Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Maart: 2019 Eetbare Zomerbloemen

19 februari 2019

Eetbare bloemen zijn hip! Ze maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een vrolijke aanblik. Maar ook als kruid in een gerecht kunnen bloemen een extra dimensie toevoegen. Proef of de smaak meer honingachtig is of pittig en probeer het eens uit!

Maart: 2019 Eetbare Zomerbloemen

Culinair met bloemen

Eetbare bloemen maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een vrolijke aanblik, gestrooid op en naast de borden op een feestelijk gedekte tafel. Maar ook als kruid in een gerecht kunnen bloemen een extra dimensie toevoegen. Proef of de smaak meer honingachtig is of pittig en probeer het eens uit.  Kleine bloemen zijn vaak in hun geheel eetbaar, maar bij bijvoorbeeld  komkommerkruid  is het smakelijker het kroontje er voorzichtig af te plukken, zodat alleen de bloemblaadjes overblijven.  Grotere bloemen zijn prettiger eetbaar als kleinere losse bloemblaadjes. Voeg ze pas vlak voor het serveren toe. Bloemen kunnen in een aangemaakte salade of op warm eten snel verleppen.

Kijk voor smakelijke recepten eens hier . Een feestelijk dessert opdienen? Kijk dan hier.

Van welke bloemen snoepen?

Gebruik alleen bloemen uit je eigen tuin, daarvan weet je zeker dat er geen pesticiden op zitten, die was je er namelijk niet af. Wassen is ook af te raden, omdat bloemblaadjes heel teer zijn, ze worden slap. Schud wel voorzichtig eventuele beestjes van de bloemen.

Heb je wel eens van de appel- en perenbloesem gesnoept? Dit is echt een voorproefje op de appel of peer met een intense smaakexplosie! Ook lekker zijn de bloemblaadjes van goudsbloem; de kleine stervormige bloempjes van komkommerkruid; kruidenbloesem van bieslook, rozemarijn en lavendel; rozenblaadjes; vlierbloesem; waterkers. De bloemen van  Oost-Indische kers  maar ook het jonge blad zijn eetbaar. De bloemblaadjes smaken mild, het hartje is pittig. Van  driekleurige viooltjes kun je b ijna het hele jaar door  snoepen. 

Trek in iets kruidigs? Proef dan de  daglelie.  Die smaakt kruidig en is knapperig als komkommer. LET OP: Eet van de Hemerocallisbloem of daglelie niet de meeldraden of stamper, die geven een ongewenst hallucinerend effect.

Kweek je eigen bloemenvoorraad

Zaai je eigen voorraad eetbare bloemen. Varieer met kleuren rose, blauw, paars, geel, rood, wit, groen, oranje. Kies ook voor verschillende vormen; grote, kleine en mini bloemen, hele bloemen, bloemdraden en bloemblaadjes.Onderhoudsvrije houten tuinkas

In april is het tijd om eenjarige bloemen te zaaien in grond die goed is opgewarmd. Bloemen houden van warmte. Test met je elleboog of de aarde al warm aanvoelt. Zo ja, dan is het tijd om te zaaien. Voorzaaien, zonder warme aarde, kan ook als je beschikt over een  minikweekkas , kas of  koude bak .  Citrus afrikaantjes ,  damastbloemen , kaasjeskruid , anijs, venkel, klaproos, dropplant, Chinese bieslook en korenbloemen kunnen nu gezaaid worden. Goudsbloem zaait zich makkelijk uit in je tuin, net als driekleurige viooltjes Na half mei kun je ook je Oost-Indische kers zaaien. 

Rozen, pioenrozen en daglelie doen het beter als plant. Dahliaknollen plant je pas na half mei in de volle grond. Lavendelbloemen, vlierbloesemchocolademunt en appelmunt zijn allemaal vast planten waar je iedere jaar opnieuw de bloemen van kunt oogsten.

