Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Maart 2014: Verwachting scheppen

28 februari 2014
Claudia Reina (bekend van de Smultuin)

Maart: verwachtingen scheppen. Zaaien, snoeien en mesten, maart is voor mij de meest drukke maand.

Maart 2014: Verwachting scheppen

Maart: verwachtingen scheppen

Zaaien, snoeien en mesten, maart is voor mij de meest drukke maand. Met mijn tuinplan in de hand en een blik vol zakjes zaad ga ik aan de slag. De mand met aardappelen en pootuien gaat ook mee.

Zaaien
Voor het voorzaaien heb ik de juiste grond nodig. Deze maak ik zelf van de berg blad die al jaren ligt te vergaan en die naar ‘aarde’ ruikt. De lenteachtige aardegeur is vol beloftes van lekkere gezonde groente en fruit. Ik kan bijna niet wachten. Aan de slag: bladgrond zeven door een zeef en mooie, rulle, fijnkorrelige zaaigrond is het resultaat. Zaailingen hebben nog weinig voedsel nodig. Door deze zaaigrond kan ik een gezonde start verwachten. Hmmm, wat zullen de zaadjes groeien als straks de zon meer kracht heeft. Op volkstuincomplexen worden ook wel pootlijntjes gebruikt om rechte rijen groente te zaaien. Strak en overzichtelijk. Mijn smultuin is iets vrijer van vorm, wat rommeliger. Groente, fruit, bloemen en kruiden staan door elkaar heen.

WORTELGEWASSSEN
Eerst doe ik de wortelgewassen. In het groentebed bij het tuinhuisje worden bietjes gezaaid en sjalotjes gepoot. In de aardappelmand poot ik dit jaar ‘Sarpo Mira’ vroege aardappels, ze zijn al gespruit en kunnen zo de grond in.

BLADGEWASSEN
De bladgewassen die de winter hebben overleefd, in de koude bakken , de rijtjes veldsla en een andijviestruik, kunnen wel wat nattigheid gebruiken. Ik geef ze een gieter water met wat vloeibare moestuinvoeding erin. Ik kijk even in de kas : de kropjes sla zijn al verbazend groot. In deze kas heb ik half januari sla in zaaibakjes gezaaid. Sla en spinazie kan nu ook weer in potten, bakken, manden of de volle grond gezaaid worden.

VRUCHTGEWASSEN
Ik leg deze maand een rijtje vroege erwten, peultjes en tuinbonen .

Rond de gezaaide tuinbonen staat een koperen ring ; dat is tégen de slakken. 

 
BLOEMEN
Met bloemen zaaien wacht ik tot april. Ik verwacht dan een beter resultaat.


Snoeien
Op een mooie lentedag is het uitstekend weer om te snoeien. Mijn Felco snoeischaar is lekker scherp . De ‘Buddleia davidii’ snoei ik boven twee krachtige ogen af. Er groeien dit jaar nog nieuwe takken aan, vol paarse of witte bloemen, met een grote aantrekkingskracht voor vlinders.

 

Mesten
‘Wat je aan oogst aan de grond onttrekt, moet je weer in de vorm van voedingsstoffen teruggeven.’

Een mengsel van gedroogde koemest, mijn eigen compost, de aangevoerde biologische compost en een paar scheppen gesteentemeel strooi ik rond de fruitbomen en over de groentebedden. Dat mengsel ga ik ook gebruiken om ieder plantgat te vullen als ik de zaailingen uitpoot, later deze maand.

De regenzuil vol winterwater leeg ik bij de fruitbomen en struiken. De mest kan dan lekker in de grond trekken en de wormen aan het werk zetten.

Gelukkig schijnt de zon. Ik ben al een aantal keer een halve dag op de moestuin geweest. Fanatiek? Het is heerlijk om buiten actief te zijn, ik word er warm, vrolijk en energiek van.

Heb je behoefte aan inspiratie? Volg dan mijn workshop smultuinieren

 

Beleef het plezier van zelf zaaien, oogsten en smullen!

www.smultuin.nl

Claudia Reina

Als je erover nadenkt om een vijver aan te leggen dan kun je dit gemakkelijk zelf doen. Zelf een vijver aanleggen begint met een goede voorbereiding . Zo moet je allereerst goed nadenken over de grootte en de vorm van je vijver. Je kunt namelijk een heleboel dingen zelf doen, maar een vijver aanleggen is niet zomaar even gedaan. Zo moet je een goed plan hebben en je hebt ook het een en ander nodig als het aankomt op vijverproducten. Hieronder lees je hoe je op de juiste manier een vijver kan aanleggen
In een duurzame tuin zijn alleen materialen gebruikt die duurzaam zijn. Dat betekent dat ze niet belastend zijn voor het milieu en een lange levensduur hebben. Er worden bewuste keuzes gemaakt, water en energie bespaard, en goed gezorgd voor grond en dieren. Een duurzame tuin is zowel op een klein balkon, als een tuin met vele hectaren grond te realiseren. In dit blog gaan we je tips geven over hoe jij je tuin het beste duurzaam kunt maken!
Zaaien, voorzaaien, verspenen, wieden, uitdunnen en oogsten. In mei is het lekker druk en met wat geluk ook erg mooi weer. Een fijne tijd om van de tuin te genieten.
De laurier is als struik te planten maar ook prachtig om er een haag van te planten. De laurier is een wintergroene struik, hierdoor prima geschikt voor een haag die u zomer en winter privacy bied. De grote glanzende bladeren vormen al snel een dichte groene haag. Wel is het een snelgroeiende struik
Snoeien en knotten is van alle tijden. Door de eeuwen heen hebben we altijd de drang gehad om bomen te vormen, in model te brengen. Door de eeuwen heen hebben we ook geleerd dat vrijwel elke boom te snoeien is. Enig voorbehoud is dat de boom van nature een herstellend vermogen heeft. Welk gereedschap bij het knotten en vormen van bomen het best te gebruiken is, hangt af van de boom.
Altijd al willen weten wat er in deze tijd van het jaar gesnoeid kan worden en met welk gereedschap dit het beste kan gebeuren? Lees dan de februari tuinblog van Claudia Reina bekend van emagazine "Smultuin". Claudia legt uit hoe fruitbomen, kleinfruit, hazelnoot, vlinderstruiken en rozen gesnoeid moeten worden.
Januari, een mooie maand om te bezinnen op het nieuwe jaar. Juist op die momenten kan de natuur ons hierbij helpen

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2018 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.
Hulp nodig of opmerkingen? Klik hier!