Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Juli 2018: Zo leg je een vijver aan

29 juni 2018
AquastoreXL

Als je erover nadenkt om een vijver aan te leggen dan kun je dit gemakkelijk zelf doen. Zelf een vijver aanleggen begint met een goede voorbereiding . Zo moet je allereerst goed nadenken over de grootte en de vorm van je vijver. Je kunt namelijk een heleboel dingen zelf doen, maar een vijver aanleggen is niet zomaar even gedaan. Zo moet je een goed plan hebben en je hebt ook het een en ander nodig als het aankomt op vijverproducten. Hieronder lees je hoe je op de juiste manier een vijver kan aanleggen

Juli 2018: Zo leg je een vijver aan

De beste periode

De vijver heeft de beste kans om een goed biologisch evenwicht op te bouwen in het voorjaar, rond maart/april. Dit is dan ook de beste periode om een vijver aan te leggen. Je kunt de vijver ook in het najaar aanleggen rond september/oktober. Het nadeel hiervan is wel dat de beplanting dan pas geplaatst kan worden in het voorjaar.


De voorbereiding van de vijveraanleg

Kijk voor jezelf eens goed welke werkzaamheden er allemaal uitgevoerd moeten worden voordat je kan beginnen met het aanleggen van de vijver. Is het namelijk zo dat er nog bomen weggehaald moeten worden of moeten er nog planten verzet worden? Het kan ook zo zijn dat er een deel van de tegels weg moeten of dat er elektriciteitskabels verlegd moeten worden. Het is belangrijk dat je de werkzaamheden rond de vijveraanleg in een zo logisch mogelijke volgorde probeert uit te voeren, zo krijg je uiteindelijk het beste resultaat.

Ook is het heel erg belangrijk om het grondverzet goed voor te bereiden, het aanleggen van een vijver brengt namelijk heel veel grondverzet met zich mee. Het is handig om hier een container voor te huren. Het is namelijk zo dat uitgegraven zand veel meer volume heeft dan zand wat in de grond zit. Om de vijver op een zo goed mogelijke manier uit te graven, mag er ook geen grondwater in de kuil lopen. Verstandig is dus om voor het graven de grondwaterstand te meten. Mocht deze te hoog zijn dan is het noodzakelijk om deze met een vuilwaterpomp droog te houden. Hierbij kun je met piketpaaltjes de omtrek van de vijver aangeven en is het ook belangrijk om bij het graven rekening te houden met de weersvoorspelling.

De uitvoering

Wanneer alle voorbereidingen zijn getroffen is eindelijk het moment daar; je kunt beginnen met het uitgraven van de grond. Verstandig is om te beginnen met het uitgraven van de hele vijveroppervlakte tot een diepte van 30 cm. Als dit eenmaal gedaan is dan kun je alles uitgraven tot een diepte van 60 cm, behalve de ondiepe zone. Tot slot kun je het restant van het diepe deel uitgraven tot 90 cm. Verstandig is het om dit bij de voorbereiding helemaal goed uit te tekenen. Bij het uitgraven moet je goed letten op scherpe uitsteeksels. Mochten er scherpe uitsteeksels aanwezig zijn dan is het belangrijk om die weg te halen en zeker aan de zijkanten van de vijver. Hier komt namelijk geen zand als bescherming. Als je klaar bent met graven dan kun je beter de vijver kuil niet open laten liggen. De rechte randen die je op dat moment in je vijver hebt kunnen dan namelijk afbrokkelen, dit gebeurt helemaal als het gaat regenen en valt bijna niet te herstellen.

Bodembescherming aanbrengen

Wanneer je de vijver kuil hebt gegraven dan kun je bodembescherming aanbrengen. Dit zorgt ervoor dat het een zacht en veilig bed wordt voor de folie maar het is ook handig wanneer er hoge grondwaterstanden komen. Wanneer de ondergrond goed is vastgezet, kan de vijver gevuld worden met water. Daarna is het natuurlijk tijd om vissen toe te voegen! Doe van tevoren goed onderzoek naar het soort vissen dat je wilt gaan houden. Sommige vissen kunnen namelijk niet bij elkaar leven of hebben een bepaalde diepte nodig. Wanneer je vijver compleet is, moet je zorgen dat je je vissen goed kunt beschermen. Zo kunnen vijvernetten bijvoorbeeld voorkomen dat je vissen uit het water gehaald worden door vogels. Daarnaast is ook een goede voeding en de juiste planten voor in de vijver noodzakelijk om lang van de vissen in je vijver te kunnen genieten. Op AquastoreXL vind je diverse vijverproducten om je vijver onderhouden.


Eetbare bloemen zijn hip! Ze maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een vrolijke aanblik. Maar ook als kruid in een gerecht kunnen bloemen een extra dimensie toevoegen. Proef of de smaak meer honingachtig is of pittig en probeer het eens uit!
Ben je ook graag in de winter met tuinplanten bezig, maar hou je niet van nat weer? Wil je in alle seizoenen graag groenten uit eigen tuin, maar woon je in Nederland? Je hebt mediterrane planten, maar je vindt de winterhoezen geen sieraad voor je tuin? Dan is een tuinkas wellicht een mooie oplossing voor jou.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2019 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.