Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Mei 2017: Genieten van kruiden

01 mei 2017
Marga Boutkan

De lente is er en de kruidentuin komt weer tot leven. Lees in deze blog over kruiden en wat u daarmee kunt doen. Ook zijn er tips voor de herboristen onder ons.

Mei 2017: Genieten van kruiden

Lente in de kruidentuin

Wat blijft het toch altijd een wonder: de lente. Ineens komt de kruidentuin weer tot leven, met primula’s, longkruid, klein en groot hoefblad en natuurlijk de smaakvolle daslook. Van deze allium ursinum kunnen we altijd maar zo’n 4 weken genieten, bijvoorbeeld door het knoflookachtige blad op een boterham met kaas te eten of er een heerlijke pesto van te maken. Inmiddels ligt het blad ervan te drogen, om er gebakken aardappels mee te kunnen kruiden. Iedere tuinier zal het herkennen, voor een herborist is vooruitdenken belangrijk, zodat zo veel mogelijk gebruik kan worden gemaakt van wat de kruidentuin of de natuur aan kruiden biedt op elk moment. Voor nu betekent dit nog even wachten tot de IJsheiligen voorbij zijn (11 t/m 15 mei) Dan kunnen de zaailingen de grond in en de kruidenzaden direct in de borders worden gezaaid. Goudsbloemen (voor de olie en crème), engelwortel (in de kruidenbitter en prachtig), dropplant (lekker in de thee), heemstwortel (ondersteunt bij hoest) en nog veel meer zaden krijgen een plekje, zowel in de kasteelkruidentuin als in mijn eigen kruidentuin. Handig om te gebruiken bij het voorzaaien zijn de kweekbakjes en de kweektafels, die De Wiltfang aanbiedt

Kruidentuin Landgoed Het Witte Kasteel in Loon op Zand

Sinds dit jaar maken de tuinen van het landgoed onderdeel uit van de Open Tuinen Midden-Brabant, een initiatief van particuliere tuineigenaren die hun tuinen openstellen voor publiek. Daar zijn we natuurlijk trots op en graag laten we dan ook de tuinen zien op de open dagen, voor het eerst weer op zondag 2 juli a.s. ( www.hetwittekasteel.nl). U wilt er echt bij zijn die dag, want dan organiseer ik tevens de markt Natuurlijk leven en genieten (mijn motto), met volop aandacht voor alles wat bijdraagt aan een natuurlijke manier van leven. Zo zullen er aanbieders aanwezig zijn van kruiden- en tuinplanten, honing, zaden, theeën, oliën, biologische en landelijke producten. U kunt dan tevens heerlijk genieten van een goed verzorgde lunch of een geurige kruidenbloementhee op het zonovergoten terras van het dagcafé. En heeft u na uw bezoek aan het prachtige Witte Kasteel de smaak te pakken, dan zijn er nog meer mooie tuinevenementen in andere weekenden te bezoeken, die de moeite waard zijn en waar u uw favoriete tuincentrum tegenkomt.

Go Herbal: nog meer kruiden

Alsof dit alles nog niet genoeg is: wat denkt u van het inspirerende kruidensymposium Go Herbal met internationale sprekers, workshops en een herboristenmarkt? Het Herboristengilde bestaat namelijk op zaterdag 23 september 2017 10 jaar en dat willen we graag met iedere kruiden- en tuinliefhebber vieren. In het Jaar van de Botanische Tuinen houden we dit evenement natuurlijk in een botanische tuin, namelijk die van Delft, die in 2017 ook nog eens haar 100-jarige verjaardag viert. Alle redenen dus om er met elkaar een groen feestje van te maken! Houd u de komende tijd daarom onze nieuwe website www.herboristengilde.nl in de gaten voor meer nieuws en praktische informatie over Go Herbal. Vanzelfsprekend zal De Wiltfang hieraan een bijdrage leveren. Overigens, voordat we kunnen genieten van de opbrengst van de kruidentuin of welke tuin dan ook, is goed onderhoud van een tuin essentieel. Zeker in mei is er nog genoeg te doen en is het tevens fijn om na al het harde werken van de tuin te genieten vanuit comfortabel tuinmeubilair in de nabijheid van goede tuinverlichting of misschien wel een vuurkorf. Hoe dan ook, ik wens u een mooi tuinseizoen toe en hoop u op één van de kruidenevenementen te begroeten!

