Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Een gezond gazon

29 april 2020

Wie droomt er nou niet van een groen gazon. Met het juiste onderhoud is jouw grasmat er eentje waar je buren jaloers op zullen zijn.

Een gezond gazon

Een groen, vol, gezond gazon. Daar dromen we allemaal van. Onderhouden is daarvoor van groot belang. En onderhoud is niet alleen maar maaien en water geven. Nee, er komt veel meer bij kijken.

Maaien

Het grasseizoen start in maart met één keer per week maaien. Stel de maaihoogte in op de hoogste stand en verlaag die geleidelijk. Laat gras niet hoger worden dan 6 cm en niet korter dan 2 cm. Vanaf mei kun je twee keer per week maaien. Bij extreem droog weer is het verstandig om het gras wat langer te laten om zo uitdrogen tegen te gaan. Toch uitgedroogd gras? Geen nood. Het herstelt na intensief sproeien.

Beluchten en verticuteren

Beluchten grelinette grasveldBeluchten kun je het best een keer per maand doen te beginnen na de derde maaibeurt, het liefst op een regenachtige/koele dag. Met beluchten maak je de grondstructuur van je gazon open. Je creëert hiermee een betere afwatering rondom de graswortels, waardoor water en voeding beter opgenomen worden. Je kunt dit doen met een spitvork, beluchter of een grelinette . Deze laatste is speciaal ontwikkeld om diep te beluchten zonder dat wortels van bomen en planten beschadigen.

Verticuteren doe je om de viltlaag die het gazon verstikt te verwijderen. Hiermee haal je onkruid en mos uit het gazon en heeft het gras weer ruimte om te groeien. Doe dit ongeveer twee keer per jaar, in het voorjaar en het najaar. In het voorjaar krijgt het gras dan voldoende lucht en licht om te groeien en in het najaar gaat je grasmat schoon de winter in. Het kan zijn dat door het verticuteren kale plekken ontstaan. Deze moet je weer inzaaien om een volle groene grasmat te krijgen.

Bemesten

Maaien is goed, maar door maaien verdwijnen er ook voedingsstoffen uit het gras. Vul dit tekort aan met organische mest. Dit doe je op drie momenten in het jaar: zo eind mei, juli en september. Goed voor de groei van je grasmat en de bodemstructuur.

Water geven

sproeiervoet, gras, sproeienAls het in de zomer gedurende lange tijd warm is, kan je mooie gazon uitdrogen. Daarom is het belangrijk om bij grote droogte extra water aan je gazon te geven. Dit heeft flink wat tijd nodig. Sproei daarom één keer per week zo’n twee uur achter elkaar. De beste tijd is tussen vier uur ’s middags en acht uur ’s avonds. Het water kan dan rustig zakken in de grond, zonder dat het water verdampt in de zon. Omdat je niet twee uur zelf gaat staan sproeien, is een goede sproei installatie hierbij wel van belang. Denk hierbij aan een zwenksproeier, sproeivoet met sproeistuk of een sectorsproeier.  

Wat is het een heerlijke nazomer. Begon september een beetje waterig, nu lopen we weer in onze korte broek of jurk lekker buiten of zitten we 's avonds tot laat buiten rond het vuur. Van dat heerlijke weer willen we natuurlijk extra lang genieten, maar hoe zorg je dat je tuin ook om te genieten blijft? Met deze tips ben je al een eind op weg.
Het is september, de zomer is nu tegen zijn eind. We genieten van de tuin tijdens de dagen dat er nog lekker weer is, maar maken ons ook klaar voor de start van de herfst. De laatste jaren lijkt het wel alsof de zomer een beetje opschuift, dus we kunnen gelukkig nog wel lekker in de tuin aan de slag en deze alvast voorbereiden voor het najaar. Bijvoorbeeld door het snoeien van de beplanting. Welke planten en bomen je het beste kan snoeien in september? We zetten het op een rijtje.
Op het moment zien we alleen maar leuke, verrukkelijke berichten over verse oogst voorbij komen. Mensen die bezig zijn met oogsten, bakken, inmaken, invriezen en ga zo maar door. Wat doe je nou met je oogst, zeker als je zoveel hebt, dat je het niet in één keer op kunt eten? Dat zochten we voor je uit!
Nu de vakantie voor de eersten tegen zijn einde loopt, is het tijd om je huis weer helemaal klaar te maken voor een nieuw (school)jaar. Alles schoonmaken, misschien her en der een likje verf en vloeren en meubels weer beschermen tegen beschadigingen en vuil of wat dacht je van wat nieuwe planten in huis! Duurzaam en milieubewust aan de slag? Gebruik dan onze tips!
De zomer is in volle gang. Je moestuin groeit als kool, de planten staan in bloei. Overal waar je kijkt zie je groen. En bij groen hoort leven in de tuin. De bijen, de vlinders, de vogels… Je kunt ze allemaal een veilige plek geven, waardoor jouw tuin een plek wordt waar de dieren zich fijn in voelen.
Het is zomer! Wat een feest in de tuin. Bloemen staan in bloei, planten groeien harder dan ooit. Het is bijna niet te overzien. Ze woekeren alle kanten op, hoe houd je ze nou in bedwang? Nou dáár komen wij om de hoek kijken. We geven je 5 simpele oplossingen voor meer orde in je tuin.
Vanaf half juni tot en met augustus is het tijd om de courgette te oogsten. De courgette is één van de makkelijkste groentes om zelf te kweken en wint steeds meer aan populariteit in Nederland. En naast makkelijk, is hij ook nog eens heel gezond, de schil zit namelijk bom vol vitamines. Na het oogsten zijn er genoeg opties voor de bereiding... Een lekkere soep, ovenschotel of wat dacht je van courgetti? Mogelijkheden zat en we delen nu twee hele makkelijke opties waar je snel meer zelf aan de slag kunt.
Nu op vakantie naar het buitenland er voor heel veel mensen niet in zit, zijn we op zoek naar alternatieven in ons eigen land. Gelukkig is daar genoeg moois te vinden. Met de zomerperiode voor de deur geven wij een aantal tips van kasteeltuinen die écht een bezoekje waard zijn.
Hoe je op een milieuvriendelijke manier van je onkruid af komt. Onkruid in je tuin hoeft geen plaag te worden. Als je maar op tijd maatregelen neemt. Op een natuurlijke manier onkruid bestrijden, het kan!
Tijdens droge periodes is het heel belangrijk om water te geven aan je planten in de tuin. In ons blog vind je 5 bewater systemen die niet mogen ontbreken in je tuin.
Wie droomt er nou niet van een groen gazon. Met het juiste onderhoud is jouw grasmat er eentje waar je buren jaloers op zullen zijn.
Beginnen met composteren is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Kies het juiste systeem, passend bij je huishouden en tuin en aan de slag!
Dieren in de tuin… die zal je vanaf nu wel wat vaker tegen komen. De natuur ontwaakt en daar horen ook de vogels, vlinders, insecten en andere dieren bij! Wist je dat je heel veel invloed hebt op de natuur? Je kunt in je eigen tuin of op je eigen balkon een geschikte omgeving creëren voor de dieren. Hoe? Dat vertellen we je in ons blog!
Maart is de tijd om de rozenstruik te snoeien. Zo heb je in de zomer een mooie tuin, vol bloeiende rozen. Hoe je dit moet aanpakken, lees je in ons blog.
De zon komt tevoorschijn, het begint te kriebelen. Tijd om de tuin in te gaan! Met deze 4 tips is je tuin weer helemaal klaar voor het voorjaar.
Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.