Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Mei 2017: Genieten van kruiden

01 mei 2017
Marga Boutkan

De lente is er en de kruidentuin komt weer tot leven. Lees in deze blog over kruiden en wat u daarmee kunt doen. Ook zijn er tips voor de herboristen onder ons.

Mei 2017: Genieten van kruiden

Lente in de kruidentuin

Wat blijft het toch altijd een wonder: de lente. Ineens komt de kruidentuin weer tot leven, met primula’s, longkruid, klein en groot hoefblad en natuurlijk de smaakvolle daslook. Van deze allium ursinum kunnen we altijd maar zo’n 4 weken genieten, bijvoorbeeld door het knoflookachtige blad op een boterham met kaas te eten of er een heerlijke pesto van te maken. Inmiddels ligt het blad ervan te drogen, om er gebakken aardappels mee te kunnen kruiden. Iedere tuinier zal het herkennen, voor een herborist is vooruitdenken belangrijk, zodat zo veel mogelijk gebruik kan worden gemaakt van wat de kruidentuin of de natuur aan kruiden biedt op elk moment. Voor nu betekent dit nog even wachten tot de IJsheiligen voorbij zijn (11 t/m 15 mei) Dan kunnen de zaailingen de grond in en de kruidenzaden direct in de borders worden gezaaid. Goudsbloemen (voor de olie en crème), engelwortel (in de kruidenbitter en prachtig), dropplant (lekker in de thee), heemstwortel (ondersteunt bij hoest) en nog veel meer zaden krijgen een plekje, zowel in de kasteelkruidentuin als in mijn eigen kruidentuin. Handig om te gebruiken bij het voorzaaien zijn de kweekbakjes en de kweektafels, die De Wiltfang aanbiedt

Kruidentuin Landgoed Het Witte Kasteel in Loon op Zand

Sinds dit jaar maken de tuinen van het landgoed onderdeel uit van de Open Tuinen Midden-Brabant, een initiatief van particuliere tuineigenaren die hun tuinen openstellen voor publiek. Daar zijn we natuurlijk trots op en graag laten we dan ook de tuinen zien op de open dagen, voor het eerst weer op zondag 2 juli a.s. ( www.hetwittekasteel.nl). U wilt er echt bij zijn die dag, want dan organiseer ik tevens de markt Natuurlijk leven en genieten (mijn motto), met volop aandacht voor alles wat bijdraagt aan een natuurlijke manier van leven. Zo zullen er aanbieders aanwezig zijn van kruiden- en tuinplanten, honing, zaden, theeën, oliën, biologische en landelijke producten. U kunt dan tevens heerlijk genieten van een goed verzorgde lunch of een geurige kruidenbloementhee op het zonovergoten terras van het dagcafé. En heeft u na uw bezoek aan het prachtige Witte Kasteel de smaak te pakken, dan zijn er nog meer mooie tuinevenementen in andere weekenden te bezoeken, die de moeite waard zijn en waar u uw favoriete tuincentrum tegenkomt.

Go Herbal: nog meer kruiden

Alsof dit alles nog niet genoeg is: wat denkt u van het inspirerende kruidensymposium Go Herbal met internationale sprekers, workshops en een herboristenmarkt? Het Herboristengilde bestaat namelijk op zaterdag 23 september 2017 10 jaar en dat willen we graag met iedere kruiden- en tuinliefhebber vieren. In het Jaar van de Botanische Tuinen houden we dit evenement natuurlijk in een botanische tuin, namelijk die van Delft, die in 2017 ook nog eens haar 100-jarige verjaardag viert. Alle redenen dus om er met elkaar een groen feestje van te maken! Houd u de komende tijd daarom onze nieuwe website www.herboristengilde.nl in de gaten voor meer nieuws en praktische informatie over Go Herbal. Vanzelfsprekend zal De Wiltfang hieraan een bijdrage leveren. Overigens, voordat we kunnen genieten van de opbrengst van de kruidentuin of welke tuin dan ook, is goed onderhoud van een tuin essentieel. Zeker in mei is er nog genoeg te doen en is het tevens fijn om na al het harde werken van de tuin te genieten vanuit comfortabel tuinmeubilair in de nabijheid van goede tuinverlichting of misschien wel een vuurkorf. Hoe dan ook, ik wens u een mooi tuinseizoen toe en hoop u op één van de kruidenevenementen te begroeten!

Marga Boutkan is herborist, natuurcoach en eigenaresse van Gifts of Nature (www.giftsofnature.nl). Daarnaast is ze voorzitter van het Herboristengilde, schrijft ze kruidenartikelen voor De Herborist en is ze de coördinator van de kruidentuin van Het Witte Kasteel in Loon op Zand.

Tekst en foto’s: Marga Boutkan, Gifts of Nature

Vanaf juli tot eind september en wellicht begin oktober als het weer zacht blijft kan je gaan oogsten of plukken oftewel het plukseizoen is begonnen. Bloemen, appels, pruimen, peren, aardbeien, …..
Heb je last van een verwoeste tuin na harde windvlagen of regenbuien? Een plantensteun kan de oplossing zijn tegen de vernieling van de planten in de tuin. Help de planten met wat stevigheid. Op deze manier ben je de storm voor en zorg je ervoor dat de tuin vol staat met sterke vaste planten. De plantensteunen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten om de planten een steun te geven die de plant nodig heeft.
Zomer 2018: regentonnen bleven leeg en op veel plaatsen was er een sproeiverbod. Bloeiende borders hebben het vorige jaar zwaar gehad en op veel plaatsen lagen de planten er slap en verwelkt bij. Liefhebbers van bloeiende planten kijken met lede ogen naar de droge lente van dit jaar. Krijgen we weer een zomer met extreem warme temperaturen? Hoe zorgen we voor mooie borders bij dit soort warme, droge zomers?
Iedere tuinliefhebber krijgt er mee te maken; het bewateren van de tuin. Met een mooie gieter langs de potten en perken lopen, is natuurlijk heel idyllisch maar bij een grotere tuin is dat een tijdrovende klus. Gelukkig zijn er een heleboel soorten sproeihulpen in omloop. Voor iedere tuineigenaar wat wils.
Wil jij je komende zomer niet ergeren aan mossig gazon, met hier en daar een kale plek en paardenbloemen? Natuurlijk vraagt dit een beetje aandacht en tijdsinvestering, maar de weg naar een mooi groen gazon is niet lang en ingewikkeld. Begin vandaag met onderstaande tips en je buren zeggen deze zomer; het gras bij de buren is groener!
Eetbare bloemen zijn hip! Ze maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een vrolijke aanblik. Maar ook als kruid in een gerecht kunnen bloemen een extra dimensie toevoegen. Proef of de smaak meer honingachtig is of pittig en probeer het eens uit!
Ben je ook graag in de winter met tuinplanten bezig, maar hou je niet van nat weer? Wil je in alle seizoenen graag groenten uit eigen tuin, maar woon je in Nederland? Je hebt mediterrane planten, maar je vindt de winterhoezen geen sieraad voor je tuin? Dan is een tuinkas wellicht een mooie oplossing voor jou.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2019 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.