Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Juli 2018: Zo leg je een vijver aan

29 juni 2018
AquastoreXL

Als je erover nadenkt om een vijver aan te leggen dan kun je dit gemakkelijk zelf doen. Zelf een vijver aanleggen begint met een goede voorbereiding . Zo moet je allereerst goed nadenken over de grootte en de vorm van je vijver. Je kunt namelijk een heleboel dingen zelf doen, maar een vijver aanleggen is niet zomaar even gedaan. Zo moet je een goed plan hebben en je hebt ook het een en ander nodig als het aankomt op vijverproducten. Hieronder lees je hoe je op de juiste manier een vijver kan aanleggen

Juli 2018: Zo leg je een vijver aan

De beste periode

De vijver heeft de beste kans om een goed biologisch evenwicht op te bouwen in het voorjaar, rond maart/april. Dit is dan ook de beste periode om een vijver aan te leggen. Je kunt de vijver ook in het najaar aanleggen rond september/oktober. Het nadeel hiervan is wel dat de beplanting dan pas geplaatst kan worden in het voorjaar.


De voorbereiding van de vijveraanleg

Kijk voor jezelf eens goed welke werkzaamheden er allemaal uitgevoerd moeten worden voordat je kan beginnen met het aanleggen van de vijver. Is het namelijk zo dat er nog bomen weggehaald moeten worden of moeten er nog planten verzet worden? Het kan ook zo zijn dat er een deel van de tegels weg moeten of dat er elektriciteitskabels verlegd moeten worden. Het is belangrijk dat je de werkzaamheden rond de vijveraanleg in een zo logisch mogelijke volgorde probeert uit te voeren, zo krijg je uiteindelijk het beste resultaat.

Ook is het heel erg belangrijk om het grondverzet goed voor te bereiden, het aanleggen van een vijver brengt namelijk heel veel grondverzet met zich mee. Het is handig om hier een container voor te huren. Het is namelijk zo dat uitgegraven zand veel meer volume heeft dan zand wat in de grond zit. Om de vijver op een zo goed mogelijke manier uit te graven, mag er ook geen grondwater in de kuil lopen. Verstandig is dus om voor het graven de grondwaterstand te meten. Mocht deze te hoog zijn dan is het noodzakelijk om deze met een vuilwaterpomp droog te houden. Hierbij kun je met piketpaaltjes de omtrek van de vijver aangeven en is het ook belangrijk om bij het graven rekening te houden met de weersvoorspelling.

De uitvoering

Wanneer alle voorbereidingen zijn getroffen is eindelijk het moment daar; je kunt beginnen met het uitgraven van de grond. Verstandig is om te beginnen met het uitgraven van de hele vijveroppervlakte tot een diepte van 30 cm. Als dit eenmaal gedaan is dan kun je alles uitgraven tot een diepte van 60 cm, behalve de ondiepe zone. Tot slot kun je het restant van het diepe deel uitgraven tot 90 cm. Verstandig is het om dit bij de voorbereiding helemaal goed uit te tekenen. Bij het uitgraven moet je goed letten op scherpe uitsteeksels. Mochten er scherpe uitsteeksels aanwezig zijn dan is het belangrijk om die weg te halen en zeker aan de zijkanten van de vijver. Hier komt namelijk geen zand als bescherming. Als je klaar bent met graven dan kun je beter de vijver kuil niet open laten liggen. De rechte randen die je op dat moment in je vijver hebt kunnen dan namelijk afbrokkelen, dit gebeurt helemaal als het gaat regenen en valt bijna niet te herstellen.

