Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Maart 2018: Bomen snoeien

22 februari 2018
Emiel van den Berg

Snoeien en knotten is van alle tijden. Door de eeuwen heen hebben we altijd de drang gehad om bomen te vormen, in model te brengen. Door de eeuwen heen hebben we ook geleerd dat vrijwel elke boom te snoeien is. Enig voorbehoud is dat de boom van nature een herstellend vermogen heeft. Welk gereedschap bij het knotten en vormen van bomen het best te gebruiken is, hangt af van de boom.

Maart 2018: Bomen snoeien

Messen, scharen, bijlen of zagen

Snoeien en knotten is van alle tijden. Door de eeuwen heen hebben we altijd de drang gehad om bomen te vormen, in model te brengen. Door de eeuwen heen hebben we ook geleerd dat vrijwel elke boom te snoeien is. Enig voorbehoud is dat de boom van nature een herstellend vermogen heeft. Bijvoorbeeld niet alle sierkersen (Prunus) hebben dat, soms sterven delen af of vormt zich veel waterschot. Magnolia geeft na rigoureuze snoei ook veel waterschot.
(waterschot ontstaat na het snoeien van dikke takken; de nieuw ontwikkelde takken groeien vaak zeer snel én recht omhoog en doen afbreuk aan de natuurlijke habitus van de boom, het is raadzaam om waterschot consequent te verwijderen om de natuurlijke groeiwijze van een boom te behouden.)
Welk gereedschap bij het knotten en vormen van bomen het best te gebruiken is, hangt af van de boom. Bepalend is de ruimte tussen twee knoppen waarvoor we de botanische term internodiën gebruiken. Grofweg maken we een tweedeling in bomen met lange internodiën en daardoor een grove vertakking en (vrijwel altijd) groot blad en bomen met korte internodiën en daardoor een fijne vertakking en (vrijwel altijd) klein blad. De eerst groep snoei je met een zaag, een grote tang of evt. een scherpe bijl, de tweede groep vraagt een fijnere aanpak en snoei je met een mes of een snoei- of heggenschaar.


Het grove werk
Bomen die dikke twijgen vormen en daardoor met zwaar materieel gesnoeid dienen te worden, zijn bijvoorbeeld paardenkastanje, plataan, vijg, walnoot, moerbei en Catalpa. Snoeien gebeurt meestal eenmaal per jaar (in wisselende seizoenen; een walnoot bijvoorbeeld snoei je bij voorkeur in de tweede helft van de zomer en een plataan hartje winter) en vrijwel altijd wordt teruggesnoeid op enkele stevige basistakken. Die basistakken kunnen na verloop van jaren een behoorlijke omvang krijgen. Deze snoeiwijze heet kandelaberen, het snoeien in de vorm van een kandelaar.


Foto 1: Een winterbeeld van een gekandelaberde paardenkastanje. Door jaarlijks alleen de dikke – uitgebloeide – takken tot aan de stevige ‘armen’ terug te knippen en de jonge twijgen een jaar door te laten groeien, blijft bloei gewaarborgd.


  Foto 2: Een zomerbeeld van in leivorm gesnoeide paardenkastanjes.

 

Foto 3: Een oude vijgenboom in een mediterrane omgeving. Jaarlijks wordt geknot waardoor de nieuwe scheuten een behoorlijke groeikracht hebben en in één groeiseizoen soms wel drie meter lengte halen.

Foto 4: Omdat bij de geelbladige Catalpa bloei ondergeschikt is, mag elke winter jaarlijks worden geknot. De boom loopt daardoor altijd laat uit, maar haalt zijn achterstand snel in. Hartje zomer is er weer sprake van een goed gevulde kroon.

Foto 5: Winterbeeld van net geknotte platanen. Platanen lopen altijd weer uit, ook al worden zelfs de stevige armen flink ingekort.
Het fijne werk
Bomen met korte internodiën die dunne twijgen vormen en daardoor met fijner gereedschap zijn te snoeien, zijn bijvoorbeeld beuk, haagbeuk en veldesdoorn. Van deze drie bomen worden traditioneel ook goed gesloten hagen geschoren. Minder bekende boomvormen zijn sommige lindes en populieren, valse Christusdoorn en wilgen die zowel te scheren als te knotten zijn. Omdat al deze bomen korte internodiën en fijn blad hebben, zijn ze te snoeien met snoei- of heggenschaar. In de regel zijn er eenvoudig strakke snoeivormen zoals blokken en zuilen van te maken die een tot twee maal per jaar worden gesnoeid. Sommige van deze bomen lenen zich ook voor een meer grillige snoeivorm, denk aan knotten en kandelaberen, waarbij snoei slecht eenmaal per jaar plaatsvindt.


