Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Maart 2014: Verwachting scheppen

28 februari 2014
Claudia Reina (bekend van de Smultuin)

Maart: verwachtingen scheppen. Zaaien, snoeien en mesten, maart is voor mij de meest drukke maand.

Maart 2014: Verwachting scheppen

Maart: verwachtingen scheppen

Zaaien, snoeien en mesten, maart is voor mij de meest drukke maand. Met mijn tuinplan in de hand en een blik vol zakjes zaad ga ik aan de slag. De mand met aardappelen en pootuien gaat ook mee.

Zaaien
Voor het voorzaaien heb ik de juiste grond nodig. Deze maak ik zelf van de berg blad die al jaren ligt te vergaan en die naar ‘aarde’ ruikt. De lenteachtige aardegeur is vol beloftes van lekkere gezonde groente en fruit. Ik kan bijna niet wachten. Aan de slag: bladgrond zeven door een zeef en mooie, rulle, fijnkorrelige zaaigrond is het resultaat. Zaailingen hebben nog weinig voedsel nodig. Door deze zaaigrond kan ik een gezonde start verwachten. Hmmm, wat zullen de zaadjes groeien als straks de zon meer kracht heeft. Op volkstuincomplexen worden ook wel pootlijntjes gebruikt om rechte rijen groente te zaaien. Strak en overzichtelijk. Mijn smultuin is iets vrijer van vorm, wat rommeliger. Groente, fruit, bloemen en kruiden staan door elkaar heen.

WORTELGEWASSSEN
Eerst doe ik de wortelgewassen. In het groentebed bij het tuinhuisje worden bietjes gezaaid en sjalotjes gepoot. In de aardappelmand poot ik dit jaar ‘Sarpo Mira’ vroege aardappels, ze zijn al gespruit en kunnen zo de grond in.

BLADGEWASSEN
De bladgewassen die de winter hebben overleefd, in de koude bakken , de rijtjes veldsla en een andijviestruik, kunnen wel wat nattigheid gebruiken. Ik geef ze een gieter water met wat vloeibare moestuinvoeding erin. Ik kijk even in de kas : de kropjes sla zijn al verbazend groot. In deze kas heb ik half januari sla in zaaibakjes gezaaid. Sla en spinazie kan nu ook weer in potten, bakken, manden of de volle grond gezaaid worden.

VRUCHTGEWASSEN
Ik leg deze maand een rijtje vroege erwten, peultjes en tuinbonen .

Rond de gezaaide tuinbonen staat een koperen ring ; dat is tégen de slakken. 

 
BLOEMEN
Met bloemen zaaien wacht ik tot april. Ik verwacht dan een beter resultaat.


Snoeien
Op een mooie lentedag is het uitstekend weer om te snoeien. Mijn Felco snoeischaar is lekker scherp . De ‘Buddleia davidii’ snoei ik boven twee krachtige ogen af. Er groeien dit jaar nog nieuwe takken aan, vol paarse of witte bloemen, met een grote aantrekkingskracht voor vlinders.

 

Mesten
‘Wat je aan oogst aan de grond onttrekt, moet je weer in de vorm van voedingsstoffen teruggeven.’

Een mengsel van gedroogde koemest, mijn eigen compost, de aangevoerde biologische compost en een paar scheppen gesteentemeel strooi ik rond de fruitbomen en over de groentebedden. Dat mengsel ga ik ook gebruiken om ieder plantgat te vullen als ik de zaailingen uitpoot, later deze maand.

De regenzuil vol winterwater leeg ik bij de fruitbomen en struiken. De mest kan dan lekker in de grond trekken en de wormen aan het werk zetten.

Gelukkig schijnt de zon. Ik ben al een aantal keer een halve dag op de moestuin geweest. Fanatiek? Het is heerlijk om buiten actief te zijn, ik word er warm, vrolijk en energiek van.

Heb je behoefte aan inspiratie? Volg dan mijn workshop smultuinieren

 

Beleef het plezier van zelf zaaien, oogsten en smullen!

www.smultuin.nl

Claudia Reina

Het najaar is dé tijd om aan de slag te gaan als je in het voorjaar wil genieten van een kleurrijke tuin. In oktober en november zijn de beste maanden om lentebloeiende bloembollen te planten. Het is een klein klusje en vanaf januari kun je al genieten van de eerste bloeiers.
Het is belangrijk om de dakgoten regelmatig schoon te maken, want als de goten niet doorstromen kunnen deze overstromen of zelfs voor lekkage zorgen. Het is belangrijk om minimaal 1 keer per jaar de dakgoten schoon te maken. Afhankelijk van de omgeving waar je woont, veel bomen of open vlakte. Wanneer de herfst zijn intrede doet is het verstandig om van te voren de dakgoot te inspecteren en schoon te maken.
Vanaf juli tot eind september en wellicht begin oktober als het weer zacht blijft kan je gaan oogsten of plukken oftewel het plukseizoen is begonnen. Bloemen, appels, pruimen, peren, aardbeien, …..
Heb je last van een verwoeste tuin na harde windvlagen of regenbuien? Een plantensteun kan de oplossing zijn tegen de vernieling van de planten in de tuin. Help de planten met wat stevigheid. Op deze manier ben je de storm voor en zorg je ervoor dat de tuin vol staat met sterke vaste planten. De plantensteunen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten om de planten een steun te geven die de plant nodig heeft.
Zomer 2018: regentonnen bleven leeg en op veel plaatsen was er een sproeiverbod. Bloeiende borders hebben het vorige jaar zwaar gehad en op veel plaatsen lagen de planten er slap en verwelkt bij. Liefhebbers van bloeiende planten kijken met lede ogen naar de droge lente van dit jaar. Krijgen we weer een zomer met extreem warme temperaturen? Hoe zorgen we voor mooie borders bij dit soort warme, droge zomers?
Iedere tuinliefhebber krijgt er mee te maken; het bewateren van de tuin. Met een mooie gieter langs de potten en perken lopen, is natuurlijk heel idyllisch maar bij een grotere tuin is dat een tijdrovende klus. Gelukkig zijn er een heleboel soorten sproeihulpen in omloop. Voor iedere tuineigenaar wat wils.
Wil jij je komende zomer niet ergeren aan mossig gazon, met hier en daar een kale plek en paardenbloemen? Natuurlijk vraagt dit een beetje aandacht en tijdsinvestering, maar de weg naar een mooi groen gazon is niet lang en ingewikkeld. Begin vandaag met onderstaande tips en je buren zeggen deze zomer; het gras bij de buren is groener!
Eetbare bloemen zijn hip! Ze maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een vrolijke aanblik. Maar ook als kruid in een gerecht kunnen bloemen een extra dimensie toevoegen. Proef of de smaak meer honingachtig is of pittig en probeer het eens uit!
Ben je ook graag in de winter met tuinplanten bezig, maar hou je niet van nat weer? Wil je in alle seizoenen graag groenten uit eigen tuin, maar woon je in Nederland? Je hebt mediterrane planten, maar je vindt de winterhoezen geen sieraad voor je tuin? Dan is een tuinkas wellicht een mooie oplossing voor jou.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2019 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.