Bewaren

Bewaar de vers geplukte bloemen op een vochtig stukje keukenrol in een dichte doos in de koelkast. Of leg over een diepe mand een vochtige theedoek zonder de bloemen te raken. Als de bloemen een steeltje hebben, kunnen ze ook in een vaasje met water staan, tot het moment van gebruik.

Meer bewaartips, recepten en bloemblaadjes zonder zelf kweken, vind je hier.

Of volg een workshop over Eetbare bloemen! Meer informatie vind je hier.

Veel plezier bij het kweken en toepassen van eetbare bloemen!
Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.
Om planten tegen vorst, wind en regen te beschermen kun je ze inpakken. De meeste planten kun je beschermen met een constructie van stokken en jute, met daartussen wat stro en droog blad. Sommige planten moet je bij -5 °C inpakken
Het najaar is dé tijd om aan de slag te gaan als je in het voorjaar wil genieten van een kleurrijke tuin. In oktober en november zijn de beste maanden om lentebloeiende bloembollen te planten. Het is een klein klusje en vanaf januari kun je al genieten van de eerste bloeiers.
Het is belangrijk om de dakgoten regelmatig schoon te maken, want als de goten niet doorstromen kunnen deze overstromen of zelfs voor lekkage zorgen. Het is belangrijk om minimaal 1 keer per jaar de dakgoten schoon te maken. Afhankelijk van de omgeving waar je woont, veel bomen of open vlakte. Wanneer de herfst zijn intrede doet is het verstandig om van te voren de dakgoot te inspecteren en schoon te maken.
Vanaf juli tot eind september en wellicht begin oktober als het weer zacht blijft kan je gaan oogsten of plukken oftewel het plukseizoen is begonnen. Bloemen, appels, pruimen, peren, aardbeien, …..
Heb je last van een verwoeste tuin na harde windvlagen of regenbuien? Een plantensteun kan de oplossing zijn tegen de vernieling van de planten in de tuin. Help de planten met wat stevigheid. Op deze manier ben je de storm voor en zorg je ervoor dat de tuin vol staat met sterke vaste planten. De plantensteunen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten om de planten een steun te geven die de plant nodig heeft.
Zomer 2018: regentonnen bleven leeg en op veel plaatsen was er een sproeiverbod. Bloeiende borders hebben het vorige jaar zwaar gehad en op veel plaatsen lagen de planten er slap en verwelkt bij. Liefhebbers van bloeiende planten kijken met lede ogen naar de droge lente van dit jaar. Krijgen we weer een zomer met extreem warme temperaturen? Hoe zorgen we voor mooie borders bij dit soort warme, droge zomers?
Iedere tuinliefhebber krijgt er mee te maken; het bewateren van de tuin. Met een mooie gieter langs de potten en perken lopen, is natuurlijk heel idyllisch maar bij een grotere tuin is dat een tijdrovende klus. Gelukkig zijn er een heleboel soorten sproeihulpen in omloop. Voor iedere tuineigenaar wat wils.
Wil jij je komende zomer niet ergeren aan mossig gazon, met hier en daar een kale plek en paardenbloemen? Natuurlijk vraagt dit een beetje aandacht en tijdsinvestering, maar de weg naar een mooi groen gazon is niet lang en ingewikkeld. Begin vandaag met onderstaande tips en je buren zeggen deze zomer; het gras bij de buren is groener!
Eetbare bloemen zijn hip! Ze maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een vrolijke aanblik. Maar ook als kruid in een gerecht kunnen bloemen een extra dimensie toevoegen. Proef of de smaak meer honingachtig is of pittig en probeer het eens uit!
Ben je ook graag in de winter met tuinplanten bezig, maar hou je niet van nat weer? Wil je in alle seizoenen graag groenten uit eigen tuin, maar woon je in Nederland? Je hebt mediterrane planten, maar je vindt de winterhoezen geen sieraad voor je tuin? Dan is een tuinkas wellicht een mooie oplossing voor jou.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.