Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Juni 2019: Vaste zomerbloeiers die weinig water vragen

24 mei 2019

Zomer 2018: regentonnen bleven leeg en op veel plaatsen was er een sproeiverbod. Bloeiende borders hebben het vorige jaar zwaar gehad en op veel plaatsen lagen de planten er slap en verwelkt bij. Liefhebbers van bloeiende planten kijken met lede ogen naar de droge lente van dit jaar. Krijgen we weer een zomer met extreem warme temperaturen? Hoe zorgen we voor mooie borders bij dit soort warme, droge zomers?

Juni 2019: Vaste zomerbloeiers die weinig water vragen

Maatregelen tegen verdamping

De doorgewinterde tuiniers nemen de maatregelen die ze kunnen om het grondwater minder snel te laten verdampen. Bijvoorbeeld door herhaaldelijk te schoffelen tussen de planten. Een kruimelig laagje zorgt ervoor dat het water minder snel opstijgt. Mulchen kan ook helpen; een laag compost, boomschors of een schelpendek houdt verdamping tegen. Maar bij een droge zomer zoals in 2018 zal dit de meeste bloeiende planten niet helpen. Tijd om de beplanting aan te passen aan de veranderende weersomstandigheden.

Beplanting die overeind blijft bij droogte

Wie van bloeiende zomerborders houdt, maar ook water wil besparen, zoekt planten die perioden van extreme droogte glansrijk doorstaan. Het blijft natuurlijk altijd belangrijk een plant te plaatsen in de grond en op de plaats waar hij zich het meest thuis voelt. Wij beperken ons hieronder tot de echte zonaanbidders die ook nog eens goed winterhard zijn.  Planten voor droge grond Kogeldistel

Zomerbloeiers die nooit teleurstellen

 •   Kogeldistel (Echinops Ritro)

Bijzonder in de zomer en ook uitgebloeid mooi in de winterborder. Dus pas afknippen in het voorjaar. Ook bijen en hommels vinden dit een fijne plant. Planten voor droge grond Gipskruid

 •   Gipskruid (Gypsophila paniculata)

Een witte of roze wolk in de zomerborder die ook nog eens leuk staat in een boeket op de tuintafel.   

 • Kattenkruid (Nepeta walker’s low)

Hele makkelijke plant die, als je hem knipt in juli, voor een tweede keer bloeit. Geliefd door vlinders, bijen….en katten die er graag  middenin gaan liggen.

  Planten voor droge grond Nepeta Planten voor droge grond Daglelie

 • Daglelie (Hemerocallis)

In vele soorten, maten en kleuren verkrijgbaar. Als je het goed uitkient kun je van juni tot augustus genieten van deze kleurrijke blikvanger die ook nog eens eetbaar is.

  Planten voor droge grond Geranium

 • Ooievaarsbek (Geranium Rozanne)

Al vaak onderscheiden als “beste plant” vanwege zijn lange bloeitijd; van eind mei tot de eerste nachtvorst. Bovendien is hij heel makkelijk: hij blijft bloeien zonder snoeien!

 • Afrikaanse lelie (Agapanthus)

Planten voor droge grond AgapanthusWitte en paarse varianten. Mooi in de border en mooi als kuipplant. Ongevoelig voor droogte. De bladverliezende soorten zijn tegenwoordig goed winterhard. Een dikke mulchlaag wordt wel aangeraden. De planten in pot moeten wel vorstvrij overwinteren. 

Meer informatie over plantomstandigheden en mooie exemplaren om aan te schaffen kun je vinden bij onderstaande kwekers:

https://www.agapanthus.nl/

http://www.hessenhof.nl/

https://www.bastin.nl/

https://www.dekleineplantage.nl/

Wij wensen je vast een goede voorbereiding voor een bloeiende zomer!

   Dieren in de tuin… die zal je vanaf nu wel wat vaker tegen komen. De natuur ontwaakt en daar horen ook de vogels, vlinders, insecten en andere dieren bij! Wist je dat je heel veel invloed hebt op de natuur? Je kunt in je eigen tuin of op je eigen balkon een geschikte omgeving creëren voor de dieren. Hoe? Dat vertellen we je in ons blog!
   Maart is de tijd om de rozenstruik te snoeien. Zo heb je in de zomer een mooie tuin, vol bloeiende rozen. Hoe je dit moet aanpakken, lees je in ons blog.
   De zon komt tevoorschijn, het begint te kriebelen. Tijd om de tuin in te gaan! Met deze 4 tips is je tuin weer helemaal klaar voor het voorjaar.
   Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.

   Archief

   Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

   © 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

   KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

   inloggen
   Gebruikersnaam
   Wachtwoord
   Onthoud me
   Nog geen klant? Maak een account aan.
   Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.