Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Januari 2017: 17 Tuinideeën voor de winter

01 januari 2017
Floris Geessinck

Uw tuin is het grootste deel van het jaar een heerlijke plek om te verblijven. De geur van versgemaaid gras, fris-groene bladeren aan de bomen en opkomende bloemen in de vroege lente: een heerlijk gevoel. Dat gevoel wilt u natuurlijk ook in de winter vasthouden. Want waarom zou u ‘s winters niet ook van uw tuin kunnen genieten? Daarom hebben wij 17 tuinideeën voor de winter op een rijtje gezet, zodat u ook onder winterse omstandigheden plezier hebt en houdt van uw tuin!

Januari 2017: 17 Tuinideeën voor de winter

TIP 1: Breng kleur in je tuin

Als alle bladeren van de bomen zijn, de meeste planten ook hun blad hebben laten vallen en alle zomerbloeiers zijn uitgebloeid ziet de tuin er vaak kaal, kil en grijs uit. Gelukkig is daar iets aan te doen! Fleur uw tuin op met wintergroene en winterbloeiende planten, zodat het toch kleurig blijft in de border. Dit kunt u doen met verschillende planten, een aantal noemen we hier:

  • De Helleborus, ook wel kerstroos genoemd. Zorgt in de winter voor kleur in de tuin en in de overige maanden voor een rustpunt.
  • De Skimmia, een wintergroene en -bloeiende struik. Bijkomend voordeel van de Skimmia: ze hebben geen snoei nodig en groeien langzaam.
  • De Viburnum, beter bekend als de sneeuwbal. Deze struik geeft van oktober tot maart heerlijk geurende witte bloemen.
  • Een prachtige groenblijver: de Hulst. Naast zijn opvallende groene bladeren zit de Hulst vaak vol met felrode besjes. Prima te gebruiken in een winters bloemstuk!
  • Winterheide, wie kent het niet? Zorgt natuurlijk voor de prachtige rood en paars gekleurde heidevelden. Ook in uw tuin kunt u dit voor elkaar krijgen. Met rode winterheide heeft u van december tot april een echte eyecatcher in uw tuin.

TIP 2: Het winterklaar maken van de tuin

Vaak bent u voor de winter druk bezig met het winterklaar maken van de tuin. Vraagt u tijdens het snoeien altijd af of het nu het juiste moment is of dat u toch beter kunt wachten tot het vroege voorjaar, aldus tuinkeur.nl. Voor vaste planten is het afgestorven blad namelijk een jas van bescherming in de winter. Een ander voordeel: als het de tuin niet helemaal kaal maakt zorgt dit in de winterperiode met vorst en sneeuw vaak voor prachtige plaatjes.

TIP 3: Bescherm planten die minder goed tegen de kou kunnen

Planten die vast in de border staan beschermt u het best met een hoes, om de bladeren te beschermen. Mediterrane en tropische planten kunt u inpakken met jute of vliesdoek, eventueel gevuld met hooi. Planten die in een pot staan beschermt u door noppenfolie om de pot te wikkelen, de kou dringt zo minder snel door tot de wortels. Wanneer u er ruimte voor hebt is het aan te raden kwetsbare planten binnen te laten overwinteren, bijvoorbeeld in een (mini)kas.

TIP 4: Zorg voor een fijn zitplekje 

Een typisch tuinidee voor de kouden dagen! Buiten zitten hoeft u namelijk echt niet alleen in de zomer te doen. Ook als het kouder wordt kunt u een aangenaam zitplekje creëren. Volgens tuinarchitectenburo Arend Jan van der Horst maakt u van een bijgebouw, overdekt terras of aanbouw met een haard, kachel of vuurplaats ook ‘s winters een aangename plek, door simpelweg de inrichting van zomer- naar winterlook te transformeren. Vergeet dan ook vooral de warme dekens niet!

TIP 5: Kleed uw tuin en terras aan met winterse accessoires

Zo zorgt u voor een warme sfeer. Denk bijvoorbeeld aan vogelhuisjes, voederhuisjes, kaarsen, kussens en dierenvellen. De trends voor deze winter passen prima bij de najaarstrends. Ook wat extra verlichting geeft snel meer sfeer. Vul bijvoorbeeld een mand met dennenappels en takken, drapeer er wat buiten(kerst)verlichting doorheen en uw decoratie is compleet. Ook houten of rieten stoelen kunnen best lang buiten blijven staan. Wanneer ze beschut en onder een afdak staan kunnen ze zelfs jaarrond buiten blijven. Kleed ze aan met warme kussens en dekens en u haalt direct wat warmte in uw tuin.

