Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Maart 2017: Steun voor vaste planten

01 maart 2017

Wie wel eens de bekende Engelse tuinen bezoekt – denk aan bijvoorbeeld Kew Garden en Wisley Garden – ziet daar nog altijd de traditionele vasteplantenborders. Borders die daar al decennia lang te bewonderen zijn. Zo’n border bestaat simpelweg uit een groot aantal verschillende soorten en variëteiten. Anders dan tegenwoordig gebruikelijk is, worden vaste planten in de traditionele borders in grote groepen aangeplant en is de opbouw altijd van laag naar hoog. De laagste planten sluiten aan tegen de terrastegels of het gazon, de hoogste leunen als het ware tegen de haag die als achtergrond dient. Ertussen groeien allerlei planten van gemiddelde hoogte.

Maart 2017: Steun voor vaste planten

In de traditionele Engelse borders groeien tal van plantsoorten en - cultivars die niet meer  algemeen worden aangeplant. Tegenwoordig kunnen we beschikken over steeds betere variëteiten, selecties die gezonder zijn, langer bloeien en stevig op hun stengels staan. Want vooral dat laatste zorgt bij diverse oudere selecties  nogal eens voor problemen. Die planten een extra steun geven, is daarom iets wat al vanaf de eerste aangelegde borders aandacht opeiste. 

Fijne twijgen (Foto 1,2 en 3)

Deze foto’s laten monnikskap (Aconitum) en ruit (Thalictrum) zien, planten die veel in de traditionele Engelse borders  te vinden zijn. Vooral de oude selecties zijn los van habitus en vragen steun naarmate ze de hoogte in groeien. Bij grote tuinen als die van Kew en Wisley was de oplossing voor dit probleem snel gevonden.  In die grote parken werd en wordt altijd volop gesnoeid en met de fijne twijgen  (rijshout, vaak afkomstig van wilgen) zijn eenvoudig vlechtwerken te maken die voor steun zorgen. In het begin zijn die steunen nog heel goed zichtbaar, maar naarmate de planten uitgroeien, raken ze verstopt tussen het malse loof. Bij het schonen van de borders aan het einde van de winter verdwijnt zowel het loof van de planten als het – inmiddels al aardig vergane – rijshout naar de composthoop.

Sierelementen (Foto 4,5 en 6)

In een kleinschalige beplanting kan een steun ook sierwaarde hebben. Wie handig is maakt zelf iets, wie op internet zoekt ziet dat er ook van alles te koop is. Steun en plant samen kunnen dan samen een mooi solitair sierelement vormen zoals hier te zien met taps toelopende spiralen waardoorheen monnikskap (Aconitum), geitenruit (Galega) en kervel (Anthriscus) hun weg zoeken.

Siersmeedwerk (Foto 7)

Een luxe optie is dit siersmeedwerk. Lekker hoog zodat een laagblijvende Clematis er goed tegenaan kan groeien. En een kleurrijke zuil vormend als de vele bloemen zich openen.

Elke stengel steunen (Foto 8)

Simpel maar doeltreffend. Als de bloemen van deze baardiris (Iris germanica) zich openen, blijkt elke jaar weer dat de stengels soms moeite hebben om al die grote bloemen in de lucht te houden. Het is een geduldwerkje, maar door elke stengel te steunen, is de plant in volle bloei straks een echte blikvanger.   

Bamboe en tuintouw (Foto 9)

En zo kan het ook. Steek vier bamboestokken in de grond en bind daar een fijn, strak getrokken touwtje omheen. Door te kiezen voor deze natuurlijke materialen is zo’n steun minder storend, de stengels van deze aan Aster verwante Kalimeris leunen er straks zachtjes tegenaan.

 

Dieren in de tuin… die zal je vanaf nu wel wat vaker tegen komen. De natuur ontwaakt en daar horen ook de vogels, vlinders, insecten en andere dieren bij! Wist je dat je heel veel invloed hebt op de natuur? Je kunt in je eigen tuin of op je eigen balkon een geschikte omgeving creëren voor de dieren. Hoe? Dat vertellen we je in ons blog!
Maart is de tijd om de rozenstruik te snoeien. Zo heb je in de zomer een mooie tuin, vol bloeiende rozen. Hoe je dit moet aanpakken, lees je in ons blog.
De zon komt tevoorschijn, het begint te kriebelen. Tijd om de tuin in te gaan! Met deze 4 tips is je tuin weer helemaal klaar voor het voorjaar.
Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.