Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Januari 2018: Natuur- en tuinplezier in Januari

01 januari 2018
Marga Boutkan

Januari, een mooie maand om te bezinnen op het nieuwe jaar. Juist op die momenten kan de natuur ons hierbij helpen

Januari 2018: Natuur- en tuinplezier in Januari

NATUUR- EN TUINPLEZIER IN JANUARI

Januari: een heerlijke maand om buiten te zijn
Langzaam vallen de sneeuwvlokken naar beneden. Ik kan me er uren mee vermaken, alleen al door er naar te kijken. Nog liever trek ik op zo’n moment mijn wandelschoenen en dikke winterkleren aan om heerlijk buiten door de versgevallen sneeuw te lopen en te genieten van de stilte, de geur en het vaak prachtige licht. Als ik achterom kijk, zie ik mijn voetstappen in de sneeuw staan. Dat doet me denken aan het afgelopen jaar: wat laat ik daarin achter en wat neem ik mee naar het nieuwe jaar? Januari, een mooie maand, die staat voor een nieuw begin met het hele jaar nog voor ons. Een maand om te bezinnen op wensen voor het nieuwe jaar en hoe deze aan te pakken. Juist op die momenten kan de natuur ons hierbij helpen: een vogel die luid fluitend zijn liedje zingt, maakt u er wellicht van bewust om dit jaar eens te gaan doen wat u eigenlijk het liefste wilt doen. Of door in stilte in de natuur te wandelen en alle zintuigen open te zetten, waardoor u weer ontdekt hoe wonderlijk mooi de natuur is en u er helemaal blij van wordt. En dan is er natuurlijk uw tuin, die u ook in de winter niet kunt missen. Met de mooie vogelhuisjes van De Wiltfang zult u er extra kunnen genieten van vogels die uw tuin bezoeken, ook weer een bijzondere beleving. Verder kan alleen al het er in bezig zijn met sneeuwruimen, het opruimen van afgevallen blad of het openhouden van uw vijver voor een stuk rust zorgen. Als natuurcoach weet ik wat de natuur voor u kan betekenen en geniet ik er dagelijks van om mensen en bedrijven, via het contact met de natuur, weer in contact met zichzelf en elkaar te brengen. Dit doe ik in zowel in mijn kruidentuin als in Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen, het grootste stuifzandgebied van West-Europa en thuisbasis van herten, reeën, vossen, dassen, nachtzwaluwen en nog veel meer opmerkelijke dieren en bijzondere planten.

 

