Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Mei 2016: Eetbare bloemen

25 april 2016
Deborah Megens

Deborah Megens, kok en tevens herborist, is de auteur van KRUIDEN kweken & koken// binnen & buiten. In deze mei blog geeft ze een overzicht van eetbare bloemen vanuit de eigen tuin en waar ze in de keuken voor gebruikt kunnen worden.

Mei 2016: Eetbare bloemen

Eetbare bloemen

We hebben allemaal wel onze redenen om te (gaan) tuinieren. Als kok en herborist spelen culinaire kruiden een belangrijke rol in mijn leven en dat betekent vrijwel dagelijks genieten van de vaak heerlijke geuren, prachtige kleuren en bijzondere smaken.

Dat de meeste keukenkruiden ook nog eens eetbare bloemen produceren is wel heel mooi meegenomen. Die zijn vaak decoratief en kunnen gebruikt worden als een kleurige garnering, of als een bijzonder ingrediënt in de maaltijd.

Je weet één ding zeker bij het serveren van gerechten die zijn opgeleukt met bloemen, altijd succes verzekerd bij je tafelgenoten!

Neem bijvoorbeeld een aantal mediterrane kruiden zoals tijm, rozemarijn, lavendel (pas op met teveel, anders wordt de smaak te geparfumeerd), hyssop, oregano, majoraan en bonenkruid. Ze hebben vaak kleurige (lip)bloemetjes en wanneer je er wat gepriegel voor over hebt, zijn ze heel mooi als vrolijk garnituur voor op de salade.

Verder zijn ook de bloemen van keukenkruiden als dille (bloemenschermen), salie, basilicum, daslook, kervel en bieslook (de hele bolletjes of de uitgetrokken losse bloemblaadjes) geschikt.

Een aantal van de hiervoor genoemde planten kun je vinden in het biologische zadenaanbod van De Wiltfang.

Eetbare bloemen waarvan ik vind dat ze een absolute hoofdrol in de keuken spelen, zijn borage/komkommerkruid, Oost-Indische kers en goudsbloem.


Borage

 

Borage wordt vaak komkommerkruid genoemd vanwege de smaak en geur die sterk aan komkommer doet denken. Het is een super decoratieve verschijning in de tuin en pot. De prachtige indigoblauwe, soms lichtroze- tot paarse- en witte bloemen zijn een lust voor het oog en staan in een strakke vijfpuntige stervorm. De bloemen zijn fantastisch  als eetbare decoratie voor je salade, in een kruidenboter, als fleurig garnituur bij een koud- of warm gerecht. Of maak eens ijsblokjes met de kleurige bloemen erin gevroren, voor een lekker verfrissend zomers drankje.


Oost-Indische kers

De Oost-Indische kers bloeit in een overweldigende gele, oranje en rode kleurenpracht. De bloemen hebben een smakelijke pittigheid en toch ook een vleugje zoete nectar. Ze tonen heel vrolijk op zomerse salades en maken een feest van elk gerecht dat wordt opgediend. Op witte wijnazijn gezet heb je na ruim twee weken een kleurige en pittige basis voor je dressings. De bloemen zijn zeer geschikt om te vullen met een kruidige zachte (geiten)kaas of een mousse van vis.

Goudsbloem

Eén van de meest opvallende kruiden in de tuin is toch wel de goudsbloem. De bloemen zijn niet heel erg uitgesproken van smaak, een klein beetje pittig, maar wel lekker decoratief. De lintblaadjes (buitenste bloemblaadjes) blijven bij verhitting kleurvast, dat toont mooi in een aardappelpuree of rijst. Je hebt wel wat (olijf)olie nodig, want alleen in vet kan de oranje kleurstof oplossen.

