Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Februari 2019: Twaalf maanden in de tuin dankzij een kas

01 februari 2019

Ben je ook graag in de winter met tuinplanten bezig, maar hou je niet van nat weer? Wil je in alle seizoenen graag groenten uit eigen tuin, maar woon je in Nederland? Je hebt mediterrane planten, maar je vindt de winterhoezen geen sieraad voor je tuin? Dan is een tuinkas wellicht een mooie oplossing voor jou.

Februari 2019: Twaalf maanden in de tuin dankzij een kas

365 dagen moestuinieren

Je kunt het plantseizoen vervroegen én verlengen. Je kan planten in de winter. Denk voor het winterseizoen bijvoorbeeld aan het zaaien van wortels en sla. Aardappels poot je in lege eierdozen of ander isolerend materiaal. Een onverhitte  propogator is hiervoor ook heel geschikt. Als je die toch in de kas hebt dan kun je in de winter ook al met het zaaien van koolsoorten aan de slag.

In de vroege lente kun je in een kas al tomatenplanten, uien en sjalotjes kweken. Aan het einde van de lente zijn de meer warmte minnende planten aan de beurt zoals meloen,  pepers, paprika's en komkommers. De zomer behoeft geen toelichting: alles groeit en bloeit. Zomertip: zaai vast kruiden zodat je ook in de winter met verse kruiden kunt koken.

365 dagen in de bloemen

Het bloemenseizoen kan ook vervroegd en verlengd worden. In de winter kun je al krokussen, narcissen, chionodoxa en ritillaria in de kas brengen om ze vroeg in de bloei te trekken. Lelies zaai je al in januari. In de daarop volgende maanden zijn de citrussoorten, begonia’s, celosia, gloxinia en andere zomerbloeiers aan de beurt. Vergeet niet om in mei vast fresia’s, calceolaria en schizanthus te zaaien; die bloeien dan in begin winter. Zo heb je het jaarrond verse bloemen. Een kijkje op een  zaaikalender vertelt je wanneer je wat kunt planten.

Orangerie

De kas is natuurlijk bij uitstek geschikt voor de overwintering van jouw matig winterharde kuipplanten. Zet ze wel op een stuk isolerend materiaal tegen optrekkende kou. Wordt het echt koud dan moet je extra isolerende  maatregelen treffen. Maar zie jij jezelf al zitten tussen je oleanders, bougainvilles en plumbago’s? Met een kopje thee in je eigen orangerie, die door de lentezon al snel heerlijk verwarmd wordt?

Aandachtspunten voor aanschaf

Genoeg stof om over na te denken, als je het hele jaar groen bezig wil zijn. Een  kwaliteitskas is geen goedkope aanschaf en waarschijnlijk doe je dit maar eenmalig.  Let daarom bij de aanschaf van een kas zeker op het volgende:

  • Hoe groot is je tuin en “hoeveel” kas kun je erin kwijt?
  • Is er plaats op een zonnige plek? Een kas heeft namelijk zoveel mogelijk zonlicht (en warmte) nodig.
  • Wat wil je in de kas gaan doen? Voor alleen zaaien en stekken heb je aan een kleine kas voldoende. Voor verse groenten in alle seizoenen is meer ruimte nodig. Wil je ook nog in je kas zitten om te genieten van al het groen om je heen? Dan kan je het beste een ruime kas.
  • Koude kas versus verwarmde kas
  • Kies een kas met voldoende ventilatiemogelijkheden. Je moet de kas regelmatig kunnen luchten, want planten houden van frisse lucht.
  • Denk, zeker bij een grotere kas, aan regenwateropvang
  • Materiaal: ijzer, aluminium, kunststof, hout, hardhout

Ervaring

Benieuwd naar een ervaring met het tuinieren zonder last van regen, wind en kou?   Marianne verteld

Daphne en Annet
Namens Team De Wiltfang

Dieren in de tuin… die zal je vanaf nu wel wat vaker tegen komen. De natuur ontwaakt en daar horen ook de vogels, vlinders, insecten en andere dieren bij! Wist je dat je heel veel invloed hebt op de natuur? Je kunt in je eigen tuin of op je eigen balkon een geschikte omgeving creëren voor de dieren. Hoe? Dat vertellen we je in ons blog!
Maart is de tijd om de rozenstruik te snoeien. Zo heb je in de zomer een mooie tuin, vol bloeiende rozen. Hoe je dit moet aanpakken, lees je in ons blog.
De zon komt tevoorschijn, het begint te kriebelen. Tijd om de tuin in te gaan! Met deze 4 tips is je tuin weer helemaal klaar voor het voorjaar.
Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.