Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

December 2017:Compost; de beste voeding voor planten

01 december 2017
Emiel van den Berg - De Tuin in vier seizoenen

Wie een beetje tuin heeft, hoeft eigenlijk geen GFT-container te hebben. Is er ergens ook maar een klein hoekje beschikbaar dan kan al het groente-, fruit- en tuinafval op de composthoop. Na circa een jaar is dat plantaardige materiaal omgezet tot compost; de ultieme bodemverbeteraar mét voeding.

December 2017:Compost; de beste voeding voor planten

Is er ergens in de tuin een vierkante meter – of meer – vrij, dan is dat al voldoende ruimte voor een composthoop. Liefst in de (half)schaduw omdat volle zon de composthoop doet uitdrogen en dat is niet wenselijk, natuurlijk materiaal verteert immers het best onder licht vochtige omstandigheden. Net zoals dat ook in het bos gebeurt; denk aan de geur die je insnuift tijdens een boswandeling, de geur van verterend plantaardig materiaal. Een bos is eigenlijk één grote composthoop waar de bladeren en naalden van bomen, alle dode takjes en al het blad van in het bos groeiende vaste planten op de grond terechtkomen en daar verteert. Elk jaar in de herfst krijgt de bovenlaag een nieuwe laag vers materiaal en begint het verteringsproces opnieuw. Zo vormt die bovenlaag van bosgrond de best denkbare compost. 

In een vochtig naaldbos is de bodem voorzien van een dikke laag verteerd plantaardig materiaal. Perfecte compost, door de natuur zelf gemaakt!

Wie geen bos heeft, maar een kleine tuin kan eenvoudig zelf voedzame compost maken. Wie wat onhandig is met schop en riek maakt een houten bak voorzien van gaten – lucht is essentieel bij het maken van compost – of zet een frame neer van bijvoorbeeld op maat geslepen betonijzer. Een bak van 1 m² is al voldoende. Handig is het om ernaast eenzelfde oppervlak vrij te houden omdat de composthoop na circa 6 maanden altijd een keer moet worden omgezet. Dat omzetten is belangrijk om extra zuurstof in de hoop te brengen. 

Een voorbeeld van een degelijke constructie van 2 bakken naast elkaar zodat de composthoop eenvoudig is om te zetten.

Het beste tijdstip om een composthoop te maken is het najaar. Bomen en heesters laten dan hun blad vallen, vaste planten trekken zich terug onder de grond. Al het vrijkomend organisch materiaal kan op de composthoop. 

Herfstblad is een perfecte basis voor de composthoop

Keukenafval kan eveneens prima op de composthoop, zowel afval van groenten, eierschillen, theezakjes en koffiefilters.

Wie het beschikbaar heeft, kan een composthoop nog verrijken met – liefst – oude stalmest en/of champignonmest.

Stuk geknipte stengels van zonnebloemen, aardperen of bijvoorbeeld venkel zijn perfect om door de composthoop te mengen. Met hun holle stengels voorzien ze de hoop van extra zuurstof. 

Laat een goed gestapelde composthoop minstens 6 maanden rusten en zet hem daarna een keer om. Is dat gebeurd dan zijn er eventueel pompoenplanten in te poten. Pompoen houdt van zeer voedzame grond en gedijt prima op zo’n hoop vers verteerd materiaal.

Na circa een jaar is de compost te gebruiken in de tuin. Kenmerkend is de diep zwarte kleur, de gezondheid straalt er van af. Meng de compost door de bovenlaag van de border en herhaal dit elk jaar. Groeisucces verzekerd!

Tot slot: Bedenkt dat de regenworm de belangrijkste hulpbron is bij het maken van goede compost. Regenwormen zetten plantaardig materiaal om in voeding voor de plant. Een worm eet ongeveer zijn eigen lichaamsgewicht in 2 dagen. Regenwormen in een composthoop zijn onmisbaar. Probeer bij het opzetten van een nieuwe composthoop altijd wat oude compost toe te voegen. Daarin zitten zeker wat regenwormen, maar belangrijker; ook hun eitjes. Zo heeft de nieuwe hoop meteen een perfecte start. Dus: gruwel niet van de wat vreemd en eng ogende regenwormen, maar koester ze!

