Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Januari 2018: Natuur- en tuinplezier in Januari

01 januari 2018
Marga Boutkan

Januari, een mooie maand om te bezinnen op het nieuwe jaar. Juist op die momenten kan de natuur ons hierbij helpen

Januari 2018: Natuur- en tuinplezier in Januari

NATUUR- EN TUINPLEZIER IN JANUARI

Januari: een heerlijke maand om buiten te zijn
Langzaam vallen de sneeuwvlokken naar beneden. Ik kan me er uren mee vermaken, alleen al door er naar te kijken. Nog liever trek ik op zo’n moment mijn wandelschoenen en dikke winterkleren aan om heerlijk buiten door de versgevallen sneeuw te lopen en te genieten van de stilte, de geur en het vaak prachtige licht. Als ik achterom kijk, zie ik mijn voetstappen in de sneeuw staan. Dat doet me denken aan het afgelopen jaar: wat laat ik daarin achter en wat neem ik mee naar het nieuwe jaar? Januari, een mooie maand, die staat voor een nieuw begin met het hele jaar nog voor ons. Een maand om te bezinnen op wensen voor het nieuwe jaar en hoe deze aan te pakken. Juist op die momenten kan de natuur ons hierbij helpen: een vogel die luid fluitend zijn liedje zingt, maakt u er wellicht van bewust om dit jaar eens te gaan doen wat u eigenlijk het liefste wilt doen. Of door in stilte in de natuur te wandelen en alle zintuigen open te zetten, waardoor u weer ontdekt hoe wonderlijk mooi de natuur is en u er helemaal blij van wordt. En dan is er natuurlijk uw tuin, die u ook in de winter niet kunt missen. Met de mooie vogelhuisjes van De Wiltfang zult u er extra kunnen genieten van vogels die uw tuin bezoeken, ook weer een bijzondere beleving. Verder kan alleen al het er in bezig zijn met sneeuwruimen, het opruimen van afgevallen blad of het openhouden van uw vijver voor een stuk rust zorgen. Als natuurcoach weet ik wat de natuur voor u kan betekenen en geniet ik er dagelijks van om mensen en bedrijven, via het contact met de natuur, weer in contact met zichzelf en elkaar te brengen. Dit doe ik in zowel in mijn kruidentuin als in Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen, het grootste stuifzandgebied van West-Europa en thuisbasis van herten, reeën, vossen, dassen, nachtzwaluwen en nog veel meer opmerkelijke dieren en bijzondere planten.

 

