu namelijk in winterrust. Ze zijn dus gemakkelijk te verplanten. Ook is het een goed moment om een aantal fruitbomen en -planten te snoeien. Welke planten en hoe je gemakkelijk kunt verplanten en snoeien, dat leggen we je uit in dit blog.
De moestuin is weer in opkomst, omdat het gewoon erg leuk is om je eigen groenten te verbouwen en je weet waar het vandaan komt en financieel scheelt het waarschijnlijk ook dan in de winkel tegenwoordig. Als je het moestuinseizoen wilt verlengen, dan kun je overwegen om een kas aan te schaffen. In een kas kun je zaaien, stekken, uitzetten, oogsten en in de wintermaanden kunnen de kuipplanten er overwinteren. Zo maak je bijna het jaar rond gebruik van de kas.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2024 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  T 0346 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.