Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Juli 2015: Waarom de tuin sproeien

30 juni 2015
Geral Overbeek (Tuinontwerper)

Waarom is watergeven nodig Planten hebben water nodig om af te koelen in de zomer, door water te laten verdampen via de huidmondjes in het blad koelt de plant af. Water is ook nodig om voedingsstoffen die de wortels uit de grond opnemen te transporteren naar de groeipunten en bladeren.

Juli 2015: Waarom de tuin sproeien

Waarom de tuin sproeien

Waarom is watergeven nodig

Planten hebben water nodig om af te koelen in de zomer, door water te laten verdampen via de huidmondjes in het blad koelt de plant af. Water is ook nodig om voedingsstoffen die de wortels uit de grond opnemen te transporteren naar de groeipunten en bladeren.

In de natuur passen planten zich aan als de omstandigheden veranderen zo als bijvoorbeeld een tulp die in de zomer geheel afsterft omdat er dan weinig regen valt of een vetplant als de Sedum die water opslaat in het verdikte blad om droge periodes door te komen.

In de tuin combineren we planten uit diverse streken en willen we lang genieten van mooi bloeiende en groeiende planten die op zijn tijd dan wel extra water nodig hebben.

  Wat is het beste moment om te sproeien

Er zijn nog al wat misverstanden over het moment van water geven. In de avond als de zon onder is gegaan is natuurlijk beter dan overdag in de brandende zon maar als planten in de nacht vochtig blijven kunnen er makkelijk schimmels ontstaan. Daarom is het beter om vroeg in de morgen te sproeien dan kunnen de planten het vocht goed opnemen en zijn ze redelijk snel opgedroogd voordat de zon opkomt.

 Op welke manieren kan je sproeien

Om potten, planten in de moestuin en kleine borders water te geven kan het gebruik van een gieter een prima manier zijn, er zijn gieters in allerlei soorten en maten ( kunststof of metalen). Gebruik wel altijd een gieter met een broeskop om het water goed te verdelen.

Heb je een wat grotere tuin dan is het handiger om een tuinslang aan te sluiten op een pomp in de sloot of gewoon op een buitenkraan. In combinatie met een verstelbaar sproeipistool kan sneller een groter oppervlak van de tuin besproeid worden zonder veel gesjouw met gieters.

Wil je het helemaal makkelijk doen dan is een automatisch sproeisysteem met een tijdklok een mogelijkheid en wordt er ook gesproeid als je op vakantie bent. Ook druppelaars en natmatten zijn de ideale oplossing voor water geven tijdens de vakantie.

 Tips om water te besparen

Wat ik eerder al aangaf is het moment van sproeien belangrijk. Doe je dat overdag dan zal een deel van het water verdampen en de plant raakt het water ook sneller kwijt. Vroeg in de ochtend is dus de beste tijd.

Geef planten niet elke dag water (sommige potplanten uitgezonderd) hierdoor worden ze lui en het je bespaart een hoop water als je om de dag sproeit doen de planten het net zo goed.

Een automatisch sproeisysteem bespaart zeker ook water ten opzichte van handmatig sproeien omdat je het precies kan afstellen op tijd en hoeveelheid.

Een nieuwe manier is het hergebruik van regenwater. Door de regenpijp af te koppelen van het riool en het op te vangen in een regenton of een speciaal reservoir kan je het schone regenwater in droge periodes gebruiken om de tuin te sproeien en bespaar je kostbaar drinkwater.

Welke materialen maken het sproeien makkelijker

Gesleep met tuinslangen kan een hele opgave zijn daarom is het handig om een slangenhaspel te gebruiken zodat de tuinslang snel kan worden opgeruimd zonder knikken.

Voor gazons en grotere borders is het makkelijk om een nevelsproeier op de tuinslang aan te sluiten zodat een groot deel in een keer kan worden bewaterd.

Een ander handig hulpstuk is een speciaal spuitpistool voor potplanten die hangen of hoog geplaatst zijn zodat je zonder ladder overal water kan geven.

