Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Februari 2018: Snoeien

26 januari 2018
Claudia Reina

Altijd al willen weten wat er in deze tijd van het jaar gesnoeid kan worden en met welk gereedschap dit het beste kan gebeuren? Lees dan de februari tuinblog van Claudia Reina bekend van emagazine "Smultuin". Claudia legt uit hoe fruitbomen, kleinfruit, hazelnoot, vlinderstruiken en rozen gesnoeid moeten worden.

Februari 2018: Snoeien

SNOEIEN

Kennis en goed gereedschap zijn de dingen die ik gebruik als ik ga snoeien. In februari begin ik met het snoeien van fruitbomen, kleinfruit, hazelnoot, vlinderstruiken en eindig ik met het snoeien van rozen en knippen van aardbeien in mijn smultuin. Na het snoeien geef ik de struiken en planten organische bemesting. En van het snoeiafval maak ik een takkenril.

FRUITBOMEN

Planten en struiken bloeien mooier en geven meer vruchten als je ze op de juiste manier snoeit. Februari is een uitstekende tijd om fruitbomen en kleinfruitstruiken te snoeien. De meeste planten zijn nu in winterslaap en raken minder van slag van het knippen. De sapstroom staat immers zo goed als stil. Zeker in het laatste kwartier van de maan: van 1 tot 8 februari of 1 tot 8 maart. Ook zie je in deze tijd van het jaar de structuur van de takken veel beter, zodat je goed kunt zien wat je aan het doen bent. Kaal is het makkelijker om naar de structuur van de takken in fruitbomen te kijken. Welke takken kruisen elkaar en zitten elkaar in de weg en welke zijn dood of ziek? Die kunnen er allemaal uit.

Snoeien van fruitbomen vereist veel kennis van zaken. Pas je zomersnoei of wintersnoei toe? Is het wel nodig om te snoeien? Leifruit snoei je totaal anders dan hoogstamfruit. Ik raad je aan om eerst kennis op te doen: via workshops, snoeikalenders of  boeken over snoeien.

KLEINFRUIT SNOEIEN

De bramenwal ga ik deze maand fatsoeneren. Oude ranken worden vlak boven de grond afgeknipt en de nieuwe scheuten, die zich vorig jaar hebben gevormd, worden met mooie krullen aan mijn roestige hek gebonden. Daar komen takjes aan met bloesem en vruchten.

De herfstframbozen snoei ik nu tot een paar cm van de grond terug. Dit moedigt de herfstframbozen aan om nieuwe stengels te vormen. Deze nieuwe takken geven nog deze herfst de zoetste rode, gele en oranje vruchten. 

Heb je zomerframbozen in je tuin, dan snoei je anders. Nieuwe scheuten die deze planten afgelopen zomer hebben gevormd, geven de komende zomer vrucht. Zomerframbozen snoei je daarom niet helemaal terug, maar kort je ongeveer tot 1 meter hoogte in, na een knop, schuin, zodat het water eraf kan lopen. Deze hoogte is ideaal om straks op mondhoogte van de frambozen te snoepen.

Zomerframbozentakken die al vrucht hebben gegeven, heb je al direct daarna met de grond gelijk gemaakt. Heb je dat niet gedaan dan kan dat nu alsnog.

HAZELNOOT

Van hazelnootstuiken kun je zeggen dat het een echt nutsgewas is. Ze geven hazelnoten om te eten èn je kunt de dikste takken gebruiken als stokken om stokbonen langs te laten groeien. Jarenlang te gebruiken. Wat een prachtige houtsoort! Bij de hazelnootstruik wil ik straks het opschot weghalen: dunne takjes onderaan de struik. Die kunnen op een takkenril gelegd worden.

