Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Mei 2016: Eetbare bloemen

25 april 2016
Deborah Megens

Deborah Megens, kok en tevens herborist, is de auteur van KRUIDEN kweken & koken// binnen & buiten. In deze mei blog geeft ze een overzicht van eetbare bloemen vanuit de eigen tuin en waar ze in de keuken voor gebruikt kunnen worden.

Mei 2016: Eetbare bloemen

Eetbare bloemen

We hebben allemaal wel onze redenen om te (gaan) tuinieren. Als kok en herborist spelen culinaire kruiden een belangrijke rol in mijn leven en dat betekent vrijwel dagelijks genieten van de vaak heerlijke geuren, prachtige kleuren en bijzondere smaken.

Dat de meeste keukenkruiden ook nog eens eetbare bloemen produceren is wel heel mooi meegenomen. Die zijn vaak decoratief en kunnen gebruikt worden als een kleurige garnering, of als een bijzonder ingrediënt in de maaltijd.

Je weet één ding zeker bij het serveren van gerechten die zijn opgeleukt met bloemen, altijd succes verzekerd bij je tafelgenoten!

Neem bijvoorbeeld een aantal mediterrane kruiden zoals tijm, rozemarijn, lavendel (pas op met teveel, anders wordt de smaak te geparfumeerd), hyssop, oregano, majoraan en bonenkruid. Ze hebben vaak kleurige (lip)bloemetjes en wanneer je er wat gepriegel voor over hebt, zijn ze heel mooi als vrolijk garnituur voor op de salade.

Verder zijn ook de bloemen van keukenkruiden als dille (bloemenschermen), salie, basilicum, daslook, kervel en bieslook (de hele bolletjes of de uitgetrokken losse bloemblaadjes) geschikt.

Een aantal van de hiervoor genoemde planten kun je vinden in het biologische zadenaanbod van De Wiltfang.

Eetbare bloemen waarvan ik vind dat ze een absolute hoofdrol in de keuken spelen, zijn borage/komkommerkruid, Oost-Indische kers en goudsbloem.


Borage

 

Borage wordt vaak komkommerkruid genoemd vanwege de smaak en geur die sterk aan komkommer doet denken. Het is een super decoratieve verschijning in de tuin en pot. De prachtige indigoblauwe, soms lichtroze- tot paarse- en witte bloemen zijn een lust voor het oog en staan in een strakke vijfpuntige stervorm. De bloemen zijn fantastisch  als eetbare decoratie voor je salade, in een kruidenboter, als fleurig garnituur bij een koud- of warm gerecht. Of maak eens ijsblokjes met de kleurige bloemen erin gevroren, voor een lekker verfrissend zomers drankje.


Oost-Indische kers

De Oost-Indische kers bloeit in een overweldigende gele, oranje en rode kleurenpracht. De bloemen hebben een smakelijke pittigheid en toch ook een vleugje zoete nectar. Ze tonen heel vrolijk op zomerse salades en maken een feest van elk gerecht dat wordt opgediend. Op witte wijnazijn gezet heb je na ruim twee weken een kleurige en pittige basis voor je dressings. De bloemen zijn zeer geschikt om te vullen met een kruidige zachte (geiten)kaas of een mousse van vis.

Goudsbloem

Eén van de meest opvallende kruiden in de tuin is toch wel de goudsbloem. De bloemen zijn niet heel erg uitgesproken van smaak, een klein beetje pittig, maar wel lekker decoratief. De lintblaadjes (buitenste bloemblaadjes) blijven bij verhitting kleurvast, dat toont mooi in een aardappelpuree of rijst. Je hebt wel wat (olijf)olie nodig, want alleen in vet kan de oranje kleurstof oplossen.

Maak eens een feestelijke couscous of een kruidenomelet met goudsbloemen. Strooi de lintbloemetjes over verse kaas, soepen, salades of zelfs op desserts is mogelijk.  Wanneer je zelf kruidenzout maakt, is het een prachtig gezicht als je door het grove zout wat gedroogde goudsbloemblaadjes doet. Met nog wat intens blauwe korenbloemblaadjes erbij wordt het een mooie kleurige combinatie.