Winter in Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

Kruidenmiddelen in de winter
Over planten gesproken, kruiden zijn mijn andere grote passie. Als kind al vond ik kruiden fascinerend, vanwege hun grote verscheidenheid en omdat ze zo lekker ruiken. Nu ik herborist (een opgeleid kruidenkundige) en voorzitter van het Herboristengilde in Nederland ben, zet ik kruiden dan ook in voor het bevorderen van de gezondheid, het welzijn, persoonlijke verzorging en voeding. Het blijft immers belangrijk om te weten wat kruiden voor ons kunnen betekenen en dat zo veel mogelijk mensen zich hiervan bewust worden. Als u zelf overweegt om kruiden in uw tuin te kweken, dan is De Wiltfang u hierbij graag van dienst in de vorm van compost maar ook bijvoorbeeld met de Vierkante meter tuin compleet. Het pakket bevat naast een boekje dat uitleg geeft, zestien verschillende kruidenzaden als citroenmelisse, rozemarijn, Griekse basilicum en marjoraan. Niet alleen maakt u hiermee een eerste start met uw kruidentuin, u gaat er vanaf het voorjaar ook vast lekkerder door koken. Tevens in de winter zijn er kruidenmiddelen te maken, die juist nu goed van pas komen, zoals rozemarijnolie. Als echte tuinliefhebber bent u ongetwijfeld ook in de winter graag bezig in uw tuin of met het hakken van hout voor de open haard. Niets is vervelender om dan last te hebben van winterhanden- en voeten. Door aan 10 ml biologische olijfolie 10 druppels etherische rozemarijnolie toe te voegen, maakt u in een handomdraai een heerlijk geurende huidolie, die aangebracht in de vorm van massage de doorbloeding van handen en voeten bevordert. Verder is de winter in het bijzonder een periode, waarin veel mensen worden geveld door een verkoudheid of griep. Dan is echinaceatinctuur een goed middel om uw weerstand te verbeteren. Hiervoor wordt het bovengrondse deel van de echinacea purpurea ofwel rode zonnehoed in het voorjaar en de wortel in het najaar op alcohol gezet. Beide tincturen worden dan vervolgens gemengd, zodat alle nuttige inhoudsstoffen uit de plant in de tinctuur aanwezig zijn. Gedurende 4 tot 6 weken gebruikt u hiervan dan drie maal daags 20 druppels. Wilt u weten of er een herborist bij u in de buurt is gevestigd, die u hiervan kan voorzien, neemt u dan contact op met het Herboristengilde via info@herboristengilde.nl . Welke in deze periode in ieder geval geoogst kunnen worden op plaatsen waar het is toegestaan, zijn de dennenknoppen van de grove den, de pinus sylvestris. Door deze een paar weken op suiker te zetten, ontstaat er als vanzelf een mooie dennensiroop die verzachtend werkt bij keelpijn. Met deze kruidenmiddelen kunt u dan hopelijk ook in de winter buiten actief blijven in uw tuin met het duurzame tuingereedschap van De Wiltfang.    

 

                                     Rode zonnehoed                                                               Knoppen van de grove den

 

Er op uit in januari
Een heester die vanwege zijn felkleurige bloei in januari alle aandacht naar zich toetrekt, is de toverhazelaar, ofwel de hamamelis virginiana. De naam is afgeleid van hama, wat gezamenlijk betekent en die de struik dankt aan het feit dat deze tegelijkertijd bloemen en vruchten draagt. Melon staat voor vrucht en verwijst naar de bladeren van de hamamelis, die lijken op die van een appelboom. Virginiana ofwel Virginia aan de oostkant van de Verenigde Staten is het gebied waar de heester van oorsprong vandaan komt. De bloemen die vier tot vijf kroonblaadjes tellen, groeien in de oksels van de in de winter kale takken en zien er uit als grillige, gele draadjes. Van de bast of de bladeren van de toverhazelaar wordt tinctuur gemaakt, die, wanneer deze wordt toegevoegd aan een crème, verzorgend werkt op kloven en tevens wordt ingezet bij winterhanden en –voeten.

Verder is de workshop Gereedschap Onderhoud van De Wiltfang. Een mooie gelegenheid om te leren hoe u uw gereedschap optimaal kunt gebruiken en onderhouden, zodat het nog langer meegaat. Belangrijk, want goed gereedschap maakt het tuinieren wel zo prettig. Het voordeel is daarnaast dat uw gereedschap er weer helemaal klaar voor is, zodra de lente begint.

Januari is dus bij uitstek een maand om in verbinding te blijven met de natuur en uw tuin. Om te genieten van kruiden en andere planten, die langzaam ontluiken, dieren die zich weer voorzichtig laten zien en om gebruik te maken van al het moois dat de natuur en de kruiden ons bieden. Wilt u op verrassende wijze de natuur ontdekken en hierdoor meer inzicht verkrijgen in uzelf of de mensen in uw bedrijf? Of wilt u meer weten over de bijzondere eigenschappen van kruiden en hoe u hiermee uw eigen kruidenmiddelen kunt maken? Neemt u dan een kijkje op mijn website www.giftsofnature.nl , Hier treft u workshops aan op het gebied van natuur, kruiden en natuurlijke geuren en kunt u zich tevens laten inspireren door de prachtige natuurfoto’s, die u hierop aantreft. Verder raad ik u natuurlijk aan om ter voorbereiding op het nieuwe tuinseizoen alvast eens door de uitgebreide catalogus van De Wiltfang te bladeren. U zult hier ongetwijfeld alles vinden wat u in de tuin nodig heeft. Als mede-tuinliefhebber wens ik u veel buitenplezier toe en wie weet tot ziens bij De Wiltfang of tijdens één van mijn natuurbelevingsactiviteiten!

