Skip to main content
account
0 items

Leven in de zomerse tuin

18 juli 2023

De zomer is in volle gang. Je moestuin groeit als kool, de planten staan in bloei. Overal waar je kijkt zie je groen. En bij groen hoort leven in de tuin. De bijen, de vlinders, de vogels… Je kunt ze allemaal een veilige plek geven, waardoor jouw tuin een plek wordt waar de dieren zich fijn in voelen.

Leven in de zomerse tuin

Bijenhuis

Bijen zijn nodig voor een vruchtbare tuin, ze spelen een belangrijke rol bij de bestuiving van bloemen, groente en fruit. Zonder bijen geen voedsel. Plaats daarom op een zonnige plek in de tuin, in de buurt van bloemen en planten, een bijenhuis. Hier komt de solitaire bij op af en zal zich settelen.

Vogelbadje

Vogelbadje

Vogels nemen graag een bad. Dit helpt hen het verenpak waterafstotend te maken. En voor jou ziet het er heel gezellig uit. Plaats het badje in de zomer op de grond. Zo is het vogelbadje niet alleen voor vogels een aantrekkelijke plaats om te komen badderen, maar zou het zomaar kunnen dat een egel ook langs komt om zich op te frissen. Een vogelbadje vraagt verder om weinig onderhoud. Af en toe vers water en de dieren zijn heel tevreden.

Insectenhuis

Een insectenhuis is echt een plek waar alle soorten bij elkaar komen. Door de verschillende gaten, texturen en spleten in een insectenhuis is er voor elk insect iets waar ze zich prettig bij voelen. Lieveheersbeestjes, bijen, vlinders… Plaats het insectenhuis in een gazon, beschut bloemperk of beboste plekken en de insecten voelen zich snel thuis.

Vlinderstruik

Vlinderstruiken staan vooral in bloei van juli tot en met september.  De struik, ja.. die doet zijn naam eer aan, want hij is namelijk zeer aantrekkelijk voor vlinders, die genieten van de nectar die de vlinderstruik voortbrengt.  Ook een hommel of bij komt hier graag op af. Vlinderstruiken groeien overal, zolang ze genoeg zon krijgen. Zelfs op arme, droge grond groeien ze goed. En het ziet er ook nog eens heel vrolijk uit!

Gerelateerde artikelen

Moestuinplanten hebben extra voeding nodig voor een goede oogst. Een goed bodemleven is de voorwaarde voor een gezonde plant en dus gezonde voeding. Wormen zijn een teken van een gezonde, voedzame bodem. En mollen eten wormen. Dus waar er molshopen zijn is de bodem gezond. Plantenziekten worden voorkomen door vruchtwisseling, aangepaste rassenkeuze, natuurlijke vijanden, afscherming met insectengaas of vogelnetten.
Specifieke geuren van winters december zijn voornamelijk kaneel, kruidnagel en open haardhout. Favoriete feestelijke kleuren van december zijn wit, rood, goud en zilver. Feestelijke decembersmaken waarvan we genieten zijn vooral noten, chocolade en mandarijn.
Wat is er leuker dan vogels in de tuin te bekijken. Een merel die een bad neemt, een roodborstje dat in de sneeuw op een tak zit rond te kijken, koolmeesjes die uit een voederbak eten. Of u ziet een overwinterende kramsvogel in de Cotoneaster struik van de rode winterbessen snoepen. Wilt u in het voorjaar wakker worden met vogelgezang? Plant dan nu een mooie struik in de tuin en help de vogels.
Op het moment zien we alleen maar leuke, verrukkelijke berichten over verse oogst voorbij komen. Mensen die bezig zijn met oogsten, bakken, inmaken, invriezen en ga zo maar door. Wat doe je nou met je oogst, zeker als je zoveel hebt, dat je het niet in één keer op kunt eten? Dat zochten we voor je uit!
Kersen zijn er in rood en geel, zoet en zuur. Als u ruimte heeft in de tuin, zet er dan kersenbomen in. Oogst kersen als ze rijp zijn, ze worden na de oogst niet rijper. Pluk kersen met steel en al en verwijder de stelen pas na het wassen.
De papaverfamilie, Papaveraceae, is niet groot en bestaat uit 23 geslachten en 250 soorten: de Oosterse en IJslandse papaver, Papaver rhoeas de echte klaproos, Papaver somniferum en Papaver orientale die ook wel slaapbol wordt genoemd. Er zijn papavers in zoveel kleuren, dat die in iedere border kunnen bloeien: knaloranje, vuurrood, petticoat-roze, dieppaars, zacht zalmroze en spierwit. Geef alle papavers een zonnige plek met goed vochtdoorlatende grond.
Evenwicht in de tuin is erg belangrijk om samen met de natuur te kunnen genieten. U kunt de natuur ook een handje helpen met natuurlijke methoden.
Wie droomt er nou niet van een groen gazon. Met het juiste onderhoud is jouw grasmat er eentje waar je buren jaloers op zullen zijn.
Februari is de perfecte maand om je fruitbomen te (ver)planten. De bomen zijn nu namelijk in winterrust. Ze zijn dus gemakkelijk te verplanten. Ook is het een goed moment om een aantal fruitbomen en -planten te snoeien. Welke planten en hoe je gemakkelijk kunt verplanten en snoeien, dat leggen we je uit in dit blog.
De moestuin is weer in opkomst, omdat het gewoon erg leuk is om je eigen groenten te verbouwen en je weet waar het vandaan komt en financieel scheelt het waarschijnlijk ook dan in de winkel tegenwoordig. Als je het moestuinseizoen wilt verlengen, dan kun je overwegen om een kas aan te schaffen. In een kas kun je zaaien, stekken, uitzetten, oogsten en in de wintermaanden kunnen de kuipplanten er overwinteren. Zo maak je bijna het jaar rond gebruik van de kas.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2025 De Wiltfang ®  |  Burgemeester Padmosweg 161  |  3648 BD Wilnis  |  T 0346 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | *** ALLEEN WEBSHOP ONLINE ***

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.