Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Februari 2015: Een kas in de tuin, waar moet je op letten?

01 februari 2015
Petra Bertelink

De moestuin is sinds een aantal jaren weer in opkomst. Als je het moestuinseizoen wilt verlengen, dan kun je overwegen om een kas aan te schaffen. In een kas kun je zaaien, stekken, uitzetten, oogsten en in de wintermaanden kunnen de kuipplanten er overwinteren.

Februari 2015: Een kas in de tuin, waar moet je op letten?

Een kas in de tuin, waar moet je eigenlijk op letten?

De moestuin is sinds een aantal jaren weer in opkomst, soms omdat het financieel aantrekkelijk is, soms uit gezondheidsoverwegingen (geen bestrijdingsmiddelen), maar heel vaak ook omdat het gewoon erg leuk is om je eigen groenten te verbouwen. Als je het moestuinseizoen wilt verlengen, dan kun je overwegen om een kas aan te schaffen. In een kas kun je zaaien, stekken, uitzetten, oogsten en in de wintermaanden kunnen de kuipplanten er overwinteren. Zo maak je bijna het jaar rond gebruik van de kas.

Het is wel verstandig jezelf wat vragen te stellen voor je tot aanschaf van een kas overgaat:

·         Wat is mijn doel?

·         Hoeveel ruimte heb ik?

·         Hoeveel tijd wil ik eraan besteden?

·         Wat voor onderhoudskosten vind ik acceptabel?

·         Wat mag de kas zelf kosten?

Als je op een twijfelpunt zit qua grootte van de kas, kies dan, als het financieel en qua ruimte ook mogelijk is, eerder voor een grotere dan een wat kleinere. Hoe beter je je kunt bewegen in de kas, hoe meer plezier je er van zult hebben. Als je de smaak eenmaal te pakken hebt, is de kas gauw te klein.

Er zijn een paar zaken waar je goed op moet letten bij en na de aanschaf van de kas.

Plaats hem op een zonnige plaats, en bij grote kas dien je een afstand van 3 meter van de erfafscheiding  aan te houden. Houd de ingang aan de zuidzijde en bij een verwarmde kas is het praktisch om voor beschutting tegen koude wind te zorgen. Dit kan door bv een haag te plaatsen. De beschutting scheelt in de energiekosten. Zorg wel dat de beschutting geen schaduw oplevert.

De luchtcirculatie is belangrijk, wordt het te warm en vochtig dan loop je risico op schimmels, de planten worden vatbaarder voor ziektes. 2 Dakvensters, bij voorkeur aan de oostzijde, is wenselijk. Tegen het ongedierte zijn vaak horren te koop.

Als je een verwarmde kas wilt, dan kan het praktisch zijn de kas tegen de woning aan te plaatsen, zo kun je gebruik maken van het verwarmingssysteem van de woning. Een vrijstaande kas kun je verwarmen met elektrische kachels, gas of bij meer professioneel gebruik een buizensysteem. De buizen lopen langs de muren en onder de kweektafels door. Dit is natuurlijk optimaal, maar daar hangt wel een prijskaartje aan.

Heel praktisch zijn deuren van minimaal 70 cm breed, zodat je met de kruiwagen in en uit kunt. De paadjes maak je bij voorkeur niet van glad materiaal, maar van grind of rubber matten.

Je kunt de inrichting zo luxe maken als je zelf wilt, met kweektafels, compostbakken, een regenton, werkbank, irrigatiesysteem, groeilampen…. Er is heel veel te koop. Niet alles heb je altijd nodig, het hangt heel erg af van je gebruik van de kas. Maar zeker handig is een regenton, een thermometer en een luchtvochtigheidsmeter.

Ook onmisbaar zijn een goede spons, zeem en een trekker. De ramen van de kas  hebben als belangrijkste doel om licht, UV stralen en warmte door te laten. Gewoon glas laat 90% van het beschikbare licht door (en dat is heel veel),  maar dan moet het wel schoon zijn!

Ik wens iedereen veel kastuinierplezier met lekkere groenten, mooie exotische planten  en schone ramen.

 

Petra Bertelink

www.karaktertuinen.nl

Uit milieuoverwegingen, praktisch oogpunt of een financieel motief, het maakt eigenlijk niet uit waarom je het doet. Composteren in eigen beheer heeft voordelen. Het is toch ook zonde om al dat keukenafval en die tuinresten eerst in de container te gooien, het af te laten voeren naar een composteerbedrijf en dan later je eigen afval terug te kopen in de vorm van compost?
Bosbessen noem ik ze, eigenlijk zijn het blauwe bessen. Ik heb vier struiken staan, waarvan er twee een naam hebben: ‘Blue crop’ en ‘Goldtraube 71’. Van juli tot november kan ik deze gezonde, smakelijke blauwe bessen oogsten.
Als je erover nadenkt om een vijver aan te leggen dan kun je dit gemakkelijk zelf doen. Zelf een vijver aanleggen begint met een goede voorbereiding . Zo moet je allereerst goed nadenken over de grootte en de vorm van je vijver. Je kunt namelijk een heleboel dingen zelf doen, maar een vijver aanleggen is niet zomaar even gedaan. Zo moet je een goed plan hebben en je hebt ook het een en ander nodig als het aankomt op vijverproducten. Hieronder lees je hoe je op de juiste manier een vijver kan aanleggen
In een duurzame tuin zijn alleen materialen gebruikt die duurzaam zijn. Dat betekent dat ze niet belastend zijn voor het milieu en een lange levensduur hebben. Er worden bewuste keuzes gemaakt, water en energie bespaard, en goed gezorgd voor grond en dieren. Een duurzame tuin is zowel op een klein balkon, als een tuin met vele hectaren grond te realiseren. In dit blog gaan we je tips geven over hoe jij je tuin het beste duurzaam kunt maken!
Zaaien, voorzaaien, verspenen, wieden, uitdunnen en oogsten. In mei is het lekker druk en met wat geluk ook erg mooi weer. Een fijne tijd om van de tuin te genieten.
De laurier is als struik te planten maar ook prachtig om er een haag van te planten. De laurier is een wintergroene struik, hierdoor prima geschikt voor een haag die u zomer en winter privacy bied. De grote glanzende bladeren vormen al snel een dichte groene haag. Wel is het een snelgroeiende struik
Snoeien en knotten is van alle tijden. Door de eeuwen heen hebben we altijd de drang gehad om bomen te vormen, in model te brengen. Door de eeuwen heen hebben we ook geleerd dat vrijwel elke boom te snoeien is. Enig voorbehoud is dat de boom van nature een herstellend vermogen heeft. Welk gereedschap bij het knotten en vormen van bomen het best te gebruiken is, hangt af van de boom.
Altijd al willen weten wat er in deze tijd van het jaar gesnoeid kan worden en met welk gereedschap dit het beste kan gebeuren? Lees dan de februari tuinblog van Claudia Reina bekend van emagazine "Smultuin". Claudia legt uit hoe fruitbomen, kleinfruit, hazelnoot, vlinderstruiken en rozen gesnoeid moeten worden.
Januari, een mooie maand om te bezinnen op het nieuwe jaar. Juist op die momenten kan de natuur ons hierbij helpen

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2018 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.