Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Juni 2018: Tips voor een duurzame tuin

01 juni 2018
My lovely Home

In een duurzame tuin zijn alleen materialen gebruikt die duurzaam zijn. Dat betekent dat ze niet belastend zijn voor het milieu en een lange levensduur hebben. Er worden bewuste keuzes gemaakt, water en energie bespaard, en goed gezorgd voor grond en dieren. Een duurzame tuin is zowel op een klein balkon, als een tuin met vele hectaren grond te realiseren. In dit blog gaan we je tips geven over hoe jij je tuin het beste duurzaam kunt maken!

Juni 2018: Tips voor een duurzame tuin

Tip 1: Duurzame beplanting

In een duurzame tuin hoort uiteraard veel beplanting aanwezig te zijn. Door te kijken wat voor grond je in je tuin hebt, kun je kijken welke planten je hier het beste kunt neerzetten. Hierbij moet je op de grondsoort letten, dus heb je bijvoorbeeld te maken met zand, klei of veen? Is de grond nat of droog? Ook kun je kijken waar je de planten gaat plaatsen en of je dan te maken hebt met veel zon of juist met veel schaduw. Probeer met je keuze bij de plaatselijke begroeiing te blijven. Zo blijven de planten langer gezond en krijgen ze minder snel last van ongedierte.

Tip 2: Duurzame materialen

Duurzame materialen zijn erg belangrijk in een duurzame tuin. Informeer bij aanschaf hiervan eerst naar het gebruik en onderhoud van deze materialen. Het materiaal dient het ecologisch evenwicht van je tuin zo min mogelijk te verstoren. Zo kun je een haag als schutting gebruiken in plaats van hout. Wil je een terras aanleggen in je tuin? Zorg er dan voor dat je de tegels niet te dicht bij elkaar legt, zo kan het water nog goed wegstromen in de grond.

Tip 3: Tuinverlichting

Tuinverlichting zorgt voor sfeer op de late zomeravonden. Erg leuk, maar helaas staan de lampen daardoor ook een groot deel van de tijd onnodig aan. Probeer daarom ook met tuinverlichting voor duurzaam te kiezen. Dit kun je doen door solarverlichting of ledverlichting (12 volt) aan te schaffen.

Tip 4: Investeer in een regenton

Wees zuinig met water! Laat het niet wegstormen, maar vang het op in een regenton. Wanneer je de tuin gaat besproeien, doe dit dan in de ochtend of in de avond. Zo verdampt het water niet gelijk, en bespaar je water. Wanneer je voor lokale beplanting hebt gekozen zal dit ook al een hoop water schelen. Lokale planten hebben weinig extra water nodig.

Tip 5: Planten op het dak

Een andere manier om water op te vangen, is een dak met groen erop. Het is niet alleen duurzaam, maar ziet er ook mooi uit! De planten, voornamelijk vetplanten zijn hier geschikt voor, zorgen voor een goede bescherming en isolatie. Het regenwater wordt door de planten opgevangen waardoor de temperatuur van de planten laag blijft, net als het dak dat isolerend werkt waardoor ook energie bespaard wordt. Erg gunstig voor de hete zomerse dagen!

Tip 6: Moestuin

Een moestuin is toch wel een must-have in een duurzame tuin! Je weet zeker dat je geen bestrijdingsmiddelen op je groenten hebt zitten en het scheelt je natuurlijk boodschappen. Lees hier over voorzaaien van warmteminnaars voor in de moestuin.

Tip 7: Aandacht voor de dieren

Houd bij het aanleggen van een duurzame tuin niet alleen rekening met de flora, maar ook fauna. Vogels schuilen bijvoorbeeld in bepalen boomsoorten en vlinders komen op bepaalde struiken af. Zo kun je zelf voor een diverse biodiversiteit in je tuin zorgen. Ook kun je zelf bijvoorbeeld een vogelbadje aanschaffen. Veel ruimte in je tuin? Overweeg dan de aanleg van een duurzame vijver. Het is niet alleen mooi om te zien, maar ook goed voor de fauna van je tuin. Een tuinvijver met een natuurlijk evenwicht heeft weinig onderhoud nodig.

Wil je naast een duurzame tuin ook duurzaam wonen? Lees hier dan een artikel over energieneutraal wonen.

