Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Maart 2018: Bomen snoeien

22 februari 2018
Emiel van den Berg

Snoeien en knotten is van alle tijden. Door de eeuwen heen hebben we altijd de drang gehad om bomen te vormen, in model te brengen. Door de eeuwen heen hebben we ook geleerd dat vrijwel elke boom te snoeien is. Enig voorbehoud is dat de boom van nature een herstellend vermogen heeft. Welk gereedschap bij het knotten en vormen van bomen het best te gebruiken is, hangt af van de boom.

Maart 2018: Bomen snoeien

Messen, scharen, bijlen of zagen

Snoeien en knotten is van alle tijden. Door de eeuwen heen hebben we altijd de drang gehad om bomen te vormen, in model te brengen. Door de eeuwen heen hebben we ook geleerd dat vrijwel elke boom te snoeien is. Enig voorbehoud is dat de boom van nature een herstellend vermogen heeft. Bijvoorbeeld niet alle sierkersen (Prunus) hebben dat, soms sterven delen af of vormt zich veel waterschot. Magnolia geeft na rigoureuze snoei ook veel waterschot.
(waterschot ontstaat na het snoeien van dikke takken; de nieuw ontwikkelde takken groeien vaak zeer snel én recht omhoog en doen afbreuk aan de natuurlijke habitus van de boom, het is raadzaam om waterschot consequent te verwijderen om de natuurlijke groeiwijze van een boom te behouden.)
Welk gereedschap bij het knotten en vormen van bomen het best te gebruiken is, hangt af van de boom. Bepalend is de ruimte tussen twee knoppen waarvoor we de botanische term internodiën gebruiken. Grofweg maken we een tweedeling in bomen met lange internodiën en daardoor een grove vertakking en (vrijwel altijd) groot blad en bomen met korte internodiën en daardoor een fijne vertakking en (vrijwel altijd) klein blad. De eerst groep snoei je met een zaag, een grote tang of evt. een scherpe bijl, de tweede groep vraagt een fijnere aanpak en snoei je met een mes of een snoei- of heggenschaar.


Het grove werk
Bomen die dikke twijgen vormen en daardoor met zwaar materieel gesnoeid dienen te worden, zijn bijvoorbeeld paardenkastanje, plataan, vijg, walnoot, moerbei en Catalpa. Snoeien gebeurt meestal eenmaal per jaar (in wisselende seizoenen; een walnoot bijvoorbeeld snoei je bij voorkeur in de tweede helft van de zomer en een plataan hartje winter) en vrijwel altijd wordt teruggesnoeid op enkele stevige basistakken. Die basistakken kunnen na verloop van jaren een behoorlijke omvang krijgen. Deze snoeiwijze heet kandelaberen, het snoeien in de vorm van een kandelaar.


Foto 1: Een winterbeeld van een gekandelaberde paardenkastanje. Door jaarlijks alleen de dikke – uitgebloeide – takken tot aan de stevige ‘armen’ terug te knippen en de jonge twijgen een jaar door te laten groeien, blijft bloei gewaarborgd.


  Foto 2: Een zomerbeeld van in leivorm gesnoeide paardenkastanjes.

 

Foto 3: Een oude vijgenboom in een mediterrane omgeving. Jaarlijks wordt geknot waardoor de nieuwe scheuten een behoorlijke groeikracht hebben en in één groeiseizoen soms wel drie meter lengte halen.

Foto 4: Omdat bij de geelbladige Catalpa bloei ondergeschikt is, mag elke winter jaarlijks worden geknot. De boom loopt daardoor altijd laat uit, maar haalt zijn achterstand snel in. Hartje zomer is er weer sprake van een goed gevulde kroon.

Foto 5: Winterbeeld van net geknotte platanen. Platanen lopen altijd weer uit, ook al worden zelfs de stevige armen flink ingekort.
Het fijne werk
Bomen met korte internodiën die dunne twijgen vormen en daardoor met fijner gereedschap zijn te snoeien, zijn bijvoorbeeld beuk, haagbeuk en veldesdoorn. Van deze drie bomen worden traditioneel ook goed gesloten hagen geschoren. Minder bekende boomvormen zijn sommige lindes en populieren, valse Christusdoorn en wilgen die zowel te scheren als te knotten zijn. Omdat al deze bomen korte internodiën en fijn blad hebben, zijn ze te snoeien met snoei- of heggenschaar. In de regel zijn er eenvoudig strakke snoeivormen zoals blokken en zuilen van te maken die een tot twee maal per jaar worden gesnoeid. Sommige van deze bomen lenen zich ook voor een meer grillige snoeivorm, denk aan knotten en kandelaberen, waarbij snoei slecht eenmaal per jaar plaatsvindt.


