Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Februari 2015: Een kas in de tuin, waar moet je op letten?

01 februari 2015
Petra Bertelink

De moestuin is sinds een aantal jaren weer in opkomst. Als je het moestuinseizoen wilt verlengen, dan kun je overwegen om een kas aan te schaffen. In een kas kun je zaaien, stekken, uitzetten, oogsten en in de wintermaanden kunnen de kuipplanten er overwinteren.

Februari 2015: Een kas in de tuin, waar moet je op letten?

Een kas in de tuin, waar moet je eigenlijk op letten?

De moestuin is sinds een aantal jaren weer in opkomst, soms omdat het financieel aantrekkelijk is, soms uit gezondheidsoverwegingen (geen bestrijdingsmiddelen), maar heel vaak ook omdat het gewoon erg leuk is om je eigen groenten te verbouwen. Als je het moestuinseizoen wilt verlengen, dan kun je overwegen om een kas aan te schaffen. In een kas kun je zaaien, stekken, uitzetten, oogsten en in de wintermaanden kunnen de kuipplanten er overwinteren. Zo maak je bijna het jaar rond gebruik van de kas.

Het is wel verstandig jezelf wat vragen te stellen voor je tot aanschaf van een kas overgaat:

·         Wat is mijn doel?

·         Hoeveel ruimte heb ik?

·         Hoeveel tijd wil ik eraan besteden?

·         Wat voor onderhoudskosten vind ik acceptabel?

·         Wat mag de kas zelf kosten?

Als je op een twijfelpunt zit qua grootte van de kas, kies dan, als het financieel en qua ruimte ook mogelijk is, eerder voor een grotere dan een wat kleinere. Hoe beter je je kunt bewegen in de kas, hoe meer plezier je er van zult hebben. Als je de smaak eenmaal te pakken hebt, is de kas gauw te klein.

Er zijn een paar zaken waar je goed op moet letten bij en na de aanschaf van de kas.

Plaats hem op een zonnige plaats, en bij grote kas dien je een afstand van 3 meter van de erfafscheiding  aan te houden. Houd de ingang aan de zuidzijde en bij een verwarmde kas is het praktisch om voor beschutting tegen koude wind te zorgen. Dit kan door bv een haag te plaatsen. De beschutting scheelt in de energiekosten. Zorg wel dat de beschutting geen schaduw oplevert.

De luchtcirculatie is belangrijk, wordt het te warm en vochtig dan loop je risico op schimmels, de planten worden vatbaarder voor ziektes. 2 Dakvensters, bij voorkeur aan de oostzijde, is wenselijk. Tegen het ongedierte zijn vaak horren te koop.

Als je een verwarmde kas wilt, dan kan het praktisch zijn de kas tegen de woning aan te plaatsen, zo kun je gebruik maken van het verwarmingssysteem van de woning. Een vrijstaande kas kun je verwarmen met elektrische kachels, gas of bij meer professioneel gebruik een buizensysteem. De buizen lopen langs de muren en onder de kweektafels door. Dit is natuurlijk optimaal, maar daar hangt wel een prijskaartje aan.

Heel praktisch zijn deuren van minimaal 70 cm breed, zodat je met de kruiwagen in en uit kunt. De paadjes maak je bij voorkeur niet van glad materiaal, maar van grind of rubber matten.

Je kunt de inrichting zo luxe maken als je zelf wilt, met kweektafels, compostbakken, een regenton, werkbank, irrigatiesysteem, groeilampen…. Er is heel veel te koop. Niet alles heb je altijd nodig, het hangt heel erg af van je gebruik van de kas. Maar zeker handig is een regenton, een thermometer en een luchtvochtigheidsmeter.

Ook onmisbaar zijn een goede spons, zeem en een trekker. De ramen van de kas  hebben als belangrijkste doel om licht, UV stralen en warmte door te laten. Gewoon glas laat 90% van het beschikbare licht door (en dat is heel veel),  maar dan moet het wel schoon zijn!

Ik wens iedereen veel kastuinierplezier met lekkere groenten, mooie exotische planten  en schone ramen.

 

Petra Bertelink

www.karaktertuinen.nl

Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.
Om planten tegen vorst, wind en regen te beschermen kun je ze inpakken. De meeste planten kun je beschermen met een constructie van stokken en jute, met daartussen wat stro en droog blad. Sommige planten moet je bij -5 °C inpakken
Het najaar is dé tijd om aan de slag te gaan als je in het voorjaar wil genieten van een kleurrijke tuin. In oktober en november zijn de beste maanden om lentebloeiende bloembollen te planten. Het is een klein klusje en vanaf januari kun je al genieten van de eerste bloeiers.
Het is belangrijk om de dakgoten regelmatig schoon te maken, want als de goten niet doorstromen kunnen deze overstromen of zelfs voor lekkage zorgen. Het is belangrijk om minimaal 1 keer per jaar de dakgoten schoon te maken. Afhankelijk van de omgeving waar je woont, veel bomen of open vlakte. Wanneer de herfst zijn intrede doet is het verstandig om van te voren de dakgoot te inspecteren en schoon te maken.
Vanaf juli tot eind september en wellicht begin oktober als het weer zacht blijft kan je gaan oogsten of plukken oftewel het plukseizoen is begonnen. Bloemen, appels, pruimen, peren, aardbeien, …..
Heb je last van een verwoeste tuin na harde windvlagen of regenbuien? Een plantensteun kan de oplossing zijn tegen de vernieling van de planten in de tuin. Help de planten met wat stevigheid. Op deze manier ben je de storm voor en zorg je ervoor dat de tuin vol staat met sterke vaste planten. De plantensteunen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten om de planten een steun te geven die de plant nodig heeft.
Zomer 2018: regentonnen bleven leeg en op veel plaatsen was er een sproeiverbod. Bloeiende borders hebben het vorige jaar zwaar gehad en op veel plaatsen lagen de planten er slap en verwelkt bij. Liefhebbers van bloeiende planten kijken met lede ogen naar de droge lente van dit jaar. Krijgen we weer een zomer met extreem warme temperaturen? Hoe zorgen we voor mooie borders bij dit soort warme, droge zomers?
Iedere tuinliefhebber krijgt er mee te maken; het bewateren van de tuin. Met een mooie gieter langs de potten en perken lopen, is natuurlijk heel idyllisch maar bij een grotere tuin is dat een tijdrovende klus. Gelukkig zijn er een heleboel soorten sproeihulpen in omloop. Voor iedere tuineigenaar wat wils.
Wil jij je komende zomer niet ergeren aan mossig gazon, met hier en daar een kale plek en paardenbloemen? Natuurlijk vraagt dit een beetje aandacht en tijdsinvestering, maar de weg naar een mooi groen gazon is niet lang en ingewikkeld. Begin vandaag met onderstaande tips en je buren zeggen deze zomer; het gras bij de buren is groener!
Eetbare bloemen zijn hip! Ze maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een vrolijke aanblik. Maar ook als kruid in een gerecht kunnen bloemen een extra dimensie toevoegen. Proef of de smaak meer honingachtig is of pittig en probeer het eens uit!
Ben je ook graag in de winter met tuinplanten bezig, maar hou je niet van nat weer? Wil je in alle seizoenen graag groenten uit eigen tuin, maar woon je in Nederland? Je hebt mediterrane planten, maar je vindt de winterhoezen geen sieraad voor je tuin? Dan is een tuinkas wellicht een mooie oplossing voor jou.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.