Skip to main content
account
0 items

Klaar voor het voorjaar - 4 tips voor een groene tuin in de lente!

04 maart 2020

De zon komt tevoorschijn, het begint te kriebelen. Tijd om de tuin in te gaan! Met deze 4 tips is je tuin weer helemaal klaar voor het voorjaar.

Klaar voor het voorjaar - 4 tips voor een groene tuin in de lente!

Het eerste waterige voorjaarszonnetje komt tevoorschijn. Het begint te kriebelen. Je wilt de tuin in om alles klaar te maken voor het voorjaar dat voor de deur staat. Maar waar moet je nou beginnen om de tuin lente klaar te maken? Wij geven 4 tips voor een goede start van het voorjaar.

Tip 1 – Onkruid wieden

Een voorjaarstuin met onkruid, dat gaat natuurlijk niet samen. Het ziet er niet mooi uit en het is ook nog eens slecht voor de planten. Voor je dus aan de slag gaat met het zaaien en planten, is het belangrijk om eerst onkruid te wieden. Dit kun je met de hand doen, of met een handig tuinhulpje. Let er daarbij op dat je ook de wortels goed meeneemt, anders groeit het onkruid snel weer terug. Als laatste moet je goed schoffelen, zodat het onkruid geen kans heeft om terug te groeien in de losse grond.

Geen zin in pijnlijke handen? Bekijk dan hier ons assortiment met tuinhandschoenen.

Tip 2 – Snoeien

In het voorjaar is het tijd om de fruitbomen, bessen- en druivenstruiken en heggen te snoeien. Want snoeien, doet groeien! Als je gaat snoeien, heb je daar wel het juiste gereedschap bij nodig. Let bij de aanschaf van snoeigereedschap goed op het gewicht en of het past bij het formaat van je handen. Koop daarnaast liever gereedschap van goede kwaliteit, dat werkt prettiger en het gaat langer mee.

Tip 3 – Zaaien

Al het onkruid is weg, de bomen en struiken zijn weer kort gewiekt. Het is nu tijd om die mooie voorjaarsbloeiers te zaaien. Doe dit wel na de laatste vorst, anders gaan de plantjes dood. 
plantlabel voorjaar
Eenmaal in de grond, hoef je alleen maar te wachten tot de planten uit de grond schieten. 

Bang om te vergeten welke plant waar staat? Maak dan gebruik van deze handige plantenlabels!

