Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Juli 2014: Villa Nesplolo - tuinieren in terra cotta

27 juni 2014
Annemiek van Moorst

Lees alles over tuinieren in terra cotta. Annemiek kocht in 1999 een droomhuis in Italië waarover ze met enthousiasme schrijft.

Juli 2014: Villa Nesplolo - tuinieren in terra cotta

  Villa Nespolo: tuinieren in terra cotta

 In 1999 kochten we ons droomhuis in Percozzone, een piepklein dorpje in de Marche, Italië. Van casco hebben we het naar eigen ontwerp omgetoverd tot ons permanente verblijf.

 

Op het grote bijbehorende stuk land legden we onze eigen wijn- en olijfgaard aan, al snel gevolgd door een moestuin en een limonaia (orangerie). Gelukkig stonden er al honderden struiken en soms eeuwenoude bomen, waaronder de Japanse mispel (nespolo) voor het huis. Allemaal onderdeel van het totale tuinontwerp dat ik alras maakte.

Bij de inrichting van de tuin of liever het park van 1,5 hectare was o.a. Piet Oudolf een inspiratiebron. Maar bloeiende weides en mooie borders bleken met de genga (versteende klei), de graminea (erger dan kweekgras), de extreme temperatuurswisselingen, rukwinden en grote droogte vooralsnog een utopie.

Waarom de natuur niet zijn gang laten gaan zoals Gilles Clément’s Jardin en mouvement be(t)oogt? Martin Crawford’s Forest Gardening, Sepp Holzer’s Permacultuur en Masanobu Fukuoka’s One straw revolution sloten daar naadloos op aan.

Gaandeweg besloot ik deze principes plus mijn eigen inzichten en intuïtie als uitgangspunt te nemen voor het creëren van een wilde, maar toch gestructureerde natuurlijke, biologische tuin. Voor verbetering van de grond gebruik ik eigen compost, basaltmeel, zand, micorrhizae en Effectieve Microorganismen ( EM). Mulchen doe ik met houtsnippers, eikenbladeren, uitgetrokken onkruid en biologische stro. Spitten en gif spuiten doe ik niet. De nadruk ligt op antieke rassen in de (moes)tuin en (fruit)boomgaarden verspreid over het terrein.

Juli is vooral genieten van bloemen, planten en eigen oogst Het meeste werk is gelukkig in het voorjaar gedaan. In juli komt het aan op bijhouden van de mulchlaag, bijsnoeien, regelmatig water geven in de moestuin en op tijd oogsten. Niet naar de groentenboer maar rondlopen, kijken, oogsten en genieten.

In de wijngaard gebruik ik de grelinette voor het beluchten van de grond naast de stokken. Zo breng je zuurstof in de grond aan zonder spitten en blijft de mulchlaag in tact. De druiven zien er goed uit.

De rozenhandschoenen bewijzen keer op keer goede diensten bij het bijsnoeien van de meer dan honderd meest oude, geurende rozen. Veel terugkerende bloei door regenval half juni.

Verhakselen van gesnoeide takken levert weer mulch op.

De fruitoogst bestaat uit rode, witte en zwarte bessen, visciole (zure kersen), abrikozen, vijgen en perziken en dient als basis voor jam en sorbetijs als ze niet direct wordt opgegeten.

Volop gele en rode bieten. De purperen sperziebonen ‘cherokee trail of tears’ zijn niet alleen mooi maar ook overheerlijk. Lima- en sojabonen produceren in overvloed. Laos en kardamom zijn gelukkig weer opgekomen. Citroengras staat er prachtig bij.

De talrijke oude tomatenrassen groeien voorspoedig in de dik gemulchte bedden. Ze leveren al tomaten maar de grote oogst is in augustus. De voorgezaaide basilicum heb ik bij de tomaten en pepers gezet, naast munt, tijm, origano en bergamot. Courgettes en aubergines leveren volop vruchten.

Komkommer is een favoriet met die hitte. Grof schillen, schaven, wittewijnazijn, handvol fijngesneden dille, zout en rijkelijk zwarte peper . Goed husselen en even laten intrekken. Afmaken met Oost-Indische kers- en boragebloemen. Mooi en overheerlijk.
 

Meer weten? Lees Smultuin !

Het najaar is dé tijd om aan de slag te gaan als je in het voorjaar wil genieten van een kleurrijke tuin. In oktober en november zijn de beste maanden om lentebloeiende bloembollen te planten. Het is een klein klusje en vanaf januari kun je al genieten van de eerste bloeiers.
Het is belangrijk om de dakgoten regelmatig schoon te maken, want als de goten niet doorstromen kunnen deze overstromen of zelfs voor lekkage zorgen. Het is belangrijk om minimaal 1 keer per jaar de dakgoten schoon te maken. Afhankelijk van de omgeving waar je woont, veel bomen of open vlakte. Wanneer de herfst zijn intrede doet is het verstandig om van te voren de dakgoot te inspecteren en schoon te maken.
Vanaf juli tot eind september en wellicht begin oktober als het weer zacht blijft kan je gaan oogsten of plukken oftewel het plukseizoen is begonnen. Bloemen, appels, pruimen, peren, aardbeien, …..
Heb je last van een verwoeste tuin na harde windvlagen of regenbuien? Een plantensteun kan de oplossing zijn tegen de vernieling van de planten in de tuin. Help de planten met wat stevigheid. Op deze manier ben je de storm voor en zorg je ervoor dat de tuin vol staat met sterke vaste planten. De plantensteunen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten om de planten een steun te geven die de plant nodig heeft.
Zomer 2018: regentonnen bleven leeg en op veel plaatsen was er een sproeiverbod. Bloeiende borders hebben het vorige jaar zwaar gehad en op veel plaatsen lagen de planten er slap en verwelkt bij. Liefhebbers van bloeiende planten kijken met lede ogen naar de droge lente van dit jaar. Krijgen we weer een zomer met extreem warme temperaturen? Hoe zorgen we voor mooie borders bij dit soort warme, droge zomers?
Iedere tuinliefhebber krijgt er mee te maken; het bewateren van de tuin. Met een mooie gieter langs de potten en perken lopen, is natuurlijk heel idyllisch maar bij een grotere tuin is dat een tijdrovende klus. Gelukkig zijn er een heleboel soorten sproeihulpen in omloop. Voor iedere tuineigenaar wat wils.
Wil jij je komende zomer niet ergeren aan mossig gazon, met hier en daar een kale plek en paardenbloemen? Natuurlijk vraagt dit een beetje aandacht en tijdsinvestering, maar de weg naar een mooi groen gazon is niet lang en ingewikkeld. Begin vandaag met onderstaande tips en je buren zeggen deze zomer; het gras bij de buren is groener!
Eetbare bloemen zijn hip! Ze maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een vrolijke aanblik. Maar ook als kruid in een gerecht kunnen bloemen een extra dimensie toevoegen. Proef of de smaak meer honingachtig is of pittig en probeer het eens uit!
Ben je ook graag in de winter met tuinplanten bezig, maar hou je niet van nat weer? Wil je in alle seizoenen graag groenten uit eigen tuin, maar woon je in Nederland? Je hebt mediterrane planten, maar je vindt de winterhoezen geen sieraad voor je tuin? Dan is een tuinkas wellicht een mooie oplossing voor jou.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2019 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.