VLINDERSTRUIK SNOEIEN

‘Buddleja Davidii’ is op verschillende manieren te snoeien. Knip zo ver als je durft. Snoei Buddleja’s diep in, tot twee of drie knoppen, om hem compact te houden! De takken die er dit jaar weer aangroeien zullen prachtige bloemen geven. Snoei op diverse hoogtes, zodat je overal bloemen krijgt. Dezelfde techniek kun je ook gebruiken bij de vlier Sambucus nigra ‘Black Beauty’. Door drastisch te snoeien hou je de struiken compact. Je zult verbaasd zijn hoeveel bloemen de struiken dit jaar laten zien! Ideaal om alle mogelijke insecten en vlinders aan te trekken. Hou je van de hoog uitwaaierende takken, dan snoei je daar waar je uitlopers wilt.

SNOEI AFVAL

Wat kun je doen met snoeiafval? Maak eens een schuilhaag voor vogels. Steek de snoeitakken van roos, Japanse wijnbes, aalbes en framboos diep in de grond. Knip op 30 cm af. Na een jaar alle takken aanbinden aan palen of een trellis en ze groeien vanzelf tot een haag.

Van allerlei snoeiafval kun je een mooie takkenril bouwen. Mooi als afscheiding en nuttig voor allerlei vogels als schuilplaats of nestmogelijkheid.

Snoeihout kan ook weer dienst doen als plantensteunen of voor rijshout bij erwten en peultjes.

ROZEN SNOEIEN EN BEMESTEN 

Eind februari, begin maart is het tijd om rozen te snoeien. Help, hoe snoei je klim- en struikrozen? Er zijn workshops bij de biologische rozenkwekerij de Bierkreek over rozen snoeien en bemesten. Rozensnoeiworkshops kun je ook volgen bij de Wilde, Border, Lens-Roses, Belle-Epoque. Ook op YouTube en op AUGUST TV  zijn er genoeg duidelijke filmpjes te bekijken.

En speciaal voor rozen is er een keur aan gereedschap waaronder een rozenvasthoudschaar , rozenritser , rozenschaar lang of op telescoopsteel , en de onmisbare lange rozenhandschoenen .

Rozen houden erg van water. Liever één keer in de week heel veel, zodat de grond en de wortels goed nat zijn. Bemest rozen in maart na de snoei. Weet je niet wat het allerbeste is voor je rozen? Laat een bemestingsplan maken bij de Bierkreek: Mest op maat .

AARDBEIEN VERZORGEN

Kortwiek de aardbeiplanten als de eerste verse groene blaadjes in zicht komen. Al het oude blad knip ik eraf met mijn Felco snoeischaar . Die heb ik gekozen op de maat en kracht van mijn hand.

Vlinderstruik snoeien, de takkenril opvullen met snoeiafval, gereedschap schoon en scherp houden. Door de workshop gereedschapsonderhoud weet ik nu hoe het gereedschap weer scherp te maken. Dat scheelt veel kracht bij het snoeien met een scherpe snoeischaar.

GEREEDSCHAP

Snoei altijd met schoon en scherp snoeigereedschap . Een goede takkenschaar in de tuin is onmisbaar en maakt het werk een stuk aangenamer. Een snoeischaar die in twee stukken uiteen valt bij het knippen werkt niet echt fijn.  Het is misschien even een investering, maar met het juiste onderhoud gaat je snoeischaar een leven lang mee! Voordat je tot aanschaf van gereedschap over gaat is het verstandig om goed na te denken wat je ermee gaat doen. Met scherp en schoon gereedschap beschadig je planten het minst. Heb je de workshop gereedschapsonderhoud al gedaan?

Een stevige trap die stabiel staat en ook met één poot in de fruitboom gezet kan worden, om dichterbij te snoeien, is de plukladder .

