Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Mei 2017: Genieten van kruiden

01 mei 2017
Marga Boutkan

De lente is er en de kruidentuin komt weer tot leven. Lees in deze blog over kruiden en wat u daarmee kunt doen. Ook zijn er tips voor de herboristen onder ons.

Mei 2017: Genieten van kruiden

Lente in de kruidentuin

Wat blijft het toch altijd een wonder: de lente. Ineens komt de kruidentuin weer tot leven, met primula’s, longkruid, klein en groot hoefblad en natuurlijk de smaakvolle daslook. Van deze allium ursinum kunnen we altijd maar zo’n 4 weken genieten, bijvoorbeeld door het knoflookachtige blad op een boterham met kaas te eten of er een heerlijke pesto van te maken. Inmiddels ligt het blad ervan te drogen, om er gebakken aardappels mee te kunnen kruiden. Iedere tuinier zal het herkennen, voor een herborist is vooruitdenken belangrijk, zodat zo veel mogelijk gebruik kan worden gemaakt van wat de kruidentuin of de natuur aan kruiden biedt op elk moment. Voor nu betekent dit nog even wachten tot de IJsheiligen voorbij zijn (11 t/m 15 mei) Dan kunnen de zaailingen de grond in en de kruidenzaden direct in de borders worden gezaaid. Goudsbloemen (voor de olie en crème), engelwortel (in de kruidenbitter en prachtig), dropplant (lekker in de thee), heemstwortel (ondersteunt bij hoest) en nog veel meer zaden krijgen een plekje, zowel in de kasteelkruidentuin als in mijn eigen kruidentuin. Handig om te gebruiken bij het voorzaaien zijn de kweekbakjes en de kweektafels, die De Wiltfang aanbiedt

Kruidentuin Landgoed Het Witte Kasteel in Loon op Zand

Sinds dit jaar maken de tuinen van het landgoed onderdeel uit van de Open Tuinen Midden-Brabant, een initiatief van particuliere tuineigenaren die hun tuinen openstellen voor publiek. Daar zijn we natuurlijk trots op en graag laten we dan ook de tuinen zien op de open dagen, voor het eerst weer op zondag 2 juli a.s. ( www.hetwittekasteel.nl). U wilt er echt bij zijn die dag, want dan organiseer ik tevens de markt Natuurlijk leven en genieten (mijn motto), met volop aandacht voor alles wat bijdraagt aan een natuurlijke manier van leven. Zo zullen er aanbieders aanwezig zijn van kruiden- en tuinplanten, honing, zaden, theeën, oliën, biologische en landelijke producten. U kunt dan tevens heerlijk genieten van een goed verzorgde lunch of een geurige kruidenbloementhee op het zonovergoten terras van het dagcafé. En heeft u na uw bezoek aan het prachtige Witte Kasteel de smaak te pakken, dan zijn er nog meer mooie tuinevenementen in andere weekenden te bezoeken, die de moeite waard zijn en waar u uw favoriete tuincentrum tegenkomt.

Go Herbal: nog meer kruiden

Alsof dit alles nog niet genoeg is: wat denkt u van het inspirerende kruidensymposium Go Herbal met internationale sprekers, workshops en een herboristenmarkt? Het Herboristengilde bestaat namelijk op zaterdag 23 september 2017 10 jaar en dat willen we graag met iedere kruiden- en tuinliefhebber vieren. In het Jaar van de Botanische Tuinen houden we dit evenement natuurlijk in een botanische tuin, namelijk die van Delft, die in 2017 ook nog eens haar 100-jarige verjaardag viert. Alle redenen dus om er met elkaar een groen feestje van te maken! Houd u de komende tijd daarom onze nieuwe website www.herboristengilde.nl in de gaten voor meer nieuws en praktische informatie over Go Herbal. Vanzelfsprekend zal De Wiltfang hieraan een bijdrage leveren. Overigens, voordat we kunnen genieten van de opbrengst van de kruidentuin of welke tuin dan ook, is goed onderhoud van een tuin essentieel. Zeker in mei is er nog genoeg te doen en is het tevens fijn om na al het harde werken van de tuin te genieten vanuit comfortabel tuinmeubilair in de nabijheid van goede tuinverlichting of misschien wel een vuurkorf. Hoe dan ook, ik wens u een mooi tuinseizoen toe en hoop u op één van de kruidenevenementen te begroeten!

Marga Boutkan is herborist, natuurcoach en eigenaresse van Gifts of Nature (www.giftsofnature.nl). Daarnaast is ze voorzitter van het Herboristengilde, schrijft ze kruidenartikelen voor De Herborist en is ze de coördinator van de kruidentuin van Het Witte Kasteel in Loon op Zand.

Tekst en foto’s: Marga Boutkan, Gifts of Nature

Hoe je op een milieuvriendelijke manier van je onkruid af komt. Onkruid in je tuin hoeft geen plaag te worden. Als je maar op tijd maatregelen neemt. Op een natuurlijke manier onkruid bestrijden, het kan!
Tijdens droge periodes is het heel belangrijk om water te geven aan je planten in de tuin. In ons blog vind je 5 bewater systemen die niet mogen ontbreken in je tuin.
Wie droomt er nou niet van een groen gazon. Met het juiste onderhoud is jouw grasmat er eentje waar je buren jaloers op zullen zijn.
Beginnen met composteren is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Kies het juiste systeem, passend bij je huishouden en tuin en aan de slag!
Dieren in de tuin… die zal je vanaf nu wel wat vaker tegen komen. De natuur ontwaakt en daar horen ook de vogels, vlinders, insecten en andere dieren bij! Wist je dat je heel veel invloed hebt op de natuur? Je kunt in je eigen tuin of op je eigen balkon een geschikte omgeving creëren voor de dieren. Hoe? Dat vertellen we je in ons blog!
Maart is de tijd om de rozenstruik te snoeien. Zo heb je in de zomer een mooie tuin, vol bloeiende rozen. Hoe je dit moet aanpakken, lees je in ons blog.
De zon komt tevoorschijn, het begint te kriebelen. Tijd om de tuin in te gaan! Met deze 4 tips is je tuin weer helemaal klaar voor het voorjaar.
Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.