Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Maart: 2019 Eetbare Zomerbloemen

19 februari 2019

Eetbare bloemen zijn hip! Ze maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een vrolijke aanblik. Maar ook als kruid in een gerecht kunnen bloemen een extra dimensie toevoegen. Proef of de smaak meer honingachtig is of pittig en probeer het eens uit!

Maart: 2019 Eetbare Zomerbloemen

Culinair met bloemen

Eetbare bloemen maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een vrolijke aanblik, gestrooid op en naast de borden op een feestelijk gedekte tafel. Maar ook als kruid in een gerecht kunnen bloemen een extra dimensie toevoegen. Proef of de smaak meer honingachtig is of pittig en probeer het eens uit.  Kleine bloemen zijn vaak in hun geheel eetbaar, maar bij bijvoorbeeld  komkommerkruid  is het smakelijker het kroontje er voorzichtig af te plukken, zodat alleen de bloemblaadjes overblijven.  Grotere bloemen zijn prettiger eetbaar als kleinere losse bloemblaadjes. Voeg ze pas vlak voor het serveren toe. Bloemen kunnen in een aangemaakte salade of op warm eten snel verleppen.

Kijk voor smakelijke recepten eens hier . Een feestelijk dessert opdienen? Kijk dan hier.

Van welke bloemen snoepen?

Gebruik alleen bloemen uit je eigen tuin, daarvan weet je zeker dat er geen pesticiden op zitten, die was je er namelijk niet af. Wassen is ook af te raden, omdat bloemblaadjes heel teer zijn, ze worden slap. Schud wel voorzichtig eventuele beestjes van de bloemen.

Heb je wel eens van de appel- en perenbloesem gesnoept? Dit is echt een voorproefje op de appel of peer met een intense smaakexplosie! Ook lekker zijn de bloemblaadjes van goudsbloem; de kleine stervormige bloempjes van komkommerkruid; kruidenbloesem van bieslook, rozemarijn en lavendel; rozenblaadjes; vlierbloesem; waterkers. De bloemen van  Oost-Indische kers  maar ook het jonge blad zijn eetbaar. De bloemblaadjes smaken mild, het hartje is pittig. Van  driekleurige viooltjes kun je b ijna het hele jaar door  snoepen. 

Trek in iets kruidigs? Proef dan de  daglelie.  Die smaakt kruidig en is knapperig als komkommer. LET OP: Eet van de Hemerocallisbloem of daglelie niet de meeldraden of stamper, die geven een ongewenst hallucinerend effect.

Kweek je eigen bloemenvoorraad

Zaai je eigen voorraad eetbare bloemen. Varieer met kleuren rose, blauw, paars, geel, rood, wit, groen, oranje. Kies ook voor verschillende vormen; grote, kleine en mini bloemen, hele bloemen, bloemdraden en bloemblaadjes.Onderhoudsvrije houten tuinkas

In april is het tijd om eenjarige bloemen te zaaien in grond die goed is opgewarmd. Bloemen houden van warmte. Test met je elleboog of de aarde al warm aanvoelt. Zo ja, dan is het tijd om te zaaien. Voorzaaien, zonder warme aarde, kan ook als je beschikt over een  minikweekkas , kas of  koude bak .  Citrus afrikaantjes ,  damastbloemen , kaasjeskruid , anijs, venkel, klaproos, dropplant, Chinese bieslook en korenbloemen kunnen nu gezaaid worden. Goudsbloem zaait zich makkelijk uit in je tuin, net als driekleurige viooltjes Na half mei kun je ook je Oost-Indische kers zaaien. 

Rozen, pioenrozen en daglelie doen het beter als plant. Dahliaknollen plant je pas na half mei in de volle grond. Lavendelbloemen, vlierbloesemchocolademunt en appelmunt zijn allemaal vast planten waar je iedere jaar opnieuw de bloemen van kunt oogsten.

Bewaren

Bewaar de vers geplukte bloemen op een vochtig stukje keukenrol in een dichte doos in de koelkast. Of leg over een diepe mand een vochtige theedoek zonder de bloemen te raken. Als de bloemen een steeltje hebben, kunnen ze ook in een vaasje met water staan, tot het moment van gebruik.

Meer bewaartips, recepten en bloemblaadjes zonder zelf kweken, vind je hier.

Of volg een workshop over Eetbare bloemen! Meer informatie vind je hier.

Veel plezier bij het kweken en toepassen van eetbare bloemen!
Dieren in de tuin… die zal je vanaf nu wel wat vaker tegen komen. De natuur ontwaakt en daar horen ook de vogels, vlinders, insecten en andere dieren bij! Wist je dat je heel veel invloed hebt op de natuur? Je kunt in je eigen tuin of op je eigen balkon een geschikte omgeving creëren voor de dieren. Hoe? Dat vertellen we je in ons blog!
Maart is de tijd om de rozenstruik te snoeien. Zo heb je in de zomer een mooie tuin, vol bloeiende rozen. Hoe je dit moet aanpakken, lees je in ons blog.
De zon komt tevoorschijn, het begint te kriebelen. Tijd om de tuin in te gaan! Met deze 4 tips is je tuin weer helemaal klaar voor het voorjaar.
Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.