Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Juni 2018: Tips voor een duurzame tuin

01 juni 2018
My lovely Home

In een duurzame tuin zijn alleen materialen gebruikt die duurzaam zijn. Dat betekent dat ze niet belastend zijn voor het milieu en een lange levensduur hebben. Er worden bewuste keuzes gemaakt, water en energie bespaard, en goed gezorgd voor grond en dieren. Een duurzame tuin is zowel op een klein balkon, als een tuin met vele hectaren grond te realiseren. In dit blog gaan we je tips geven over hoe jij je tuin het beste duurzaam kunt maken!

Juni 2018: Tips voor een duurzame tuin

Tip 1: Duurzame beplanting

In een duurzame tuin hoort uiteraard veel beplanting aanwezig te zijn. Door te kijken wat voor grond je in je tuin hebt, kun je kijken welke planten je hier het beste kunt neerzetten. Hierbij moet je op de grondsoort letten, dus heb je bijvoorbeeld te maken met zand, klei of veen? Is de grond nat of droog? Ook kun je kijken waar je de planten gaat plaatsen en of je dan te maken hebt met veel zon of juist met veel schaduw. Probeer met je keuze bij de plaatselijke begroeiing te blijven. Zo blijven de planten langer gezond en krijgen ze minder snel last van ongedierte.

Tip 2: Duurzame materialen

Duurzame materialen zijn erg belangrijk in een duurzame tuin. Informeer bij aanschaf hiervan eerst naar het gebruik en onderhoud van deze materialen. Het materiaal dient het ecologisch evenwicht van je tuin zo min mogelijk te verstoren. Zo kun je een haag als schutting gebruiken in plaats van hout. Wil je een terras aanleggen in je tuin? Zorg er dan voor dat je de tegels niet te dicht bij elkaar legt, zo kan het water nog goed wegstromen in de grond.

Tip 3: Tuinverlichting

Tuinverlichting zorgt voor sfeer op de late zomeravonden. Erg leuk, maar helaas staan de lampen daardoor ook een groot deel van de tijd onnodig aan. Probeer daarom ook met tuinverlichting voor duurzaam te kiezen. Dit kun je doen door solarverlichting of ledverlichting (12 volt) aan te schaffen.

Tip 4: Investeer in een regenton

Wees zuinig met water! Laat het niet wegstormen, maar vang het op in een regenton. Wanneer je de tuin gaat besproeien, doe dit dan in de ochtend of in de avond. Zo verdampt het water niet gelijk, en bespaar je water. Wanneer je voor lokale beplanting hebt gekozen zal dit ook al een hoop water schelen. Lokale planten hebben weinig extra water nodig.

Tip 5: Planten op het dak

Een andere manier om water op te vangen, is een dak met groen erop. Het is niet alleen duurzaam, maar ziet er ook mooi uit! De planten, voornamelijk vetplanten zijn hier geschikt voor, zorgen voor een goede bescherming en isolatie. Het regenwater wordt door de planten opgevangen waardoor de temperatuur van de planten laag blijft, net als het dak dat isolerend werkt waardoor ook energie bespaard wordt. Erg gunstig voor de hete zomerse dagen!

Tip 6: Moestuin

Een moestuin is toch wel een must-have in een duurzame tuin! Je weet zeker dat je geen bestrijdingsmiddelen op je groenten hebt zitten en het scheelt je natuurlijk boodschappen. Lees hier over voorzaaien van warmteminnaars voor in de moestuin.

Tip 7: Aandacht voor de dieren

Houd bij het aanleggen van een duurzame tuin niet alleen rekening met de flora, maar ook fauna. Vogels schuilen bijvoorbeeld in bepalen boomsoorten en vlinders komen op bepaalde struiken af. Zo kun je zelf voor een diverse biodiversiteit in je tuin zorgen. Ook kun je zelf bijvoorbeeld een vogelbadje aanschaffen. Veel ruimte in je tuin? Overweeg dan de aanleg van een duurzame vijver. Het is niet alleen mooi om te zien, maar ook goed voor de fauna van je tuin. Een tuinvijver met een natuurlijk evenwicht heeft weinig onderhoud nodig.

Wil je naast een duurzame tuin ook duurzaam wonen? Lees hier dan een artikel over energieneutraal wonen.

Veel succes met het duurzaam inrichten van je tuin!

Nu de vakantie voor de eersten tegen zijn einde loopt, is het tijd om je huis weer helemaal klaar te maken voor een nieuw (school)jaar. Alles schoonmaken, misschien her en der een likje verf en vloeren en meubels weer beschermen tegen beschadigingen en vuil of wat dacht je van wat nieuwe planten in huis! Duurzaam en milieubewust aan de slag? Gebruik dan onze tips!
De zomer is in volle gang. Je moestuin groeit als kool, de planten staan in bloei. Overal waar je kijkt zie je groen. En bij groen hoort leven in de tuin. De bijen, de vlinders, de vogels… Je kunt ze allemaal een veilige plek geven, waardoor jouw tuin een plek wordt waar de dieren zich fijn in voelen.
Het is zomer! Wat een feest in de tuin. Bloemen staan in bloei, planten groeien harder dan ooit. Het is bijna niet te overzien. Ze woekeren alle kanten op, hoe houd je ze nou in bedwang? Nou dáár komen wij om de hoek kijken. We geven je 5 simpele oplossingen voor meer orde in je tuin.
Vanaf half juni tot en met augustus is het tijd om de courgette te oogsten. De courgette is één van de makkelijkste groentes om zelf te kweken en wint steeds meer aan populariteit in Nederland. En naast makkelijk, is hij ook nog eens heel gezond, de schil zit namelijk bom vol vitamines. Na het oogsten zijn er genoeg opties voor de bereiding... Een lekkere soep, ovenschotel of wat dacht je van courgetti? Mogelijkheden zat en we delen nu twee hele makkelijke opties waar je snel meer zelf aan de slag kunt.
Nu op vakantie naar het buitenland er voor heel veel mensen niet in zit, zijn we op zoek naar alternatieven in ons eigen land. Gelukkig is daar genoeg moois te vinden. Met de zomerperiode voor de deur geven wij een aantal tips van kasteeltuinen die écht een bezoekje waard zijn.
Hoe je op een milieuvriendelijke manier van je onkruid af komt. Onkruid in je tuin hoeft geen plaag te worden. Als je maar op tijd maatregelen neemt. Op een natuurlijke manier onkruid bestrijden, het kan!
Tijdens droge periodes is het heel belangrijk om water te geven aan je planten in de tuin. In ons blog vind je 5 bewater systemen die niet mogen ontbreken in je tuin.
Wie droomt er nou niet van een groen gazon. Met het juiste onderhoud is jouw grasmat er eentje waar je buren jaloers op zullen zijn.
Beginnen met composteren is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Kies het juiste systeem, passend bij je huishouden en tuin en aan de slag!
Dieren in de tuin… die zal je vanaf nu wel wat vaker tegen komen. De natuur ontwaakt en daar horen ook de vogels, vlinders, insecten en andere dieren bij! Wist je dat je heel veel invloed hebt op de natuur? Je kunt in je eigen tuin of op je eigen balkon een geschikte omgeving creëren voor de dieren. Hoe? Dat vertellen we je in ons blog!
Maart is de tijd om de rozenstruik te snoeien. Zo heb je in de zomer een mooie tuin, vol bloeiende rozen. Hoe je dit moet aanpakken, lees je in ons blog.
De zon komt tevoorschijn, het begint te kriebelen. Tijd om de tuin in te gaan! Met deze 4 tips is je tuin weer helemaal klaar voor het voorjaar.
Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.