Veel succes met het duurzaam inrichten van je tuin!

Hou jij ook zo van tuinieren? Ben jij ook het liefst de hele dag in de tuin bezig? Het is november en het begint langzaam weer kouder te worden in Nederland. Het aantal lichturen wordt minder en voor je het weet ligt er dik pak sneeuw in de tuin. Ondanks dat het kouder wordt hebben we een prachtige zomer gehad dit jaar met veel zonuren. Doordat het zo’n mooie zomer geweest is in ons land hebben we veel kunnen doen in de tuin. Tuinplanten kopen en planten, bomen snoeien, grasmaaien en nog veel meer. Maar hoe weet je nou wanneer je een boom kan snoeien of wanneer je kan grasmaaien of welke planten winterbestendig zijn?
Leonard Cohen zong vroeger over november: New York is cold but I like where I’m living… Inderdaad een maand waarin het koud kan zijn, maar ook even goed nog zeer aangenaam. Oké, de jas of vest kan er bij aan, maar op een droge dag valt er nog prima te klussen in en om het huis. De maand november is bij uitstek ieder jaar net als februari trouwens perfect om een aantal zaken in orde te maken.
Uit milieuoverwegingen, praktisch oogpunt of een financieel motief, het maakt eigenlijk niet uit waarom je het doet. Composteren in eigen beheer heeft voordelen. Het is toch ook zonde om al dat keukenafval en die tuinresten eerst in de container te gooien, het af te laten voeren naar een composteerbedrijf en dan later je eigen afval terug te kopen in de vorm van compost?
Bosbessen noem ik ze, eigenlijk zijn het blauwe bessen. Ik heb vier struiken staan, waarvan er twee een naam hebben: ‘Blue crop’ en ‘Goldtraube 71’. Van juli tot november kan ik deze gezonde, smakelijke blauwe bessen oogsten.
Als je erover nadenkt om een vijver aan te leggen dan kun je dit gemakkelijk zelf doen. Zelf een vijver aanleggen begint met een goede voorbereiding . Zo moet je allereerst goed nadenken over de grootte en de vorm van je vijver. Je kunt namelijk een heleboel dingen zelf doen, maar een vijver aanleggen is niet zomaar even gedaan. Zo moet je een goed plan hebben en je hebt ook het een en ander nodig als het aankomt op vijverproducten. Hieronder lees je hoe je op de juiste manier een vijver kan aanleggen
In een duurzame tuin zijn alleen materialen gebruikt die duurzaam zijn. Dat betekent dat ze niet belastend zijn voor het milieu en een lange levensduur hebben. Er worden bewuste keuzes gemaakt, water en energie bespaard, en goed gezorgd voor grond en dieren. Een duurzame tuin is zowel op een klein balkon, als een tuin met vele hectaren grond te realiseren. In dit blog gaan we je tips geven over hoe jij je tuin het beste duurzaam kunt maken!
Zaaien, voorzaaien, verspenen, wieden, uitdunnen en oogsten. In mei is het lekker druk en met wat geluk ook erg mooi weer. Een fijne tijd om van de tuin te genieten.
De laurier is als struik te planten maar ook prachtig om er een haag van te planten. De laurier is een wintergroene struik, hierdoor prima geschikt voor een haag die u zomer en winter privacy bied. De grote glanzende bladeren vormen al snel een dichte groene haag. Wel is het een snelgroeiende struik
Snoeien en knotten is van alle tijden. Door de eeuwen heen hebben we altijd de drang gehad om bomen te vormen, in model te brengen. Door de eeuwen heen hebben we ook geleerd dat vrijwel elke boom te snoeien is. Enig voorbehoud is dat de boom van nature een herstellend vermogen heeft. Welk gereedschap bij het knotten en vormen van bomen het best te gebruiken is, hangt af van de boom.
Altijd al willen weten wat er in deze tijd van het jaar gesnoeid kan worden en met welk gereedschap dit het beste kan gebeuren? Lees dan de februari tuinblog van Claudia Reina bekend van emagazine "Smultuin". Claudia legt uit hoe fruitbomen, kleinfruit, hazelnoot, vlinderstruiken en rozen gesnoeid moeten worden.
Januari, een mooie maand om te bezinnen op het nieuwe jaar. Juist op die momenten kan de natuur ons hierbij helpen

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2018 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.