Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

December 2015 - Schimmel in huis?

01 december 2015
Wyger Smits - huisschilder

Tijdens de koude wintermaanden wordt er binnenshuis vaak minder goed geventileerd met als gevolg dat schimmels ontstaan. Voor dit vervelende vaak terugkerende probleem biedt Auro een systeem aan dat zonder chloor en andere giftige stoffen schimmelproblemen doeltreffend aanpakt: Het Pursan anti schimmelsysteem. Dit systeem bestaat uit 3 onderdelen: - Schimmelverwijderaar Nr. 412 - Schimmelstop Nr. 413 - Anti schimmelverf Nr. 327

December 2015 - Schimmel in huis?

Schimmel in huis?

Tijdens de koude wintermaanden wordt er binnenshuis vaak minder goed geventileerd met als gevolg dat schimmels ontstaan.

Voor dit vervelende vaak terugkerende probleem biedt Auro een systeem aan dat zonder chloor en andere giftige stoffen schimmelproblemen doeltreffend aanpakt:
Het Pursan anti schimmelsysteem. Dit systeem bestaat uit 3 onderdelen:

  • Schimmelverwijderaar Nr.412                                                                                                                            
  • Schimmelstop Nr.413                                          
  • Anti schimmelverf Nr.327

Wat zijn schimmels:

Schimmels zijn micro organismen die zich door middel van sporen vermeerderen. Onzichtbaar zijn ze in de omgeving aanwezig en kunnen zich overal verspreiden. Schimmels voelen zich het best in een vochtige, warme organische omgeving. In het beginstadium zijn schimmels met het blote oog niet te zien, zodat ze zich onzichtbaar kunnen uitbreiden.
Bij schimmels moet men in eerste instantie de oorzaak van de vochtigheid oplossen. Onzichtbare schimmels, bijvoorbeeld achter meubels, vloerbedekking of gordijnen zijn herkenbaar door een muffe, aardse geur. Schimmels zijn ware overlevers en zijn goed bestand tegen verschillende omstandigheden zoals extreme droogte, warmte en vorst. Ook droge schimmelplekken moeten worden behandeld omdat deze bij blootstelling aan vocht opnieuw opleven.

Schimmels en gezondheid:

Bij schimmel is voorzichtigheid geboden: De donkere vlekken zijn niet alleen optisch een probleem maar sommige schimmels kunnen, buiten dat ze schade aan het oppervlak veroorzaken, ook leiden tot aanzienlijke gezondheidsproblemen. Schimmels zijn in lage concentraties niet gevaarlijk voor gezonde mensen, maar als de concentraties hoger worden, door gunstige omstandigheden voor schimmels, wordt het zelfs voor gezonde mensen een probleem. De sporen van schimmels verplaatsen zich door de lucht en kunnen allergische reacties veroorzaken aan neus, keel en bronchiën. Dit kan zich uiten in de vorm van een loopneus, ademhalingsproblemen en gaat soms gepaard met hoesten en jeukende gezwollen ogen. Sommige schimmelsoorten vormen een gif genaamd microtoxine dat zich door de lucht verspreid. Bij inademing kan dit leiden tot irritatie van de slijmvliezen en luchtwegen, en kan zelfs ontstekingen veroorzaken in de longen of het immuunsysteem aantasten. Wanneer er donkere schimmelvlekken op de wand zichtbaar worden, zijn mensen zich er pas van bewust dat er een probleem is.

Oorzaken van schimmelvorming:

Constructie fouten: Schimmels houden van vocht. Vochtige plekken in en om het huis kunnen ontstaan door constructiefouten. Bijv. door waterschade, niet goed gedroogde nieuwbouw, thermische bruggen, scheuren in het metselwerk, verschoven dakpannen verstopte of overstromende dakgoten of optrekkend vocht door ontbrekende of slecht werkende horizontale bruggen.

Ventilatie: Door niet goede ventilatie/verwarming verhoudingen. Veel mensen onderschatten de hoeveel vocht die dagelijks wordt uitgestoten. Zo ontstaat door douchen wel 1,5 L vocht, en ieder mens geeft wel 1L vocht af per nacht. Planten scheiden gietwater uit en door koken of het drogen van de was in huis worden nog enkele liters water verdampt in de lucht.

Dit vocht moet door middel van goede ventilatie afgevoerd worden. Zonder goede verwarming helpt ventilatie niet, omdat warme lucht meer vocht opneemt dan koude en zodoende ook meer vocht afvoert.

Nog enkele tips ter voorkoming van schimmelvorming:

  • Vocht van koken en douchen direct afvoeren.
  • Meubels niet tegen buitenmuren plaatsen
  • Gebruik van dampopen bouwmaterialen
  • Relatieve luchtvochtigheid dient ca 50% te bedragen.
  • Verwarm binnenruimten gelijkmatig.

Het verwijderen van bestaande schimmels met Auro Pursan anti-schimmelsysteem:

Traditionele middelen tegen schimmels bevatten vaak ongezonde chloorverbindingen, en dat brengt weer andere gezondheidsrisico’s met zich mee.
AURO biedt een alternatief systeem aan, dat zonder chloor of andere giftige stoffen toch doeltreffend het schimmelprobleem aanpakt.
Het chloorvrije alternatief van AURO heet Pur-san3 en in een handige box zijn alle producten aanwezig, om schimmels te bestrijden en het oppervlak te beschermen.