MGO is nog een écht Nederlands familiebedrijf! Wat in 1989 begon als outdoor-kleding avontuur, is uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende bedrijven op het gebied van casual outdoor kleding voor een brede doelgroep.
Hou jij ook zo van tuinieren? Ben jij ook het liefst de hele dag in de tuin bezig? Het is november en het begint langzaam weer kouder te worden in Nederland. Het aantal lichturen wordt minder en voor je het weet ligt er dik pak sneeuw in de tuin. Ondanks dat het kouder wordt hebben we een prachtige zomer gehad dit jaar met veel zonuren. Doordat het zo’n mooie zomer geweest is in ons land hebben we veel kunnen doen in de tuin. Tuinplanten kopen en planten, bomen snoeien, grasmaaien en nog veel meer. Maar hoe weet je nou wanneer je een boom kan snoeien of wanneer je kan grasmaaien of welke planten winterbestendig zijn?
Leonard Cohen zong vroeger over november: New York is cold but I like where I’m living… Inderdaad een maand waarin het koud kan zijn, maar ook even goed nog zeer aangenaam. Oké, de jas of vest kan er bij aan, maar op een droge dag valt er nog prima te klussen in en om het huis. De maand november is bij uitstek ieder jaar net als februari trouwens perfect om een aantal zaken in orde te maken.
Uit milieuoverwegingen, praktisch oogpunt of een financieel motief, het maakt eigenlijk niet uit waarom je het doet. Composteren in eigen beheer heeft voordelen. Het is toch ook zonde om al dat keukenafval en die tuinresten eerst in de container te gooien, het af te laten voeren naar een composteerbedrijf en dan later je eigen afval terug te kopen in de vorm van compost?
Bosbessen noem ik ze, eigenlijk zijn het blauwe bessen. Ik heb vier struiken staan, waarvan er twee een naam hebben: ‘Blue crop’ en ‘Goldtraube 71’. Van juli tot november kan ik deze gezonde, smakelijke blauwe bessen oogsten.
Als je erover nadenkt om een vijver aan te leggen dan kun je dit gemakkelijk zelf doen. Zelf een vijver aanleggen begint met een goede voorbereiding . Zo moet je allereerst goed nadenken over de grootte en de vorm van je vijver. Je kunt namelijk een heleboel dingen zelf doen, maar een vijver aanleggen is niet zomaar even gedaan. Zo moet je een goed plan hebben en je hebt ook het een en ander nodig als het aankomt op vijverproducten. Hieronder lees je hoe je op de juiste manier een vijver kan aanleggen
In een duurzame tuin zijn alleen materialen gebruikt die duurzaam zijn. Dat betekent dat ze niet belastend zijn voor het milieu en een lange levensduur hebben. Er worden bewuste keuzes gemaakt, water en energie bespaard, en goed gezorgd voor grond en dieren. Een duurzame tuin is zowel op een klein balkon, als een tuin met vele hectaren grond te realiseren. In dit blog gaan we je tips geven over hoe jij je tuin het beste duurzaam kunt maken!
Zaaien, voorzaaien, verspenen, wieden, uitdunnen en oogsten. In mei is het lekker druk en met wat geluk ook erg mooi weer. Een fijne tijd om van de tuin te genieten.
De laurier is als struik te planten maar ook prachtig om er een haag van te planten. De laurier is een wintergroene struik, hierdoor prima geschikt voor een haag die u zomer en winter privacy bied. De grote glanzende bladeren vormen al snel een dichte groene haag. Wel is het een snelgroeiende struik
Snoeien en knotten is van alle tijden. Door de eeuwen heen hebben we altijd de drang gehad om bomen te vormen, in model te brengen. Door de eeuwen heen hebben we ook geleerd dat vrijwel elke boom te snoeien is. Enig voorbehoud is dat de boom van nature een herstellend vermogen heeft. Welk gereedschap bij het knotten en vormen van bomen het best te gebruiken is, hangt af van de boom.
Altijd al willen weten wat er in deze tijd van het jaar gesnoeid kan worden en met welk gereedschap dit het beste kan gebeuren? Lees dan de februari tuinblog van Claudia Reina bekend van emagazine "Smultuin". Claudia legt uit hoe fruitbomen, kleinfruit, hazelnoot, vlinderstruiken en rozen gesnoeid moeten worden.
Januari, een mooie maand om te bezinnen op het nieuwe jaar. Juist op die momenten kan de natuur ons hierbij helpen

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2018 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.