Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Juni 2019: Vaste zomerbloeiers die weinig water vragen

24 mei 2019

Zomer 2018: regentonnen bleven leeg en op veel plaatsen was er een sproeiverbod. Bloeiende borders hebben het vorige jaar zwaar gehad en op veel plaatsen lagen de planten er slap en verwelkt bij. Liefhebbers van bloeiende planten kijken met lede ogen naar de droge lente van dit jaar. Krijgen we weer een zomer met extreem warme temperaturen? Hoe zorgen we voor mooie borders bij dit soort warme, droge zomers?

Juni 2019: Vaste zomerbloeiers die weinig water vragen

Maatregelen tegen verdamping

De doorgewinterde tuiniers nemen de maatregelen die ze kunnen om het grondwater minder snel te laten verdampen. Bijvoorbeeld door herhaaldelijk te schoffelen tussen de planten. Een kruimelig laagje zorgt ervoor dat het water minder snel opstijgt. Mulchen kan ook helpen; een laag compost, boomschors of een schelpendek houdt verdamping tegen. Maar bij een droge zomer zoals in 2018 zal dit de meeste bloeiende planten niet helpen. Tijd om de beplanting aan te passen aan de veranderende weersomstandigheden.

Beplanting die overeind blijft bij droogte

Wie van bloeiende zomerborders houdt, maar ook water wil besparen, zoekt planten die perioden van extreme droogte glansrijk doorstaan. Het blijft natuurlijk altijd belangrijk een plant te plaatsen in de grond en op de plaats waar hij zich het meest thuis voelt. Wij beperken ons hieronder tot de echte zonaanbidders die ook nog eens goed winterhard zijn.  Planten voor droge grond Kogeldistel

Zomerbloeiers die nooit teleurstellen

 •   Kogeldistel (Echinops Ritro)

Bijzonder in de zomer en ook uitgebloeid mooi in de winterborder. Dus pas afknippen in het voorjaar. Ook bijen en hommels vinden dit een fijne plant. Planten voor droge grond Gipskruid

 •   Gipskruid (Gypsophila paniculata)

Een witte of roze wolk in de zomerborder die ook nog eens leuk staat in een boeket op de tuintafel.   

 • Kattenkruid (Nepeta walker’s low)

Hele makkelijke plant die, als je hem knipt in juli, voor een tweede keer bloeit. Geliefd door vlinders, bijen….en katten die er graag  middenin gaan liggen.

  Planten voor droge grond Nepeta Planten voor droge grond Daglelie

 • Daglelie (Hemerocallis)

In vele soorten, maten en kleuren verkrijgbaar. Als je het goed uitkient kun je van juni tot augustus genieten van deze kleurrijke blikvanger die ook nog eens eetbaar is.

  Planten voor droge grond Geranium

 • Ooievaarsbek (Geranium Rozanne)

Al vaak onderscheiden als “beste plant” vanwege zijn lange bloeitijd; van eind mei tot de eerste nachtvorst. Bovendien is hij heel makkelijk: hij blijft bloeien zonder snoeien!

 • Afrikaanse lelie (Agapanthus)

Planten voor droge grond AgapanthusWitte en paarse varianten. Mooi in de border en mooi als kuipplant. Ongevoelig voor droogte. De bladverliezende soorten zijn tegenwoordig goed winterhard. Een dikke mulchlaag wordt wel aangeraden. De planten in pot moeten wel vorstvrij overwinteren. 

Meer informatie over plantomstandigheden en mooie exemplaren om aan te schaffen kun je vinden bij onderstaande kwekers:

https://www.agapanthus.nl/

http://www.hessenhof.nl/

https://www.bastin.nl/

https://www.dekleineplantage.nl/

Wij wensen je vast een goede voorbereiding voor een bloeiende zomer!

   Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.
   Om planten tegen vorst, wind en regen te beschermen kun je ze inpakken. De meeste planten kun je beschermen met een constructie van stokken en jute, met daartussen wat stro en droog blad. Sommige planten moet je bij -5 °C inpakken
   Het najaar is dé tijd om aan de slag te gaan als je in het voorjaar wil genieten van een kleurrijke tuin. In oktober en november zijn de beste maanden om lentebloeiende bloembollen te planten. Het is een klein klusje en vanaf januari kun je al genieten van de eerste bloeiers.
   Het is belangrijk om de dakgoten regelmatig schoon te maken, want als de goten niet doorstromen kunnen deze overstromen of zelfs voor lekkage zorgen. Het is belangrijk om minimaal 1 keer per jaar de dakgoten schoon te maken. Afhankelijk van de omgeving waar je woont, veel bomen of open vlakte. Wanneer de herfst zijn intrede doet is het verstandig om van te voren de dakgoot te inspecteren en schoon te maken.
   Vanaf juli tot eind september en wellicht begin oktober als het weer zacht blijft kan je gaan oogsten of plukken oftewel het plukseizoen is begonnen. Bloemen, appels, pruimen, peren, aardbeien, …..
   Heb je last van een verwoeste tuin na harde windvlagen of regenbuien? Een plantensteun kan de oplossing zijn tegen de vernieling van de planten in de tuin. Help de planten met wat stevigheid. Op deze manier ben je de storm voor en zorg je ervoor dat de tuin vol staat met sterke vaste planten. De plantensteunen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten om de planten een steun te geven die de plant nodig heeft.
   Zomer 2018: regentonnen bleven leeg en op veel plaatsen was er een sproeiverbod. Bloeiende borders hebben het vorige jaar zwaar gehad en op veel plaatsen lagen de planten er slap en verwelkt bij. Liefhebbers van bloeiende planten kijken met lede ogen naar de droge lente van dit jaar. Krijgen we weer een zomer met extreem warme temperaturen? Hoe zorgen we voor mooie borders bij dit soort warme, droge zomers?
   Iedere tuinliefhebber krijgt er mee te maken; het bewateren van de tuin. Met een mooie gieter langs de potten en perken lopen, is natuurlijk heel idyllisch maar bij een grotere tuin is dat een tijdrovende klus. Gelukkig zijn er een heleboel soorten sproeihulpen in omloop. Voor iedere tuineigenaar wat wils.
   Wil jij je komende zomer niet ergeren aan mossig gazon, met hier en daar een kale plek en paardenbloemen? Natuurlijk vraagt dit een beetje aandacht en tijdsinvestering, maar de weg naar een mooi groen gazon is niet lang en ingewikkeld. Begin vandaag met onderstaande tips en je buren zeggen deze zomer; het gras bij de buren is groener!
   Eetbare bloemen zijn hip! Ze maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een vrolijke aanblik. Maar ook als kruid in een gerecht kunnen bloemen een extra dimensie toevoegen. Proef of de smaak meer honingachtig is of pittig en probeer het eens uit!
   Ben je ook graag in de winter met tuinplanten bezig, maar hou je niet van nat weer? Wil je in alle seizoenen graag groenten uit eigen tuin, maar woon je in Nederland? Je hebt mediterrane planten, maar je vindt de winterhoezen geen sieraad voor je tuin? Dan is een tuinkas wellicht een mooie oplossing voor jou.

   Archief

   Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

   © 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

   KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

   inloggen
   Gebruikersnaam
   Wachtwoord
   Onthoud me
   Nog geen klant? Maak een account aan.
   Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.