Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Februari 2014: Die tuin, daar wilden we nog wat mee ...

28 januari 2014
Petra Bertelink

Voorjaar! Heerlijk buiten met een kopje koffie, genieten van het groen dat langzaam opkomt. Eh groen? Oh ja, die tuin. Daar wilden we nog wat mee……

Februari 2014: Die tuin, daar wilden we nog wat mee ...

Die tuin, daar wilden we nog wat mee…..

Zodra de laatste vorst en sneeuw verdwijnen en een voorzichtig zonnetje zich weer laat zien, krijgen we allemaal de kriebels. Voorjaar! Heerlijk buiten met een kopje koffie, genieten van het groen dat langzaam opkomt. Eh groen? Oh ja, die tuin. Daar wilden we nog wat mee……

De tuin is de laatste jaren belangrijker geworden voor veel mensen. We brengen er meer tijd door, we eten buiten, koken buiten, we kweken eigen groenten en kruiden, kinderen en huisdieren eisen hun tol in de tuin en eigenlijk hebben we geen tijd om de boel goed te onderhouden. Ad hoc vervangen we wat planten, leggen een vlonder neer of graven een vijver. Misschien wordt het eens tijd voor een tuinplan?

Als je je tuin opnieuw wilt inrichten begin dan gewoon met een blanco tuin: alleen de plattegrond en de woning erop tekenen. Denk eens na over wat je wilt in de tuin: Wat doe je er? Wie doen er wat? Hoeveel tijd kun je besteden aan onderhoud? Wat gaat er in de toekomst gebeuren: kinderen het huis uit? Maak een wensenlijstje, ongeremd en het liefst met alle gebruikers van de tuin. Later kun je wel kijken wat er haalbaar is. Als de wensen op papier staan kun je gaan schetsen, kijken of je wensen passen. Maak een aantal schetsen en je zult merken dat je belangrijkste wensen vanzelf duidelijk worden.

Met het maken van een ontwerp moet je wel met een aantal zaken rekening houden:

·         Let op de privacy, inkijk van de buren (ook vanaf dat balkon op 3-hoog);

·         Maak een logisch ontwerp, dat houdt het langste stand (de kortste weg naar de container is niet om de vijver heen);

·         Een verhouding van 1/3 bestrating en 2/3 groen is de optimale verhouding;

·         Vergeet niet minimaal één hoog groen element te plaatsen (een boom);

·         Stem de beplanting af op de grondsoort en de bezonning (gluren bij de buren, wat doet het daar goed?);

·         Houd rekening met de bloeitijd van de planten (als alles in juli bloeit terwijl je met vakantie bent, heb je er niks aan).

Als je in het ontwerp elementen opneemt die een bepaalde plek vereisen, teken die dan als eerste in. Wil je een bijvoorbeeld een kas, zoek dan eerst uit hoe deze het best geplaatst kan worden en houd de ruimte eromheen vrij i.v.m. de bezonning.

Maak het jezelf makkelijk voor wat betreft het onderhoud: kijk goed naar de materialen die je gaat gebruiken, koop degelijk tuingereedschap en maak gebruik van bodembedekkers om onkruid in de kiem te smoren.

Lukt het niet helemaal met het ontwerp, kom dan op 22 maart of 12 april naar de showroom van de Wiltfang in Maartensdijk. Ik zit daar die zaterdagen om je gratis deskundig advies te geven. Neem de tekening mee en we kijken er samen naar. Tot dan!

 

 

Petra Bertelink

www.karaktertuinen.nl

 

 

 

 

Bosbessen noem ik ze, eigenlijk zijn het blauwe bessen. Ik heb vier struiken staan, waarvan er twee een naam hebben: ‘Blue crop’ en ‘Goldtraube 71’. Van juli tot november kan ik deze gezonde, smakelijke blauwe bessen oogsten.
Als je erover nadenkt om een vijver aan te leggen dan kun je dit gemakkelijk zelf doen. Zelf een vijver aanleggen begint met een goede voorbereiding . Zo moet je allereerst goed nadenken over de grootte en de vorm van je vijver. Je kunt namelijk een heleboel dingen zelf doen, maar een vijver aanleggen is niet zomaar even gedaan. Zo moet je een goed plan hebben en je hebt ook het een en ander nodig als het aankomt op vijverproducten. Hieronder lees je hoe je op de juiste manier een vijver kan aanleggen
In een duurzame tuin zijn alleen materialen gebruikt die duurzaam zijn. Dat betekent dat ze niet belastend zijn voor het milieu en een lange levensduur hebben. Er worden bewuste keuzes gemaakt, water en energie bespaard, en goed gezorgd voor grond en dieren. Een duurzame tuin is zowel op een klein balkon, als een tuin met vele hectaren grond te realiseren. In dit blog gaan we je tips geven over hoe jij je tuin het beste duurzaam kunt maken!
Zaaien, voorzaaien, verspenen, wieden, uitdunnen en oogsten. In mei is het lekker druk en met wat geluk ook erg mooi weer. Een fijne tijd om van de tuin te genieten.
De laurier is als struik te planten maar ook prachtig om er een haag van te planten. De laurier is een wintergroene struik, hierdoor prima geschikt voor een haag die u zomer en winter privacy bied. De grote glanzende bladeren vormen al snel een dichte groene haag. Wel is het een snelgroeiende struik
Snoeien en knotten is van alle tijden. Door de eeuwen heen hebben we altijd de drang gehad om bomen te vormen, in model te brengen. Door de eeuwen heen hebben we ook geleerd dat vrijwel elke boom te snoeien is. Enig voorbehoud is dat de boom van nature een herstellend vermogen heeft. Welk gereedschap bij het knotten en vormen van bomen het best te gebruiken is, hangt af van de boom.
Altijd al willen weten wat er in deze tijd van het jaar gesnoeid kan worden en met welk gereedschap dit het beste kan gebeuren? Lees dan de februari tuinblog van Claudia Reina bekend van emagazine "Smultuin". Claudia legt uit hoe fruitbomen, kleinfruit, hazelnoot, vlinderstruiken en rozen gesnoeid moeten worden.
Januari, een mooie maand om te bezinnen op het nieuwe jaar. Juist op die momenten kan de natuur ons hierbij helpen

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2018 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.
Hulp nodig of opmerkingen? Klik hier!