Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Juni 2018: Tips voor een duurzame tuin

01 juni 2018
My lovely Home

In een duurzame tuin zijn alleen materialen gebruikt die duurzaam zijn. Dat betekent dat ze niet belastend zijn voor het milieu en een lange levensduur hebben. Er worden bewuste keuzes gemaakt, water en energie bespaard, en goed gezorgd voor grond en dieren. Een duurzame tuin is zowel op een klein balkon, als een tuin met vele hectaren grond te realiseren. In dit blog gaan we je tips geven over hoe jij je tuin het beste duurzaam kunt maken!

Juni 2018: Tips voor een duurzame tuin

Tip 1: Duurzame beplanting

In een duurzame tuin hoort uiteraard veel beplanting aanwezig te zijn. Door te kijken wat voor grond je in je tuin hebt, kun je kijken welke planten je hier het beste kunt neerzetten. Hierbij moet je op de grondsoort letten, dus heb je bijvoorbeeld te maken met zand, klei of veen? Is de grond nat of droog? Ook kun je kijken waar je de planten gaat plaatsen en of je dan te maken hebt met veel zon of juist met veel schaduw. Probeer met je keuze bij de plaatselijke begroeiing te blijven. Zo blijven de planten langer gezond en krijgen ze minder snel last van ongedierte.

Tip 2: Duurzame materialen

Duurzame materialen zijn erg belangrijk in een duurzame tuin. Informeer bij aanschaf hiervan eerst naar het gebruik en onderhoud van deze materialen. Het materiaal dient het ecologisch evenwicht van je tuin zo min mogelijk te verstoren. Zo kun je een haag als schutting gebruiken in plaats van hout. Wil je een terras aanleggen in je tuin? Zorg er dan voor dat je de tegels niet te dicht bij elkaar legt, zo kan het water nog goed wegstromen in de grond.

Tip 3: Tuinverlichting

Tuinverlichting zorgt voor sfeer op de late zomeravonden. Erg leuk, maar helaas staan de lampen daardoor ook een groot deel van de tijd onnodig aan. Probeer daarom ook met tuinverlichting voor duurzaam te kiezen. Dit kun je doen door solarverlichting of ledverlichting (12 volt) aan te schaffen.

Tip 4: Investeer in een regenton

Wees zuinig met water! Laat het niet wegstormen, maar vang het op in een regenton. Wanneer je de tuin gaat besproeien, doe dit dan in de ochtend of in de avond. Zo verdampt het water niet gelijk, en bespaar je water. Wanneer je voor lokale beplanting hebt gekozen zal dit ook al een hoop water schelen. Lokale planten hebben weinig extra water nodig.

Tip 5: Planten op het dak

Een andere manier om water op te vangen, is een dak met groen erop. Het is niet alleen duurzaam, maar ziet er ook mooi uit! De planten, voornamelijk vetplanten zijn hier geschikt voor, zorgen voor een goede bescherming en isolatie. Het regenwater wordt door de planten opgevangen waardoor de temperatuur van de planten laag blijft, net als het dak dat isolerend werkt waardoor ook energie bespaard wordt. Erg gunstig voor de hete zomerse dagen!

Tip 6: Moestuin

Een moestuin is toch wel een must-have in een duurzame tuin! Je weet zeker dat je geen bestrijdingsmiddelen op je groenten hebt zitten en het scheelt je natuurlijk boodschappen. Lees hier over voorzaaien van warmteminnaars voor in de moestuin.

Tip 7: Aandacht voor de dieren

Houd bij het aanleggen van een duurzame tuin niet alleen rekening met de flora, maar ook fauna. Vogels schuilen bijvoorbeeld in bepalen boomsoorten en vlinders komen op bepaalde struiken af. Zo kun je zelf voor een diverse biodiversiteit in je tuin zorgen. Ook kun je zelf bijvoorbeeld een vogelbadje aanschaffen. Veel ruimte in je tuin? Overweeg dan de aanleg van een duurzame vijver. Het is niet alleen mooi om te zien, maar ook goed voor de fauna van je tuin. Een tuinvijver met een natuurlijk evenwicht heeft weinig onderhoud nodig.

Wil je naast een duurzame tuin ook duurzaam wonen? Lees hier dan een artikel over energieneutraal wonen.

Veel succes met het duurzaam inrichten van je tuin!

Wil jij je komende zomer niet ergeren aan mossig gazon, met hier en daar een kale plek en paardenbloemen? Natuurlijk vraagt dit een beetje aandacht en tijdsinvestering, maar de weg naar een mooi groen gazon is niet lang en ingewikkeld. Begin vandaag met onderstaande tips en je buren zeggen deze zomer; het gras bij de buren is groener!
Eetbare bloemen zijn hip! Ze maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een vrolijke aanblik. Maar ook als kruid in een gerecht kunnen bloemen een extra dimensie toevoegen. Proef of de smaak meer honingachtig is of pittig en probeer het eens uit!
Ben je ook graag in de winter met tuinplanten bezig, maar hou je niet van nat weer? Wil je in alle seizoenen graag groenten uit eigen tuin, maar woon je in Nederland? Je hebt mediterrane planten, maar je vindt de winterhoezen geen sieraad voor je tuin? Dan is een tuinkas wellicht een mooie oplossing voor jou.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2019 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.