Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

December 2017:Compost; de beste voeding voor planten

01 december 2017
Emiel van den Berg - De Tuin in vier seizoenen

Wie een beetje tuin heeft, hoeft eigenlijk geen GFT-container te hebben. Is er ergens ook maar een klein hoekje beschikbaar dan kan al het groente-, fruit- en tuinafval op de composthoop. Na circa een jaar is dat plantaardige materiaal omgezet tot compost; de ultieme bodemverbeteraar mét voeding.

December 2017:Compost; de beste voeding voor planten

Is er ergens in de tuin een vierkante meter – of meer – vrij, dan is dat al voldoende ruimte voor een composthoop. Liefst in de (half)schaduw omdat volle zon de composthoop doet uitdrogen en dat is niet wenselijk, natuurlijk materiaal verteert immers het best onder licht vochtige omstandigheden. Net zoals dat ook in het bos gebeurt; denk aan de geur die je insnuift tijdens een boswandeling, de geur van verterend plantaardig materiaal. Een bos is eigenlijk één grote composthoop waar de bladeren en naalden van bomen, alle dode takjes en al het blad van in het bos groeiende vaste planten op de grond terechtkomen en daar verteert. Elk jaar in de herfst krijgt de bovenlaag een nieuwe laag vers materiaal en begint het verteringsproces opnieuw. Zo vormt die bovenlaag van bosgrond de best denkbare compost. 

In een vochtig naaldbos is de bodem voorzien van een dikke laag verteerd plantaardig materiaal. Perfecte compost, door de natuur zelf gemaakt!

Wie geen bos heeft, maar een kleine tuin kan eenvoudig zelf voedzame compost maken. Wie wat onhandig is met schop en riek maakt een houten bak voorzien van gaten – lucht is essentieel bij het maken van compost – of zet een frame neer van bijvoorbeeld op maat geslepen betonijzer. Een bak van 1 m² is al voldoende. Handig is het om ernaast eenzelfde oppervlak vrij te houden omdat de composthoop na circa 6 maanden altijd een keer moet worden omgezet. Dat omzetten is belangrijk om extra zuurstof in de hoop te brengen. 

Een voorbeeld van een degelijke constructie van 2 bakken naast elkaar zodat de composthoop eenvoudig is om te zetten.

Het beste tijdstip om een composthoop te maken is het najaar. Bomen en heesters laten dan hun blad vallen, vaste planten trekken zich terug onder de grond. Al het vrijkomend organisch materiaal kan op de composthoop. 

Herfstblad is een perfecte basis voor de composthoop

Keukenafval kan eveneens prima op de composthoop, zowel afval van groenten, eierschillen, theezakjes en koffiefilters.

Wie het beschikbaar heeft, kan een composthoop nog verrijken met – liefst – oude stalmest en/of champignonmest.

Stuk geknipte stengels van zonnebloemen, aardperen of bijvoorbeeld venkel zijn perfect om door de composthoop te mengen. Met hun holle stengels voorzien ze de hoop van extra zuurstof. 

Laat een goed gestapelde composthoop minstens 6 maanden rusten en zet hem daarna een keer om. Is dat gebeurd dan zijn er eventueel pompoenplanten in te poten. Pompoen houdt van zeer voedzame grond en gedijt prima op zo’n hoop vers verteerd materiaal.

Na circa een jaar is de compost te gebruiken in de tuin. Kenmerkend is de diep zwarte kleur, de gezondheid straalt er van af. Meng de compost door de bovenlaag van de border en herhaal dit elk jaar. Groeisucces verzekerd!

Tot slot: Bedenkt dat de regenworm de belangrijkste hulpbron is bij het maken van goede compost. Regenwormen zetten plantaardig materiaal om in voeding voor de plant. Een worm eet ongeveer zijn eigen lichaamsgewicht in 2 dagen. Regenwormen in een composthoop zijn onmisbaar. Probeer bij het opzetten van een nieuwe composthoop altijd wat oude compost toe te voegen. Daarin zitten zeker wat regenwormen, maar belangrijker; ook hun eitjes. Zo heeft de nieuwe hoop meteen een perfecte start. Dus: gruwel niet van de wat vreemd en eng ogende regenwormen, maar koester ze!

Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.
Om planten tegen vorst, wind en regen te beschermen kun je ze inpakken. De meeste planten kun je beschermen met een constructie van stokken en jute, met daartussen wat stro en droog blad. Sommige planten moet je bij -5 °C inpakken
Het najaar is dé tijd om aan de slag te gaan als je in het voorjaar wil genieten van een kleurrijke tuin. In oktober en november zijn de beste maanden om lentebloeiende bloembollen te planten. Het is een klein klusje en vanaf januari kun je al genieten van de eerste bloeiers.
Het is belangrijk om de dakgoten regelmatig schoon te maken, want als de goten niet doorstromen kunnen deze overstromen of zelfs voor lekkage zorgen. Het is belangrijk om minimaal 1 keer per jaar de dakgoten schoon te maken. Afhankelijk van de omgeving waar je woont, veel bomen of open vlakte. Wanneer de herfst zijn intrede doet is het verstandig om van te voren de dakgoot te inspecteren en schoon te maken.
Vanaf juli tot eind september en wellicht begin oktober als het weer zacht blijft kan je gaan oogsten of plukken oftewel het plukseizoen is begonnen. Bloemen, appels, pruimen, peren, aardbeien, …..
Heb je last van een verwoeste tuin na harde windvlagen of regenbuien? Een plantensteun kan de oplossing zijn tegen de vernieling van de planten in de tuin. Help de planten met wat stevigheid. Op deze manier ben je de storm voor en zorg je ervoor dat de tuin vol staat met sterke vaste planten. De plantensteunen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten om de planten een steun te geven die de plant nodig heeft.
Zomer 2018: regentonnen bleven leeg en op veel plaatsen was er een sproeiverbod. Bloeiende borders hebben het vorige jaar zwaar gehad en op veel plaatsen lagen de planten er slap en verwelkt bij. Liefhebbers van bloeiende planten kijken met lede ogen naar de droge lente van dit jaar. Krijgen we weer een zomer met extreem warme temperaturen? Hoe zorgen we voor mooie borders bij dit soort warme, droge zomers?
Iedere tuinliefhebber krijgt er mee te maken; het bewateren van de tuin. Met een mooie gieter langs de potten en perken lopen, is natuurlijk heel idyllisch maar bij een grotere tuin is dat een tijdrovende klus. Gelukkig zijn er een heleboel soorten sproeihulpen in omloop. Voor iedere tuineigenaar wat wils.
Wil jij je komende zomer niet ergeren aan mossig gazon, met hier en daar een kale plek en paardenbloemen? Natuurlijk vraagt dit een beetje aandacht en tijdsinvestering, maar de weg naar een mooi groen gazon is niet lang en ingewikkeld. Begin vandaag met onderstaande tips en je buren zeggen deze zomer; het gras bij de buren is groener!
Eetbare bloemen zijn hip! Ze maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een vrolijke aanblik. Maar ook als kruid in een gerecht kunnen bloemen een extra dimensie toevoegen. Proef of de smaak meer honingachtig is of pittig en probeer het eens uit!
Ben je ook graag in de winter met tuinplanten bezig, maar hou je niet van nat weer? Wil je in alle seizoenen graag groenten uit eigen tuin, maar woon je in Nederland? Je hebt mediterrane planten, maar je vindt de winterhoezen geen sieraad voor je tuin? Dan is een tuinkas wellicht een mooie oplossing voor jou.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.