Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

December 2014: Geuren, kleuren en smaken

29 november 2014
Claudia Reina

DECEMBER GEUREN, KLEUREN EN SMAKEN Specifieke geuren van winters december zijn voor mij kaneel, kruidnagel en open haardhout. Mijn favoriete feestelijke kleuren van december zijn wit, rood, goud en zilver. Feestelijke decembersmaken die ik proef zijn vooral noten, chocolade en mandarijn.

December 2014: Geuren, kleuren en smaken

DECEMBER GEUREN, KLEUREN EN SMAKEN
Specifieke geuren van winters december zijn voor mij kaneel, kruidnagel en open haardhout. Mijn favoriete feestelijke kleuren van december zijn wit, rood, goud en zilver. Feestelijke decembersmaken die ik proef zijn vooral noten, chocolade en mandarijn.

WINTERTIJD
Het is dassen- en jassenweer. Dik aangekleed ga ik naar buiten, ongeacht mijn doel. De zon staat veel te ver weg om me te verwarmen. Als ik buiten ben moet ik zelf maar voor beweging zorgen om me warm te houden. Ook als er geen werk is te verzetten, ben ik vaak in mijn Smultuin. Gewoon er zijn, zoals je ook zwijgend op de bank kunt zitten met iemand die je liefhebt en met wie je je hart in stilte kunt delen. Ik klop eens op de bast van de ‘Bramley’s seedling’ moesappelboom en adem op de knoppen. En haal mijn hand langs de zwarte bes, die ook nu geurt.

Het is ineens winter. Net op tijd in de Smultuin een Victorian bell gezet over de laurier, rozemarijn en tijm. Snel heb ik nog even de wintertuinbonen met transparant tuinfleece overdekt en flink wat water uit de regentonnen geschept, om ruimte te scheppen. Het water gaat uit zetten tijdens de vorst. Een oude deken over de koude bak gedaan om de zaailingen en winterpostelein te beschermen. De tere struiken hebben een beschermhoes om zich warm te houden.

Er ligt een dekbed van blad ligt over de tuin, met een dikke laag compost eronder. De wormen blijven zo warm en actief en doen het spitwerk voor mij deze winter. De pastinaak, die is blijven staan in de grond, wordt steeds zoeter doordat de vorst er nu overheen is geweest, net als de kolen.

Mijn voornaamste bezigheden zijn foto’s maken in de sneeuw en vogels voeren . Eigenlijk is de Cavolo Nero nu te mooi om te eten. Toch eten we morgen Cavolo Nero als lunch. Daar ga ik pesto van maken, om door de spaghetti te doen. Als het dan blijft sneeuwen, kan ik lekker binnen blijven en flink doorschrijven. Even nog een blik naar buiten werpen. Is dat een kramsvogel die van de rode besjes van de Cotoneaster snoept? Iedere dag is er een tak meer zonder besjes. Deze dwergmispel is familie van de Rosaceae.

Soms ga ik dik aangekleed even de kou in, om het keukenafval in de compostbal te doen. Ik zie nog wat onkruid en wied weer een emmertje vol. Dan snel weer naar binnen.

Op een dag is vrijwel alle sneeuw verdwenen. Het leek al wat langer licht vandaag. De dagen lengen weer en de kortste dag op 21 december is gelukkig alweer voorbij. Winterwende! Ik verlang naar zon en warme zeewind. Snoepend van de gedroogde appeltjes, bedenk ik dat de vogels vast ook weer trek hebben. Even kijken of ze nog genoeg voer hebben. Ik geef ze wat van mijn gedroogde appeltjes, een handje havermout en zaadjes uit het blikken doosje dat altijd voor hun klaar staat. De egel ligt beschut in zijn egelhuis te overwinteren. Die zie ik voorlopig niet meer, hij is vast in winterslaap. Er ligt een dikke laag sneeuw op de vogelhuisjes en het vogelvoederhuis . De tuin ligt er prachtig bij. Ik kijk alleen maar ademloos toe. Ook de vleermuizenkast is bezet. De lieveheersbeestjes slapen in een hotel, net als iedere jaar hebben ze zich daar verschanst.

Het is nog lang geen tijd om te zaaien en toch staat het blik vol zakjes zaad klaar voor gebruik. Zakjes vol dromen...

En dan is er sneeuw, die zich ontspannen heeft uitgestrekt over de tuin. Ik kijk er ademloos naar vanuit mijn werkkamer. Als ik een uurtje later de tuin inloop zie ik aan de vogelvoetjes dat ze me voor zijn geweest. Ik vraag me af of zij ook hebben geluisterd naar het knisperen van de vers sneeuw onder hun pootjes. De doffe stilte verrast me altijd weer, sneeuw dempt en maakt de wereld zachter en trager. Het grote onthaasten is begonnen.

De sneeuw is nu zo dik, buiten is het aangenaam stil, alle mensen lijken nu ook in winterslaap te zijn.

Zondag de 21ste is het de kortste dag. Daarna gaan de dagen gelukkig weer lengen. Een heerlijk vooruitzicht.

