Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Juni 2015: Kruidig tuintje

29 mei 2015
Petra Bertelink

Zo met de zomer voor de deur willen we toch allemaal buiten zijn. Lekker een beetje in de tuin werken (een beetje hè?), zonnen, glaasje wijn en uiteraard buiten eten. De zomer lijkt de laatste jaren vroeger te beginnen. Dit jaar aten we in april al volop buiten en dat is heerlijk. De barbecue kan aan of misschien heeft u een buitenkeuken die weer wordt ingericht. Buiten koken is ín de laatste jaren en dat blijft voorlopig ook wel. We genieten steeds langer van de zomer.

Juni 2015: Kruidig tuintje

Kruidig tuintje                                                                                                                                                              

Zo  met de zomer voor de deur willen we toch allemaal buiten zijn. Lekker een beetje in de tuin werken (een beetje hè?), zonnen, glaasje wijn en uiteraard buiten eten. De zomer lijkt de laatste jaren vroeger te beginnen. Vorig jaar aten we in april al volop buiten en dat is heerlijk. De barbecue kan aan of misschien heeft u een buitenkeuken die weer wordt ingericht. Buiten koken is ín de laatste jaren en dat blijft voorlopig ook wel. We genieten steeds langer van de zomer.

Het moestuinieren geeft nog een extra buitenbeleving aan het buiten eten: verse groenten uit eigen tuin. Niet alleen omdat het gezonder is (onbespoten) maar ook omdat het leuk is je zelf gekweekte groente te eten. Courgette op de barbecue is echt heel lekker, zeker met wat olie en kruiden erover. De mogelijkheden zijn legio en je kunt al vroeg beginnen met kweken in kleine vensterbankkasjes en grote kassen voor in de tuin.

Bij het kweken van groenten en misschien ook wel fruit, hoort eigenlijk ook het kweken van kruiden. Kruiden zijn een lekkere toevoeging aan vlees- en visgerechten, salades, sauzen, en kruidenboter. U kunt er thee van trekken of in een glas water doen. Als u ze droogt, dan kunt u ze in de wintermaanden verwerken in stoofschotels of in het open haard vuur leggen voor een lekkere geur in huis.

   

U kunt de kruidentuin al beginnen op 1 m2, maar groter kan natuurlijk ook. Bent u beginnend op de kruidentuinmarkt, dan zou u kunnen starten met de vierkante metertuin met een vakverdeling, 16 vakken is al 16 verschillende kruiden en daar kom je echt al een heel eind mee.

Heeft u daar niet voldoende ruimte voor of wilt u ze niet op een vaste plek hebben staan, dan zijn potten of  manden met kruiden een heel goed en ook decoratief alternatief.  Planten in potten verdienen wel wat meer aandacht dan planten in de vaste aarde. Ten eerste is de hoeveelheid voedingsstoffen beperkt. Wat er in de pot zit is wat het is, als het op is is het op. Dan moet er bijgemest worden. Hetzelfde geldt voor de watervoorziening. Wortels in een pot zullen nooit de diepere vochtige aarde bereiken en zijn dus afhankelijk van de regen of de gieter.

Even een paar tips op een rijtje, waar u wellicht wat aan heeft:

 •  Plant hoge kruiden in een brede pot. Hoge planten vangen meer wind en het risico bestaat dat de pot omwaait als hij niet genoeg stevigheid biedt;
 •  Plant één kruid per pot, verschillende kruiden hebben verschillende voedingsstoffen en hoeveelheden water nodig. Als iedere plant een eigen pot heeft kunt u dat beter afstemmen op de plant;
 • Zorg voor drainagegaten in de pot zodat het overtollige water weg kan lopen en de wortels niet gaan rotten;
 • Knip uitgebloeide bloemen steeds weg, daarmee stimuleert u de plant tot groei;
 • Verwijder aangetaste plantendelen, zo blijft de plant gezond.