Hou jij ook zo van tuinieren? Ben jij ook het liefst de hele dag in de tuin bezig? Het is november en het begint langzaam weer kouder te worden in Nederland. Het aantal lichturen wordt minder en voor je het weet ligt er dik pak sneeuw in de tuin. Ondanks dat het kouder wordt hebben we een prachtige zomer gehad dit jaar met veel zonuren. Doordat het zo’n mooie zomer geweest is in ons land hebben we veel kunnen doen in de tuin. Tuinplanten kopen en planten, bomen snoeien, grasmaaien en nog veel meer. Maar hoe weet je nou wanneer je een boom kan snoeien of wanneer je kan grasmaaien of welke planten winterbestendig zijn?
Leonard Cohen zong vroeger over november: New York is cold but I like where I’m living… Inderdaad een maand waarin het koud kan zijn, maar ook even goed nog zeer aangenaam. Oké, de jas of vest kan er bij aan, maar op een droge dag valt er nog prima te klussen in en om het huis. De maand november is bij uitstek ieder jaar net als februari trouwens perfect om een aantal zaken in orde te maken.
Uit milieuoverwegingen, praktisch oogpunt of een financieel motief, het maakt eigenlijk niet uit waarom je het doet. Composteren in eigen beheer heeft voordelen. Het is toch ook zonde om al dat keukenafval en die tuinresten eerst in de container te gooien, het af te laten voeren naar een composteerbedrijf en dan later je eigen afval terug te kopen in de vorm van compost?
Bosbessen noem ik ze, eigenlijk zijn het blauwe bessen. Ik heb vier struiken staan, waarvan er twee een naam hebben: ‘Blue crop’ en ‘Goldtraube 71’. Van juli tot november kan ik deze gezonde, smakelijke blauwe bessen oogsten.
Als je erover nadenkt om een vijver aan te leggen dan kun je dit gemakkelijk zelf doen. Zelf een vijver aanleggen begint met een goede voorbereiding . Zo moet je allereerst goed nadenken over de grootte en de vorm van je vijver. Je kunt namelijk een heleboel dingen zelf doen, maar een vijver aanleggen is niet zomaar even gedaan. Zo moet je een goed plan hebben en je hebt ook het een en ander nodig als het aankomt op vijverproducten. Hieronder lees je hoe je op de juiste manier een vijver kan aanleggen
In een duurzame tuin zijn alleen materialen gebruikt die duurzaam zijn. Dat betekent dat ze niet belastend zijn voor het milieu en een lange levensduur hebben. Er worden bewuste keuzes gemaakt, water en energie bespaard, en goed gezorgd voor grond en dieren. Een duurzame tuin is zowel op een klein balkon, als een tuin met vele hectaren grond te realiseren. In dit blog gaan we je tips geven over hoe jij je tuin het beste duurzaam kunt maken!
Zaaien, voorzaaien, verspenen, wieden, uitdunnen en oogsten. In mei is het lekker druk en met wat geluk ook erg mooi weer. Een fijne tijd om van de tuin te genieten.
De laurier is als struik te planten maar ook prachtig om er een haag van te planten. De laurier is een wintergroene struik, hierdoor prima geschikt voor een haag die u zomer en winter privacy bied. De grote glanzende bladeren vormen al snel een dichte groene haag. Wel is het een snelgroeiende struik
Snoeien en knotten is van alle tijden. Door de eeuwen heen hebben we altijd de drang gehad om bomen te vormen, in model te brengen. Door de eeuwen heen hebben we ook geleerd dat vrijwel elke boom te snoeien is. Enig voorbehoud is dat de boom van nature een herstellend vermogen heeft. Welk gereedschap bij het knotten en vormen van bomen het best te gebruiken is, hangt af van de boom.
Altijd al willen weten wat er in deze tijd van het jaar gesnoeid kan worden en met welk gereedschap dit het beste kan gebeuren? Lees dan de februari tuinblog van Claudia Reina bekend van emagazine "Smultuin". Claudia legt uit hoe fruitbomen, kleinfruit, hazelnoot, vlinderstruiken en rozen gesnoeid moeten worden.
Januari, een mooie maand om te bezinnen op het nieuwe jaar. Juist op die momenten kan de natuur ons hierbij helpen

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2018 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.