Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Februari 2014: Die tuin, daar wilden we nog wat mee ...

28 januari 2014
Petra Bertelink

Voorjaar! Heerlijk buiten met een kopje koffie, genieten van het groen dat langzaam opkomt. Eh groen? Oh ja, die tuin. Daar wilden we nog wat mee……

Februari 2014: Die tuin, daar wilden we nog wat mee ...

Die tuin, daar wilden we nog wat mee…..

Zodra de laatste vorst en sneeuw verdwijnen en een voorzichtig zonnetje zich weer laat zien, krijgen we allemaal de kriebels. Voorjaar! Heerlijk buiten met een kopje koffie, genieten van het groen dat langzaam opkomt. Eh groen? Oh ja, die tuin. Daar wilden we nog wat mee……

De tuin is de laatste jaren belangrijker geworden voor veel mensen. We brengen er meer tijd door, we eten buiten, koken buiten, we kweken eigen groenten en kruiden, kinderen en huisdieren eisen hun tol in de tuin en eigenlijk hebben we geen tijd om de boel goed te onderhouden. Ad hoc vervangen we wat planten, leggen een vlonder neer of graven een vijver. Misschien wordt het eens tijd voor een tuinplan?

Als je je tuin opnieuw wilt inrichten begin dan gewoon met een blanco tuin: alleen de plattegrond en de woning erop tekenen. Denk eens na over wat je wilt in de tuin: Wat doe je er? Wie doen er wat? Hoeveel tijd kun je besteden aan onderhoud? Wat gaat er in de toekomst gebeuren: kinderen het huis uit? Maak een wensenlijstje, ongeremd en het liefst met alle gebruikers van de tuin. Later kun je wel kijken wat er haalbaar is. Als de wensen op papier staan kun je gaan schetsen, kijken of je wensen passen. Maak een aantal schetsen en je zult merken dat je belangrijkste wensen vanzelf duidelijk worden.

Met het maken van een ontwerp moet je wel met een aantal zaken rekening houden:

·         Let op de privacy, inkijk van de buren (ook vanaf dat balkon op 3-hoog);

·         Maak een logisch ontwerp, dat houdt het langste stand (de kortste weg naar de container is niet om de vijver heen);

·         Een verhouding van 1/3 bestrating en 2/3 groen is de optimale verhouding;

·         Vergeet niet minimaal één hoog groen element te plaatsen (een boom);

·         Stem de beplanting af op de grondsoort en de bezonning (gluren bij de buren, wat doet het daar goed?);

·         Houd rekening met de bloeitijd van de planten (als alles in juli bloeit terwijl je met vakantie bent, heb je er niks aan).

Als je in het ontwerp elementen opneemt die een bepaalde plek vereisen, teken die dan als eerste in. Wil je een bijvoorbeeld een kas, zoek dan eerst uit hoe deze het best geplaatst kan worden en houd de ruimte eromheen vrij i.v.m. de bezonning.

Maak het jezelf makkelijk voor wat betreft het onderhoud: kijk goed naar de materialen die je gaat gebruiken, koop degelijk tuingereedschap en maak gebruik van bodembedekkers om onkruid in de kiem te smoren.

Lukt het niet helemaal met het ontwerp, kom dan op 22 maart of 12 april naar de showroom van de Wiltfang in Maartensdijk. Ik zit daar die zaterdagen om je gratis deskundig advies te geven. Neem de tekening mee en we kijken er samen naar. Tot dan!

 

 

Petra Bertelink

www.karaktertuinen.nl

 

 

 

 

Eetbare bloemen zijn hip! Ze maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een vrolijke aanblik. Maar ook als kruid in een gerecht kunnen bloemen een extra dimensie toevoegen. Proef of de smaak meer honingachtig is of pittig en probeer het eens uit!
Ben je ook graag in de winter met tuinplanten bezig, maar hou je niet van nat weer? Wil je in alle seizoenen graag groenten uit eigen tuin, maar woon je in Nederland? Je hebt mediterrane planten, maar je vindt de winterhoezen geen sieraad voor je tuin? Dan is een tuinkas wellicht een mooie oplossing voor jou.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2018 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.