Foto 6: Salix alba is de ‘Hollandse’ wilg die we overal in de polders tegenkomen. Van oudsher een echte knotboom met fijn blad die elke winter gekortwiekt kan worden.


Foto 7: Salix alba ‘Chermesina’ is een knotwilg die als opvallende sierwaarde de oranje getinte twijgen heeft.Foto 8: Lindebomen (Tilia) zijn de traditionele leibomen die in Nederland vaak tegen boerderijgevels werden geplant om zonlicht te filteren. De bomen zijn jaarlijks tot op de hoofdtakken te knotten.


Foto 8-1: Dat linde zich ook goed laat scheren, laat deze strakke blokvorm zien. Twee keer per jaar met de heggenschaar er langs houdt de vorm in optimale conditie.


Foto 9: Met haagbeuk (Carpinus betulus) is alles mogelijk. Hier een strakke haag met daarboven af en toe een grillige boog als verbindingselement. Een tot twee keer per jaar met de heggenschaar er langs en de vorm blijft jarenlang hetzelfde.


Foto 10: Valse Christusdoorn is pas sinds kort ‘ontdekt’ als te snoeien boom. Met snoei- of heggenschaar is eenvoudig te vormen. De boom loopt altijd uit. Op de foto de geelbladige Gleditsia triacanthos ‘Sunburst’.


Foto 11: Minder bekend zijn snoeivormen van populier. Hier de geelbladige Populus alba ‘Richardii’.

Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.
Om planten tegen vorst, wind en regen te beschermen kun je ze inpakken. De meeste planten kun je beschermen met een constructie van stokken en jute, met daartussen wat stro en droog blad. Sommige planten moet je bij -5 °C inpakken
Het najaar is dé tijd om aan de slag te gaan als je in het voorjaar wil genieten van een kleurrijke tuin. In oktober en november zijn de beste maanden om lentebloeiende bloembollen te planten. Het is een klein klusje en vanaf januari kun je al genieten van de eerste bloeiers.
Het is belangrijk om de dakgoten regelmatig schoon te maken, want als de goten niet doorstromen kunnen deze overstromen of zelfs voor lekkage zorgen. Het is belangrijk om minimaal 1 keer per jaar de dakgoten schoon te maken. Afhankelijk van de omgeving waar je woont, veel bomen of open vlakte. Wanneer de herfst zijn intrede doet is het verstandig om van te voren de dakgoot te inspecteren en schoon te maken.
Vanaf juli tot eind september en wellicht begin oktober als het weer zacht blijft kan je gaan oogsten of plukken oftewel het plukseizoen is begonnen. Bloemen, appels, pruimen, peren, aardbeien, …..
Heb je last van een verwoeste tuin na harde windvlagen of regenbuien? Een plantensteun kan de oplossing zijn tegen de vernieling van de planten in de tuin. Help de planten met wat stevigheid. Op deze manier ben je de storm voor en zorg je ervoor dat de tuin vol staat met sterke vaste planten. De plantensteunen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten om de planten een steun te geven die de plant nodig heeft.
Zomer 2018: regentonnen bleven leeg en op veel plaatsen was er een sproeiverbod. Bloeiende borders hebben het vorige jaar zwaar gehad en op veel plaatsen lagen de planten er slap en verwelkt bij. Liefhebbers van bloeiende planten kijken met lede ogen naar de droge lente van dit jaar. Krijgen we weer een zomer met extreem warme temperaturen? Hoe zorgen we voor mooie borders bij dit soort warme, droge zomers?
Iedere tuinliefhebber krijgt er mee te maken; het bewateren van de tuin. Met een mooie gieter langs de potten en perken lopen, is natuurlijk heel idyllisch maar bij een grotere tuin is dat een tijdrovende klus. Gelukkig zijn er een heleboel soorten sproeihulpen in omloop. Voor iedere tuineigenaar wat wils.
Wil jij je komende zomer niet ergeren aan mossig gazon, met hier en daar een kale plek en paardenbloemen? Natuurlijk vraagt dit een beetje aandacht en tijdsinvestering, maar de weg naar een mooi groen gazon is niet lang en ingewikkeld. Begin vandaag met onderstaande tips en je buren zeggen deze zomer; het gras bij de buren is groener!
Eetbare bloemen zijn hip! Ze maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een vrolijke aanblik. Maar ook als kruid in een gerecht kunnen bloemen een extra dimensie toevoegen. Proef of de smaak meer honingachtig is of pittig en probeer het eens uit!
Ben je ook graag in de winter met tuinplanten bezig, maar hou je niet van nat weer? Wil je in alle seizoenen graag groenten uit eigen tuin, maar woon je in Nederland? Je hebt mediterrane planten, maar je vindt de winterhoezen geen sieraad voor je tuin? Dan is een tuinkas wellicht een mooie oplossing voor jou.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.