Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Februari 2014: Die tuin, daar wilden we nog wat mee ...

28 januari 2014
Petra Bertelink

Voorjaar! Heerlijk buiten met een kopje koffie, genieten van het groen dat langzaam opkomt. Eh groen? Oh ja, die tuin. Daar wilden we nog wat mee……

Februari 2014: Die tuin, daar wilden we nog wat mee ...

Die tuin, daar wilden we nog wat mee…..

Zodra de laatste vorst en sneeuw verdwijnen en een voorzichtig zonnetje zich weer laat zien, krijgen we allemaal de kriebels. Voorjaar! Heerlijk buiten met een kopje koffie, genieten van het groen dat langzaam opkomt. Eh groen? Oh ja, die tuin. Daar wilden we nog wat mee……

De tuin is de laatste jaren belangrijker geworden voor veel mensen. We brengen er meer tijd door, we eten buiten, koken buiten, we kweken eigen groenten en kruiden, kinderen en huisdieren eisen hun tol in de tuin en eigenlijk hebben we geen tijd om de boel goed te onderhouden. Ad hoc vervangen we wat planten, leggen een vlonder neer of graven een vijver. Misschien wordt het eens tijd voor een tuinplan?

Als je je tuin opnieuw wilt inrichten begin dan gewoon met een blanco tuin: alleen de plattegrond en de woning erop tekenen. Denk eens na over wat je wilt in de tuin: Wat doe je er? Wie doen er wat? Hoeveel tijd kun je besteden aan onderhoud? Wat gaat er in de toekomst gebeuren: kinderen het huis uit? Maak een wensenlijstje, ongeremd en het liefst met alle gebruikers van de tuin. Later kun je wel kijken wat er haalbaar is. Als de wensen op papier staan kun je gaan schetsen, kijken of je wensen passen. Maak een aantal schetsen en je zult merken dat je belangrijkste wensen vanzelf duidelijk worden.

Met het maken van een ontwerp moet je wel met een aantal zaken rekening houden:

·         Let op de privacy, inkijk van de buren (ook vanaf dat balkon op 3-hoog);

·         Maak een logisch ontwerp, dat houdt het langste stand (de kortste weg naar de container is niet om de vijver heen);

·         Een verhouding van 1/3 bestrating en 2/3 groen is de optimale verhouding;

·         Vergeet niet minimaal één hoog groen element te plaatsen (een boom);

·         Stem de beplanting af op de grondsoort en de bezonning (gluren bij de buren, wat doet het daar goed?);

·         Houd rekening met de bloeitijd van de planten (als alles in juli bloeit terwijl je met vakantie bent, heb je er niks aan).

Als je in het ontwerp elementen opneemt die een bepaalde plek vereisen, teken die dan als eerste in. Wil je een bijvoorbeeld een kas, zoek dan eerst uit hoe deze het best geplaatst kan worden en houd de ruimte eromheen vrij i.v.m. de bezonning.

Maak het jezelf makkelijk voor wat betreft het onderhoud: kijk goed naar de materialen die je gaat gebruiken, koop degelijk tuingereedschap en maak gebruik van bodembedekkers om onkruid in de kiem te smoren.

Lukt het niet helemaal met het ontwerp, kom dan op 22 maart of 12 april naar de showroom van de Wiltfang in Maartensdijk. Ik zit daar die zaterdagen om je gratis deskundig advies te geven. Neem de tekening mee en we kijken er samen naar. Tot dan!

 

 

Petra Bertelink

www.karaktertuinen.nl

 

 

 

 

Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.
Om planten tegen vorst, wind en regen te beschermen kun je ze inpakken. De meeste planten kun je beschermen met een constructie van stokken en jute, met daartussen wat stro en droog blad. Sommige planten moet je bij -5 °C inpakken
Het najaar is dé tijd om aan de slag te gaan als je in het voorjaar wil genieten van een kleurrijke tuin. In oktober en november zijn de beste maanden om lentebloeiende bloembollen te planten. Het is een klein klusje en vanaf januari kun je al genieten van de eerste bloeiers.
Het is belangrijk om de dakgoten regelmatig schoon te maken, want als de goten niet doorstromen kunnen deze overstromen of zelfs voor lekkage zorgen. Het is belangrijk om minimaal 1 keer per jaar de dakgoten schoon te maken. Afhankelijk van de omgeving waar je woont, veel bomen of open vlakte. Wanneer de herfst zijn intrede doet is het verstandig om van te voren de dakgoot te inspecteren en schoon te maken.
Vanaf juli tot eind september en wellicht begin oktober als het weer zacht blijft kan je gaan oogsten of plukken oftewel het plukseizoen is begonnen. Bloemen, appels, pruimen, peren, aardbeien, …..
Heb je last van een verwoeste tuin na harde windvlagen of regenbuien? Een plantensteun kan de oplossing zijn tegen de vernieling van de planten in de tuin. Help de planten met wat stevigheid. Op deze manier ben je de storm voor en zorg je ervoor dat de tuin vol staat met sterke vaste planten. De plantensteunen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten om de planten een steun te geven die de plant nodig heeft.
Zomer 2018: regentonnen bleven leeg en op veel plaatsen was er een sproeiverbod. Bloeiende borders hebben het vorige jaar zwaar gehad en op veel plaatsen lagen de planten er slap en verwelkt bij. Liefhebbers van bloeiende planten kijken met lede ogen naar de droge lente van dit jaar. Krijgen we weer een zomer met extreem warme temperaturen? Hoe zorgen we voor mooie borders bij dit soort warme, droge zomers?
Iedere tuinliefhebber krijgt er mee te maken; het bewateren van de tuin. Met een mooie gieter langs de potten en perken lopen, is natuurlijk heel idyllisch maar bij een grotere tuin is dat een tijdrovende klus. Gelukkig zijn er een heleboel soorten sproeihulpen in omloop. Voor iedere tuineigenaar wat wils.
Wil jij je komende zomer niet ergeren aan mossig gazon, met hier en daar een kale plek en paardenbloemen? Natuurlijk vraagt dit een beetje aandacht en tijdsinvestering, maar de weg naar een mooi groen gazon is niet lang en ingewikkeld. Begin vandaag met onderstaande tips en je buren zeggen deze zomer; het gras bij de buren is groener!
Eetbare bloemen zijn hip! Ze maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een vrolijke aanblik. Maar ook als kruid in een gerecht kunnen bloemen een extra dimensie toevoegen. Proef of de smaak meer honingachtig is of pittig en probeer het eens uit!
Ben je ook graag in de winter met tuinplanten bezig, maar hou je niet van nat weer? Wil je in alle seizoenen graag groenten uit eigen tuin, maar woon je in Nederland? Je hebt mediterrane planten, maar je vindt de winterhoezen geen sieraad voor je tuin? Dan is een tuinkas wellicht een mooie oplossing voor jou.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.