Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Januari 2018: Natuur- en tuinplezier in Januari

01 januari 2018
Marga Boutkan

Januari, een mooie maand om te bezinnen op het nieuwe jaar. Juist op die momenten kan de natuur ons hierbij helpen

Januari 2018: Natuur- en tuinplezier in Januari

NATUUR- EN TUINPLEZIER IN JANUARI

Januari: een heerlijke maand om buiten te zijn
Langzaam vallen de sneeuwvlokken naar beneden. Ik kan me er uren mee vermaken, alleen al door er naar te kijken. Nog liever trek ik op zo’n moment mijn wandelschoenen en dikke winterkleren aan om heerlijk buiten door de versgevallen sneeuw te lopen en te genieten van de stilte, de geur en het vaak prachtige licht. Als ik achterom kijk, zie ik mijn voetstappen in de sneeuw staan. Dat doet me denken aan het afgelopen jaar: wat laat ik daarin achter en wat neem ik mee naar het nieuwe jaar? Januari, een mooie maand, die staat voor een nieuw begin met het hele jaar nog voor ons. Een maand om te bezinnen op wensen voor het nieuwe jaar en hoe deze aan te pakken. Juist op die momenten kan de natuur ons hierbij helpen: een vogel die luid fluitend zijn liedje zingt, maakt u er wellicht van bewust om dit jaar eens te gaan doen wat u eigenlijk het liefste wilt doen. Of door in stilte in de natuur te wandelen en alle zintuigen open te zetten, waardoor u weer ontdekt hoe wonderlijk mooi de natuur is en u er helemaal blij van wordt. En dan is er natuurlijk uw tuin, die u ook in de winter niet kunt missen. Met de mooie vogelhuisjes van De Wiltfang zult u er extra kunnen genieten van vogels die uw tuin bezoeken, ook weer een bijzondere beleving. Verder kan alleen al het er in bezig zijn met sneeuwruimen, het opruimen van afgevallen blad of het openhouden van uw vijver voor een stuk rust zorgen. Als natuurcoach weet ik wat de natuur voor u kan betekenen en geniet ik er dagelijks van om mensen en bedrijven, via het contact met de natuur, weer in contact met zichzelf en elkaar te brengen. Dit doe ik in zowel in mijn kruidentuin als in Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen, het grootste stuifzandgebied van West-Europa en thuisbasis van herten, reeën, vossen, dassen, nachtzwaluwen en nog veel meer opmerkelijke dieren en bijzondere planten.

 

Winter in Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

Kruidenmiddelen in de winter
Over planten gesproken, kruiden zijn mijn andere grote passie. Als kind al vond ik kruiden fascinerend, vanwege hun grote verscheidenheid en omdat ze zo lekker ruiken. Nu ik herborist (een opgeleid kruidenkundige) en voorzitter van het Herboristengilde in Nederland ben, zet ik kruiden dan ook in voor het bevorderen van de gezondheid, het welzijn, persoonlijke verzorging en voeding. Het blijft immers belangrijk om te weten wat kruiden voor ons kunnen betekenen en dat zo veel mogelijk mensen zich hiervan bewust worden. Als u zelf overweegt om kruiden in uw tuin te kweken, dan is De Wiltfang u hierbij graag van dienst in de vorm van compost maar ook bijvoorbeeld met de Vierkante meter tuin compleet. Het pakket bevat naast een boekje dat uitleg geeft, zestien verschillende kruidenzaden als citroenmelisse, rozemarijn, Griekse basilicum en marjoraan. Niet alleen maakt u hiermee een eerste start met uw kruidentuin, u gaat er vanaf het voorjaar ook vast lekkerder door koken. Tevens in de winter zijn er kruidenmiddelen te maken, die juist nu goed van pas komen, zoals rozemarijnolie. Als echte tuinliefhebber bent u ongetwijfeld ook in de winter graag bezig in uw tuin of met het hakken van hout voor de open haard. Niets is vervelender om dan last te hebben van winterhanden- en voeten. Door aan 10 ml biologische olijfolie 10 druppels etherische rozemarijnolie toe te voegen, maakt u in een handomdraai een heerlijk geurende huidolie, die aangebracht in de vorm van massage de doorbloeding van handen en voeten bevordert. Verder is de winter in het bijzonder een periode, waarin veel mensen worden geveld door een verkoudheid of griep. Dan is echinaceatinctuur een goed middel om uw weerstand te verbeteren. Hiervoor wordt het bovengrondse deel van de echinacea purpurea ofwel rode zonnehoed in het voorjaar en de wortel in het najaar op alcohol gezet. Beide tincturen worden dan vervolgens gemengd, zodat alle nuttige inhoudsstoffen uit de plant in de tinctuur aanwezig zijn. Gedurende 4 tot 6 weken gebruikt u hiervan dan drie maal daags 20 druppels. Wilt u weten of er een herborist bij u in de buurt is gevestigd, die u hiervan kan voorzien, neemt u dan contact op met het Herboristengilde via info@herboristengilde.nl . Welke in deze periode in ieder geval geoogst kunnen worden op plaatsen waar het is toegestaan, zijn de dennenknoppen van de grove den, de pinus sylvestris. Door deze een paar weken op suiker te zetten, ontstaat er als vanzelf een mooie dennensiroop die verzachtend werkt bij keelpijn. Met deze kruidenmiddelen kunt u dan hopelijk ook in de winter buiten actief blijven in uw tuin met het duurzame tuingereedschap van De Wiltfang.    

