Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Maart 2015: Zaaien, Oogsten en smullen

24 februari 2015
Claudia Reina

Eten uit je eigen tuin is heel lekker. Heb je vanaf 2 januari ook gekeken naar de THE BIG ALLOTMENT CHALLENGE op BBC2? Er komt vanaf 12 maart de Nederlandse versie met de titel Van Hollandse bodem.

Maart 2015: Zaaien, Oogsten en smullen

Zaaien,Oogsten,Smullen

Eten uit je eigen tuin is heel lekker. Heb je vanaf 2 januari ook gekeken naar de THE BIG ALLOTMENT CHALLENGE op BBC2? Er komt vanaf 12 maart de Nederlandse versie met de titel Van Hollandse bodem.

Wat je nu kunt oogsten is vooral onkruid. Vele soorten zijn goed eetbaar en erg gezond volgens het Onkruidboek.

STARTEN MAAR!

1 Maart begint de meteorologische lente, maar het lijkt er op dat wij moestuinders nog een paar weken moeten wachten op de 20ste voor de astronomische lente. Ongeduldig? Jazeker! Een drukke maand als het weer redelijk is of als je in een kas kunt beginnen.

Mijn zadenblik en staat klaar om mee naar de tuin te nemen, mijn Smultuinplan ligt ook klaar. In maart is het eindelijk tijd om de zorgvuldig voorbereide plannen uit te voeren.
Direct beginnen met kruiden en sla zaaien die ik in een koude bak neerzet, zodat ze van ieder straaltje zon kunnen genieten en beschut staan tegen koude wind.
Zakken zaaigrond staan klaar, om de kweekbak met potjes die ik heb te vullen.

ZAAIEN, POTEN EN LEGGEN

ZAAIEN

Essentieel bij zaad zaaien zijn de juiste compost, veel licht, de juiste temperatuur en hoeveelheid water. Zaaien doe je in speciale zaai- en stekaarde, waar niet teveel voeding inzit. Dat hebben die kleine tere worteltjes nog niet nodig.

TIP: Kijk op de zakjes zaad voor aanwijzingen en volg ze op!!!

Wortelen, bietjes, kruiden en sla kun je in maart zaaien. Voorzaaien of direct in de volle grond zaaien is een afhankelijk van de tijd van het jaar. Wachten tot de grond warm en droog genoeg is of voorzaaien onder glas, in een kas of binnenshuis. Belangrijkste voorwaarde is licht. Als het binnenshuis te warm is en er is niet genoeg licht, dan krijg je lange dunne slappe zaailingen die nergens tegen bestand zijn (voer voor slakken). Een stevige, korte zaailing is waar je naar streeft.

Wortelgroente zaai je nooit voor, altijd direct in de volle grond. Zaaien in maart begint met vroege zomerwortelen, radijs en raapjes. Deze wortelgroente kan nu al op zandgrond gezaaid worden. Diegene die op klei, leem of veen zitten, wachten beter nog even. Wortelen ‘Nantes’ teel je het best op niet bemeste zandgrond en ze doen het beter in kleigrond met flink wat zand erin.

Sla, spinazie, snijbiet, biet, wortel, pastinaak, bieslook, peterselie, bladselderij zijn ook al te zaaien.

Wil je op de juiste afstand zaaien en heb je geen tijd om later uit te dunnen, gebruik dan een zaailineaal.

POTEN
Van aardappelen, uien, sjalotten en knoflook zeg je dat je die gaat poten. Kies voor de beste kwaliteit pootgoed.

LEGGEN
Een rijtje tuinbonen, vroege doperwten en peultjes kun je vast in de volle grond leggen. Niet alles tegelijk, spreiding van de oogst is ook belangrijk. Op kleigrond wat later in maart pas.

Onkruidpesto
Ingrediënten
Onkruidgroen: een paar handen vol vogelmuur, daslook, veldzuring, zevenblad, knoflookgroen. Hand walnoten; stukje harde schapenkaas.

Bereiding
Het groen wassen en goed drogen in een slacentrifuge. Knoflookgroen met zout in een vijzel of keukenmachine fijnmaken. Dan walnoten erbij en daarna het onkruidgroen en als laatste geraspte kaas. Proeven.

Je kunt mij ontmoeten op 22 maart op de Groenmoesmarkt in Oirschot. Ik sta er ook met boeken en zaden.

Of volg de workshop 'Eten uit je eigen tuin' op 7 maart bij de Wiltfang.

Meer kennis over moestuinieren lees je in de 202 bladzijden dikke LENTE editie van eMagazine SMULTUIN in 4 seizoenen voor €10 inclusief ondersteuning.

Hartelijke SMULTUINgroeten,

Claudia Reina

www.smultuin.nl

Bosbessen noem ik ze, eigenlijk zijn het blauwe bessen. Ik heb vier struiken staan, waarvan er twee een naam hebben: ‘Blue crop’ en ‘Goldtraube 71’. Van juli tot november kan ik deze gezonde, smakelijke blauwe bessen oogsten.
Als je erover nadenkt om een vijver aan te leggen dan kun je dit gemakkelijk zelf doen. Zelf een vijver aanleggen begint met een goede voorbereiding . Zo moet je allereerst goed nadenken over de grootte en de vorm van je vijver. Je kunt namelijk een heleboel dingen zelf doen, maar een vijver aanleggen is niet zomaar even gedaan. Zo moet je een goed plan hebben en je hebt ook het een en ander nodig als het aankomt op vijverproducten. Hieronder lees je hoe je op de juiste manier een vijver kan aanleggen
In een duurzame tuin zijn alleen materialen gebruikt die duurzaam zijn. Dat betekent dat ze niet belastend zijn voor het milieu en een lange levensduur hebben. Er worden bewuste keuzes gemaakt, water en energie bespaard, en goed gezorgd voor grond en dieren. Een duurzame tuin is zowel op een klein balkon, als een tuin met vele hectaren grond te realiseren. In dit blog gaan we je tips geven over hoe jij je tuin het beste duurzaam kunt maken!
Zaaien, voorzaaien, verspenen, wieden, uitdunnen en oogsten. In mei is het lekker druk en met wat geluk ook erg mooi weer. Een fijne tijd om van de tuin te genieten.
De laurier is als struik te planten maar ook prachtig om er een haag van te planten. De laurier is een wintergroene struik, hierdoor prima geschikt voor een haag die u zomer en winter privacy bied. De grote glanzende bladeren vormen al snel een dichte groene haag. Wel is het een snelgroeiende struik
Snoeien en knotten is van alle tijden. Door de eeuwen heen hebben we altijd de drang gehad om bomen te vormen, in model te brengen. Door de eeuwen heen hebben we ook geleerd dat vrijwel elke boom te snoeien is. Enig voorbehoud is dat de boom van nature een herstellend vermogen heeft. Welk gereedschap bij het knotten en vormen van bomen het best te gebruiken is, hangt af van de boom.
Altijd al willen weten wat er in deze tijd van het jaar gesnoeid kan worden en met welk gereedschap dit het beste kan gebeuren? Lees dan de februari tuinblog van Claudia Reina bekend van emagazine "Smultuin". Claudia legt uit hoe fruitbomen, kleinfruit, hazelnoot, vlinderstruiken en rozen gesnoeid moeten worden.
Januari, een mooie maand om te bezinnen op het nieuwe jaar. Juist op die momenten kan de natuur ons hierbij helpen

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2018 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.
Hulp nodig of opmerkingen? Klik hier!