Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Mei 2014: Wittem groene en paarse Gooische Asperges

30 april 2014
Claudia Reina

Droom je er wel eens van... Lekker eten uit je eigen Smultuin? Ooit wel eens groene of paarse asperges gegeten? Rauw?

Mei 2014: Wittem groene en paarse Gooische Asperges

Witte, groene en paarse Gooische asperges

Groene en paarse ‘Purple Passion’ asperges Asparagus officinalis zijn witte asperges die boven de grond licht vangen. Witte asperges worden in zandruggen geteeld, om ze te bleken. Asperges groeien het best in zandgrond en zijn vers en rauw het lekkerst.

Limburg staat erom bekend, de Gooische asperges zijn nòg lekkerder, want je kunt ze dagvers kopen. Dan is het uiteinde niet verhout en de smaak zoet! Bij de biologisch-dynamische tuinderij Land en Boschzigt in ‘s-Graveland verkopen ze biologisch-dynamisch geteelde witte en groene asperges. In de Serre kun je proeven hoe ze vers van het land smaken.

De oogst gebeurd met een oogstbak van aluminium met gaatjes er in, om de oogst af te spoelen. Gebruik voor het steken van witte asperges een speciaal daarvoor ontwikkelde aspergesteker met essenhouten heft en een verdikking aan de bovenzijde. Ook een ideaal stuk gereedschap voor het steken van onkruid in lichte grond de rest van het jaar. Voor paarse en groene asperges die boven de grond groeien gebruik ik voor de oogst mijn tuinmes of mijn Opinel sikkel . Je kunt ze rauw eten of even met olijfolie insmeren en op een gril roosteren.

Het rabarber en asperge seizoen is tot 21 juni, de langste dag van het jaar. Net als de rabarber, laat je daarna de aspergeplanten uitgroeien, om aan te sterken tot volgend jaar. Asperges kun je zaaien in mei, om later te verplanten naar hun definitieve plek waar ze wel 20 jaar zullen staan. Oogsten kan pas na 3 of 4 jaar. Wil je meer weten over hoe je succesvol groente, fruit, kruiden en bloemen kweekt? Dat lees je in eMagazine SMULTUIN in 4 seizoenen LENTE editie https://www.dewiltfang.nl/lezen/smultuin-het-digitale-kwartaalblad/?aff=125386 .

In deze aspergemaand zijn veel leuke tuinevenementen. Ben je wel eens naar de Tuindagen op het Park van Beervelde geweest?

In juni geef ik een ZOMER workshop en vertel ik over wat je dan nog kunt zaaien, hoe en wanneer je het beste kunt oogsten. En hoe je je planten kunt verzorgen in de vakantie periode.

Uit milieuoverwegingen, praktisch oogpunt of een financieel motief, het maakt eigenlijk niet uit waarom je het doet. Composteren in eigen beheer heeft voordelen. Het is toch ook zonde om al dat keukenafval en die tuinresten eerst in de container te gooien, het af te laten voeren naar een composteerbedrijf en dan later je eigen afval terug te kopen in de vorm van compost?
Bosbessen noem ik ze, eigenlijk zijn het blauwe bessen. Ik heb vier struiken staan, waarvan er twee een naam hebben: ‘Blue crop’ en ‘Goldtraube 71’. Van juli tot november kan ik deze gezonde, smakelijke blauwe bessen oogsten.
Als je erover nadenkt om een vijver aan te leggen dan kun je dit gemakkelijk zelf doen. Zelf een vijver aanleggen begint met een goede voorbereiding . Zo moet je allereerst goed nadenken over de grootte en de vorm van je vijver. Je kunt namelijk een heleboel dingen zelf doen, maar een vijver aanleggen is niet zomaar even gedaan. Zo moet je een goed plan hebben en je hebt ook het een en ander nodig als het aankomt op vijverproducten. Hieronder lees je hoe je op de juiste manier een vijver kan aanleggen
In een duurzame tuin zijn alleen materialen gebruikt die duurzaam zijn. Dat betekent dat ze niet belastend zijn voor het milieu en een lange levensduur hebben. Er worden bewuste keuzes gemaakt, water en energie bespaard, en goed gezorgd voor grond en dieren. Een duurzame tuin is zowel op een klein balkon, als een tuin met vele hectaren grond te realiseren. In dit blog gaan we je tips geven over hoe jij je tuin het beste duurzaam kunt maken!
Zaaien, voorzaaien, verspenen, wieden, uitdunnen en oogsten. In mei is het lekker druk en met wat geluk ook erg mooi weer. Een fijne tijd om van de tuin te genieten.
De laurier is als struik te planten maar ook prachtig om er een haag van te planten. De laurier is een wintergroene struik, hierdoor prima geschikt voor een haag die u zomer en winter privacy bied. De grote glanzende bladeren vormen al snel een dichte groene haag. Wel is het een snelgroeiende struik
Snoeien en knotten is van alle tijden. Door de eeuwen heen hebben we altijd de drang gehad om bomen te vormen, in model te brengen. Door de eeuwen heen hebben we ook geleerd dat vrijwel elke boom te snoeien is. Enig voorbehoud is dat de boom van nature een herstellend vermogen heeft. Welk gereedschap bij het knotten en vormen van bomen het best te gebruiken is, hangt af van de boom.
Altijd al willen weten wat er in deze tijd van het jaar gesnoeid kan worden en met welk gereedschap dit het beste kan gebeuren? Lees dan de februari tuinblog van Claudia Reina bekend van emagazine "Smultuin". Claudia legt uit hoe fruitbomen, kleinfruit, hazelnoot, vlinderstruiken en rozen gesnoeid moeten worden.
Januari, een mooie maand om te bezinnen op het nieuwe jaar. Juist op die momenten kan de natuur ons hierbij helpen

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2018 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.