Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Februari 2018: Snoeien

26 januari 2018
Claudia Reina

Altijd al willen weten wat er in deze tijd van het jaar gesnoeid kan worden en met welk gereedschap dit het beste kan gebeuren? Lees dan de februari tuinblog van Claudia Reina bekend van emagazine "Smultuin". Claudia legt uit hoe fruitbomen, kleinfruit, hazelnoot, vlinderstruiken en rozen gesnoeid moeten worden.

Februari 2018: Snoeien

SNOEIEN

Kennis en goed gereedschap zijn de dingen die ik gebruik als ik ga snoeien. In februari begin ik met het snoeien van fruitbomen, kleinfruit, hazelnoot, vlinderstruiken en eindig ik met het snoeien van rozen en knippen van aardbeien in mijn smultuin. Na het snoeien geef ik de struiken en planten organische bemesting. En van het snoeiafval maak ik een takkenril.

FRUITBOMEN

Planten en struiken bloeien mooier en geven meer vruchten als je ze op de juiste manier snoeit. Februari is een uitstekende tijd om fruitbomen en kleinfruitstruiken te snoeien. De meeste planten zijn nu in winterslaap en raken minder van slag van het knippen. De sapstroom staat immers zo goed als stil. Zeker in het laatste kwartier van de maan: van 1 tot 8 februari of 1 tot 8 maart. Ook zie je in deze tijd van het jaar de structuur van de takken veel beter, zodat je goed kunt zien wat je aan het doen bent. Kaal is het makkelijker om naar de structuur van de takken in fruitbomen te kijken. Welke takken kruisen elkaar en zitten elkaar in de weg en welke zijn dood of ziek? Die kunnen er allemaal uit.

Snoeien van fruitbomen vereist veel kennis van zaken. Pas je zomersnoei of wintersnoei toe? Is het wel nodig om te snoeien? Leifruit snoei je totaal anders dan hoogstamfruit. Ik raad je aan om eerst kennis op te doen: via workshops, snoeikalenders of  boeken over snoeien.

KLEINFRUIT SNOEIEN

De bramenwal ga ik deze maand fatsoeneren. Oude ranken worden vlak boven de grond afgeknipt en de nieuwe scheuten, die zich vorig jaar hebben gevormd, worden met mooie krullen aan mijn roestige hek gebonden. Daar komen takjes aan met bloesem en vruchten.

De herfstframbozen snoei ik nu tot een paar cm van de grond terug. Dit moedigt de herfstframbozen aan om nieuwe stengels te vormen. Deze nieuwe takken geven nog deze herfst de zoetste rode, gele en oranje vruchten. 

Heb je zomerframbozen in je tuin, dan snoei je anders. Nieuwe scheuten die deze planten afgelopen zomer hebben gevormd, geven de komende zomer vrucht. Zomerframbozen snoei je daarom niet helemaal terug, maar kort je ongeveer tot 1 meter hoogte in, na een knop, schuin, zodat het water eraf kan lopen. Deze hoogte is ideaal om straks op mondhoogte van de frambozen te snoepen.

Zomerframbozentakken die al vrucht hebben gegeven, heb je al direct daarna met de grond gelijk gemaakt. Heb je dat niet gedaan dan kan dat nu alsnog.

HAZELNOOT

Van hazelnootstuiken kun je zeggen dat het een echt nutsgewas is. Ze geven hazelnoten om te eten èn je kunt de dikste takken gebruiken als stokken om stokbonen langs te laten groeien. Jarenlang te gebruiken. Wat een prachtige houtsoort! Bij de hazelnootstruik wil ik straks het opschot weghalen: dunne takjes onderaan de struik. Die kunnen op een takkenril gelegd worden.

VLINDERSTRUIK SNOEIEN

‘Buddleja Davidii’ is op verschillende manieren te snoeien. Knip zo ver als je durft. Snoei Buddleja’s diep in, tot twee of drie knoppen, om hem compact te houden! De takken die er dit jaar weer aangroeien zullen prachtige bloemen geven. Snoei op diverse hoogtes, zodat je overal bloemen krijgt. Dezelfde techniek kun je ook gebruiken bij de vlier Sambucus nigra ‘Black Beauty’. Door drastisch te snoeien hou je de struiken compact. Je zult verbaasd zijn hoeveel bloemen de struiken dit jaar laten zien! Ideaal om alle mogelijke insecten en vlinders aan te trekken. Hou je van de hoog uitwaaierende takken, dan snoei je daar waar je uitlopers wilt.