Wilt u kruiden in een hangmand zetten, dan gaat dat het beste als volgt:

 • Bekleed de hangmand met veenmos en landbouwplastic met gaten voor de waterafvoer;
 • Vul de mand voor de helft met aarde;
 • Plant de kruiden erin;
 • Als u meerdere kruiden in één mand wilt, plant dan de hangende soorten aan de rand en de opstaande soorten in het   midden;
 • Vul de ruimtes tussen de planten op met potgrond en geeft de hangmand een bad;  
 • Hang de mand niet in de wind en zorg dat er niet de hele dag volle zon op staat, dan drogen de planten namelijk heel snel  uit;
 • In de zomer is een dagelijks bad noodzakelijk;
 • Heel geschikt zijn kruiptijm, kruiprozemarijn en dwergmajoraan.

Heel veel kruiden kun je invriezen of drogen om in de wintermaanden te gebruiken. Als u zaad wint, dan zaait u het jaar daarop uw eigen kruiden. Begin dan binnen in huis met een klein kasje, verpoot ze na een paar weken in een grotere pot en vanaf mei mogen ze dan weer naar buiten in een mand of pot.

Eet smakelijk!

Petra Bertelink

www.karaktertuinen.nl

Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.
Om planten tegen vorst, wind en regen te beschermen kun je ze inpakken. De meeste planten kun je beschermen met een constructie van stokken en jute, met daartussen wat stro en droog blad. Sommige planten moet je bij -5 °C inpakken
Het najaar is dé tijd om aan de slag te gaan als je in het voorjaar wil genieten van een kleurrijke tuin. In oktober en november zijn de beste maanden om lentebloeiende bloembollen te planten. Het is een klein klusje en vanaf januari kun je al genieten van de eerste bloeiers.
Het is belangrijk om de dakgoten regelmatig schoon te maken, want als de goten niet doorstromen kunnen deze overstromen of zelfs voor lekkage zorgen. Het is belangrijk om minimaal 1 keer per jaar de dakgoten schoon te maken. Afhankelijk van de omgeving waar je woont, veel bomen of open vlakte. Wanneer de herfst zijn intrede doet is het verstandig om van te voren de dakgoot te inspecteren en schoon te maken.
Vanaf juli tot eind september en wellicht begin oktober als het weer zacht blijft kan je gaan oogsten of plukken oftewel het plukseizoen is begonnen. Bloemen, appels, pruimen, peren, aardbeien, …..
Heb je last van een verwoeste tuin na harde windvlagen of regenbuien? Een plantensteun kan de oplossing zijn tegen de vernieling van de planten in de tuin. Help de planten met wat stevigheid. Op deze manier ben je de storm voor en zorg je ervoor dat de tuin vol staat met sterke vaste planten. De plantensteunen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten om de planten een steun te geven die de plant nodig heeft.
Zomer 2018: regentonnen bleven leeg en op veel plaatsen was er een sproeiverbod. Bloeiende borders hebben het vorige jaar zwaar gehad en op veel plaatsen lagen de planten er slap en verwelkt bij. Liefhebbers van bloeiende planten kijken met lede ogen naar de droge lente van dit jaar. Krijgen we weer een zomer met extreem warme temperaturen? Hoe zorgen we voor mooie borders bij dit soort warme, droge zomers?
Iedere tuinliefhebber krijgt er mee te maken; het bewateren van de tuin. Met een mooie gieter langs de potten en perken lopen, is natuurlijk heel idyllisch maar bij een grotere tuin is dat een tijdrovende klus. Gelukkig zijn er een heleboel soorten sproeihulpen in omloop. Voor iedere tuineigenaar wat wils.
Wil jij je komende zomer niet ergeren aan mossig gazon, met hier en daar een kale plek en paardenbloemen? Natuurlijk vraagt dit een beetje aandacht en tijdsinvestering, maar de weg naar een mooi groen gazon is niet lang en ingewikkeld. Begin vandaag met onderstaande tips en je buren zeggen deze zomer; het gras bij de buren is groener!
Eetbare bloemen zijn hip! Ze maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een vrolijke aanblik. Maar ook als kruid in een gerecht kunnen bloemen een extra dimensie toevoegen. Proef of de smaak meer honingachtig is of pittig en probeer het eens uit!
Ben je ook graag in de winter met tuinplanten bezig, maar hou je niet van nat weer? Wil je in alle seizoenen graag groenten uit eigen tuin, maar woon je in Nederland? Je hebt mediterrane planten, maar je vindt de winterhoezen geen sieraad voor je tuin? Dan is een tuinkas wellicht een mooie oplossing voor jou.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.