Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Juni 2017: Rozen

01 juni 2017

Pioenrozen (Paeonia), klaprozen (Papaver) en stokrozen (Alcea rosea) zijn geen familie van de rozen. De rozenfamilie, Rosaceae herken ik aan de mooie bloesem: appels, peren, kweeperen, aardbeien, frambozen en pruimen. Herkenbaar aan de vijf vrijstaande bloemblaadjes, met meeldraden als haartjes in een penseel en stampers als een dikke kwast vol haren.

Juni 2017: Rozen

Geurige rozen

Juni is dè rozenmaand bij uitstek. Mijn ogen worden getroffen door de kleur van mijn klimroos ‘Westerland’ . De geur lokt me, ik loop erheen. Geur in de tuin is een onderschat tuingenot. Deze roos blijft een hele zomer onvermoeibaar doorbloeien, om ook in de herfst nog steeds door te gaan. Wat een kwaliteit!

De struikroos ‘Rose de Rescht’ gebruik ik om rozenwater van te maken. De rozenblaadjes strooi ik ook over gerechten om ze op te fleuren.

Rozen verzorgen in de zomer

Rozenstruiken willen graag goed verzorgd worden, ook in de zomer. Door uitgebloeide bloemknoppen eraf te knippen met een rozensnoeischaar voorkomt u rotten. Alle lelijke blaadjes, die tekenen van ziekte vertonen, of dode takjes, haalt u er ook af. Maak de snoeischaar goed schoon na gebruik.

Echte klimrozen bloeien in juni en juli op zijtakken van lange buigzame grondscheuten, die het vorige seizoen zijn gegroeid. Snoeien na de bloei voorkomt dat er een warrige rommelstruik van onbeheersbare omvang ontstaat. Verwijder ieder jaar een aantal oude scheuten aan de basis van de struik. Echte klimrozen kunnen wel 5 meter groeien in 1 jaar tijd.

Het is aan te raden uw rozen een aantal keer per jaar ‘Mest op maat’© te geven van Rozenkwekerij de Bierkreek : ‘de juiste variëteit op de juiste standplaats, goede grond en goede mest!’

Geurige rozen

Een boeket rozen plukken uit eigen tuin is een groot feest. Zet eens een klein vaasje geurende roosjes, of een schaaltje rozenblaadjes, op het kleinste kamertje en u heeft geen chemische luchtverfrisser meer nodig.

Op mijn schrijftafel staat altijd een bloeiende roos in een vaasje. Zeer inspirerend.

Rozen kweken

Hoe kweekt u rozen zonder zorgen? Rozenkwekerij de Bierkreek kweekt rozen met een sterk gestel, die geen giftige middelen nodig hebben om gezond te blijven. Zij geven gouden tips voor de juiste standplaats, hoe en wanneer snoeien en bemesten, want ook voor sterke rozen is de juiste behandeling van levensbelang.

De naam van deze kwekerij is vanwege de kreek die de kwekerij doorsnijdt. Puur biologisch kweken met een goed geweten, ook nog eens volgens Europese richtlijnen. Deze producten zijn te herkennen aan het EKO-keurmerk. Dit houdt in dat er tijdens de opkweek geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest worden gebruikt. 100% organisch dus. Op het bedrijf zijn de teeltvelden ingebed in een natuurlijke omgeving. Breed uitgroeiende windsingels en hagen, bloeiende ruige grasbermen, een drinkput met knotbomen en houtstapels. Dit is het leefgebied voor allerlei natuurlijke vijanden van allerlei insecten die rozen belagen. Onkruid wordt mechanisch verwijderd en zij gebruiken natuurlijke meststoffen in plaats van kunstmest. ‘Mest op maat’© is een nieuw biologisch product van de Bierkreek, met voor ieder seizoen een aparte mix. Met vruchtbaar bodemleven, schimmels en nuttige bacteriën.

Op dit moment kweekt Rozenkwekerij de Bierkreek ongeveer 1600 soorten klim- en struikrozen, zowel botanische als gecultiveerde soorten. Momenteel is Rozenkwekerij de Bierkreek de enige rozenkwekerij in Nederland waar rozen biologisch geteeld worden volgens Europese richtlijnen.  Rozen kunnen zij leveren op eigen wortel óf in pot. Zij kweken ook grotere maten, zodat het eindbeeld dat u voor ogen heeft, eerder wordt bereikt.

Rozenkwekerij de Bierkreek geeft in juli een Rozenfestival. De rozen zijn dan op hun allermooist, er zijn dan ook oculeer-demonstraties en rondleidingen.

Gereedschap voor rozen

Wat heeft u nodig aan gereedschap als rozenliefhebber, wat is aan te raden?

Breng deze maand een bezoek aan de Wiltfang op het tuinevenement HEX op 9, 10, 11 juni 2017 en de Internationale  kwekerijdagen BINGERDEN op 16, 17, 18 juni 2017.

  Maak dan kennis met de rozensnoeischaar met lange arm . Die heeft een snoeibek om een afgeknipte tak vast te houden. Erg handig bij het snoeien van hoge klimrozen, of rozen die wat verder weg in de border staan. Omdat het een lichtgewicht snoeischaar is, kunt u met plezier snoeien. Met lange rozenhandschoenen aan blijft rozen snoeien leuk werk.

  Kent u het nieuwste model Felco-100 rozensnoeischaar ? De speciale bek houdt de afgeknipte tak vast. Knippen zonder prikken. Zonder een tak met uw handen beet te pakken is het nu mogelijk rozen te snoeien!

