Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Juli 2015: Waarom de tuin sproeien

30 juni 2015
Geral Overbeek (Tuinontwerper)

Waarom is watergeven nodig Planten hebben water nodig om af te koelen in de zomer, door water te laten verdampen via de huidmondjes in het blad koelt de plant af. Water is ook nodig om voedingsstoffen die de wortels uit de grond opnemen te transporteren naar de groeipunten en bladeren.

Juli 2015: Waarom de tuin sproeien

Waarom de tuin sproeien

Waarom is watergeven nodig

Planten hebben water nodig om af te koelen in de zomer, door water te laten verdampen via de huidmondjes in het blad koelt de plant af. Water is ook nodig om voedingsstoffen die de wortels uit de grond opnemen te transporteren naar de groeipunten en bladeren.

In de natuur passen planten zich aan als de omstandigheden veranderen zo als bijvoorbeeld een tulp die in de zomer geheel afsterft omdat er dan weinig regen valt of een vetplant als de Sedum die water opslaat in het verdikte blad om droge periodes door te komen.

In de tuin combineren we planten uit diverse streken en willen we lang genieten van mooi bloeiende en groeiende planten die op zijn tijd dan wel extra water nodig hebben.

  Wat is het beste moment om te sproeien

Er zijn nog al wat misverstanden over het moment van water geven. In de avond als de zon onder is gegaan is natuurlijk beter dan overdag in de brandende zon maar als planten in de nacht vochtig blijven kunnen er makkelijk schimmels ontstaan. Daarom is het beter om vroeg in de morgen te sproeien dan kunnen de planten het vocht goed opnemen en zijn ze redelijk snel opgedroogd voordat de zon opkomt.

 Op welke manieren kan je sproeien

Om potten, planten in de moestuin en kleine borders water te geven kan het gebruik van een gieter een prima manier zijn, er zijn gieters in allerlei soorten en maten ( kunststof of metalen). Gebruik wel altijd een gieter met een broeskop om het water goed te verdelen.

Heb je een wat grotere tuin dan is het handiger om een tuinslang aan te sluiten op een pomp in de sloot of gewoon op een buitenkraan. In combinatie met een verstelbaar sproeipistool kan sneller een groter oppervlak van de tuin besproeid worden zonder veel gesjouw met gieters.

Wil je het helemaal makkelijk doen dan is een automatisch sproeisysteem met een tijdklok een mogelijkheid en wordt er ook gesproeid als je op vakantie bent. Ook druppelaars en natmatten zijn de ideale oplossing voor water geven tijdens de vakantie.

 Tips om water te besparen

Wat ik eerder al aangaf is het moment van sproeien belangrijk. Doe je dat overdag dan zal een deel van het water verdampen en de plant raakt het water ook sneller kwijt. Vroeg in de ochtend is dus de beste tijd.

Geef planten niet elke dag water (sommige potplanten uitgezonderd) hierdoor worden ze lui en het je bespaart een hoop water als je om de dag sproeit doen de planten het net zo goed.

Een automatisch sproeisysteem bespaart zeker ook water ten opzichte van handmatig sproeien omdat je het precies kan afstellen op tijd en hoeveelheid.

Een nieuwe manier is het hergebruik van regenwater. Door de regenpijp af te koppelen van het riool en het op te vangen in een regenton of een speciaal reservoir kan je het schone regenwater in droge periodes gebruiken om de tuin te sproeien en bespaar je kostbaar drinkwater.

Welke materialen maken het sproeien makkelijker

Gesleep met tuinslangen kan een hele opgave zijn daarom is het handig om een slangenhaspel te gebruiken zodat de tuinslang snel kan worden opgeruimd zonder knikken.

Voor gazons en grotere borders is het makkelijk om een nevelsproeier op de tuinslang aan te sluiten zodat een groot deel in een keer kan worden bewaterd.

Een ander handig hulpstuk is een speciaal spuitpistool voor potplanten die hangen of hoog geplaatst zijn zodat je zonder ladder overal water kan geven.

Met groene groet, Geral Overbeek. 

  www.mijntuingeheim.nl

Vanaf juli tot eind september en wellicht begin oktober als het weer zacht blijft kan je gaan oogsten of plukken oftewel het plukseizoen is begonnen. Bloemen, appels, pruimen, peren, aardbeien, …..
Heb je last van een verwoeste tuin na harde windvlagen of regenbuien? Een plantensteun kan de oplossing zijn tegen de vernieling van de planten in de tuin. Help de planten met wat stevigheid. Op deze manier ben je de storm voor en zorg je ervoor dat de tuin vol staat met sterke vaste planten. De plantensteunen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten om de planten een steun te geven die de plant nodig heeft.
Zomer 2018: regentonnen bleven leeg en op veel plaatsen was er een sproeiverbod. Bloeiende borders hebben het vorige jaar zwaar gehad en op veel plaatsen lagen de planten er slap en verwelkt bij. Liefhebbers van bloeiende planten kijken met lede ogen naar de droge lente van dit jaar. Krijgen we weer een zomer met extreem warme temperaturen? Hoe zorgen we voor mooie borders bij dit soort warme, droge zomers?
Iedere tuinliefhebber krijgt er mee te maken; het bewateren van de tuin. Met een mooie gieter langs de potten en perken lopen, is natuurlijk heel idyllisch maar bij een grotere tuin is dat een tijdrovende klus. Gelukkig zijn er een heleboel soorten sproeihulpen in omloop. Voor iedere tuineigenaar wat wils.
Wil jij je komende zomer niet ergeren aan mossig gazon, met hier en daar een kale plek en paardenbloemen? Natuurlijk vraagt dit een beetje aandacht en tijdsinvestering, maar de weg naar een mooi groen gazon is niet lang en ingewikkeld. Begin vandaag met onderstaande tips en je buren zeggen deze zomer; het gras bij de buren is groener!
Eetbare bloemen zijn hip! Ze maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een vrolijke aanblik. Maar ook als kruid in een gerecht kunnen bloemen een extra dimensie toevoegen. Proef of de smaak meer honingachtig is of pittig en probeer het eens uit!
Ben je ook graag in de winter met tuinplanten bezig, maar hou je niet van nat weer? Wil je in alle seizoenen graag groenten uit eigen tuin, maar woon je in Nederland? Je hebt mediterrane planten, maar je vindt de winterhoezen geen sieraad voor je tuin? Dan is een tuinkas wellicht een mooie oplossing voor jou.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2019 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.