Skip to main content
account
0 items

Eten uit eigen moestuin – De Courgette

23 juni 2020

Vanaf half juni tot en met augustus is het tijd om de courgette te oogsten. De courgette is één van de makkelijkste groentes om zelf te kweken en wint steeds meer aan populariteit in Nederland. En naast makkelijk, is hij ook nog eens heel gezond, de schil zit namelijk bom vol vitamines. Na het oogsten zijn er genoeg opties voor de bereiding... Een lekkere soep, ovenschotel of wat dacht je van courgetti? Mogelijkheden zat en we delen nu twee hele makkelijke opties waar je snel meer zelf aan de slag kunt.


Courgette soep

Een lekkere courgettesoep is heel makkelijk om te maken én kun je heel makkelijk aan dieetwensen aanpassen. Te maken voor vegans, vegetariërs en alleseters.

Ingrediënten voor 4 kommen soep

2 courgettes
Teentje knoflook
Ui
Water, ongeveer 800 ml
Olijfolie 
Groentebouillonblokjes voor 800 ml bouillon
Optioneel voor wat pit een rode peper
Optioneel geitenkaas, dan is het gerecht niet meer veganistisch
Optioneel zalmsnippers, dan is het gerecht niet meer vegetarisch

Benodigdheden

Grote soeppan
Staafmixer, blender of vergelijkbaar

Bereiding

1.   Snijd de courgette in grove blokken. Snijd de ui in fijne stukjes. Snijd de knoflook fijn of gebruik een pers. Snijd eventueel de rode peper in fijne ringen.

2.   Verhit wat olijfolie in de soeppan en fruit hierin de ui en knoflook

3.   Voeg de courgette toe en bak even aan. Eventueel ook de peper.

4.   Voeg het water en de bouillonblokjes toe en breng aan de kook. Laat koken tot de courgette zacht is.

5.   Pureer met staafmixer of blender tot een glad geheel, naar eigen voorkeur kun je dit een dichtere massa houden

6.   Schenk uit in 4 grote soepkommen. Garneer eventueel met de geitenkaas of zalm.

Gevulde courgette

Hierin kun je eindeloos variëren, voeg vlees toe, noten, kaas, nog meer groente… opties zat! Dit keer delen we een gevulde courgette met feta. Heerlijk en licht verteerbaar. Fijn met zomerse temperaturen.

Ingrediënten voor 2 personen

2 courgettes
Feta, 100 gram
Ongezouten, ongebrande noten, handje vol
Geraspte kaas (ter garnering)
Gezeefde tomaten
Knoflook
Ui
Verse Italiaanse kruiden (of gebruik gedroogde uit een potje)

Benodigdheden

Ovenschaal

Bereidingswijze

1.   Verwarm de oven voor op 190 graden. Snijd de courgettes doormidden en hol het vruchtvlees uit. Snijd het vruchtvlees in stukjes. Snijd de ui fijn en knoflook in stukken of gebruik een knoflookpers.

2.   Verhit olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook. Voeg het vruchtvlees toe en bak aan. Haal van het vuur.

3.   Verkruimel de feta en maak de noten fijn(er). Snijd de kruiden fijn. Schep de feta, noten en kruiden door het vruchtvlees en breng op smaak met peper en eventueel zout.

4.   Schep het mengsel in de uitgeholde courgettes en leg deze in een ovenschaal. Bestrooi met een handje vol geraspte kaas. 

5.   Bak ongeveer 20 minuten in de oven en serveer! 

Tip: Ook vrolijk om te maken met een bolcourgette! Snijdt dan het kopje eraf en hol de bolcourgette uit. Kopje apart garen in de oven, met een beetje olijfolie! 

Wat is er leuker dan vogels in de tuin te bekijken. Een merel die een bad neemt, een roodborstje dat in de sneeuw op een tak zit rond te kijken, koolmeesjes die uit een voederbak eten. Of u ziet een overwinterende kramsvogel in de Cotoneaster struik van de rode winterbessen snoepen. Wilt u in het voorjaar wakker worden met vogelgezang? Plant dan nu een mooie struik in de tuin en help de vogels.
Steeds meer mensen kiezen ervoor om groente, fruit, bloemen en kruiden te kweken en een kas maakt deze keus een stuk makkelijker. Dit zijn de voordelen.....
Op het moment zien we alleen maar leuke, verrukkelijke berichten over verse oogst voorbij komen. Mensen die bezig zijn met oogsten, bakken, inmaken, invriezen en ga zo maar door. Wat doe je nou met je oogst, zeker als je zoveel hebt, dat je het niet in één keer op kunt eten? Dat zochten we voor je uit!
Kersen zijn er in rood en geel, zoet en zuur. Als u ruimte heeft in de tuin, zet er dan kersenbomen in. Oogst kersen als ze rijp zijn, ze worden na de oogst niet rijper. Pluk kersen met steel en al en verwijder de stelen pas na het wassen.
De papaverfamilie, Papaveraceae, is niet groot en bestaat uit 23 geslachten en 250 soorten: de Oosterse en IJslandse papaver, Papaver rhoeas de echte klaproos, Papaver somniferum en Papaver orientale die ook wel slaapbol wordt genoemd. Er zijn papavers in zoveel kleuren, dat die in iedere border kunnen bloeien: knaloranje, vuurrood, petticoat-roze, dieppaars, zacht zalmroze en spierwit. Geef alle papavers een zonnige plek met goed vochtdoorlatende grond.
Evenwicht in de tuin is erg belangrijk om samen met de natuur te kunnen genieten. U kunt de natuur ook een handje helpen met natuurlijke methoden.
Wie droomt er nou niet van een groen gazon. Met het juiste onderhoud is jouw grasmat er eentje waar je buren jaloers op zullen zijn.
Februari is de perfecte maand om je fruitbomen te (ver)planten. De bomen zijn nu namelijk in winterrust. Ze zijn dus gemakkelijk te verplanten. Ook is het een goed moment om een aantal fruitbomen en -planten te snoeien. Welke planten en hoe je gemakkelijk kunt verplanten en snoeien, dat leggen we je uit in dit blog.
De moestuin is weer in opkomst, omdat het gewoon erg leuk is om je eigen groenten te verbouwen en je weet waar het vandaan komt en financieel scheelt het waarschijnlijk ook dan in de winkel tegenwoordig. Als je het moestuinseizoen wilt verlengen, dan kun je overwegen om een kas aan te schaffen. In een kas kun je zaaien, stekken, uitzetten, oogsten en in de wintermaanden kunnen de kuipplanten er overwinteren. Zo maak je bijna het jaar rond gebruik van de kas.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2024 De Wiltfang ®  |  Burgemeester Padmosweg 161  |  3648 BD Wilnis  |  T 0346 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | *** ALLEEN WEBSHOP ONLINE ***

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.