Winter in Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

Kruidenmiddelen in de winter
Over planten gesproken, kruiden zijn mijn andere grote passie. Als kind al vond ik kruiden fascinerend, vanwege hun grote verscheidenheid en omdat ze zo lekker ruiken. Nu ik herborist (een opgeleid kruidenkundige) en voorzitter van het Herboristengilde in Nederland ben, zet ik kruiden dan ook in voor het bevorderen van de gezondheid, het welzijn, persoonlijke verzorging en voeding. Het blijft immers belangrijk om te weten wat kruiden voor ons kunnen betekenen en dat zo veel mogelijk mensen zich hiervan bewust worden. Als u zelf overweegt om kruiden in uw tuin te kweken, dan is De Wiltfang u hierbij graag van dienst in de vorm van compost maar ook bijvoorbeeld met de Vierkante meter tuin compleet. Het pakket bevat naast een boekje dat uitleg geeft, zestien verschillende kruidenzaden als citroenmelisse, rozemarijn, Griekse basilicum en marjoraan. Niet alleen maakt u hiermee een eerste start met uw kruidentuin, u gaat er vanaf het voorjaar ook vast lekkerder door koken. Tevens in de winter zijn er kruidenmiddelen te maken, die juist nu goed van pas komen, zoals rozemarijnolie. Als echte tuinliefhebber bent u ongetwijfeld ook in de winter graag bezig in uw tuin of met het hakken van hout voor de open haard. Niets is vervelender om dan last te hebben van winterhanden- en voeten. Door aan 10 ml biologische olijfolie 10 druppels etherische rozemarijnolie toe te voegen, maakt u in een handomdraai een heerlijk geurende huidolie, die aangebracht in de vorm van massage de doorbloeding van handen en voeten bevordert. Verder is de winter in het bijzonder een periode, waarin veel mensen worden geveld door een verkoudheid of griep. Dan is echinaceatinctuur een goed middel om uw weerstand te verbeteren. Hiervoor wordt het bovengrondse deel van de echinacea purpurea ofwel rode zonnehoed in het voorjaar en de wortel in het najaar op alcohol gezet. Beide tincturen worden dan vervolgens gemengd, zodat alle nuttige inhoudsstoffen uit de plant in de tinctuur aanwezig zijn. Gedurende 4 tot 6 weken gebruikt u hiervan dan drie maal daags 20 druppels. Wilt u weten of er een herborist bij u in de buurt is gevestigd, die u hiervan kan voorzien, neemt u dan contact op met het Herboristengilde via info@herboristengilde.nl . Welke in deze periode in ieder geval geoogst kunnen worden op plaatsen waar het is toegestaan, zijn de dennenknoppen van de grove den, de pinus sylvestris. Door deze een paar weken op suiker te zetten, ontstaat er als vanzelf een mooie dennensiroop die verzachtend werkt bij keelpijn. Met deze kruidenmiddelen kunt u dan hopelijk ook in de winter buiten actief blijven in uw tuin met het duurzame tuingereedschap van De Wiltfang.    

 

                                     Rode zonnehoed                                                               Knoppen van de grove den

 

Er op uit in januari
Een heester die vanwege zijn felkleurige bloei in januari alle aandacht naar zich toetrekt, is de toverhazelaar, ofwel de hamamelis virginiana. De naam is afgeleid van hama, wat gezamenlijk betekent en die de struik dankt aan het feit dat deze tegelijkertijd bloemen en vruchten draagt. Melon staat voor vrucht en verwijst naar de bladeren van de hamamelis, die lijken op die van een appelboom. Virginiana ofwel Virginia aan de oostkant van de Verenigde Staten is het gebied waar de heester van oorsprong vandaan komt. De bloemen die vier tot vijf kroonblaadjes tellen, groeien in de oksels van de in de winter kale takken en zien er uit als grillige, gele draadjes. Van de bast of de bladeren van de toverhazelaar wordt tinctuur gemaakt, die, wanneer deze wordt toegevoegd aan een crème, verzorgend werkt op kloven en tevens wordt ingezet bij winterhanden en –voeten.

Verder is de workshop Gereedschap Onderhoud van De Wiltfang. Een mooie gelegenheid om te leren hoe u uw gereedschap optimaal kunt gebruiken en onderhouden, zodat het nog langer meegaat. Belangrijk, want goed gereedschap maakt het tuinieren wel zo prettig. Het voordeel is daarnaast dat uw gereedschap er weer helemaal klaar voor is, zodra de lente begint.

Januari is dus bij uitstek een maand om in verbinding te blijven met de natuur en uw tuin. Om te genieten van kruiden en andere planten, die langzaam ontluiken, dieren die zich weer voorzichtig laten zien en om gebruik te maken van al het moois dat de natuur en de kruiden ons bieden. Wilt u op verrassende wijze de natuur ontdekken en hierdoor meer inzicht verkrijgen in uzelf of de mensen in uw bedrijf? Of wilt u meer weten over de bijzondere eigenschappen van kruiden en hoe u hiermee uw eigen kruidenmiddelen kunt maken? Neemt u dan een kijkje op mijn website www.giftsofnature.nl , Hier treft u workshops aan op het gebied van natuur, kruiden en natuurlijke geuren en kunt u zich tevens laten inspireren door de prachtige natuurfoto’s, die u hierop aantreft. Verder raad ik u natuurlijk aan om ter voorbereiding op het nieuwe tuinseizoen alvast eens door de uitgebreide catalogus van De Wiltfang te bladeren. U zult hier ongetwijfeld alles vinden wat u in de tuin nodig heeft. Als mede-tuinliefhebber wens ik u veel buitenplezier toe en wie weet tot ziens bij De Wiltfang of tijdens één van mijn natuurbelevingsactiviteiten!