Tip 4 – Gezonde bodem

Je tuin is nu bijna klaar voor het voorjaar! Je hoeft alleen nog maar de tuin te bemesten. Dit kun je doen met gewone mest of je maakt gebruik van je eigen compost! Maak daarvoor gebruik van een compostbak, bijvoorbeeld met afval uit je eigen tuin of keuken. Voor die laatste heb je een compostbak met wormen nodig. Deze compost is beter dan uit de winkel. En het composteren kan binnen, in de bijkeuken, de schuur of buiten
.
Velen van ons, snoeien hun bomen in de winter terug. Dit kan prima, want veel bomen zijn het hele jaar door te snoeien. Er zijn ook uitzonderingen, mocht je niet weten welke boom je hebt, snoei dan in de zomer, voor snelle wondgenezing. Snel wondherstel gaat nog beter met de juiste manier van snoeien en het juiste materiaal. In ons blog leggen wij het uit.
Eigen groente en fruit kweken heeft vele voordelen. Steeds meer mensen kiezen hiervoor, omdat je dan weet waar de teelt vandaan komt. Langer genieten van eigen oogst kan door het plaatsen van een kas. De voordelen van een kas, lees je in ons blog.
Wat is het een heerlijke nazomer. Begon september een beetje waterig, nu lopen we weer in onze korte broek of jurk lekker buiten of zitten we 's avonds tot laat buiten rond het vuur. Van dat heerlijke weer willen we natuurlijk extra lang genieten, maar hoe zorg je dat je tuin ook om te genieten blijft? Met deze tips ben je al een eind op weg.
Het is september, de zomer is nu tegen zijn eind. We genieten van de tuin tijdens de dagen dat er nog lekker weer is, maar maken ons ook klaar voor de start van de herfst. De laatste jaren lijkt het wel alsof de zomer een beetje opschuift, dus we kunnen gelukkig nog wel lekker in de tuin aan de slag en deze alvast voorbereiden voor het najaar. Bijvoorbeeld door het snoeien van de beplanting. Welke planten en bomen je het beste kan snoeien in september? We zetten het op een rijtje.
Op het moment zien we alleen maar leuke, verrukkelijke berichten over verse oogst voorbij komen. Mensen die bezig zijn met oogsten, bakken, inmaken, invriezen en ga zo maar door. Wat doe je nou met je oogst, zeker als je zoveel hebt, dat je het niet in één keer op kunt eten? Dat zochten we voor je uit!
Nu de vakantie voor de eersten tegen zijn einde loopt, is het tijd om je huis weer helemaal klaar te maken voor een nieuw (school)jaar. Alles schoonmaken, misschien her en der een likje verf en vloeren en meubels weer beschermen tegen beschadigingen en vuil of wat dacht je van wat nieuwe planten in huis! Duurzaam en milieubewust aan de slag? Gebruik dan onze tips!
De zomer is in volle gang. Je moestuin groeit als kool, de planten staan in bloei. Overal waar je kijkt zie je groen. En bij groen hoort leven in de tuin. De bijen, de vlinders, de vogels… Je kunt ze allemaal een veilige plek geven, waardoor jouw tuin een plek wordt waar de dieren zich fijn in voelen.
Het is zomer! Wat een feest in de tuin. Bloemen staan in bloei, planten groeien harder dan ooit. Het is bijna niet te overzien. Ze woekeren alle kanten op, hoe houd je ze nou in bedwang? Nou dáár komen wij om de hoek kijken. We geven je 5 simpele oplossingen voor meer orde in je tuin.
Vanaf half juni tot en met augustus is het tijd om de courgette te oogsten. De courgette is één van de makkelijkste groentes om zelf te kweken en wint steeds meer aan populariteit in Nederland. En naast makkelijk, is hij ook nog eens heel gezond, de schil zit namelijk bom vol vitamines. Na het oogsten zijn er genoeg opties voor de bereiding... Een lekkere soep, ovenschotel of wat dacht je van courgetti? Mogelijkheden zat en we delen nu twee hele makkelijke opties waar je snel meer zelf aan de slag kunt.
Nu op vakantie naar het buitenland er voor heel veel mensen niet in zit, zijn we op zoek naar alternatieven in ons eigen land. Gelukkig is daar genoeg moois te vinden. Met de zomerperiode voor de deur geven wij een aantal tips van kasteeltuinen die écht een bezoekje waard zijn.
Hoe je op een milieuvriendelijke manier van je onkruid af komt. Onkruid in je tuin hoeft geen plaag te worden. Als je maar op tijd maatregelen neemt. Op een natuurlijke manier onkruid bestrijden, het kan!
Tijdens droge periodes is het heel belangrijk om water te geven aan je planten in de tuin. In ons blog vind je 5 bewater systemen die niet mogen ontbreken in je tuin.
Wie droomt er nou niet van een groen gazon. Met het juiste onderhoud is jouw grasmat er eentje waar je buren jaloers op zullen zijn.
Beginnen met composteren is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Kies het juiste systeem, passend bij je huishouden en tuin en aan de slag!
Dieren in de tuin… die zal je vanaf nu wel wat vaker tegen komen. De natuur ontwaakt en daar horen ook de vogels, vlinders, insecten en andere dieren bij! Wist je dat je heel veel invloed hebt op de natuur? Je kunt in je eigen tuin of op je eigen balkon een geschikte omgeving creëren voor de dieren. Hoe? Dat vertellen we je in ons blog!
Maart is de tijd om de rozenstruik te snoeien. Zo heb je in de zomer een mooie tuin, vol bloeiende rozen. Hoe je dit moet aanpakken, lees je in ons blog.
De zon komt tevoorschijn, het begint te kriebelen. Tijd om de tuin in te gaan! Met deze 4 tips is je tuin weer helemaal klaar voor het voorjaar.
Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.