Ook de mooie houten bloemenplukschaar , die afgeknipte deel van de plant in de schaar geklemd houdt, totdat u de schaar weer opendoet. Met één hand kunt u zowel knippen als plukken.

Een rozenritser is een doeltreffend hulpmiddel bij het ontdoornen en ontbladeren van de rozenstelen.

De klimrozen groeien makkelijk omhoog in deze mooie obelisk . Deze rozenboog is ontworpen om direct in de grond te steken en de toegang tot uw tuin te verfraaien met rozen.

Met dit fraaie knielkussen maakt u iedere rozenliefhebber blij. Of met dit mooie doosje gereedschap.

Waar een gepassioneerde rozenliefhebber ook niet zonder kan is het functionele Terra’s handboek Snoeien & Leiden .

Mocht u meer willen weten over eten uit eigen tuin, dan raad ik u natuurlijk een van mijn eBooks aan.

MGO is nog een écht Nederlands familiebedrijf! Wat in 1989 begon als outdoor-kleding avontuur, is uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende bedrijven op het gebied van casual outdoor kleding voor een brede doelgroep.
Hou jij ook zo van tuinieren? Ben jij ook het liefst de hele dag in de tuin bezig? Het is november en het begint langzaam weer kouder te worden in Nederland. Het aantal lichturen wordt minder en voor je het weet ligt er dik pak sneeuw in de tuin. Ondanks dat het kouder wordt hebben we een prachtige zomer gehad dit jaar met veel zonuren. Doordat het zo’n mooie zomer geweest is in ons land hebben we veel kunnen doen in de tuin. Tuinplanten kopen en planten, bomen snoeien, grasmaaien en nog veel meer. Maar hoe weet je nou wanneer je een boom kan snoeien of wanneer je kan grasmaaien of welke planten winterbestendig zijn?
Leonard Cohen zong vroeger over november: New York is cold but I like where I’m living… Inderdaad een maand waarin het koud kan zijn, maar ook even goed nog zeer aangenaam. Oké, de jas of vest kan er bij aan, maar op een droge dag valt er nog prima te klussen in en om het huis. De maand november is bij uitstek ieder jaar net als februari trouwens perfect om een aantal zaken in orde te maken.
Uit milieuoverwegingen, praktisch oogpunt of een financieel motief, het maakt eigenlijk niet uit waarom je het doet. Composteren in eigen beheer heeft voordelen. Het is toch ook zonde om al dat keukenafval en die tuinresten eerst in de container te gooien, het af te laten voeren naar een composteerbedrijf en dan later je eigen afval terug te kopen in de vorm van compost?
Bosbessen noem ik ze, eigenlijk zijn het blauwe bessen. Ik heb vier struiken staan, waarvan er twee een naam hebben: ‘Blue crop’ en ‘Goldtraube 71’. Van juli tot november kan ik deze gezonde, smakelijke blauwe bessen oogsten.
Als je erover nadenkt om een vijver aan te leggen dan kun je dit gemakkelijk zelf doen. Zelf een vijver aanleggen begint met een goede voorbereiding . Zo moet je allereerst goed nadenken over de grootte en de vorm van je vijver. Je kunt namelijk een heleboel dingen zelf doen, maar een vijver aanleggen is niet zomaar even gedaan. Zo moet je een goed plan hebben en je hebt ook het een en ander nodig als het aankomt op vijverproducten. Hieronder lees je hoe je op de juiste manier een vijver kan aanleggen
In een duurzame tuin zijn alleen materialen gebruikt die duurzaam zijn. Dat betekent dat ze niet belastend zijn voor het milieu en een lange levensduur hebben. Er worden bewuste keuzes gemaakt, water en energie bespaard, en goed gezorgd voor grond en dieren. Een duurzame tuin is zowel op een klein balkon, als een tuin met vele hectaren grond te realiseren. In dit blog gaan we je tips geven over hoe jij je tuin het beste duurzaam kunt maken!
Zaaien, voorzaaien, verspenen, wieden, uitdunnen en oogsten. In mei is het lekker druk en met wat geluk ook erg mooi weer. Een fijne tijd om van de tuin te genieten.
De laurier is als struik te planten maar ook prachtig om er een haag van te planten. De laurier is een wintergroene struik, hierdoor prima geschikt voor een haag die u zomer en winter privacy bied. De grote glanzende bladeren vormen al snel een dichte groene haag. Wel is het een snelgroeiende struik
Snoeien en knotten is van alle tijden. Door de eeuwen heen hebben we altijd de drang gehad om bomen te vormen, in model te brengen. Door de eeuwen heen hebben we ook geleerd dat vrijwel elke boom te snoeien is. Enig voorbehoud is dat de boom van nature een herstellend vermogen heeft. Welk gereedschap bij het knotten en vormen van bomen het best te gebruiken is, hangt af van de boom.
Altijd al willen weten wat er in deze tijd van het jaar gesnoeid kan worden en met welk gereedschap dit het beste kan gebeuren? Lees dan de februari tuinblog van Claudia Reina bekend van emagazine "Smultuin". Claudia legt uit hoe fruitbomen, kleinfruit, hazelnoot, vlinderstruiken en rozen gesnoeid moeten worden.
Januari, een mooie maand om te bezinnen op het nieuwe jaar. Juist op die momenten kan de natuur ons hierbij helpen

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2018 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.