Foto 6: Salix alba is de ‘Hollandse’ wilg die we overal in de polders tegenkomen. Van oudsher een echte knotboom met fijn blad die elke winter gekortwiekt kan worden.


Foto 7: Salix alba ‘Chermesina’ is een knotwilg die als opvallende sierwaarde de oranje getinte twijgen heeft.Foto 8: Lindebomen (Tilia) zijn de traditionele leibomen die in Nederland vaak tegen boerderijgevels werden geplant om zonlicht te filteren. De bomen zijn jaarlijks tot op de hoofdtakken te knotten.


Foto 8-1: Dat linde zich ook goed laat scheren, laat deze strakke blokvorm zien. Twee keer per jaar met de heggenschaar er langs houdt de vorm in optimale conditie.


Foto 9: Met haagbeuk (Carpinus betulus) is alles mogelijk. Hier een strakke haag met daarboven af en toe een grillige boog als verbindingselement. Een tot twee keer per jaar met de heggenschaar er langs en de vorm blijft jarenlang hetzelfde.


Foto 10: Valse Christusdoorn is pas sinds kort ‘ontdekt’ als te snoeien boom. Met snoei- of heggenschaar is eenvoudig te vormen. De boom loopt altijd uit. Op de foto de geelbladige Gleditsia triacanthos ‘Sunburst’.


Foto 11: Minder bekend zijn snoeivormen van populier. Hier de geelbladige Populus alba ‘Richardii’.

Bosbessen noem ik ze, eigenlijk zijn het blauwe bessen. Ik heb vier struiken staan, waarvan er twee een naam hebben: ‘Blue crop’ en ‘Goldtraube 71’. Van juli tot november kan ik deze gezonde, smakelijke blauwe bessen oogsten.
Als je erover nadenkt om een vijver aan te leggen dan kun je dit gemakkelijk zelf doen. Zelf een vijver aanleggen begint met een goede voorbereiding . Zo moet je allereerst goed nadenken over de grootte en de vorm van je vijver. Je kunt namelijk een heleboel dingen zelf doen, maar een vijver aanleggen is niet zomaar even gedaan. Zo moet je een goed plan hebben en je hebt ook het een en ander nodig als het aankomt op vijverproducten. Hieronder lees je hoe je op de juiste manier een vijver kan aanleggen
In een duurzame tuin zijn alleen materialen gebruikt die duurzaam zijn. Dat betekent dat ze niet belastend zijn voor het milieu en een lange levensduur hebben. Er worden bewuste keuzes gemaakt, water en energie bespaard, en goed gezorgd voor grond en dieren. Een duurzame tuin is zowel op een klein balkon, als een tuin met vele hectaren grond te realiseren. In dit blog gaan we je tips geven over hoe jij je tuin het beste duurzaam kunt maken!
Zaaien, voorzaaien, verspenen, wieden, uitdunnen en oogsten. In mei is het lekker druk en met wat geluk ook erg mooi weer. Een fijne tijd om van de tuin te genieten.
De laurier is als struik te planten maar ook prachtig om er een haag van te planten. De laurier is een wintergroene struik, hierdoor prima geschikt voor een haag die u zomer en winter privacy bied. De grote glanzende bladeren vormen al snel een dichte groene haag. Wel is het een snelgroeiende struik
Snoeien en knotten is van alle tijden. Door de eeuwen heen hebben we altijd de drang gehad om bomen te vormen, in model te brengen. Door de eeuwen heen hebben we ook geleerd dat vrijwel elke boom te snoeien is. Enig voorbehoud is dat de boom van nature een herstellend vermogen heeft. Welk gereedschap bij het knotten en vormen van bomen het best te gebruiken is, hangt af van de boom.
Altijd al willen weten wat er in deze tijd van het jaar gesnoeid kan worden en met welk gereedschap dit het beste kan gebeuren? Lees dan de februari tuinblog van Claudia Reina bekend van emagazine "Smultuin". Claudia legt uit hoe fruitbomen, kleinfruit, hazelnoot, vlinderstruiken en rozen gesnoeid moeten worden.
Januari, een mooie maand om te bezinnen op het nieuwe jaar. Juist op die momenten kan de natuur ons hierbij helpen

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2018 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.
Hulp nodig of opmerkingen? Klik hier!