Maak eens een feestelijke couscous of een kruidenomelet met goudsbloemen. Strooi de lintbloemetjes over verse kaas, soepen, salades of zelfs op desserts is mogelijk.  Wanneer je zelf kruidenzout maakt, is het een prachtig gezicht als je door het grove zout wat gedroogde goudsbloemblaadjes doet. Met nog wat intens blauwe korenbloemblaadjes erbij wordt het een mooie kleurige combinatie.

Kruiden zijn over het algemeen niet moeilijk om zelf te kweken. In de maand mei kun je nog veel soorten zaaien. Daarnaast zijn ze ook vaak in de pot te koop, neem dan wel biologisch geteelde planten, je wilt ze ten slotte kunnen eten.

Kruiden zijn een mooie verrijking van het leven. Ze strelen al je zintuigen en of je nu een tuin, een balkon of een klein hoekje voor wat potten hebt, tuinieren is altijd mogelijk.

Deborah Megens

 

Uit milieuoverwegingen, praktisch oogpunt of een financieel motief, het maakt eigenlijk niet uit waarom je het doet. Composteren in eigen beheer heeft voordelen. Het is toch ook zonde om al dat keukenafval en die tuinresten eerst in de container te gooien, het af te laten voeren naar een composteerbedrijf en dan later je eigen afval terug te kopen in de vorm van compost?
Bosbessen noem ik ze, eigenlijk zijn het blauwe bessen. Ik heb vier struiken staan, waarvan er twee een naam hebben: ‘Blue crop’ en ‘Goldtraube 71’. Van juli tot november kan ik deze gezonde, smakelijke blauwe bessen oogsten.
Als je erover nadenkt om een vijver aan te leggen dan kun je dit gemakkelijk zelf doen. Zelf een vijver aanleggen begint met een goede voorbereiding . Zo moet je allereerst goed nadenken over de grootte en de vorm van je vijver. Je kunt namelijk een heleboel dingen zelf doen, maar een vijver aanleggen is niet zomaar even gedaan. Zo moet je een goed plan hebben en je hebt ook het een en ander nodig als het aankomt op vijverproducten. Hieronder lees je hoe je op de juiste manier een vijver kan aanleggen
In een duurzame tuin zijn alleen materialen gebruikt die duurzaam zijn. Dat betekent dat ze niet belastend zijn voor het milieu en een lange levensduur hebben. Er worden bewuste keuzes gemaakt, water en energie bespaard, en goed gezorgd voor grond en dieren. Een duurzame tuin is zowel op een klein balkon, als een tuin met vele hectaren grond te realiseren. In dit blog gaan we je tips geven over hoe jij je tuin het beste duurzaam kunt maken!
Zaaien, voorzaaien, verspenen, wieden, uitdunnen en oogsten. In mei is het lekker druk en met wat geluk ook erg mooi weer. Een fijne tijd om van de tuin te genieten.
De laurier is als struik te planten maar ook prachtig om er een haag van te planten. De laurier is een wintergroene struik, hierdoor prima geschikt voor een haag die u zomer en winter privacy bied. De grote glanzende bladeren vormen al snel een dichte groene haag. Wel is het een snelgroeiende struik
Snoeien en knotten is van alle tijden. Door de eeuwen heen hebben we altijd de drang gehad om bomen te vormen, in model te brengen. Door de eeuwen heen hebben we ook geleerd dat vrijwel elke boom te snoeien is. Enig voorbehoud is dat de boom van nature een herstellend vermogen heeft. Welk gereedschap bij het knotten en vormen van bomen het best te gebruiken is, hangt af van de boom.
Altijd al willen weten wat er in deze tijd van het jaar gesnoeid kan worden en met welk gereedschap dit het beste kan gebeuren? Lees dan de februari tuinblog van Claudia Reina bekend van emagazine "Smultuin". Claudia legt uit hoe fruitbomen, kleinfruit, hazelnoot, vlinderstruiken en rozen gesnoeid moeten worden.
Januari, een mooie maand om te bezinnen op het nieuwe jaar. Juist op die momenten kan de natuur ons hierbij helpen

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2018 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.