Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Mei 2014: Wittem groene en paarse Gooische Asperges

30 april 2014
Claudia Reina

Droom je er wel eens van... Lekker eten uit je eigen Smultuin? Ooit wel eens groene of paarse asperges gegeten? Rauw?

Mei 2014: Wittem groene en paarse Gooische Asperges

Witte, groene en paarse Gooische asperges

Groene en paarse ‘Purple Passion’ asperges Asparagus officinalis zijn witte asperges die boven de grond licht vangen. Witte asperges worden in zandruggen geteeld, om ze te bleken. Asperges groeien het best in zandgrond en zijn vers en rauw het lekkerst.

Limburg staat erom bekend, de Gooische asperges zijn nòg lekkerder, want je kunt ze dagvers kopen. Dan is het uiteinde niet verhout en de smaak zoet! Bij de biologisch-dynamische tuinderij Land en Boschzigt in ‘s-Graveland verkopen ze biologisch-dynamisch geteelde witte en groene asperges. In de Serre kun je proeven hoe ze vers van het land smaken.

De oogst gebeurd met een oogstbak van aluminium met gaatjes er in, om de oogst af te spoelen. Gebruik voor het steken van witte asperges een speciaal daarvoor ontwikkelde aspergesteker met essenhouten heft en een verdikking aan de bovenzijde. Ook een ideaal stuk gereedschap voor het steken van onkruid in lichte grond de rest van het jaar. Voor paarse en groene asperges die boven de grond groeien gebruik ik voor de oogst mijn tuinmes of mijn Opinel sikkel . Je kunt ze rauw eten of even met olijfolie insmeren en op een gril roosteren.

Het rabarber en asperge seizoen is tot 21 juni, de langste dag van het jaar. Net als de rabarber, laat je daarna de aspergeplanten uitgroeien, om aan te sterken tot volgend jaar. Asperges kun je zaaien in mei, om later te verplanten naar hun definitieve plek waar ze wel 20 jaar zullen staan. Oogsten kan pas na 3 of 4 jaar. Wil je meer weten over hoe je succesvol groente, fruit, kruiden en bloemen kweekt? Dat lees je in eMagazine SMULTUIN in 4 seizoenen LENTE editie https://www.dewiltfang.nl/lezen/smultuin-het-digitale-kwartaalblad/?aff=125386 .

In deze aspergemaand zijn veel leuke tuinevenementen. Ben je wel eens naar de Tuindagen op het Park van Beervelde geweest?

In juni geef ik een ZOMER workshop en vertel ik over wat je dan nog kunt zaaien, hoe en wanneer je het beste kunt oogsten. En hoe je je planten kunt verzorgen in de vakantie periode.

Om planten tegen vorst, wind en regen te beschermen kun je ze inpakken. De meeste planten kun je beschermen met een constructie van stokken en jute, met daartussen wat stro en droog blad. Sommige planten moet je bij -5 °C inpakken
Het najaar is dé tijd om aan de slag te gaan als je in het voorjaar wil genieten van een kleurrijke tuin. In oktober en november zijn de beste maanden om lentebloeiende bloembollen te planten. Het is een klein klusje en vanaf januari kun je al genieten van de eerste bloeiers.
Het is belangrijk om de dakgoten regelmatig schoon te maken, want als de goten niet doorstromen kunnen deze overstromen of zelfs voor lekkage zorgen. Het is belangrijk om minimaal 1 keer per jaar de dakgoten schoon te maken. Afhankelijk van de omgeving waar je woont, veel bomen of open vlakte. Wanneer de herfst zijn intrede doet is het verstandig om van te voren de dakgoot te inspecteren en schoon te maken.
Vanaf juli tot eind september en wellicht begin oktober als het weer zacht blijft kan je gaan oogsten of plukken oftewel het plukseizoen is begonnen. Bloemen, appels, pruimen, peren, aardbeien, …..
Heb je last van een verwoeste tuin na harde windvlagen of regenbuien? Een plantensteun kan de oplossing zijn tegen de vernieling van de planten in de tuin. Help de planten met wat stevigheid. Op deze manier ben je de storm voor en zorg je ervoor dat de tuin vol staat met sterke vaste planten. De plantensteunen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten om de planten een steun te geven die de plant nodig heeft.
Zomer 2018: regentonnen bleven leeg en op veel plaatsen was er een sproeiverbod. Bloeiende borders hebben het vorige jaar zwaar gehad en op veel plaatsen lagen de planten er slap en verwelkt bij. Liefhebbers van bloeiende planten kijken met lede ogen naar de droge lente van dit jaar. Krijgen we weer een zomer met extreem warme temperaturen? Hoe zorgen we voor mooie borders bij dit soort warme, droge zomers?
Iedere tuinliefhebber krijgt er mee te maken; het bewateren van de tuin. Met een mooie gieter langs de potten en perken lopen, is natuurlijk heel idyllisch maar bij een grotere tuin is dat een tijdrovende klus. Gelukkig zijn er een heleboel soorten sproeihulpen in omloop. Voor iedere tuineigenaar wat wils.
Wil jij je komende zomer niet ergeren aan mossig gazon, met hier en daar een kale plek en paardenbloemen? Natuurlijk vraagt dit een beetje aandacht en tijdsinvestering, maar de weg naar een mooi groen gazon is niet lang en ingewikkeld. Begin vandaag met onderstaande tips en je buren zeggen deze zomer; het gras bij de buren is groener!
Eetbare bloemen zijn hip! Ze maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een vrolijke aanblik. Maar ook als kruid in een gerecht kunnen bloemen een extra dimensie toevoegen. Proef of de smaak meer honingachtig is of pittig en probeer het eens uit!
Ben je ook graag in de winter met tuinplanten bezig, maar hou je niet van nat weer? Wil je in alle seizoenen graag groenten uit eigen tuin, maar woon je in Nederland? Je hebt mediterrane planten, maar je vindt de winterhoezen geen sieraad voor je tuin? Dan is een tuinkas wellicht een mooie oplossing voor jou.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2019 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.