Marga Boutkan is herborist, natuurcoach en eigenaresse van Gifts of Nature (www.giftsofnature.nl). Daarnaast is ze voorzitter van het Herboristengilde, schrijft ze kruidenartikelen voor De Herborist en is ze de coördinator van de kruidentuin van Het Witte Kasteel in Loon op Zand.

Tekst en foto’s: Marga Boutkan, Gifts of Nature

Uit milieuoverwegingen, praktisch oogpunt of een financieel motief, het maakt eigenlijk niet uit waarom je het doet. Composteren in eigen beheer heeft voordelen. Het is toch ook zonde om al dat keukenafval en die tuinresten eerst in de container te gooien, het af te laten voeren naar een composteerbedrijf en dan later je eigen afval terug te kopen in de vorm van compost?
Bosbessen noem ik ze, eigenlijk zijn het blauwe bessen. Ik heb vier struiken staan, waarvan er twee een naam hebben: ‘Blue crop’ en ‘Goldtraube 71’. Van juli tot november kan ik deze gezonde, smakelijke blauwe bessen oogsten.
Als je erover nadenkt om een vijver aan te leggen dan kun je dit gemakkelijk zelf doen. Zelf een vijver aanleggen begint met een goede voorbereiding . Zo moet je allereerst goed nadenken over de grootte en de vorm van je vijver. Je kunt namelijk een heleboel dingen zelf doen, maar een vijver aanleggen is niet zomaar even gedaan. Zo moet je een goed plan hebben en je hebt ook het een en ander nodig als het aankomt op vijverproducten. Hieronder lees je hoe je op de juiste manier een vijver kan aanleggen
In een duurzame tuin zijn alleen materialen gebruikt die duurzaam zijn. Dat betekent dat ze niet belastend zijn voor het milieu en een lange levensduur hebben. Er worden bewuste keuzes gemaakt, water en energie bespaard, en goed gezorgd voor grond en dieren. Een duurzame tuin is zowel op een klein balkon, als een tuin met vele hectaren grond te realiseren. In dit blog gaan we je tips geven over hoe jij je tuin het beste duurzaam kunt maken!
Zaaien, voorzaaien, verspenen, wieden, uitdunnen en oogsten. In mei is het lekker druk en met wat geluk ook erg mooi weer. Een fijne tijd om van de tuin te genieten.
De laurier is als struik te planten maar ook prachtig om er een haag van te planten. De laurier is een wintergroene struik, hierdoor prima geschikt voor een haag die u zomer en winter privacy bied. De grote glanzende bladeren vormen al snel een dichte groene haag. Wel is het een snelgroeiende struik
Snoeien en knotten is van alle tijden. Door de eeuwen heen hebben we altijd de drang gehad om bomen te vormen, in model te brengen. Door de eeuwen heen hebben we ook geleerd dat vrijwel elke boom te snoeien is. Enig voorbehoud is dat de boom van nature een herstellend vermogen heeft. Welk gereedschap bij het knotten en vormen van bomen het best te gebruiken is, hangt af van de boom.
Altijd al willen weten wat er in deze tijd van het jaar gesnoeid kan worden en met welk gereedschap dit het beste kan gebeuren? Lees dan de februari tuinblog van Claudia Reina bekend van emagazine "Smultuin". Claudia legt uit hoe fruitbomen, kleinfruit, hazelnoot, vlinderstruiken en rozen gesnoeid moeten worden.
Januari, een mooie maand om te bezinnen op het nieuwe jaar. Juist op die momenten kan de natuur ons hierbij helpen

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2018 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.