Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Juli 2016: Engeland helpt .....

01 juli 2016
Ben van Ooijen

In mijn tuingeluklezingen waar ik graag het verschil mag uitleggen tussen de Nederlandse en Britse tuincultuur geef ik altijd hoog op over de passie en het respect bij de gemiddelde Engelse tuinbezitter. Dan is het natuurlijk ook geweldig om zelf die eigenschappen aan den lijve te mogen ondervinden. Aan hun betrokkenheid en beleefdheid voor alles wat groeit en bloeit, is door de jaren heen helemaal niets veranderd. Het is altijd weer heerlijk om ondergedompeld te zijn in de typische Engelse tuinsfeer. Voor mij voelt het steeds als ‘thuiskomen’.. en kan er dan ook geen genoeg van krijgen.

Juli 2016: Engeland helpt .....

Engeland helpt..

Het is alweer een paar weken geleden dat we met de hoveniers van Appeltern ons jaarlijkse tuinreisje maakten, maar nog altijd voel ik de energie en warmte die dat deze keer met zich mee bracht. Met 16 tuinstellen.. de hoveniers en partners waren we op de Chelsea Flower Show en een aantal andere tuinlocaties in en om Londen.

In mijn tuingeluklezingen waar ik graag het verschil mag uitleggen tussen de Nederlandse en Britse tuincultuur geef ik altijd hoog op over de passie en het respect bij de gemiddelde Engelse tuinbezitter. Dan is het natuurlijk ook geweldig om zelf die eigenschappen aan den lijve te mogen ondervinden. Aan hun betrokkenheid en beleefdheid voor alles wat groeit en bloeit, is door de jaren heen helemaal niets veranderd. Het is altijd weer heerlijk om ondergedompeld te zijn in de typische Engelse tuinsfeer. Voor mij voelt het steeds als ‘thuiskomen’.. en kan er dan ook geen genoeg van krijgen.Ik zit inmiddels al weer heel veel jaren in het vak.. en natuurlijk haal ik ook elke dag veel energie uit ons eigen park en allerlei samenwerkingsverbanden. Maar ik durf gerust te zeggen dat de eerste echte ‘tuinvonk’ voor mij pas oversloeg toen ik voor het eerst op ‘Sissing hurst’ in Engeland was.. een heerlijk landgoed met prachtige tuinen. Toen wist ik ook echt zeker dat ik met tuinen de wereld wilde gaan veroveren.

Op onze reis gebeurde hetzelfde met een aantal van onze reisgenoten. Ze waren zichtbaar aangeslagen door het warme enthousiasme van de aanbieders en de schoonheid van de showtuinen en landgoederen.
Het is dus al weken geleden, maar nog dagelijks komen de verhalen en foto’s van de reis voorbij op columns, blogs en Facebookpagina’s. Positiviteit alom.. allerlei dagelijkse problemen blijken ineens ook niet meer te bestaan. Het echte liefdesvirus voor de tuin heeft zelfs de meest kritische en altijd beter wetende hovenier besmet. Geweldig om te zien wat Engeland dan losmaakt.

Vorig jaar openden wij in Appeltern een nieuwe tuinwinkel. We wilden de plantenwinkel en de boekenshop graag uitbreiden met bij Appeltern passende tuinproducten. Misschien niet geheel ontoevallig kwamen we toen terecht bij de Wiltfang die daarna een deel van de winkel hebben ingericht met hun ‘typische Wiltfang’ gereedschappen en accessoires.

Op de Chelsea Flower Show hebben we samen met de hoveniers ook uitgebreid rondgekeken in de gereedschappen stands waar vooral de Wiltfang merken meteen in het oog sprongen. De herkenning bij onze reisgenoten en de erkenning voor de Wiltfang keuze in onze shop gaven de dag nog meer glans.Sympathie voor alles wat groeit en bloeit, indrukwekkende tuinen en mooie spullen om mee te werken.. alle puzzelstukjes vielen ineens op hun plaats.
Onze reisgenoten gaan met nieuw elan aan de slag om nog meer mensen te laten ervaren wat tuingeluk betekent. Dat ook mooi en goed gereedschap daarbij een rol speelt moge duidelijk zijn!

Ben van Ooijen - Directeur

 


Uit milieuoverwegingen, praktisch oogpunt of een financieel motief, het maakt eigenlijk niet uit waarom je het doet. Composteren in eigen beheer heeft voordelen. Het is toch ook zonde om al dat keukenafval en die tuinresten eerst in de container te gooien, het af te laten voeren naar een composteerbedrijf en dan later je eigen afval terug te kopen in de vorm van compost?
Bosbessen noem ik ze, eigenlijk zijn het blauwe bessen. Ik heb vier struiken staan, waarvan er twee een naam hebben: ‘Blue crop’ en ‘Goldtraube 71’. Van juli tot november kan ik deze gezonde, smakelijke blauwe bessen oogsten.
Als je erover nadenkt om een vijver aan te leggen dan kun je dit gemakkelijk zelf doen. Zelf een vijver aanleggen begint met een goede voorbereiding . Zo moet je allereerst goed nadenken over de grootte en de vorm van je vijver. Je kunt namelijk een heleboel dingen zelf doen, maar een vijver aanleggen is niet zomaar even gedaan. Zo moet je een goed plan hebben en je hebt ook het een en ander nodig als het aankomt op vijverproducten. Hieronder lees je hoe je op de juiste manier een vijver kan aanleggen
In een duurzame tuin zijn alleen materialen gebruikt die duurzaam zijn. Dat betekent dat ze niet belastend zijn voor het milieu en een lange levensduur hebben. Er worden bewuste keuzes gemaakt, water en energie bespaard, en goed gezorgd voor grond en dieren. Een duurzame tuin is zowel op een klein balkon, als een tuin met vele hectaren grond te realiseren. In dit blog gaan we je tips geven over hoe jij je tuin het beste duurzaam kunt maken!
Zaaien, voorzaaien, verspenen, wieden, uitdunnen en oogsten. In mei is het lekker druk en met wat geluk ook erg mooi weer. Een fijne tijd om van de tuin te genieten.
De laurier is als struik te planten maar ook prachtig om er een haag van te planten. De laurier is een wintergroene struik, hierdoor prima geschikt voor een haag die u zomer en winter privacy bied. De grote glanzende bladeren vormen al snel een dichte groene haag. Wel is het een snelgroeiende struik
Snoeien en knotten is van alle tijden. Door de eeuwen heen hebben we altijd de drang gehad om bomen te vormen, in model te brengen. Door de eeuwen heen hebben we ook geleerd dat vrijwel elke boom te snoeien is. Enig voorbehoud is dat de boom van nature een herstellend vermogen heeft. Welk gereedschap bij het knotten en vormen van bomen het best te gebruiken is, hangt af van de boom.
Altijd al willen weten wat er in deze tijd van het jaar gesnoeid kan worden en met welk gereedschap dit het beste kan gebeuren? Lees dan de februari tuinblog van Claudia Reina bekend van emagazine "Smultuin". Claudia legt uit hoe fruitbomen, kleinfruit, hazelnoot, vlinderstruiken en rozen gesnoeid moeten worden.
Januari, een mooie maand om te bezinnen op het nieuwe jaar. Juist op die momenten kan de natuur ons hierbij helpen

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2018 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.