Natuurlijke groeten,

Marga Boutkan

Eigenaar van Gifts of Nature, natuurcoach en herborist

Voorzitter Herboristengilde

Tekst en foto’s: Marga Boutkan

Nu de vakantie voor de eersten tegen zijn einde loopt, is het tijd om je huis weer helemaal klaar te maken voor een nieuw (school)jaar. Alles schoonmaken, misschien her en der een likje verf en vloeren en meubels weer beschermen tegen beschadigingen en vuil of wat dacht je van wat nieuwe planten in huis! Duurzaam en milieubewust aan de slag? Gebruik dan onze tips!
De zomer is in volle gang. Je moestuin groeit als kool, de planten staan in bloei. Overal waar je kijkt zie je groen. En bij groen hoort leven in de tuin. De bijen, de vlinders, de vogels… Je kunt ze allemaal een veilige plek geven, waardoor jouw tuin een plek wordt waar de dieren zich fijn in voelen.
Het is zomer! Wat een feest in de tuin. Bloemen staan in bloei, planten groeien harder dan ooit. Het is bijna niet te overzien. Ze woekeren alle kanten op, hoe houd je ze nou in bedwang? Nou dáár komen wij om de hoek kijken. We geven je 5 simpele oplossingen voor meer orde in je tuin.
Vanaf half juni tot en met augustus is het tijd om de courgette te oogsten. De courgette is één van de makkelijkste groentes om zelf te kweken en wint steeds meer aan populariteit in Nederland. En naast makkelijk, is hij ook nog eens heel gezond, de schil zit namelijk bom vol vitamines. Na het oogsten zijn er genoeg opties voor de bereiding... Een lekkere soep, ovenschotel of wat dacht je van courgetti? Mogelijkheden zat en we delen nu twee hele makkelijke opties waar je snel meer zelf aan de slag kunt.
Nu op vakantie naar het buitenland er voor heel veel mensen niet in zit, zijn we op zoek naar alternatieven in ons eigen land. Gelukkig is daar genoeg moois te vinden. Met de zomerperiode voor de deur geven wij een aantal tips van kasteeltuinen die écht een bezoekje waard zijn.
Hoe je op een milieuvriendelijke manier van je onkruid af komt. Onkruid in je tuin hoeft geen plaag te worden. Als je maar op tijd maatregelen neemt. Op een natuurlijke manier onkruid bestrijden, het kan!
Tijdens droge periodes is het heel belangrijk om water te geven aan je planten in de tuin. In ons blog vind je 5 bewater systemen die niet mogen ontbreken in je tuin.
Wie droomt er nou niet van een groen gazon. Met het juiste onderhoud is jouw grasmat er eentje waar je buren jaloers op zullen zijn.
Beginnen met composteren is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Kies het juiste systeem, passend bij je huishouden en tuin en aan de slag!
Dieren in de tuin… die zal je vanaf nu wel wat vaker tegen komen. De natuur ontwaakt en daar horen ook de vogels, vlinders, insecten en andere dieren bij! Wist je dat je heel veel invloed hebt op de natuur? Je kunt in je eigen tuin of op je eigen balkon een geschikte omgeving creëren voor de dieren. Hoe? Dat vertellen we je in ons blog!
Maart is de tijd om de rozenstruik te snoeien. Zo heb je in de zomer een mooie tuin, vol bloeiende rozen. Hoe je dit moet aanpakken, lees je in ons blog.
De zon komt tevoorschijn, het begint te kriebelen. Tijd om de tuin in te gaan! Met deze 4 tips is je tuin weer helemaal klaar voor het voorjaar.
Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.