Stap 1:

Verwijderen van de aanwezige schimmels met Auro schimmelverwijderaar nr. 412:
Dit is een actieve gel voor de grondige verwijdering van schimmels en schimmelsporen op tegels, hout en kunststof. Voor binnen en buiten. Zeer geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes.
Aangetaste oppervlakken gelijkmatig besproeien, min. 1 uur laten inwerken. Bij sterke aantasting langer (bijv. 1 nacht). Met zachte borstel of spons afnemen en losse resten verwijderen. Met vochtige doek of spons grondig afnemen.

Stap 2:

Schimmelgroei stoppen met Auro Schimmelstop nr. 412:
Stopt de schimmelbesmetting op een effectieve en voor het oppervlak zachte manier. Schimmel-Stop werkt op basis van duurzame inhoudsstoffen, voorkomt herbesmetting door de lange werkingsduur en is chloorvrij.

Nevelen, 15 minuten laten inwerken, met vochtige doek afnemen. Gladde oppervlakken (bijv. aardewerk, tegels) met water afwassen; op poreuze oppervlakken (bijv. behang, wanden) nog eens nevelen en laten drogen. Kan op schimmelgevoelige plekken preventief op grote oppervlakken onder muurverf worden aangebracht. Voor het overschilderen laten drogen. Overschilderbaar met alle Auro muurverven.

Stap 3:

Overschilderen met Muurverf Anti schimmel Nr 327:
Preventieve bescherming tegen schimmelvorming op muren en plafonds binnen. Ademende goed dekkende witte muurverf. Eventueel aan te kleuren met Auro Kalkverfmengkleur nr. 350. (hierdoor kan wel iets van de eigenschappen van de verf verloren gaan)
Uiteraard wel de normale voorbereidingen voor schilderwerk in acht nemen: Schone, droge vetvrije ondergrond, te dichte onderlagen schuren en voorbehandelen met Auro 305/505 Universele grondlaag.

Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.
Om planten tegen vorst, wind en regen te beschermen kun je ze inpakken. De meeste planten kun je beschermen met een constructie van stokken en jute, met daartussen wat stro en droog blad. Sommige planten moet je bij -5 °C inpakken
Het najaar is dé tijd om aan de slag te gaan als je in het voorjaar wil genieten van een kleurrijke tuin. In oktober en november zijn de beste maanden om lentebloeiende bloembollen te planten. Het is een klein klusje en vanaf januari kun je al genieten van de eerste bloeiers.
Het is belangrijk om de dakgoten regelmatig schoon te maken, want als de goten niet doorstromen kunnen deze overstromen of zelfs voor lekkage zorgen. Het is belangrijk om minimaal 1 keer per jaar de dakgoten schoon te maken. Afhankelijk van de omgeving waar je woont, veel bomen of open vlakte. Wanneer de herfst zijn intrede doet is het verstandig om van te voren de dakgoot te inspecteren en schoon te maken.
Vanaf juli tot eind september en wellicht begin oktober als het weer zacht blijft kan je gaan oogsten of plukken oftewel het plukseizoen is begonnen. Bloemen, appels, pruimen, peren, aardbeien, …..
Heb je last van een verwoeste tuin na harde windvlagen of regenbuien? Een plantensteun kan de oplossing zijn tegen de vernieling van de planten in de tuin. Help de planten met wat stevigheid. Op deze manier ben je de storm voor en zorg je ervoor dat de tuin vol staat met sterke vaste planten. De plantensteunen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten om de planten een steun te geven die de plant nodig heeft.
Zomer 2018: regentonnen bleven leeg en op veel plaatsen was er een sproeiverbod. Bloeiende borders hebben het vorige jaar zwaar gehad en op veel plaatsen lagen de planten er slap en verwelkt bij. Liefhebbers van bloeiende planten kijken met lede ogen naar de droge lente van dit jaar. Krijgen we weer een zomer met extreem warme temperaturen? Hoe zorgen we voor mooie borders bij dit soort warme, droge zomers?
Iedere tuinliefhebber krijgt er mee te maken; het bewateren van de tuin. Met een mooie gieter langs de potten en perken lopen, is natuurlijk heel idyllisch maar bij een grotere tuin is dat een tijdrovende klus. Gelukkig zijn er een heleboel soorten sproeihulpen in omloop. Voor iedere tuineigenaar wat wils.
Wil jij je komende zomer niet ergeren aan mossig gazon, met hier en daar een kale plek en paardenbloemen? Natuurlijk vraagt dit een beetje aandacht en tijdsinvestering, maar de weg naar een mooi groen gazon is niet lang en ingewikkeld. Begin vandaag met onderstaande tips en je buren zeggen deze zomer; het gras bij de buren is groener!
Eetbare bloemen zijn hip! Ze maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een vrolijke aanblik. Maar ook als kruid in een gerecht kunnen bloemen een extra dimensie toevoegen. Proef of de smaak meer honingachtig is of pittig en probeer het eens uit!
Ben je ook graag in de winter met tuinplanten bezig, maar hou je niet van nat weer? Wil je in alle seizoenen graag groenten uit eigen tuin, maar woon je in Nederland? Je hebt mediterrane planten, maar je vindt de winterhoezen geen sieraad voor je tuin? Dan is een tuinkas wellicht een mooie oplossing voor jou.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.