Bodembescherming aanbrengen

Wanneer je de vijver kuil hebt gegraven dan kun je bodembescherming aanbrengen. Dit zorgt ervoor dat het een zacht en veilig bed wordt voor de folie maar het is ook handig wanneer er hoge grondwaterstanden komen. Wanneer de ondergrond goed is vastgezet, kan de vijver gevuld worden met water. Daarna is het natuurlijk tijd om vissen toe te voegen! Doe van tevoren goed onderzoek naar het soort vissen dat je wilt gaan houden. Sommige vissen kunnen namelijk niet bij elkaar leven of hebben een bepaalde diepte nodig. Wanneer je vijver compleet is, moet je zorgen dat je je vissen goed kunt beschermen. Zo kunnen vijvernetten bijvoorbeeld voorkomen dat je vissen uit het water gehaald worden door vogels. Daarnaast is ook een goede voeding en de juiste planten voor in de vijver noodzakelijk om lang van de vissen in je vijver te kunnen genieten. Op AquastoreXL vind je diverse vijverproducten om je vijver onderhouden.


Nu de vakantie voor de eersten tegen zijn einde loopt, is het tijd om je huis weer helemaal klaar te maken voor een nieuw (school)jaar. Alles schoonmaken, misschien her en der een likje verf en vloeren en meubels weer beschermen tegen beschadigingen en vuil of wat dacht je van wat nieuwe planten in huis! Duurzaam en milieubewust aan de slag? Gebruik dan onze tips!
De zomer is in volle gang. Je moestuin groeit als kool, de planten staan in bloei. Overal waar je kijkt zie je groen. En bij groen hoort leven in de tuin. De bijen, de vlinders, de vogels… Je kunt ze allemaal een veilige plek geven, waardoor jouw tuin een plek wordt waar de dieren zich fijn in voelen.
Het is zomer! Wat een feest in de tuin. Bloemen staan in bloei, planten groeien harder dan ooit. Het is bijna niet te overzien. Ze woekeren alle kanten op, hoe houd je ze nou in bedwang? Nou dáár komen wij om de hoek kijken. We geven je 5 simpele oplossingen voor meer orde in je tuin.
Vanaf half juni tot en met augustus is het tijd om de courgette te oogsten. De courgette is één van de makkelijkste groentes om zelf te kweken en wint steeds meer aan populariteit in Nederland. En naast makkelijk, is hij ook nog eens heel gezond, de schil zit namelijk bom vol vitamines. Na het oogsten zijn er genoeg opties voor de bereiding... Een lekkere soep, ovenschotel of wat dacht je van courgetti? Mogelijkheden zat en we delen nu twee hele makkelijke opties waar je snel meer zelf aan de slag kunt.
Nu op vakantie naar het buitenland er voor heel veel mensen niet in zit, zijn we op zoek naar alternatieven in ons eigen land. Gelukkig is daar genoeg moois te vinden. Met de zomerperiode voor de deur geven wij een aantal tips van kasteeltuinen die écht een bezoekje waard zijn.
Hoe je op een milieuvriendelijke manier van je onkruid af komt. Onkruid in je tuin hoeft geen plaag te worden. Als je maar op tijd maatregelen neemt. Op een natuurlijke manier onkruid bestrijden, het kan!
Tijdens droge periodes is het heel belangrijk om water te geven aan je planten in de tuin. In ons blog vind je 5 bewater systemen die niet mogen ontbreken in je tuin.
Wie droomt er nou niet van een groen gazon. Met het juiste onderhoud is jouw grasmat er eentje waar je buren jaloers op zullen zijn.
Beginnen met composteren is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Kies het juiste systeem, passend bij je huishouden en tuin en aan de slag!
Dieren in de tuin… die zal je vanaf nu wel wat vaker tegen komen. De natuur ontwaakt en daar horen ook de vogels, vlinders, insecten en andere dieren bij! Wist je dat je heel veel invloed hebt op de natuur? Je kunt in je eigen tuin of op je eigen balkon een geschikte omgeving creëren voor de dieren. Hoe? Dat vertellen we je in ons blog!
Maart is de tijd om de rozenstruik te snoeien. Zo heb je in de zomer een mooie tuin, vol bloeiende rozen. Hoe je dit moet aanpakken, lees je in ons blog.
De zon komt tevoorschijn, het begint te kriebelen. Tijd om de tuin in te gaan! Met deze 4 tips is je tuin weer helemaal klaar voor het voorjaar.
Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.