Met groene groet, Geral Overbeek. 

  www.mijntuingeheim.nl

Hou jij ook zo van tuinieren? Ben jij ook het liefst de hele dag in de tuin bezig? Het is november en het begint langzaam weer kouder te worden in Nederland. Het aantal lichturen wordt minder en voor je het weet ligt er dik pak sneeuw in de tuin. Ondanks dat het kouder wordt hebben we een prachtige zomer gehad dit jaar met veel zonuren. Doordat het zo’n mooie zomer geweest is in ons land hebben we veel kunnen doen in de tuin. Tuinplanten kopen en planten, bomen snoeien, grasmaaien en nog veel meer. Maar hoe weet je nou wanneer je een boom kan snoeien of wanneer je kan grasmaaien of welke planten winterbestendig zijn?
Leonard Cohen zong vroeger over november: New York is cold but I like where I’m living… Inderdaad een maand waarin het koud kan zijn, maar ook even goed nog zeer aangenaam. Oké, de jas of vest kan er bij aan, maar op een droge dag valt er nog prima te klussen in en om het huis. De maand november is bij uitstek ieder jaar net als februari trouwens perfect om een aantal zaken in orde te maken.
Uit milieuoverwegingen, praktisch oogpunt of een financieel motief, het maakt eigenlijk niet uit waarom je het doet. Composteren in eigen beheer heeft voordelen. Het is toch ook zonde om al dat keukenafval en die tuinresten eerst in de container te gooien, het af te laten voeren naar een composteerbedrijf en dan later je eigen afval terug te kopen in de vorm van compost?
Bosbessen noem ik ze, eigenlijk zijn het blauwe bessen. Ik heb vier struiken staan, waarvan er twee een naam hebben: ‘Blue crop’ en ‘Goldtraube 71’. Van juli tot november kan ik deze gezonde, smakelijke blauwe bessen oogsten.
Als je erover nadenkt om een vijver aan te leggen dan kun je dit gemakkelijk zelf doen. Zelf een vijver aanleggen begint met een goede voorbereiding . Zo moet je allereerst goed nadenken over de grootte en de vorm van je vijver. Je kunt namelijk een heleboel dingen zelf doen, maar een vijver aanleggen is niet zomaar even gedaan. Zo moet je een goed plan hebben en je hebt ook het een en ander nodig als het aankomt op vijverproducten. Hieronder lees je hoe je op de juiste manier een vijver kan aanleggen
In een duurzame tuin zijn alleen materialen gebruikt die duurzaam zijn. Dat betekent dat ze niet belastend zijn voor het milieu en een lange levensduur hebben. Er worden bewuste keuzes gemaakt, water en energie bespaard, en goed gezorgd voor grond en dieren. Een duurzame tuin is zowel op een klein balkon, als een tuin met vele hectaren grond te realiseren. In dit blog gaan we je tips geven over hoe jij je tuin het beste duurzaam kunt maken!
Zaaien, voorzaaien, verspenen, wieden, uitdunnen en oogsten. In mei is het lekker druk en met wat geluk ook erg mooi weer. Een fijne tijd om van de tuin te genieten.
De laurier is als struik te planten maar ook prachtig om er een haag van te planten. De laurier is een wintergroene struik, hierdoor prima geschikt voor een haag die u zomer en winter privacy bied. De grote glanzende bladeren vormen al snel een dichte groene haag. Wel is het een snelgroeiende struik
Snoeien en knotten is van alle tijden. Door de eeuwen heen hebben we altijd de drang gehad om bomen te vormen, in model te brengen. Door de eeuwen heen hebben we ook geleerd dat vrijwel elke boom te snoeien is. Enig voorbehoud is dat de boom van nature een herstellend vermogen heeft. Welk gereedschap bij het knotten en vormen van bomen het best te gebruiken is, hangt af van de boom.
Altijd al willen weten wat er in deze tijd van het jaar gesnoeid kan worden en met welk gereedschap dit het beste kan gebeuren? Lees dan de februari tuinblog van Claudia Reina bekend van emagazine "Smultuin". Claudia legt uit hoe fruitbomen, kleinfruit, hazelnoot, vlinderstruiken en rozen gesnoeid moeten worden.
Januari, een mooie maand om te bezinnen op het nieuwe jaar. Juist op die momenten kan de natuur ons hierbij helpen

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2018 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.