Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Februari 2017: Een tuin is nooit af.

01 februari 2017
Ben van Ooijen - De tuinen van Appeltern

Vroeger – (moet je mij horen) – woonden we met ons gezin midden in De Tuinen van Appeltern. Feitelijk was de woonwens er eerder dan de oprichting van ons tuininspiratiepark.. en dus was het min of meer vanzelfsprekend dat onze kinderen opgroeiden in een mini-privé tuintje waar ook bezoekers zo af en toe een kijkje kwamen nemen.

Februari 2017: Een tuin is nooit af.

In 2001 verhuisden we naar de overkant van de weg, naar een nieuw huis met een hele grote, nieuwe tuin. We begonnen voorzichtig met de aanleg.. eerst de voortuin en steeds een stukje verder naar achter. Ik houd de tuin gewoon in mijn eentje bij. Alhoewel.. eerlijk is eerlijk, onze jongste zoon maaide, toen hij nog thuis woonde, wel ook zo af en toe het gras.

U begrijpt het al.. inmiddels wonen we weer met z’n tweeën in het heerlijke huis met de nog altijd niet volledig ingerichte tuin. Ik ben aan het laatste deel van de aanleg gewoonweg nooit toegekomen.. Het is de brede border aan de achterzijde op het talud die ik wel al die tijd onkruidvrij hield, maar nooit heb ingeplant.

Een beetje verwonderlijk wellicht voor een tuinendirecteur met 200 voorbeeldtuinen en tientallen medewerkers. De klus had ook allang geklaard kunnen worden, maar had blijkbaar nooit de hoogste prioriteit. Mijn gezin en ik hebben er nooit onder geleden.. het was hooguit de uitleg die steeds gegeven moest worden.

Een schoolvoorbeeld van ‘een tuin is nooit af’, zolang je er geen werk van maakt..

Maar ik kan u melden, dit jaar wordt alles anders.. Toen de kinderen afgelopen najaar de deur uitgingen, besloot ik dat het tijd geworden was om een nieuw tuinhuis voor mezelf te gaan bouwen.. een wens die al 15 jaar leefde, maar waar ik niet aan durfde, omdat ik er bijna zeker van was dat zo’n nieuw tuinhuis gelijk een nieuwe bergruimte zou worden voor alle rommel van onze jongens.

In oktober is ‘mijn’ tuinhuis geplaatst. Afgelopen maanden heb ik de binnenwanden geschilderd en ben ik begonnen aan de inrichting.. mooie, stoere schappen en houten opvangsystemen van de Wiltfang. Al een paar jaar keek ik in onze winkel al verlangend uit naar het mooie gereedschap en dito ophanging. De aankoop werd steeds uitgesteld, omdat ik zulk mooi gereedschap niet overal rondom het huis wilde laten slingeren.

Vorige week legde ik de laatste hand aan mijn inrichting.. keurige schapjes met schroefjes, spijkers, lampen, verfspullen en houten rekjes met nog ongebruikt nieuw Wiltfang gereedschap wat ik mezelf cadeau deed.

 

Ik word al vrolijk als ik de tuinhuisdeur open doe. Eindelijk alles op orde, zoals ik altijd al wilde. Ik kan ook niet meer wachten totdat de vorst uit de grond is en het voorjaar begint, want dan.. ik weet het zeker.. wordt ook de braakliggende border met hart en ziel aangepakt.

Ben van Ooijen - De Tuinen van Appeltern

Om planten tegen vorst, wind en regen te beschermen kun je ze inpakken. De meeste planten kun je beschermen met een constructie van stokken en jute, met daartussen wat stro en droog blad. Sommige planten moet je bij -5 °C inpakken
Het najaar is dé tijd om aan de slag te gaan als je in het voorjaar wil genieten van een kleurrijke tuin. In oktober en november zijn de beste maanden om lentebloeiende bloembollen te planten. Het is een klein klusje en vanaf januari kun je al genieten van de eerste bloeiers.
Het is belangrijk om de dakgoten regelmatig schoon te maken, want als de goten niet doorstromen kunnen deze overstromen of zelfs voor lekkage zorgen. Het is belangrijk om minimaal 1 keer per jaar de dakgoten schoon te maken. Afhankelijk van de omgeving waar je woont, veel bomen of open vlakte. Wanneer de herfst zijn intrede doet is het verstandig om van te voren de dakgoot te inspecteren en schoon te maken.
Vanaf juli tot eind september en wellicht begin oktober als het weer zacht blijft kan je gaan oogsten of plukken oftewel het plukseizoen is begonnen. Bloemen, appels, pruimen, peren, aardbeien, …..
Heb je last van een verwoeste tuin na harde windvlagen of regenbuien? Een plantensteun kan de oplossing zijn tegen de vernieling van de planten in de tuin. Help de planten met wat stevigheid. Op deze manier ben je de storm voor en zorg je ervoor dat de tuin vol staat met sterke vaste planten. De plantensteunen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten om de planten een steun te geven die de plant nodig heeft.
Zomer 2018: regentonnen bleven leeg en op veel plaatsen was er een sproeiverbod. Bloeiende borders hebben het vorige jaar zwaar gehad en op veel plaatsen lagen de planten er slap en verwelkt bij. Liefhebbers van bloeiende planten kijken met lede ogen naar de droge lente van dit jaar. Krijgen we weer een zomer met extreem warme temperaturen? Hoe zorgen we voor mooie borders bij dit soort warme, droge zomers?
Iedere tuinliefhebber krijgt er mee te maken; het bewateren van de tuin. Met een mooie gieter langs de potten en perken lopen, is natuurlijk heel idyllisch maar bij een grotere tuin is dat een tijdrovende klus. Gelukkig zijn er een heleboel soorten sproeihulpen in omloop. Voor iedere tuineigenaar wat wils.
Wil jij je komende zomer niet ergeren aan mossig gazon, met hier en daar een kale plek en paardenbloemen? Natuurlijk vraagt dit een beetje aandacht en tijdsinvestering, maar de weg naar een mooi groen gazon is niet lang en ingewikkeld. Begin vandaag met onderstaande tips en je buren zeggen deze zomer; het gras bij de buren is groener!
Eetbare bloemen zijn hip! Ze maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een vrolijke aanblik. Maar ook als kruid in een gerecht kunnen bloemen een extra dimensie toevoegen. Proef of de smaak meer honingachtig is of pittig en probeer het eens uit!
Ben je ook graag in de winter met tuinplanten bezig, maar hou je niet van nat weer? Wil je in alle seizoenen graag groenten uit eigen tuin, maar woon je in Nederland? Je hebt mediterrane planten, maar je vindt de winterhoezen geen sieraad voor je tuin? Dan is een tuinkas wellicht een mooie oplossing voor jou.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2019 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.