SNOEI AFVAL

Wat kun je doen met snoeiafval? Maak eens een schuilhaag voor vogels. Steek de snoeitakken van roos, Japanse wijnbes, aalbes en framboos diep in de grond. Knip op 30 cm af. Na een jaar alle takken aanbinden aan palen of een trellis en ze groeien vanzelf tot een haag.

Van allerlei snoeiafval kun je een mooie takkenril bouwen. Mooi als afscheiding en nuttig voor allerlei vogels als schuilplaats of nestmogelijkheid.

Snoeihout kan ook weer dienst doen als plantensteunen of voor rijshout bij erwten en peultjes.

ROZEN SNOEIEN EN BEMESTEN 

Eind februari, begin maart is het tijd om rozen te snoeien. Help, hoe snoei je klim- en struikrozen? Er zijn workshops bij de biologische rozenkwekerij de Bierkreek over rozen snoeien en bemesten. Rozensnoeiworkshops kun je ook volgen bij de Wilde, Border, Lens-Roses, Belle-Epoque. Ook op YouTube en op AUGUST TV  zijn er genoeg duidelijke filmpjes te bekijken.

En speciaal voor rozen is er een keur aan gereedschap waaronder een rozenvasthoudschaar , rozenritser , rozenschaar lang of op telescoopsteel , en de onmisbare lange rozenhandschoenen .

Rozen houden erg van water. Liever één keer in de week heel veel, zodat de grond en de wortels goed nat zijn. Bemest rozen in maart na de snoei. Weet je niet wat het allerbeste is voor je rozen? Laat een bemestingsplan maken bij de Bierkreek: Mest op maat .

AARDBEIEN VERZORGEN

Kortwiek de aardbeiplanten als de eerste verse groene blaadjes in zicht komen. Al het oude blad knip ik eraf met mijn Felco snoeischaar . Die heb ik gekozen op de maat en kracht van mijn hand.

Vlinderstruik snoeien, de takkenril opvullen met snoeiafval, gereedschap schoon en scherp houden. Door de workshop gereedschapsonderhoud weet ik nu hoe het gereedschap weer scherp te maken. Dat scheelt veel kracht bij het snoeien met een scherpe snoeischaar.

GEREEDSCHAP

Snoei altijd met schoon en scherp snoeigereedschap . Een goede takkenschaar in de tuin is onmisbaar en maakt het werk een stuk aangenamer. Een snoeischaar die in twee stukken uiteen valt bij het knippen werkt niet echt fijn.  Het is misschien even een investering, maar met het juiste onderhoud gaat je snoeischaar een leven lang mee! Voordat je tot aanschaf van gereedschap over gaat is het verstandig om goed na te denken wat je ermee gaat doen. Met scherp en schoon gereedschap beschadig je planten het minst. Heb je de workshop gereedschapsonderhoud al gedaan?

Een stevige trap die stabiel staat en ook met één poot in de fruitboom gezet kan worden, om dichterbij te snoeien, is de plukladder .

Dieren in de tuin… die zal je vanaf nu wel wat vaker tegen komen. De natuur ontwaakt en daar horen ook de vogels, vlinders, insecten en andere dieren bij! Wist je dat je heel veel invloed hebt op de natuur? Je kunt in je eigen tuin of op je eigen balkon een geschikte omgeving creëren voor de dieren. Hoe? Dat vertellen we je in ons blog!
Maart is de tijd om de rozenstruik te snoeien. Zo heb je in de zomer een mooie tuin, vol bloeiende rozen. Hoe je dit moet aanpakken, lees je in ons blog.
De zon komt tevoorschijn, het begint te kriebelen. Tijd om de tuin in te gaan! Met deze 4 tips is je tuin weer helemaal klaar voor het voorjaar.
Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.