Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Februari 2014: Die tuin, daar wilden we nog wat mee ...

28 januari 2014
Petra Bertelink

Voorjaar! Heerlijk buiten met een kopje koffie, genieten van het groen dat langzaam opkomt. Eh groen? Oh ja, die tuin. Daar wilden we nog wat mee……

Februari 2014: Die tuin, daar wilden we nog wat mee ...

Die tuin, daar wilden we nog wat mee…..

Zodra de laatste vorst en sneeuw verdwijnen en een voorzichtig zonnetje zich weer laat zien, krijgen we allemaal de kriebels. Voorjaar! Heerlijk buiten met een kopje koffie, genieten van het groen dat langzaam opkomt. Eh groen? Oh ja, die tuin. Daar wilden we nog wat mee……

De tuin is de laatste jaren belangrijker geworden voor veel mensen. We brengen er meer tijd door, we eten buiten, koken buiten, we kweken eigen groenten en kruiden, kinderen en huisdieren eisen hun tol in de tuin en eigenlijk hebben we geen tijd om de boel goed te onderhouden. Ad hoc vervangen we wat planten, leggen een vlonder neer of graven een vijver. Misschien wordt het eens tijd voor een tuinplan?

Als je je tuin opnieuw wilt inrichten begin dan gewoon met een blanco tuin: alleen de plattegrond en de woning erop tekenen. Denk eens na over wat je wilt in de tuin: Wat doe je er? Wie doen er wat? Hoeveel tijd kun je besteden aan onderhoud? Wat gaat er in de toekomst gebeuren: kinderen het huis uit? Maak een wensenlijstje, ongeremd en het liefst met alle gebruikers van de tuin. Later kun je wel kijken wat er haalbaar is. Als de wensen op papier staan kun je gaan schetsen, kijken of je wensen passen. Maak een aantal schetsen en je zult merken dat je belangrijkste wensen vanzelf duidelijk worden.

Met het maken van een ontwerp moet je wel met een aantal zaken rekening houden:

·         Let op de privacy, inkijk van de buren (ook vanaf dat balkon op 3-hoog);

·         Maak een logisch ontwerp, dat houdt het langste stand (de kortste weg naar de container is niet om de vijver heen);

·         Een verhouding van 1/3 bestrating en 2/3 groen is de optimale verhouding;

·         Vergeet niet minimaal één hoog groen element te plaatsen (een boom);

·         Stem de beplanting af op de grondsoort en de bezonning (gluren bij de buren, wat doet het daar goed?);

·         Houd rekening met de bloeitijd van de planten (als alles in juli bloeit terwijl je met vakantie bent, heb je er niks aan).

Als je in het ontwerp elementen opneemt die een bepaalde plek vereisen, teken die dan als eerste in. Wil je een bijvoorbeeld een kas, zoek dan eerst uit hoe deze het best geplaatst kan worden en houd de ruimte eromheen vrij i.v.m. de bezonning.

Maak het jezelf makkelijk voor wat betreft het onderhoud: kijk goed naar de materialen die je gaat gebruiken, koop degelijk tuingereedschap en maak gebruik van bodembedekkers om onkruid in de kiem te smoren.

Lukt het niet helemaal met het ontwerp, kom dan op 22 maart of 12 april naar de showroom van de Wiltfang in Maartensdijk. Ik zit daar die zaterdagen om je gratis deskundig advies te geven. Neem de tekening mee en we kijken er samen naar. Tot dan!

 

 

Petra Bertelink

www.karaktertuinen.nl

 

 

 

 

Nu de vakantie voor de eersten tegen zijn einde loopt, is het tijd om je huis weer helemaal klaar te maken voor een nieuw (school)jaar. Alles schoonmaken, misschien her en der een likje verf en vloeren en meubels weer beschermen tegen beschadigingen en vuil of wat dacht je van wat nieuwe planten in huis! Duurzaam en milieubewust aan de slag? Gebruik dan onze tips!
De zomer is in volle gang. Je moestuin groeit als kool, de planten staan in bloei. Overal waar je kijkt zie je groen. En bij groen hoort leven in de tuin. De bijen, de vlinders, de vogels… Je kunt ze allemaal een veilige plek geven, waardoor jouw tuin een plek wordt waar de dieren zich fijn in voelen.
Het is zomer! Wat een feest in de tuin. Bloemen staan in bloei, planten groeien harder dan ooit. Het is bijna niet te overzien. Ze woekeren alle kanten op, hoe houd je ze nou in bedwang? Nou dáár komen wij om de hoek kijken. We geven je 5 simpele oplossingen voor meer orde in je tuin.
Vanaf half juni tot en met augustus is het tijd om de courgette te oogsten. De courgette is één van de makkelijkste groentes om zelf te kweken en wint steeds meer aan populariteit in Nederland. En naast makkelijk, is hij ook nog eens heel gezond, de schil zit namelijk bom vol vitamines. Na het oogsten zijn er genoeg opties voor de bereiding... Een lekkere soep, ovenschotel of wat dacht je van courgetti? Mogelijkheden zat en we delen nu twee hele makkelijke opties waar je snel meer zelf aan de slag kunt.
Nu op vakantie naar het buitenland er voor heel veel mensen niet in zit, zijn we op zoek naar alternatieven in ons eigen land. Gelukkig is daar genoeg moois te vinden. Met de zomerperiode voor de deur geven wij een aantal tips van kasteeltuinen die écht een bezoekje waard zijn.
Hoe je op een milieuvriendelijke manier van je onkruid af komt. Onkruid in je tuin hoeft geen plaag te worden. Als je maar op tijd maatregelen neemt. Op een natuurlijke manier onkruid bestrijden, het kan!
Tijdens droge periodes is het heel belangrijk om water te geven aan je planten in de tuin. In ons blog vind je 5 bewater systemen die niet mogen ontbreken in je tuin.
Wie droomt er nou niet van een groen gazon. Met het juiste onderhoud is jouw grasmat er eentje waar je buren jaloers op zullen zijn.
Beginnen met composteren is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Kies het juiste systeem, passend bij je huishouden en tuin en aan de slag!
Dieren in de tuin… die zal je vanaf nu wel wat vaker tegen komen. De natuur ontwaakt en daar horen ook de vogels, vlinders, insecten en andere dieren bij! Wist je dat je heel veel invloed hebt op de natuur? Je kunt in je eigen tuin of op je eigen balkon een geschikte omgeving creëren voor de dieren. Hoe? Dat vertellen we je in ons blog!
Maart is de tijd om de rozenstruik te snoeien. Zo heb je in de zomer een mooie tuin, vol bloeiende rozen. Hoe je dit moet aanpakken, lees je in ons blog.
De zon komt tevoorschijn, het begint te kriebelen. Tijd om de tuin in te gaan! Met deze 4 tips is je tuin weer helemaal klaar voor het voorjaar.
Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.