Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Juli 2017: Uien en knoflook oogsten

30 juni 2017
Claudia Reina

Juli is een echte topmaand in de moestuin. Composteren, water geven, planten aanaarden en steunen, uitdunnen, verplanten, verspenen en oogsten. Vergeet niet om ook vakantie te nemen in uw eigen tuin en volop te genieten van alles wat groeit en wat u oogst.

Juli 2017: Uien en knoflook oogsten

Knoflook en uien

Het is hard werken deze maand: uien rooien, knoflook oogsten en naar Frankrijk om festivals te bezoeken. Knoflook kunt u oogsten als het loof helemaal geel is. Steek met een handharkje of zevenbladvorkje onder de knoflook en trek niet te hard aan het loof. Dezelfde methode gebruikt u voor uien en sjalotten. Laat uien, sjalot en knoflook in een droge omgeving goed drogen, om schimmelen te voorkomen. Aan de schuur, onder een afdakje, in de wind, is een goede plaats. Uien, sjalot en knoflook bewaren het best op kamertemperatuur.

Uien kneuzen tegen wortelvlieg

Wortelen en uien zijn een goede combinatie naast elkaar. Ze helpen elkaars vijanden bestrijden. Wortelvlieg kan niet tegen de geur van ui. Op een avond, met wat bieslook of uienstengels onder mijn knieën gekneusd, dun ik de wortelzaailingen uit tot ze anderhalve centimeter rondom de ruimte hebben om te groeien. De kleinste worteltjes haal ik eruit en bewaar die voor in de salade of smoothie. De wortelzaailing eet ik met blad en al. Het blad bevat zelfs meer voedingswaarde dan de wortel. Daarna ga ik de overgebleven worteltjes goed aanaarden, de kopjes mogen niet boven de grond uitsteken.

Tuinterminologie

Van uien, sjalotten en knoflook zegt u dat u die gaat poten, als het om pootgoed gaat. Een aantal uienrassen kan ook gezaaid worden. Ik hou van de sterksmakende, gele, Italiaanse ‘Cippolini’ uitjes. Rooien of optrekken is de term om de uienfamilie Allium te oogsten.

Uienzaad kweken

Zelf uienzaad kweken is goed te doen. Kies een droge dag en selecteer gezonde planten met droge, bruine zaadhoedjes van uienbollen die op springen staan. Knip ze af en stop in een zadenbewaarzakje . Koel en droog bewaren. Daarmee kunt u uw eigen oogst opnieuw uitzaaien en zo, jaar na jaar, het wonder van de natuur ten volle volgen en beleven.

Oogsten

Volgens de maankalender is een worteldag de perfecte dag om uien, sjalotten en knoflook op te trekken. Ik laat de bossen uien aan een stalen stellage goed drogen in de zomerzon. De sjalotten en knoflook hang ik aan mijn schuur, onder het afdakje. Als de sjalotjes goed gedroogd zijn, haal ik het teveel aan stengel eraf en bewaar ze in de walnotenmand . De knoflook hang ik in de keuken op een donkere plek bij de kruiden aan het kruidendroogrek .

Feest

Frankrijk is een land van oogstfeesten. Er is een knoflookfeest op 22 juli in Beaumont-de-Lomagne. Ook wel de witte knoflookhoofdstad van Frankrijk genoemd. ‘L’Ail en Féte’ is een feest van sterke geuren. De ‘Blanc de Beaumont’ knoflook is vroeger rijp en heeft grotere tenen en bollen dan de ‘Rose de Lautrec’ die in de buurt van Albi in Tarn groeit.

Meer over zaaien, oogsten en smullen in mijn ebook SMULTUINlessen .

Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.
Om planten tegen vorst, wind en regen te beschermen kun je ze inpakken. De meeste planten kun je beschermen met een constructie van stokken en jute, met daartussen wat stro en droog blad. Sommige planten moet je bij -5 °C inpakken
Het najaar is dé tijd om aan de slag te gaan als je in het voorjaar wil genieten van een kleurrijke tuin. In oktober en november zijn de beste maanden om lentebloeiende bloembollen te planten. Het is een klein klusje en vanaf januari kun je al genieten van de eerste bloeiers.
Het is belangrijk om de dakgoten regelmatig schoon te maken, want als de goten niet doorstromen kunnen deze overstromen of zelfs voor lekkage zorgen. Het is belangrijk om minimaal 1 keer per jaar de dakgoten schoon te maken. Afhankelijk van de omgeving waar je woont, veel bomen of open vlakte. Wanneer de herfst zijn intrede doet is het verstandig om van te voren de dakgoot te inspecteren en schoon te maken.
Vanaf juli tot eind september en wellicht begin oktober als het weer zacht blijft kan je gaan oogsten of plukken oftewel het plukseizoen is begonnen. Bloemen, appels, pruimen, peren, aardbeien, …..
Heb je last van een verwoeste tuin na harde windvlagen of regenbuien? Een plantensteun kan de oplossing zijn tegen de vernieling van de planten in de tuin. Help de planten met wat stevigheid. Op deze manier ben je de storm voor en zorg je ervoor dat de tuin vol staat met sterke vaste planten. De plantensteunen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten om de planten een steun te geven die de plant nodig heeft.
Zomer 2018: regentonnen bleven leeg en op veel plaatsen was er een sproeiverbod. Bloeiende borders hebben het vorige jaar zwaar gehad en op veel plaatsen lagen de planten er slap en verwelkt bij. Liefhebbers van bloeiende planten kijken met lede ogen naar de droge lente van dit jaar. Krijgen we weer een zomer met extreem warme temperaturen? Hoe zorgen we voor mooie borders bij dit soort warme, droge zomers?
Iedere tuinliefhebber krijgt er mee te maken; het bewateren van de tuin. Met een mooie gieter langs de potten en perken lopen, is natuurlijk heel idyllisch maar bij een grotere tuin is dat een tijdrovende klus. Gelukkig zijn er een heleboel soorten sproeihulpen in omloop. Voor iedere tuineigenaar wat wils.
Wil jij je komende zomer niet ergeren aan mossig gazon, met hier en daar een kale plek en paardenbloemen? Natuurlijk vraagt dit een beetje aandacht en tijdsinvestering, maar de weg naar een mooi groen gazon is niet lang en ingewikkeld. Begin vandaag met onderstaande tips en je buren zeggen deze zomer; het gras bij de buren is groener!
Eetbare bloemen zijn hip! Ze maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een vrolijke aanblik. Maar ook als kruid in een gerecht kunnen bloemen een extra dimensie toevoegen. Proef of de smaak meer honingachtig is of pittig en probeer het eens uit!
Ben je ook graag in de winter met tuinplanten bezig, maar hou je niet van nat weer? Wil je in alle seizoenen graag groenten uit eigen tuin, maar woon je in Nederland? Je hebt mediterrane planten, maar je vindt de winterhoezen geen sieraad voor je tuin? Dan is een tuinkas wellicht een mooie oplossing voor jou.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.