Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Maart 2015: Zaaien, Oogsten en smullen

24 februari 2015
Claudia Reina

Eten uit je eigen tuin is heel lekker. Heb je vanaf 2 januari ook gekeken naar de THE BIG ALLOTMENT CHALLENGE op BBC2? Er komt vanaf 12 maart de Nederlandse versie met de titel Van Hollandse bodem.

Maart 2015: Zaaien, Oogsten en smullen

Zaaien,Oogsten,Smullen

Eten uit je eigen tuin is heel lekker. Heb je vanaf 2 januari ook gekeken naar de THE BIG ALLOTMENT CHALLENGE op BBC2? Er komt vanaf 12 maart de Nederlandse versie met de titel Van Hollandse bodem.

Wat je nu kunt oogsten is vooral onkruid. Vele soorten zijn goed eetbaar en erg gezond volgens het Onkruidboek.

STARTEN MAAR!

1 Maart begint de meteorologische lente, maar het lijkt er op dat wij moestuinders nog een paar weken moeten wachten op de 20ste voor de astronomische lente. Ongeduldig? Jazeker! Een drukke maand als het weer redelijk is of als je in een kas kunt beginnen.

Mijn zadenblik en staat klaar om mee naar de tuin te nemen, mijn Smultuinplan ligt ook klaar. In maart is het eindelijk tijd om de zorgvuldig voorbereide plannen uit te voeren.
Direct beginnen met kruiden en sla zaaien die ik in een koude bak neerzet, zodat ze van ieder straaltje zon kunnen genieten en beschut staan tegen koude wind.
Zakken zaaigrond staan klaar, om de kweekbak met potjes die ik heb te vullen.

ZAAIEN, POTEN EN LEGGEN

ZAAIEN

Essentieel bij zaad zaaien zijn de juiste compost, veel licht, de juiste temperatuur en hoeveelheid water. Zaaien doe je in speciale zaai- en stekaarde, waar niet teveel voeding inzit. Dat hebben die kleine tere worteltjes nog niet nodig.

TIP: Kijk op de zakjes zaad voor aanwijzingen en volg ze op!!!

Wortelen, bietjes, kruiden en sla kun je in maart zaaien. Voorzaaien of direct in de volle grond zaaien is een afhankelijk van de tijd van het jaar. Wachten tot de grond warm en droog genoeg is of voorzaaien onder glas, in een kas of binnenshuis. Belangrijkste voorwaarde is licht. Als het binnenshuis te warm is en er is niet genoeg licht, dan krijg je lange dunne slappe zaailingen die nergens tegen bestand zijn (voer voor slakken). Een stevige, korte zaailing is waar je naar streeft.

Wortelgroente zaai je nooit voor, altijd direct in de volle grond. Zaaien in maart begint met vroege zomerwortelen, radijs en raapjes. Deze wortelgroente kan nu al op zandgrond gezaaid worden. Diegene die op klei, leem of veen zitten, wachten beter nog even. Wortelen ‘Nantes’ teel je het best op niet bemeste zandgrond en ze doen het beter in kleigrond met flink wat zand erin.

Sla, spinazie, snijbiet, biet, wortel, pastinaak, bieslook, peterselie, bladselderij zijn ook al te zaaien.

Wil je op de juiste afstand zaaien en heb je geen tijd om later uit te dunnen, gebruik dan een zaailineaal.

POTEN
Van aardappelen, uien, sjalotten en knoflook zeg je dat je die gaat poten. Kies voor de beste kwaliteit pootgoed.

LEGGEN
Een rijtje tuinbonen, vroege doperwten en peultjes kun je vast in de volle grond leggen. Niet alles tegelijk, spreiding van de oogst is ook belangrijk. Op kleigrond wat later in maart pas.

Onkruidpesto
Ingrediënten
Onkruidgroen: een paar handen vol vogelmuur, daslook, veldzuring, zevenblad, knoflookgroen. Hand walnoten; stukje harde schapenkaas.