Kruiden zijn over het algemeen niet moeilijk om zelf te kweken. In de maand mei kun je nog veel soorten zaaien. Daarnaast zijn ze ook vaak in de pot te koop, neem dan wel biologisch geteelde planten, je wilt ze ten slotte kunnen eten.

Kruiden zijn een mooie verrijking van het leven. Ze strelen al je zintuigen en of je nu een tuin, een balkon of een klein hoekje voor wat potten hebt, tuinieren is altijd mogelijk.

Deborah Megens

 

Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.
Om planten tegen vorst, wind en regen te beschermen kun je ze inpakken. De meeste planten kun je beschermen met een constructie van stokken en jute, met daartussen wat stro en droog blad. Sommige planten moet je bij -5 °C inpakken
Het najaar is dé tijd om aan de slag te gaan als je in het voorjaar wil genieten van een kleurrijke tuin. In oktober en november zijn de beste maanden om lentebloeiende bloembollen te planten. Het is een klein klusje en vanaf januari kun je al genieten van de eerste bloeiers.
Het is belangrijk om de dakgoten regelmatig schoon te maken, want als de goten niet doorstromen kunnen deze overstromen of zelfs voor lekkage zorgen. Het is belangrijk om minimaal 1 keer per jaar de dakgoten schoon te maken. Afhankelijk van de omgeving waar je woont, veel bomen of open vlakte. Wanneer de herfst zijn intrede doet is het verstandig om van te voren de dakgoot te inspecteren en schoon te maken.
Vanaf juli tot eind september en wellicht begin oktober als het weer zacht blijft kan je gaan oogsten of plukken oftewel het plukseizoen is begonnen. Bloemen, appels, pruimen, peren, aardbeien, …..
Heb je last van een verwoeste tuin na harde windvlagen of regenbuien? Een plantensteun kan de oplossing zijn tegen de vernieling van de planten in de tuin. Help de planten met wat stevigheid. Op deze manier ben je de storm voor en zorg je ervoor dat de tuin vol staat met sterke vaste planten. De plantensteunen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten om de planten een steun te geven die de plant nodig heeft.
Zomer 2018: regentonnen bleven leeg en op veel plaatsen was er een sproeiverbod. Bloeiende borders hebben het vorige jaar zwaar gehad en op veel plaatsen lagen de planten er slap en verwelkt bij. Liefhebbers van bloeiende planten kijken met lede ogen naar de droge lente van dit jaar. Krijgen we weer een zomer met extreem warme temperaturen? Hoe zorgen we voor mooie borders bij dit soort warme, droge zomers?
Iedere tuinliefhebber krijgt er mee te maken; het bewateren van de tuin. Met een mooie gieter langs de potten en perken lopen, is natuurlijk heel idyllisch maar bij een grotere tuin is dat een tijdrovende klus. Gelukkig zijn er een heleboel soorten sproeihulpen in omloop. Voor iedere tuineigenaar wat wils.
Wil jij je komende zomer niet ergeren aan mossig gazon, met hier en daar een kale plek en paardenbloemen? Natuurlijk vraagt dit een beetje aandacht en tijdsinvestering, maar de weg naar een mooi groen gazon is niet lang en ingewikkeld. Begin vandaag met onderstaande tips en je buren zeggen deze zomer; het gras bij de buren is groener!
Eetbare bloemen zijn hip! Ze maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een vrolijke aanblik. Maar ook als kruid in een gerecht kunnen bloemen een extra dimensie toevoegen. Proef of de smaak meer honingachtig is of pittig en probeer het eens uit!
Ben je ook graag in de winter met tuinplanten bezig, maar hou je niet van nat weer? Wil je in alle seizoenen graag groenten uit eigen tuin, maar woon je in Nederland? Je hebt mediterrane planten, maar je vindt de winterhoezen geen sieraad voor je tuin? Dan is een tuinkas wellicht een mooie oplossing voor jou.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.