Natuurlijke groeten,

Marga Boutkan

Eigenaar van Gifts of Nature, natuurcoach en herborist

Voorzitter Herboristengilde

Tekst en foto’s: Marga Boutkan

Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.
Om planten tegen vorst, wind en regen te beschermen kun je ze inpakken. De meeste planten kun je beschermen met een constructie van stokken en jute, met daartussen wat stro en droog blad. Sommige planten moet je bij -5 °C inpakken
Het najaar is dé tijd om aan de slag te gaan als je in het voorjaar wil genieten van een kleurrijke tuin. In oktober en november zijn de beste maanden om lentebloeiende bloembollen te planten. Het is een klein klusje en vanaf januari kun je al genieten van de eerste bloeiers.
Het is belangrijk om de dakgoten regelmatig schoon te maken, want als de goten niet doorstromen kunnen deze overstromen of zelfs voor lekkage zorgen. Het is belangrijk om minimaal 1 keer per jaar de dakgoten schoon te maken. Afhankelijk van de omgeving waar je woont, veel bomen of open vlakte. Wanneer de herfst zijn intrede doet is het verstandig om van te voren de dakgoot te inspecteren en schoon te maken.
Vanaf juli tot eind september en wellicht begin oktober als het weer zacht blijft kan je gaan oogsten of plukken oftewel het plukseizoen is begonnen. Bloemen, appels, pruimen, peren, aardbeien, …..
Heb je last van een verwoeste tuin na harde windvlagen of regenbuien? Een plantensteun kan de oplossing zijn tegen de vernieling van de planten in de tuin. Help de planten met wat stevigheid. Op deze manier ben je de storm voor en zorg je ervoor dat de tuin vol staat met sterke vaste planten. De plantensteunen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten om de planten een steun te geven die de plant nodig heeft.
Zomer 2018: regentonnen bleven leeg en op veel plaatsen was er een sproeiverbod. Bloeiende borders hebben het vorige jaar zwaar gehad en op veel plaatsen lagen de planten er slap en verwelkt bij. Liefhebbers van bloeiende planten kijken met lede ogen naar de droge lente van dit jaar. Krijgen we weer een zomer met extreem warme temperaturen? Hoe zorgen we voor mooie borders bij dit soort warme, droge zomers?
Iedere tuinliefhebber krijgt er mee te maken; het bewateren van de tuin. Met een mooie gieter langs de potten en perken lopen, is natuurlijk heel idyllisch maar bij een grotere tuin is dat een tijdrovende klus. Gelukkig zijn er een heleboel soorten sproeihulpen in omloop. Voor iedere tuineigenaar wat wils.
Wil jij je komende zomer niet ergeren aan mossig gazon, met hier en daar een kale plek en paardenbloemen? Natuurlijk vraagt dit een beetje aandacht en tijdsinvestering, maar de weg naar een mooi groen gazon is niet lang en ingewikkeld. Begin vandaag met onderstaande tips en je buren zeggen deze zomer; het gras bij de buren is groener!
Eetbare bloemen zijn hip! Ze maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een vrolijke aanblik. Maar ook als kruid in een gerecht kunnen bloemen een extra dimensie toevoegen. Proef of de smaak meer honingachtig is of pittig en probeer het eens uit!
Ben je ook graag in de winter met tuinplanten bezig, maar hou je niet van nat weer? Wil je in alle seizoenen graag groenten uit eigen tuin, maar woon je in Nederland? Je hebt mediterrane planten, maar je vindt de winterhoezen geen sieraad voor je tuin? Dan is een tuinkas wellicht een mooie oplossing voor jou.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.