TIP 6: Met verlichting maakt u een eyecatcher van uw planten

Een goed voorbeeld is de Physalis, beter bekend als de lampionplant. Steek een lichtje in iedere lampion voor een sfeervol resultaat. Wintergroene of -bloeiende struiken kunnen ook met een spotje extra onder de aandacht gebracht worden. Deze groene tuinideeën kunnen natuurlijk jaarrond worden uitgevoerd.

TIP 7: Dek een eventuele composthoop af

In het najaar en de winter kan het in ons koude kikkerlandje nogal eens regenen. Dek daarom je composthoop af. Een teveel aan water zorgt er namelijk voor dat de composthoop uitspoelt, wat de kwaliteit niet ten goede komt.

TIP 8: Winters onderhoud van uw gazon

Bij temperaturen onder de 6 graden stopt het gras met groeien. Zorg dat het gras tijdens de laatste maaibeurt van het seizoen niet te kort maait. Houd een lengte van zo’n 5 centimeter aan. In de winter worden extra voedingsstoffen niet opgenomen door het gazon, aldus DCM. Wel belangrijk is het bekalken van uw gazon. In de winter wordt de bodem blootgesteld aan zware, gure en winterse omstandigheden. Door kalk toe te voegen voorkomt u een daling van de pH-waarde (zuurtegraad) en worden plantcellen direct sterker. Kalk geeft aan het gazon eigenlijk een zelfde bescherming als calcium aan onze botten.

TIP 9: De vijver in de winter

Wanneer de watertemperatuur van de vijver onder de 8 graden duikt moet u stoppen met het voeren van eventueel aanwezige vissen. Vissen hebben namelijk hun energie nodig om de kou te overleven en gaan als het ware in ruststand. Op dat moment gaan ze op de bodem liggen. Het is wel aan te raden een luchtpomp in de vijver te plaatsen, dit zorgt voor een betere waterkwaliteit in de winter en helpt de vissen de winter door. Let wel op dat eventuele leidingen (van filters en dergelijke) niet kunnen bevriezen, door ze goed te isoleren, zo zegt ook vijverhulp.nl. Als er tijdens een vorstperiode veel sneeuw op het ijs valt haal dit dan weg. Zo zorgt u voor voldoende lichtinval in de vijver. Doe dit wel voorzichtig, zodat de rust van de vissen niet verstoord wordt.

TIP 10: Help de dier in uw tuin de winter door

In iedere tuin leven flink wat dieren. Ook die kunnen in de winter wel wat extra hulp gebruiken. Om de vogels een beetje te helpen kunt u vogelvoer ophangen. Dit kunt u kant en klaar kopen, maar het is ook niet moeilijk om zelf iets te maken. Wat dacht u van een vogelvoeder, gemaakt van een kop en schotel? Of een lange pindaslinger of pindakrans. Vaak vinden kinderen dit ook erg leuk om te doen, dus u heeft direct een winterse tijdsbesteding gevonden voor druilerige zondagmiddagen. Wanneer u de vogels ook van water wilt voorzien is bakje water voldoende. Span hier wel een netje overheen. Hiermee voorkom je dat vogels gaan badderen, waardoor ze zouden kunnen bevriezen. Niet alleen vogels hebben soms wat extra hulp nodig. Ook vleermuizen, egels en eekhoorns help je eenvoudig de winter door. Zorg voor wat beschutte plekjes, bijvoorbeeld een berg bladeren of een egelhuis, en zij kunnen zich warm en veilig verstoppen.

TIP 11: Bereid een weelderige bloemenpracht in de lente voor

Door in de vroege winter bollen in de tuin te plaatsen treft u voorbereidingen voor een prachtige bloemenzee in de lente. Het is echt genieten als de bollen knopje voor knopje bloemen beginnen te geven.

TIP 12: Behandel groene aanslag op tijd

Door groene aanslag op uw tegels voor de echte kou te behandelen voorkomt u gladheid in de winter. Een expert kan u precies uitleggen hoe dat in zijn werk gaat. De groene laag kan namelijk verraderlijk glad worden! Verwijder ook op tijd de groene aanslag van uw houten tuinmeubelen, om te voorkomen dat het invreet. Doe dit liever niet met een hogedrukreiniger, maar gebruik een pH-neutraal middel. Dit werkt bijna net zo snel, maar laat geen nare splinters achter.