Wachten totdat het iets minder snel donker wordt, duurt lang. De stapel leesvoer is gelukkig hoog en tijd is er volop. Winter is de perfecte tijd om de tuinsuccessen en mislukkingen van het afgelopen seizoen na te lezen . De verzamelde zaden sorteer ik weer op maand en week zodat ik in het zaaiseizoen direct van start kan gaan. De zelf gekweekte zaden doe ik in zadenbewaarzakjes .

Lees meer in eMagazine SMULTUIN in 4 seizoenen WINTER editie.

Wat is het een heerlijke nazomer. Begon september een beetje waterig, nu lopen we weer in onze korte broek of jurk lekker buiten of zitten we 's avonds tot laat buiten rond het vuur. Van dat heerlijke weer willen we natuurlijk extra lang genieten, maar hoe zorg je dat je tuin ook om te genieten blijft? Met deze tips ben je al een eind op weg.
Het is september, de zomer is nu tegen zijn eind. We genieten van de tuin tijdens de dagen dat er nog lekker weer is, maar maken ons ook klaar voor de start van de herfst. De laatste jaren lijkt het wel alsof de zomer een beetje opschuift, dus we kunnen gelukkig nog wel lekker in de tuin aan de slag en deze alvast voorbereiden voor het najaar. Bijvoorbeeld door het snoeien van de beplanting. Welke planten en bomen je het beste kan snoeien in september? We zetten het op een rijtje.
Op het moment zien we alleen maar leuke, verrukkelijke berichten over verse oogst voorbij komen. Mensen die bezig zijn met oogsten, bakken, inmaken, invriezen en ga zo maar door. Wat doe je nou met je oogst, zeker als je zoveel hebt, dat je het niet in één keer op kunt eten? Dat zochten we voor je uit!
Nu de vakantie voor de eersten tegen zijn einde loopt, is het tijd om je huis weer helemaal klaar te maken voor een nieuw (school)jaar. Alles schoonmaken, misschien her en der een likje verf en vloeren en meubels weer beschermen tegen beschadigingen en vuil of wat dacht je van wat nieuwe planten in huis! Duurzaam en milieubewust aan de slag? Gebruik dan onze tips!
De zomer is in volle gang. Je moestuin groeit als kool, de planten staan in bloei. Overal waar je kijkt zie je groen. En bij groen hoort leven in de tuin. De bijen, de vlinders, de vogels… Je kunt ze allemaal een veilige plek geven, waardoor jouw tuin een plek wordt waar de dieren zich fijn in voelen.
Het is zomer! Wat een feest in de tuin. Bloemen staan in bloei, planten groeien harder dan ooit. Het is bijna niet te overzien. Ze woekeren alle kanten op, hoe houd je ze nou in bedwang? Nou dáár komen wij om de hoek kijken. We geven je 5 simpele oplossingen voor meer orde in je tuin.
Vanaf half juni tot en met augustus is het tijd om de courgette te oogsten. De courgette is één van de makkelijkste groentes om zelf te kweken en wint steeds meer aan populariteit in Nederland. En naast makkelijk, is hij ook nog eens heel gezond, de schil zit namelijk bom vol vitamines. Na het oogsten zijn er genoeg opties voor de bereiding... Een lekkere soep, ovenschotel of wat dacht je van courgetti? Mogelijkheden zat en we delen nu twee hele makkelijke opties waar je snel meer zelf aan de slag kunt.
Nu op vakantie naar het buitenland er voor heel veel mensen niet in zit, zijn we op zoek naar alternatieven in ons eigen land. Gelukkig is daar genoeg moois te vinden. Met de zomerperiode voor de deur geven wij een aantal tips van kasteeltuinen die écht een bezoekje waard zijn.
Hoe je op een milieuvriendelijke manier van je onkruid af komt. Onkruid in je tuin hoeft geen plaag te worden. Als je maar op tijd maatregelen neemt. Op een natuurlijke manier onkruid bestrijden, het kan!
Tijdens droge periodes is het heel belangrijk om water te geven aan je planten in de tuin. In ons blog vind je 5 bewater systemen die niet mogen ontbreken in je tuin.
Wie droomt er nou niet van een groen gazon. Met het juiste onderhoud is jouw grasmat er eentje waar je buren jaloers op zullen zijn.
Beginnen met composteren is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Kies het juiste systeem, passend bij je huishouden en tuin en aan de slag!
Dieren in de tuin… die zal je vanaf nu wel wat vaker tegen komen. De natuur ontwaakt en daar horen ook de vogels, vlinders, insecten en andere dieren bij! Wist je dat je heel veel invloed hebt op de natuur? Je kunt in je eigen tuin of op je eigen balkon een geschikte omgeving creëren voor de dieren. Hoe? Dat vertellen we je in ons blog!
Maart is de tijd om de rozenstruik te snoeien. Zo heb je in de zomer een mooie tuin, vol bloeiende rozen. Hoe je dit moet aanpakken, lees je in ons blog.
De zon komt tevoorschijn, het begint te kriebelen. Tijd om de tuin in te gaan! Met deze 4 tips is je tuin weer helemaal klaar voor het voorjaar.
Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.