 

                                     Rode zonnehoed                                                               Knoppen van de grove den

 

Er op uit in januari
Een heester die vanwege zijn felkleurige bloei in januari alle aandacht naar zich toetrekt, is de toverhazelaar, ofwel de hamamelis virginiana. De naam is afgeleid van hama, wat gezamenlijk betekent en die de struik dankt aan het feit dat deze tegelijkertijd bloemen en vruchten draagt. Melon staat voor vrucht en verwijst naar de bladeren van de hamamelis, die lijken op die van een appelboom. Virginiana ofwel Virginia aan de oostkant van de Verenigde Staten is het gebied waar de heester van oorsprong vandaan komt. De bloemen die vier tot vijf kroonblaadjes tellen, groeien in de oksels van de in de winter kale takken en zien er uit als grillige, gele draadjes. Van de bast of de bladeren van de toverhazelaar wordt tinctuur gemaakt, die, wanneer deze wordt toegevoegd aan een crème, verzorgend werkt op kloven en tevens wordt ingezet bij winterhanden en –voeten.

Verder is de workshop Gereedschap Onderhoud van De Wiltfang. Een mooie gelegenheid om te leren hoe u uw gereedschap optimaal kunt gebruiken en onderhouden, zodat het nog langer meegaat. Belangrijk, want goed gereedschap maakt het tuinieren wel zo prettig. Het voordeel is daarnaast dat uw gereedschap er weer helemaal klaar voor is, zodra de lente begint.

Januari is dus bij uitstek een maand om in verbinding te blijven met de natuur en uw tuin. Om te genieten van kruiden en andere planten, die langzaam ontluiken, dieren die zich weer voorzichtig laten zien en om gebruik te maken van al het moois dat de natuur en de kruiden ons bieden. Wilt u op verrassende wijze de natuur ontdekken en hierdoor meer inzicht verkrijgen in uzelf of de mensen in uw bedrijf? Of wilt u meer weten over de bijzondere eigenschappen van kruiden en hoe u hiermee uw eigen kruidenmiddelen kunt maken? Neemt u dan een kijkje op mijn website www.giftsofnature.nl , Hier treft u workshops aan op het gebied van natuur, kruiden en natuurlijke geuren en kunt u zich tevens laten inspireren door de prachtige natuurfoto’s, die u hierop aantreft. Verder raad ik u natuurlijk aan om ter voorbereiding op het nieuwe tuinseizoen alvast eens door de uitgebreide catalogus van De Wiltfang te bladeren. U zult hier ongetwijfeld alles vinden wat u in de tuin nodig heeft. Als mede-tuinliefhebber wens ik u veel buitenplezier toe en wie weet tot ziens bij De Wiltfang of tijdens één van mijn natuurbelevingsactiviteiten!