Bereiding
Het groen wassen en goed drogen in een slacentrifuge. Knoflookgroen met zout in een vijzel of keukenmachine fijnmaken. Dan walnoten erbij en daarna het onkruidgroen en als laatste geraspte kaas. Proeven.

Je kunt mij ontmoeten op 22 maart op de Groenmoesmarkt in Oirschot. Ik sta er ook met boeken en zaden.

Of volg de workshop 'Eten uit je eigen tuin' op 7 maart bij de Wiltfang.

Meer kennis over moestuinieren lees je in de 202 bladzijden dikke LENTE editie van eMagazine SMULTUIN in 4 seizoenen voor €10 inclusief ondersteuning.

Hartelijke SMULTUINgroeten,

Claudia Reina

www.smultuin.nl

Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.
Om planten tegen vorst, wind en regen te beschermen kun je ze inpakken. De meeste planten kun je beschermen met een constructie van stokken en jute, met daartussen wat stro en droog blad. Sommige planten moet je bij -5 °C inpakken
Het najaar is dé tijd om aan de slag te gaan als je in het voorjaar wil genieten van een kleurrijke tuin. In oktober en november zijn de beste maanden om lentebloeiende bloembollen te planten. Het is een klein klusje en vanaf januari kun je al genieten van de eerste bloeiers.
Het is belangrijk om de dakgoten regelmatig schoon te maken, want als de goten niet doorstromen kunnen deze overstromen of zelfs voor lekkage zorgen. Het is belangrijk om minimaal 1 keer per jaar de dakgoten schoon te maken. Afhankelijk van de omgeving waar je woont, veel bomen of open vlakte. Wanneer de herfst zijn intrede doet is het verstandig om van te voren de dakgoot te inspecteren en schoon te maken.
Vanaf juli tot eind september en wellicht begin oktober als het weer zacht blijft kan je gaan oogsten of plukken oftewel het plukseizoen is begonnen. Bloemen, appels, pruimen, peren, aardbeien, …..
Heb je last van een verwoeste tuin na harde windvlagen of regenbuien? Een plantensteun kan de oplossing zijn tegen de vernieling van de planten in de tuin. Help de planten met wat stevigheid. Op deze manier ben je de storm voor en zorg je ervoor dat de tuin vol staat met sterke vaste planten. De plantensteunen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten om de planten een steun te geven die de plant nodig heeft.
Zomer 2018: regentonnen bleven leeg en op veel plaatsen was er een sproeiverbod. Bloeiende borders hebben het vorige jaar zwaar gehad en op veel plaatsen lagen de planten er slap en verwelkt bij. Liefhebbers van bloeiende planten kijken met lede ogen naar de droge lente van dit jaar. Krijgen we weer een zomer met extreem warme temperaturen? Hoe zorgen we voor mooie borders bij dit soort warme, droge zomers?
Iedere tuinliefhebber krijgt er mee te maken; het bewateren van de tuin. Met een mooie gieter langs de potten en perken lopen, is natuurlijk heel idyllisch maar bij een grotere tuin is dat een tijdrovende klus. Gelukkig zijn er een heleboel soorten sproeihulpen in omloop. Voor iedere tuineigenaar wat wils.
Wil jij je komende zomer niet ergeren aan mossig gazon, met hier en daar een kale plek en paardenbloemen? Natuurlijk vraagt dit een beetje aandacht en tijdsinvestering, maar de weg naar een mooi groen gazon is niet lang en ingewikkeld. Begin vandaag met onderstaande tips en je buren zeggen deze zomer; het gras bij de buren is groener!
Eetbare bloemen zijn hip! Ze maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een vrolijke aanblik. Maar ook als kruid in een gerecht kunnen bloemen een extra dimensie toevoegen. Proef of de smaak meer honingachtig is of pittig en probeer het eens uit!
Ben je ook graag in de winter met tuinplanten bezig, maar hou je niet van nat weer? Wil je in alle seizoenen graag groenten uit eigen tuin, maar woon je in Nederland? Je hebt mediterrane planten, maar je vindt de winterhoezen geen sieraad voor je tuin? Dan is een tuinkas wellicht een mooie oplossing voor jou.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.