Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Juni 2016: Planten die van schaduw houden ....

30 mei 2016
Tom Kerr

Hoe maak je iets moois van een schaduwhoek of schaduwrijke tuin? En hoe breng je meer kleur in donkere of schaduwhoudende hoekjes? De meeste tuinen hebben verschillende schaduwplaatsen waarvan we denken ‘daar kan niets groeien’ of ‘wat moet ik hier nou mee doen?’. Ik wil graag mijn kennis met jullie delen over de aanplant van schaduwrijke borders. En hoe je licht kan creëren in donkere hoekjes door er een bloeiend en inspirerend geheel van te maken.

Juni 2016: Planten die van schaduw houden ....

Planten die van schaduw houden: Cleodendron bungei.

Een schaduwplek hoeft namelijk niet een probleem te zijn; zonnige plekken, waar planten worden blootgesteld aan fel zonlicht, kunnen net zo lastig zijn. Het is een kwestie van goed nadenken over wat je met deze hoekjes wilt doen en planten te zoeken die bij de omgeving passen. Als ik in de natuur wandel let ik bijvoorbeeld altijd op wat er aan het groeien is en wat zoal naast elkaar staat. Vaak kom ik dan op een leuk idee voor een nieuw beplantingsplan. In de loop van de jaren heb ik veel geëxperimenteerd met schaduwhoudende planten in tuinen. Zo ben ik er achtergekomen dat schaduwhoekjes juist een heel romantisch en mysterieus onderdeel van de tuin kunnen zijn.

Clerodendron bungei, ook wel ‘Kansenboom’ genoemd, is bijvoorbeeld een bijzonder mooie en stevige schaduwhoudende plant. De bloem is zuurstokroze van kleur, naar mijn smaak bijna op het ordinaire af. Of je het mooi vindt of niet verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. Ik word er in ieder geval heel blij van als ik er naar kijk. Het blad geeft een verassende pindakaasachtige geur als je deze tussen duim en wijsvinger kneust. De plant wordt daarom ook wel de pindakaasplant genoemd. De bloem heeft een sterke zoete geur. Er wordt wel gezegd dat hij in de zon of halfschaduw moet staan. Maar hij doet het ook prima in volledige schaduw, is mijn ervaring. Een nadeel is wel dat de plant kan gaan woekeren. Cimicifuga purpurea (kaarsjeskruid)

De Clerodendron bungei combineert erg goed met een van mijn lievelingsplanten: Cimicifuga purpurea (kaarsjeskruid). De helder witte bloemen van deze plant steken prachtig af bij het roze van de Clerodendron. Als je dit combineert met een lichtgroene varen, krijg je een zeer geslaagde compositie van schaduwhoudende planten.  Deze combinatie van planten heb ik dan ook wel vaker gemaakt.

De planten kunnen het hele jaar door geplant worden, want je koopt ze kant-en-klaar bij een goede kweker. Het is wel belangrijk om vooraf de grond te verbeteren, wil je de planten een goede start geven. Ik gebruik hiervoor meestal wat humus of goed gefermenteerde compost. Als de grond verder voldoende vochtig is en water doorlaat, doen ze het goed. Je kan ook de grond regelmatig ‘losmaken’ met bijvoorbeeld een spitvork of spade, zodat de beplanting steeds lucht en water krijgt. De bloeiperiode van de Clerodendron is augustus t/m oktober. De Cimicifuga bloeit van september t/m oktober. De bloemen zijn overigens niet het belangrijkste; het blad op zich is al zeer decoratief. De Clerodendron geeft in het voorjaar donkere kruidachtige stengels met een donker blad, die later lichtgroen verkleuren.

Andere bosachtige planten die ik kan aanbevelen voor schaduwrijke plekken zijn: varens, skilla’s, boshyacinten, bosanemoontjes, alium of sierui, fluitenkruid, lelietjes-van-dalen en helleborus.  Dit zijn allemaal zeer mooie planten. Ga er gerust zelf eens in de tuin mee experimenteren.  

Tom Kerr - www.englishgardener.nl

Uit milieuoverwegingen, praktisch oogpunt of een financieel motief, het maakt eigenlijk niet uit waarom je het doet. Composteren in eigen beheer heeft voordelen. Het is toch ook zonde om al dat keukenafval en die tuinresten eerst in de container te gooien, het af te laten voeren naar een composteerbedrijf en dan later je eigen afval terug te kopen in de vorm van compost?
Bosbessen noem ik ze, eigenlijk zijn het blauwe bessen. Ik heb vier struiken staan, waarvan er twee een naam hebben: ‘Blue crop’ en ‘Goldtraube 71’. Van juli tot november kan ik deze gezonde, smakelijke blauwe bessen oogsten.
Als je erover nadenkt om een vijver aan te leggen dan kun je dit gemakkelijk zelf doen. Zelf een vijver aanleggen begint met een goede voorbereiding . Zo moet je allereerst goed nadenken over de grootte en de vorm van je vijver. Je kunt namelijk een heleboel dingen zelf doen, maar een vijver aanleggen is niet zomaar even gedaan. Zo moet je een goed plan hebben en je hebt ook het een en ander nodig als het aankomt op vijverproducten. Hieronder lees je hoe je op de juiste manier een vijver kan aanleggen
In een duurzame tuin zijn alleen materialen gebruikt die duurzaam zijn. Dat betekent dat ze niet belastend zijn voor het milieu en een lange levensduur hebben. Er worden bewuste keuzes gemaakt, water en energie bespaard, en goed gezorgd voor grond en dieren. Een duurzame tuin is zowel op een klein balkon, als een tuin met vele hectaren grond te realiseren. In dit blog gaan we je tips geven over hoe jij je tuin het beste duurzaam kunt maken!
Zaaien, voorzaaien, verspenen, wieden, uitdunnen en oogsten. In mei is het lekker druk en met wat geluk ook erg mooi weer. Een fijne tijd om van de tuin te genieten.
De laurier is als struik te planten maar ook prachtig om er een haag van te planten. De laurier is een wintergroene struik, hierdoor prima geschikt voor een haag die u zomer en winter privacy bied. De grote glanzende bladeren vormen al snel een dichte groene haag. Wel is het een snelgroeiende struik
Snoeien en knotten is van alle tijden. Door de eeuwen heen hebben we altijd de drang gehad om bomen te vormen, in model te brengen. Door de eeuwen heen hebben we ook geleerd dat vrijwel elke boom te snoeien is. Enig voorbehoud is dat de boom van nature een herstellend vermogen heeft. Welk gereedschap bij het knotten en vormen van bomen het best te gebruiken is, hangt af van de boom.
Altijd al willen weten wat er in deze tijd van het jaar gesnoeid kan worden en met welk gereedschap dit het beste kan gebeuren? Lees dan de februari tuinblog van Claudia Reina bekend van emagazine "Smultuin". Claudia legt uit hoe fruitbomen, kleinfruit, hazelnoot, vlinderstruiken en rozen gesnoeid moeten worden.
Januari, een mooie maand om te bezinnen op het nieuwe jaar. Juist op die momenten kan de natuur ons hierbij helpen

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2018 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.