Natuurlijke groeten,

Marga Boutkan

Eigenaar van Gifts of Nature, natuurcoach en herborist

Voorzitter Herboristengilde

Tekst en foto’s: Marga Boutkan

Hou jij ook zo van tuinieren? Ben jij ook het liefst de hele dag in de tuin bezig? Het is november en het begint langzaam weer kouder te worden in Nederland. Het aantal lichturen wordt minder en voor je het weet ligt er dik pak sneeuw in de tuin. Ondanks dat het kouder wordt hebben we een prachtige zomer gehad dit jaar met veel zonuren. Doordat het zo’n mooie zomer geweest is in ons land hebben we veel kunnen doen in de tuin. Tuinplanten kopen en planten, bomen snoeien, grasmaaien en nog veel meer. Maar hoe weet je nou wanneer je een boom kan snoeien of wanneer je kan grasmaaien of welke planten winterbestendig zijn?
Leonard Cohen zong vroeger over november: New York is cold but I like where I’m living… Inderdaad een maand waarin het koud kan zijn, maar ook even goed nog zeer aangenaam. Oké, de jas of vest kan er bij aan, maar op een droge dag valt er nog prima te klussen in en om het huis. De maand november is bij uitstek ieder jaar net als februari trouwens perfect om een aantal zaken in orde te maken.
Uit milieuoverwegingen, praktisch oogpunt of een financieel motief, het maakt eigenlijk niet uit waarom je het doet. Composteren in eigen beheer heeft voordelen. Het is toch ook zonde om al dat keukenafval en die tuinresten eerst in de container te gooien, het af te laten voeren naar een composteerbedrijf en dan later je eigen afval terug te kopen in de vorm van compost?
Bosbessen noem ik ze, eigenlijk zijn het blauwe bessen. Ik heb vier struiken staan, waarvan er twee een naam hebben: ‘Blue crop’ en ‘Goldtraube 71’. Van juli tot november kan ik deze gezonde, smakelijke blauwe bessen oogsten.
Als je erover nadenkt om een vijver aan te leggen dan kun je dit gemakkelijk zelf doen. Zelf een vijver aanleggen begint met een goede voorbereiding . Zo moet je allereerst goed nadenken over de grootte en de vorm van je vijver. Je kunt namelijk een heleboel dingen zelf doen, maar een vijver aanleggen is niet zomaar even gedaan. Zo moet je een goed plan hebben en je hebt ook het een en ander nodig als het aankomt op vijverproducten. Hieronder lees je hoe je op de juiste manier een vijver kan aanleggen
In een duurzame tuin zijn alleen materialen gebruikt die duurzaam zijn. Dat betekent dat ze niet belastend zijn voor het milieu en een lange levensduur hebben. Er worden bewuste keuzes gemaakt, water en energie bespaard, en goed gezorgd voor grond en dieren. Een duurzame tuin is zowel op een klein balkon, als een tuin met vele hectaren grond te realiseren. In dit blog gaan we je tips geven over hoe jij je tuin het beste duurzaam kunt maken!
Zaaien, voorzaaien, verspenen, wieden, uitdunnen en oogsten. In mei is het lekker druk en met wat geluk ook erg mooi weer. Een fijne tijd om van de tuin te genieten.
De laurier is als struik te planten maar ook prachtig om er een haag van te planten. De laurier is een wintergroene struik, hierdoor prima geschikt voor een haag die u zomer en winter privacy bied. De grote glanzende bladeren vormen al snel een dichte groene haag. Wel is het een snelgroeiende struik
Snoeien en knotten is van alle tijden. Door de eeuwen heen hebben we altijd de drang gehad om bomen te vormen, in model te brengen. Door de eeuwen heen hebben we ook geleerd dat vrijwel elke boom te snoeien is. Enig voorbehoud is dat de boom van nature een herstellend vermogen heeft. Welk gereedschap bij het knotten en vormen van bomen het best te gebruiken is, hangt af van de boom.
Altijd al willen weten wat er in deze tijd van het jaar gesnoeid kan worden en met welk gereedschap dit het beste kan gebeuren? Lees dan de februari tuinblog van Claudia Reina bekend van emagazine "Smultuin". Claudia legt uit hoe fruitbomen, kleinfruit, hazelnoot, vlinderstruiken en rozen gesnoeid moeten worden.
Januari, een mooie maand om te bezinnen op het nieuwe jaar. Juist op die momenten kan de natuur ons hierbij helpen

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2018 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.