TIP 13: Snoei niet te veel voor in de winter

Want juist in de winter krijgen planten met een wintersillhouet, zoals hortensia’s en siergrassen, dankzij sneeuw en rijp een sprookjesachtig uiterlijk. En dat wilt u eigenlijk niet missen! Houtachtige gewassen kunnen echter wel prima gesnoeid worden zolang het niet vriest. Let er bij het snoeien wel extra op dat u geen bomen snoeit die vroeg in het voorjaar bloeien, dan knipt u er namelijk al snel bloemen uit. Zie onze snoeikalender voor bomen, heesters en klimplanten voor meer informatie.

TIP 14: Breng dynamiek in uw tuin

Houdt u niet van veel kleur of accessoires, maar wilt u wel wat meer spanning in de tuin? Probeer dan eens het volgende tuinidee uit te voeren: breng meer dynamiek aan in de tuin, door met vormen te werken. Hiervoor kunt u buxussen, hagen en bomen inzetten. Snoei ze in een bijzondere vorm of werk juist met rechte lijnen voor een krachtig samenspel. Ook prachtig als er een laagje sneeuw op ligt! 

TIP 15: Ga spinnen tegen met paardenkastanje

‘s Winters krijgen spinnen het ook koud, waardoor ze naar warmere plekken trekken. Die bevinden zich natuurlijk in en rond ons huis. Bent u niet zo gek op spinnen? Leg dan paardenkastanjes neer, dit houdt deze beestjes op afstand.

TIP 16: Verwijder blad van uw gazon

  Verwijder blad zoveel mogelijk van je gazon. Een goede tip van BTHoveniers: wanneer het gras geen licht en lucht meer krijgt sterft het af. Door het gebrek aan luchtcirculatie kunnen zelfs schimmelziektes optreden, iets wat u graag wilt vermijden! Een beetje zorg voor uw gazon in het najaar en de winter zorgt voor een mooie, groene graslaag in de lente.

TIP 17: Vergeet uw tuinslang niet op te bergen

Door de tuinslang op tijd leeg te laten lopen, op te laten drogen en weg te leggen voorkomt u dat deze kapot vriest in de winter. Zorg dat de slang echt helemaal leeg is, anders kan water dat is blijven staan alsnog bevriezen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld het vorstventiel en een koppelstuk. De vorstventiel is ook te gebruiken om kranen en haspelwagens leeg te blazen m.b.v. een fietspomp.

 

Genoeg tips om ook deze winter van uw tuin te blijven genieten. Zo wordt uw tuin ook onder winterse omstandigheden een genot om in te verblijven! Heeft u zelf nog meer tips? Laat ze achter in een reactie. Blij met onze tips? Deel ze dan onder uw vrienden.

Floris Geesinck - Marketeer

ts24.nl | ts24.be | glasspolish.nl

Hoe je op een milieuvriendelijke manier van je onkruid af komt. Onkruid in je tuin hoeft geen plaag te worden. Als je maar op tijd maatregelen neemt. Op een natuurlijke manier onkruid bestrijden, het kan!
Tijdens droge periodes is het heel belangrijk om water te geven aan je planten in de tuin. In ons blog vind je 5 bewater systemen die niet mogen ontbreken in je tuin.
Wie droomt er nou niet van een groen gazon. Met het juiste onderhoud is jouw grasmat er eentje waar je buren jaloers op zullen zijn.
Beginnen met composteren is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Kies het juiste systeem, passend bij je huishouden en tuin en aan de slag!
Dieren in de tuin… die zal je vanaf nu wel wat vaker tegen komen. De natuur ontwaakt en daar horen ook de vogels, vlinders, insecten en andere dieren bij! Wist je dat je heel veel invloed hebt op de natuur? Je kunt in je eigen tuin of op je eigen balkon een geschikte omgeving creëren voor de dieren. Hoe? Dat vertellen we je in ons blog!
Maart is de tijd om de rozenstruik te snoeien. Zo heb je in de zomer een mooie tuin, vol bloeiende rozen. Hoe je dit moet aanpakken, lees je in ons blog.
De zon komt tevoorschijn, het begint te kriebelen. Tijd om de tuin in te gaan! Met deze 4 tips is je tuin weer helemaal klaar voor het voorjaar.
Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.