Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Februari 2019: Twaalf maanden in de tuin dankzij een kas

01 februari 2019

Ben je ook graag in de winter met tuinplanten bezig, maar hou je niet van nat weer? Wil je in alle seizoenen graag groenten uit eigen tuin, maar woon je in Nederland? Je hebt mediterrane planten, maar je vindt de winterhoezen geen sieraad voor je tuin? Dan is een tuinkas wellicht een mooie oplossing voor jou.

Februari 2019: Twaalf maanden in de tuin dankzij een kas

365 dagen moestuinieren

Je kunt het plantseizoen vervroegen én verlengen. Je kan planten in de winter. Denk voor het winterseizoen bijvoorbeeld aan het zaaien van wortels en sla. Aardappels poot je in lege eierdozen of ander isolerend materiaal. Een onverhitte  propogator is hiervoor ook heel geschikt. Als je die toch in de kas hebt dan kun je in de winter ook al met het zaaien van koolsoorten aan de slag.

In de vroege lente kun je in een kas al tomatenplanten, uien en sjalotjes kweken. Aan het einde van de lente zijn de meer warmte minnende planten aan de beurt zoals meloen,  pepers, paprika's en komkommers. De zomer behoeft geen toelichting: alles groeit en bloeit. Zomertip: zaai vast kruiden zodat je ook in de winter met verse kruiden kunt koken.

365 dagen in de bloemen

Het bloemenseizoen kan ook vervroegd en verlengd worden. In de winter kun je al krokussen, narcissen, chionodoxa en ritillaria in de kas brengen om ze vroeg in de bloei te trekken. Lelies zaai je al in januari. In de daarop volgende maanden zijn de citrussoorten, begonia’s, celosia, gloxinia en andere zomerbloeiers aan de beurt. Vergeet niet om in mei vast fresia’s, calceolaria en schizanthus te zaaien; die bloeien dan in begin winter. Zo heb je het jaarrond verse bloemen. Een kijkje op een  zaaikalender vertelt je wanneer je wat kunt planten.

Orangerie

De kas is natuurlijk bij uitstek geschikt voor de overwintering van jouw matig winterharde kuipplanten. Zet ze wel op een stuk isolerend materiaal tegen optrekkende kou. Wordt het echt koud dan moet je extra isolerende  maatregelen treffen. Maar zie jij jezelf al zitten tussen je oleanders, bougainvilles en plumbago’s? Met een kopje thee in je eigen orangerie, die door de lentezon al snel heerlijk verwarmd wordt?

Aandachtspunten voor aanschaf

Genoeg stof om over na te denken, als je het hele jaar groen bezig wil zijn. Een  kwaliteitskas is geen goedkope aanschaf en waarschijnlijk doe je dit maar eenmalig.  Let daarom bij de aanschaf van een kas zeker op het volgende:

  • Hoe groot is je tuin en “hoeveel” kas kun je erin kwijt?
  • Is er plaats op een zonnige plek? Een kas heeft namelijk zoveel mogelijk zonlicht (en warmte) nodig.
  • Wat wil je in de kas gaan doen? Voor alleen zaaien en stekken heb je aan een kleine kas voldoende. Voor verse groenten in alle seizoenen is meer ruimte nodig. Wil je ook nog in je kas zitten om te genieten van al het groen om je heen? Dan kan je het beste een ruime kas.
  • Koude kas versus verwarmde kas
  • Kies een kas met voldoende ventilatiemogelijkheden. Je moet de kas regelmatig kunnen luchten, want planten houden van frisse lucht.
  • Denk, zeker bij een grotere kas, aan regenwateropvang
  • Materiaal: ijzer, aluminium, kunststof, hout, hardhout

Ervaring

Benieuwd naar een ervaring met het tuinieren zonder last van regen, wind en kou?   Marianne verteld

Daphne en Annet
Namens Team De Wiltfang

Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.
Om planten tegen vorst, wind en regen te beschermen kun je ze inpakken. De meeste planten kun je beschermen met een constructie van stokken en jute, met daartussen wat stro en droog blad. Sommige planten moet je bij -5 °C inpakken
Het najaar is dé tijd om aan de slag te gaan als je in het voorjaar wil genieten van een kleurrijke tuin. In oktober en november zijn de beste maanden om lentebloeiende bloembollen te planten. Het is een klein klusje en vanaf januari kun je al genieten van de eerste bloeiers.
Het is belangrijk om de dakgoten regelmatig schoon te maken, want als de goten niet doorstromen kunnen deze overstromen of zelfs voor lekkage zorgen. Het is belangrijk om minimaal 1 keer per jaar de dakgoten schoon te maken. Afhankelijk van de omgeving waar je woont, veel bomen of open vlakte. Wanneer de herfst zijn intrede doet is het verstandig om van te voren de dakgoot te inspecteren en schoon te maken.
Vanaf juli tot eind september en wellicht begin oktober als het weer zacht blijft kan je gaan oogsten of plukken oftewel het plukseizoen is begonnen. Bloemen, appels, pruimen, peren, aardbeien, …..
Heb je last van een verwoeste tuin na harde windvlagen of regenbuien? Een plantensteun kan de oplossing zijn tegen de vernieling van de planten in de tuin. Help de planten met wat stevigheid. Op deze manier ben je de storm voor en zorg je ervoor dat de tuin vol staat met sterke vaste planten. De plantensteunen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten om de planten een steun te geven die de plant nodig heeft.
Zomer 2018: regentonnen bleven leeg en op veel plaatsen was er een sproeiverbod. Bloeiende borders hebben het vorige jaar zwaar gehad en op veel plaatsen lagen de planten er slap en verwelkt bij. Liefhebbers van bloeiende planten kijken met lede ogen naar de droge lente van dit jaar. Krijgen we weer een zomer met extreem warme temperaturen? Hoe zorgen we voor mooie borders bij dit soort warme, droge zomers?
Iedere tuinliefhebber krijgt er mee te maken; het bewateren van de tuin. Met een mooie gieter langs de potten en perken lopen, is natuurlijk heel idyllisch maar bij een grotere tuin is dat een tijdrovende klus. Gelukkig zijn er een heleboel soorten sproeihulpen in omloop. Voor iedere tuineigenaar wat wils.
Wil jij je komende zomer niet ergeren aan mossig gazon, met hier en daar een kale plek en paardenbloemen? Natuurlijk vraagt dit een beetje aandacht en tijdsinvestering, maar de weg naar een mooi groen gazon is niet lang en ingewikkeld. Begin vandaag met onderstaande tips en je buren zeggen deze zomer; het gras bij de buren is groener!
Eetbare bloemen zijn hip! Ze maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een vrolijke aanblik. Maar ook als kruid in een gerecht kunnen bloemen een extra dimensie toevoegen. Proef of de smaak meer honingachtig is of pittig en probeer het eens uit!
Ben je ook graag in de winter met tuinplanten bezig, maar hou je niet van nat weer? Wil je in alle seizoenen graag groenten uit eigen tuin, maar woon je in Nederland? Je hebt mediterrane planten, maar je vindt de winterhoezen geen sieraad voor je tuin? Dan is een tuinkas wellicht een mooie oplossing voor jou.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.