Uw winkelwagen is leeg.
Vanaf half juni tot en met augustus is het tijd om de courgette te oogsten. De courgette is één van de makkelijkste groentes om zelf te kweken en wint steeds meer aan populariteit in Nederland. En naast makkelijk, is hij ook nog eens heel gezond, de schil zit namelijk bom vol vitamines. Na het oogsten zijn er genoeg opties voor de bereiding... Een lekkere soep, ovenschotel of wat dacht je van courgetti? Mogelijkheden zat en we delen nu twee hele makkelijke opties waar je snel meer zelf aan de slag kunt.
Courgette soep
Een lekkere courgettesoep is heel makkelijk om te maken én kun je heel makkelijk aan dieetwensen aanpassen. Te maken voor vegans, vegetariërs en alleseters.
2 courgettesTeentje knoflookUiWater, ongeveer 800 mlOlijfolie Groentebouillonblokjes voor 800 ml bouillonOptioneel voor wat pit een rode peperOptioneel geitenkaas, dan is het gerecht niet meer veganistischOptioneel zalmsnippers, dan is het gerecht niet meer vegetarisch
Grote soeppanStaafmixer, blender of vergelijkbaar
1. Snijd de courgette in grove blokken. Snijd de ui in fijne stukjes. Snijd de knoflook fijn of gebruik een pers. Snijd eventueel de rode peper in fijne ringen.
2. Verhit wat olijfolie in de soeppan en fruit hierin de ui en knoflook
3. Voeg de courgette toe en bak even aan. Eventueel ook de peper.
4. Voeg het water en de bouillonblokjes toe en breng aan de kook. Laat koken tot de courgette zacht is.
5. Pureer met staafmixer of blender tot een glad geheel, naar eigen voorkeur kun je dit een dichtere massa houden
6. Schenk uit in 4 grote soepkommen. Garneer eventueel met de geitenkaas of zalm.
Hierin kun je eindeloos variëren, voeg vlees toe, noten, kaas, nog meer groente… opties zat! Dit keer delen we een gevulde courgette met feta. Heerlijk en licht verteerbaar. Fijn met zomerse temperaturen.
2 courgettesFeta, 100 gramOngezouten, ongebrande noten, handje volGeraspte kaas (ter garnering)Gezeefde tomatenKnoflookUiVerse Italiaanse kruiden (of gebruik gedroogde uit een potje)
Ovenschaal
1. Verwarm de oven voor op 190 graden. Snijd de courgettes doormidden en hol het vruchtvlees uit. Snijd het vruchtvlees in stukjes. Snijd de ui fijn en knoflook in stukken of gebruik een knoflookpers.
2. Verhit olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook. Voeg het vruchtvlees toe en bak aan. Haal van het vuur.
3. Verkruimel de feta en maak de noten fijn(er). Snijd de kruiden fijn. Schep de feta, noten en kruiden door het vruchtvlees en breng op smaak met peper en eventueel zout.
4. Schep het mengsel in de uitgeholde courgettes en leg deze in een ovenschaal. Bestrooi met een handje vol geraspte kaas.
5. Bak ongeveer 20 minuten in de oven en serveer!
Tip: Ook vrolijk om te maken met een bolcourgette! Snijdt dan het kopje eraf en hol de bolcourgette uit. Kopje apart garen in de oven, met een beetje olijfolie!