Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Juli 2014: Villa Nesplolo - tuinieren in terra cotta

27 juni 2014
Annemiek van Moorst

Lees alles over tuinieren in terra cotta. Annemiek kocht in 1999 een droomhuis in Italië waarover ze met enthousiasme schrijft.

Juli 2014: Villa Nesplolo - tuinieren in terra cotta

  Villa Nespolo: tuinieren in terra cotta

 In 1999 kochten we ons droomhuis in Percozzone, een piepklein dorpje in de Marche, Italië. Van casco hebben we het naar eigen ontwerp omgetoverd tot ons permanente verblijf.

 

Op het grote bijbehorende stuk land legden we onze eigen wijn- en olijfgaard aan, al snel gevolgd door een moestuin en een limonaia (orangerie). Gelukkig stonden er al honderden struiken en soms eeuwenoude bomen, waaronder de Japanse mispel (nespolo) voor het huis. Allemaal onderdeel van het totale tuinontwerp dat ik alras maakte.

Bij de inrichting van de tuin of liever het park van 1,5 hectare was o.a. Piet Oudolf een inspiratiebron. Maar bloeiende weides en mooie borders bleken met de genga (versteende klei), de graminea (erger dan kweekgras), de extreme temperatuurswisselingen, rukwinden en grote droogte vooralsnog een utopie.

Waarom de natuur niet zijn gang laten gaan zoals Gilles Clément’s Jardin en mouvement be(t)oogt? Martin Crawford’s Forest Gardening, Sepp Holzer’s Permacultuur en Masanobu Fukuoka’s One straw revolution sloten daar naadloos op aan.

Gaandeweg besloot ik deze principes plus mijn eigen inzichten en intuïtie als uitgangspunt te nemen voor het creëren van een wilde, maar toch gestructureerde natuurlijke, biologische tuin. Voor verbetering van de grond gebruik ik eigen compost, basaltmeel, zand, micorrhizae en Effectieve Microorganismen ( EM). Mulchen doe ik met houtsnippers, eikenbladeren, uitgetrokken onkruid en biologische stro. Spitten en gif spuiten doe ik niet. De nadruk ligt op antieke rassen in de (moes)tuin en (fruit)boomgaarden verspreid over het terrein.

Juli is vooral genieten van bloemen, planten en eigen oogst Het meeste werk is gelukkig in het voorjaar gedaan. In juli komt het aan op bijhouden van de mulchlaag, bijsnoeien, regelmatig water geven in de moestuin en op tijd oogsten. Niet naar de groentenboer maar rondlopen, kijken, oogsten en genieten.

In de wijngaard gebruik ik de grelinette voor het beluchten van de grond naast de stokken. Zo breng je zuurstof in de grond aan zonder spitten en blijft de mulchlaag in tact. De druiven zien er goed uit.

De rozenhandschoenen bewijzen keer op keer goede diensten bij het bijsnoeien van de meer dan honderd meest oude, geurende rozen. Veel terugkerende bloei door regenval half juni.

Verhakselen van gesnoeide takken levert weer mulch op.

De fruitoogst bestaat uit rode, witte en zwarte bessen, visciole (zure kersen), abrikozen, vijgen en perziken en dient als basis voor jam en sorbetijs als ze niet direct wordt opgegeten.

Volop gele en rode bieten. De purperen sperziebonen ‘cherokee trail of tears’ zijn niet alleen mooi maar ook overheerlijk. Lima- en sojabonen produceren in overvloed. Laos en kardamom zijn gelukkig weer opgekomen. Citroengras staat er prachtig bij.

De talrijke oude tomatenrassen groeien voorspoedig in de dik gemulchte bedden. Ze leveren al tomaten maar de grote oogst is in augustus. De voorgezaaide basilicum heb ik bij de tomaten en pepers gezet, naast munt, tijm, origano en bergamot. Courgettes en aubergines leveren volop vruchten.

Komkommer is een favoriet met die hitte. Grof schillen, schaven, wittewijnazijn, handvol fijngesneden dille, zout en rijkelijk zwarte peper . Goed husselen en even laten intrekken. Afmaken met Oost-Indische kers- en boragebloemen. Mooi en overheerlijk.
 

Meer weten? Lees Smultuin !

Als je erover nadenkt om een vijver aan te leggen dan kun je dit gemakkelijk zelf doen. Zelf een vijver aanleggen begint met een goede voorbereiding . Zo moet je allereerst goed nadenken over de grootte en de vorm van je vijver. Je kunt namelijk een heleboel dingen zelf doen, maar een vijver aanleggen is niet zomaar even gedaan. Zo moet je een goed plan hebben en je hebt ook het een en ander nodig als het aankomt op vijverproducten. Hieronder lees je hoe je op de juiste manier een vijver kan aanleggen
In een duurzame tuin zijn alleen materialen gebruikt die duurzaam zijn. Dat betekent dat ze niet belastend zijn voor het milieu en een lange levensduur hebben. Er worden bewuste keuzes gemaakt, water en energie bespaard, en goed gezorgd voor grond en dieren. Een duurzame tuin is zowel op een klein balkon, als een tuin met vele hectaren grond te realiseren. In dit blog gaan we je tips geven over hoe jij je tuin het beste duurzaam kunt maken!
Zaaien, voorzaaien, verspenen, wieden, uitdunnen en oogsten. In mei is het lekker druk en met wat geluk ook erg mooi weer. Een fijne tijd om van de tuin te genieten.
De laurier is als struik te planten maar ook prachtig om er een haag van te planten. De laurier is een wintergroene struik, hierdoor prima geschikt voor een haag die u zomer en winter privacy bied. De grote glanzende bladeren vormen al snel een dichte groene haag. Wel is het een snelgroeiende struik
Snoeien en knotten is van alle tijden. Door de eeuwen heen hebben we altijd de drang gehad om bomen te vormen, in model te brengen. Door de eeuwen heen hebben we ook geleerd dat vrijwel elke boom te snoeien is. Enig voorbehoud is dat de boom van nature een herstellend vermogen heeft. Welk gereedschap bij het knotten en vormen van bomen het best te gebruiken is, hangt af van de boom.
Altijd al willen weten wat er in deze tijd van het jaar gesnoeid kan worden en met welk gereedschap dit het beste kan gebeuren? Lees dan de februari tuinblog van Claudia Reina bekend van emagazine "Smultuin". Claudia legt uit hoe fruitbomen, kleinfruit, hazelnoot, vlinderstruiken en rozen gesnoeid moeten worden.
Januari, een mooie maand om te bezinnen op het nieuwe jaar. Juist op die momenten kan de natuur ons hierbij helpen

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2018 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.
Hulp nodig of opmerkingen? Klik hier!