Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Mei 2014: Wittem groene en paarse Gooische Asperges

30 april 2014
Claudia Reina

Droom je er wel eens van... Lekker eten uit je eigen Smultuin? Ooit wel eens groene of paarse asperges gegeten? Rauw?

Mei 2014: Wittem groene en paarse Gooische Asperges

Witte, groene en paarse Gooische asperges

Groene en paarse ‘Purple Passion’ asperges Asparagus officinalis zijn witte asperges die boven de grond licht vangen. Witte asperges worden in zandruggen geteeld, om ze te bleken. Asperges groeien het best in zandgrond en zijn vers en rauw het lekkerst.

Limburg staat erom bekend, de Gooische asperges zijn nòg lekkerder, want je kunt ze dagvers kopen. Dan is het uiteinde niet verhout en de smaak zoet! Bij de biologisch-dynamische tuinderij Land en Boschzigt in ‘s-Graveland verkopen ze biologisch-dynamisch geteelde witte en groene asperges. In de Serre kun je proeven hoe ze vers van het land smaken.

De oogst gebeurd met een oogstbak van aluminium met gaatjes er in, om de oogst af te spoelen. Gebruik voor het steken van witte asperges een speciaal daarvoor ontwikkelde aspergesteker met essenhouten heft en een verdikking aan de bovenzijde. Ook een ideaal stuk gereedschap voor het steken van onkruid in lichte grond de rest van het jaar. Voor paarse en groene asperges die boven de grond groeien gebruik ik voor de oogst mijn tuinmes of mijn Opinel sikkel . Je kunt ze rauw eten of even met olijfolie insmeren en op een gril roosteren.

Het rabarber en asperge seizoen is tot 21 juni, de langste dag van het jaar. Net als de rabarber, laat je daarna de aspergeplanten uitgroeien, om aan te sterken tot volgend jaar. Asperges kun je zaaien in mei, om later te verplanten naar hun definitieve plek waar ze wel 20 jaar zullen staan. Oogsten kan pas na 3 of 4 jaar. Wil je meer weten over hoe je succesvol groente, fruit, kruiden en bloemen kweekt? Dat lees je in eMagazine SMULTUIN in 4 seizoenen LENTE editie https://www.dewiltfang.nl/lezen/smultuin-het-digitale-kwartaalblad/?aff=125386 .

In deze aspergemaand zijn veel leuke tuinevenementen. Ben je wel eens naar de Tuindagen op het Park van Beervelde geweest?

In juni geef ik een ZOMER workshop en vertel ik over wat je dan nog kunt zaaien, hoe en wanneer je het beste kunt oogsten. En hoe je je planten kunt verzorgen in de vakantie periode.

Eetbare bloemen zijn hip! Ze maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een vrolijke aanblik. Maar ook als kruid in een gerecht kunnen bloemen een extra dimensie toevoegen. Proef of de smaak meer honingachtig is of pittig en probeer het eens uit!
Ben je ook graag in de winter met tuinplanten bezig, maar hou je niet van nat weer? Wil je in alle seizoenen graag groenten uit eigen tuin, maar woon je in Nederland? Je hebt mediterrane planten, maar je vindt de winterhoezen geen sieraad voor je tuin? Dan is een tuinkas wellicht een mooie oplossing voor jou.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2019 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.