Droom je er wel eens van... Lekker eten uit je eigen Smultuin? Ooit wel eens groene of paarse asperges gegeten? Rauw?
Witte, groene en paarse Gooische asperges
Groene en paarse ‘Purple Passion’ asperges Asparagus officinalis zijn witte asperges die boven de grond licht vangen. Witte asperges worden in zandruggen geteeld, om ze te bleken. Asperges groeien het best in zandgrond en zijn vers en rauw het lekkerst.
Limburg staat erom bekend, de Gooische asperges zijn nòg lekkerder, want je kunt ze dagvers kopen. Dan is het uiteinde niet verhout en de smaak zoet! Bij de biologisch-dynamische tuinderij Land en Boschzigt in ‘s-Graveland verkopen ze biologisch-dynamisch geteelde witte en groene asperges. In de Serre kun je proeven hoe ze vers van het land smaken.
Het rabarber en asperge seizoen is tot 21 juni, de langste dag van het jaar. Net als de rabarber, laat je daarna de aspergeplanten uitgroeien, om aan te sterken tot volgend jaar. Asperges kun je zaaien in mei, om later te verplanten naar hun definitieve plek waar ze wel 20 jaar zullen staan. Oogsten kan pas na 3 of 4 jaar. Wil je meer weten over hoe je succesvol groente, fruit, kruiden en bloemen kweekt? Dat lees je in eMagazine SMULTUIN in 4 seizoenen LENTE editie https://www.dewiltfang.nl/lezen/smultuin-het-digitale-kwartaalblad/?aff=125386 .
In deze aspergemaand zijn veel leuke tuinevenementen. Ben je wel eens naar de Tuindagen op het Park van Beervelde geweest?
In juni geef ik een ZOMER workshop en vertel ik over wat je dan nog kunt zaaien, hoe en wanneer je het beste kunt oogsten. En hoe je je planten kunt verzorgen in de vakantie periode.