Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Maart 2014: Verwachting scheppen

28 februari 2014
Claudia Reina (bekend van de Smultuin)

Maart: verwachtingen scheppen. Zaaien, snoeien en mesten, maart is voor mij de meest drukke maand.

Maart 2014: Verwachting scheppen

Maart: verwachtingen scheppen

Zaaien, snoeien en mesten, maart is voor mij de meest drukke maand. Met mijn tuinplan in de hand en een blik vol zakjes zaad ga ik aan de slag. De mand met aardappelen en pootuien gaat ook mee.

Zaaien
Voor het voorzaaien heb ik de juiste grond nodig. Deze maak ik zelf van de berg blad die al jaren ligt te vergaan en die naar ‘aarde’ ruikt. De lenteachtige aardegeur is vol beloftes van lekkere gezonde groente en fruit. Ik kan bijna niet wachten. Aan de slag: bladgrond zeven door een zeef en mooie, rulle, fijnkorrelige zaaigrond is het resultaat. Zaailingen hebben nog weinig voedsel nodig. Door deze zaaigrond kan ik een gezonde start verwachten. Hmmm, wat zullen de zaadjes groeien als straks de zon meer kracht heeft. Op volkstuincomplexen worden ook wel pootlijntjes gebruikt om rechte rijen groente te zaaien. Strak en overzichtelijk. Mijn smultuin is iets vrijer van vorm, wat rommeliger. Groente, fruit, bloemen en kruiden staan door elkaar heen.

WORTELGEWASSSEN
Eerst doe ik de wortelgewassen. In het groentebed bij het tuinhuisje worden bietjes gezaaid en sjalotjes gepoot. In de aardappelmand poot ik dit jaar ‘Sarpo Mira’ vroege aardappels, ze zijn al gespruit en kunnen zo de grond in.

BLADGEWASSEN
De bladgewassen die de winter hebben overleefd, in de koude bakken , de rijtjes veldsla en een andijviestruik, kunnen wel wat nattigheid gebruiken. Ik geef ze een gieter water met wat vloeibare moestuinvoeding erin. Ik kijk even in de kas : de kropjes sla zijn al verbazend groot. In deze kas heb ik half januari sla in zaaibakjes gezaaid. Sla en spinazie kan nu ook weer in potten, bakken, manden of de volle grond gezaaid worden.

VRUCHTGEWASSEN
Ik leg deze maand een rijtje vroege erwten, peultjes en tuinbonen .

Rond de gezaaide tuinbonen staat een koperen ring ; dat is tégen de slakken. 

 
BLOEMEN
Met bloemen zaaien wacht ik tot april. Ik verwacht dan een beter resultaat.


Snoeien
Op een mooie lentedag is het uitstekend weer om te snoeien. Mijn Felco snoeischaar is lekker scherp . De ‘Buddleia davidii’ snoei ik boven twee krachtige ogen af. Er groeien dit jaar nog nieuwe takken aan, vol paarse of witte bloemen, met een grote aantrekkingskracht voor vlinders.

 

Mesten
‘Wat je aan oogst aan de grond onttrekt, moet je weer in de vorm van voedingsstoffen teruggeven.’

Een mengsel van gedroogde koemest, mijn eigen compost, de aangevoerde biologische compost en een paar scheppen gesteentemeel strooi ik rond de fruitbomen en over de groentebedden. Dat mengsel ga ik ook gebruiken om ieder plantgat te vullen als ik de zaailingen uitpoot, later deze maand.

De regenzuil vol winterwater leeg ik bij de fruitbomen en struiken. De mest kan dan lekker in de grond trekken en de wormen aan het werk zetten.

Gelukkig schijnt de zon. Ik ben al een aantal keer een halve dag op de moestuin geweest. Fanatiek? Het is heerlijk om buiten actief te zijn, ik word er warm, vrolijk en energiek van.

Heb je behoefte aan inspiratie? Volg dan mijn workshop smultuinieren

 

Beleef het plezier van zelf zaaien, oogsten en smullen!

www.smultuin.nl

Claudia Reina

Wil jij je komende zomer niet ergeren aan mossig gazon, met hier en daar een kale plek en paardenbloemen? Natuurlijk vraagt dit een beetje aandacht en tijdsinvestering, maar de weg naar een mooi groen gazon is niet lang en ingewikkeld. Begin vandaag met onderstaande tips en je buren zeggen deze zomer; het gras bij de buren is groener!
Eetbare bloemen zijn hip! Ze maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een vrolijke aanblik. Maar ook als kruid in een gerecht kunnen bloemen een extra dimensie toevoegen. Proef of de smaak meer honingachtig is of pittig en probeer het eens uit!
Ben je ook graag in de winter met tuinplanten bezig, maar hou je niet van nat weer? Wil je in alle seizoenen graag groenten uit eigen tuin, maar woon je in Nederland? Je hebt mediterrane planten, maar je vindt de winterhoezen geen sieraad voor je tuin? Dan is een tuinkas wellicht een mooie oplossing voor jou.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2019 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.