Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

December 2017:Compost; de beste voeding voor planten

01 december 2017
Emiel van den Berg - De Tuin in vier seizoenen

Wie een beetje tuin heeft, hoeft eigenlijk geen GFT-container te hebben. Is er ergens ook maar een klein hoekje beschikbaar dan kan al het groente-, fruit- en tuinafval op de composthoop. Na circa een jaar is dat plantaardige materiaal omgezet tot compost; de ultieme bodemverbeteraar mét voeding.

December 2017:Compost; de beste voeding voor planten

Is er ergens in de tuin een vierkante meter – of meer – vrij, dan is dat al voldoende ruimte voor een composthoop. Liefst in de (half)schaduw omdat volle zon de composthoop doet uitdrogen en dat is niet wenselijk, natuurlijk materiaal verteert immers het best onder licht vochtige omstandigheden. Net zoals dat ook in het bos gebeurt; denk aan de geur die je insnuift tijdens een boswandeling, de geur van verterend plantaardig materiaal. Een bos is eigenlijk één grote composthoop waar de bladeren en naalden van bomen, alle dode takjes en al het blad van in het bos groeiende vaste planten op de grond terechtkomen en daar verteert. Elk jaar in de herfst krijgt de bovenlaag een nieuwe laag vers materiaal en begint het verteringsproces opnieuw. Zo vormt die bovenlaag van bosgrond de best denkbare compost. 

In een vochtig naaldbos is de bodem voorzien van een dikke laag verteerd plantaardig materiaal. Perfecte compost, door de natuur zelf gemaakt!

Wie geen bos heeft, maar een kleine tuin kan eenvoudig zelf voedzame compost maken. Wie wat onhandig is met schop en riek maakt een houten bak voorzien van gaten – lucht is essentieel bij het maken van compost – of zet een frame neer van bijvoorbeeld op maat geslepen betonijzer. Een bak van 1 m² is al voldoende. Handig is het om ernaast eenzelfde oppervlak vrij te houden omdat de composthoop na circa 6 maanden altijd een keer moet worden omgezet. Dat omzetten is belangrijk om extra zuurstof in de hoop te brengen. 

Een voorbeeld van een degelijke constructie van 2 bakken naast elkaar zodat de composthoop eenvoudig is om te zetten.

Het beste tijdstip om een composthoop te maken is het najaar. Bomen en heesters laten dan hun blad vallen, vaste planten trekken zich terug onder de grond. Al het vrijkomend organisch materiaal kan op de composthoop. 

Herfstblad is een perfecte basis voor de composthoop

Keukenafval kan eveneens prima op de composthoop, zowel afval van groenten, eierschillen, theezakjes en koffiefilters.

Wie het beschikbaar heeft, kan een composthoop nog verrijken met – liefst – oude stalmest en/of champignonmest.

Stuk geknipte stengels van zonnebloemen, aardperen of bijvoorbeeld venkel zijn perfect om door de composthoop te mengen. Met hun holle stengels voorzien ze de hoop van extra zuurstof. 

Laat een goed gestapelde composthoop minstens 6 maanden rusten en zet hem daarna een keer om. Is dat gebeurd dan zijn er eventueel pompoenplanten in te poten. Pompoen houdt van zeer voedzame grond en gedijt prima op zo’n hoop vers verteerd materiaal.

Na circa een jaar is de compost te gebruiken in de tuin. Kenmerkend is de diep zwarte kleur, de gezondheid straalt er van af. Meng de compost door de bovenlaag van de border en herhaal dit elk jaar. Groeisucces verzekerd!

Tot slot: Bedenkt dat de regenworm de belangrijkste hulpbron is bij het maken van goede compost. Regenwormen zetten plantaardig materiaal om in voeding voor de plant. Een worm eet ongeveer zijn eigen lichaamsgewicht in 2 dagen. Regenwormen in een composthoop zijn onmisbaar. Probeer bij het opzetten van een nieuwe composthoop altijd wat oude compost toe te voegen. Daarin zitten zeker wat regenwormen, maar belangrijker; ook hun eitjes. Zo heeft de nieuwe hoop meteen een perfecte start. Dus: gruwel niet van de wat vreemd en eng ogende regenwormen, maar koester ze!

Hoe je op een milieuvriendelijke manier van je onkruid af komt. Onkruid in je tuin hoeft geen plaag te worden. Als je maar op tijd maatregelen neemt. Op een natuurlijke manier onkruid bestrijden, het kan!
Tijdens droge periodes is het heel belangrijk om water te geven aan je planten in de tuin. In ons blog vind je 5 bewater systemen die niet mogen ontbreken in je tuin.
Wie droomt er nou niet van een groen gazon. Met het juiste onderhoud is jouw grasmat er eentje waar je buren jaloers op zullen zijn.
Beginnen met composteren is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Kies het juiste systeem, passend bij je huishouden en tuin en aan de slag!
Dieren in de tuin… die zal je vanaf nu wel wat vaker tegen komen. De natuur ontwaakt en daar horen ook de vogels, vlinders, insecten en andere dieren bij! Wist je dat je heel veel invloed hebt op de natuur? Je kunt in je eigen tuin of op je eigen balkon een geschikte omgeving creëren voor de dieren. Hoe? Dat vertellen we je in ons blog!
Maart is de tijd om de rozenstruik te snoeien. Zo heb je in de zomer een mooie tuin, vol bloeiende rozen. Hoe je dit moet aanpakken, lees je in ons blog.
De zon komt tevoorschijn, het begint te kriebelen. Tijd om de tuin in te gaan! Met deze 4 tips is je tuin weer helemaal klaar voor het voorjaar.
Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.