Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Mei 2018: Warmteminnaars voorzaaien

26 april 2018
Smultuin; Claudia Reina

Zaaien, voorzaaien, verspenen, wieden, uitdunnen en oogsten. In mei is het lekker druk en met wat geluk ook erg mooi weer. Een fijne tijd om van de tuin te genieten.

Mei 2018: Warmteminnaars voorzaaien

Warmteminnaars voorzaaien

Vanaf half april kun je buiten in de koude bak of kas vast warmteminnaars voorzaaien: pompoen, courgette, maïs, bonen, aubergine, pepers, tomaten, Oost-Indische kersbloemen. Zorg voor arme zaaigrond, anders heb je kans op schimmels.

Ijsheiligen

In mei is het tijd om te gaan zaaien in de volle grond en buiten uit te planten wat is voorgezaaid in kas, op een zonnige vensterbank of koude bak. Na IJsheiligen, half mei, kun je starten met zaaien van warmteminnaars zoals pompoen, courgette en sperziebonen rechtstreeks in de volle grond. De citroenplant kan nu naar buiten zolang er geen vorst komt. Hou een stuk fleece of folie bij de hand om ‘s nachts af te dekken als er nachtvorst voorspeld wordt, vooral als het mooi helder weer is overdag! Tere zaailingen tomaat, paprika en aubergine worden nog een keer opgepot; iets dieper weer. Oost-Indische kersbloemen, voorgezaaid in een zaaibakje, kunnen onder fruitbomen en tussen de tuinbonen worden uitgeplant.

  Warmteminnaars

Stokbonen, sperziebonen, courgette, ‘marrow’, pompoen en komkommer  kunnen allemaal na half mei gezaaid worden. Pepers  kunnen half mei in de  volle grond gezaaid worden en die kun je in de herfst oogsten.

Bescherm ze wel tegen eventuele late nachtvorst. Met een cloche of stuk fleece scheelt het een paar graden. Of een poly tunneltje aan beide uiteinden goed dichtgemaakt. (Anders is het een windtunnel en dat is beschut niet genoeg).

Maat houden

Ben je zo dol op courgettes dat je wel 4 verschillende planten neerzet voor een gezin met 2 kinderen? 1 Courgette plant produceert wel 100 courgettes. Pluk ze zo klein mogelijk. 1 Plant is voor 2 personen meer dan genoeg. Teveel gezaaid? Geef pas planten weg na half juni als je zeker weet dat die ene plant goed is aangeslagen.

Bieten

Mooie tijd om nu bieten te zaaien als hoofdteelt. De zaailingen die je later uitdunt kunnen mooi als salade gegeten worden. Maatje golfbal is erg lekker.

Wintergroente zaaien 

Winterbroccoli, savooiekool, alle winterkolen, koolraap kun je deze maand zaaien.

Wortelen zaaien

Voordeel van nu pas wortelen zaaien is dat je minder last hebt van wortelvlieg. Toch is een rijtje uitjes ertussen zaaien ook een goede methode om geen last van de wortelvlieg te hebben. Als je wortels gaat uitdunnen, doe dat ‘s morgens vroeg en eet de zaailingen in een salade, met blad en al. Een echte delicatesse. Laat de uitgedunde zaailingen niet in de buurt van de wortelen liggen, de geur heeft een grote aantrekkingskracht op de wortelvlieg. Druk de aarde rond de wortels goed dicht. Een beetje aanaarden is ook een goed idee.

Wortelen hebben een diepte van 60 cm nodig, hoewel... Parijse worteltjes maar 25 cm. Die kun je ook in een pot of bak zaaien.

Water geven

Wanneer water geven en hoeveel? Bij nieuwe planten is dat 10L / m2. Waterbakken vol water warm laten worden. Ook gieters met water lekker laten opwarmen in de kas of koude bak. Komkommer, meloen, tomaat, basilicum en andere warmte-minnaars altijd warm water geven, zodat ze niet stoppen met groeien als ze koud water krijgen.

Pompoenen en courgettes uitplanten en in een rondje leiden of laten klimmen? TIP: zet ze op de composthoop! Het zijn hongerige planten. Met een watergeefbakje ernaast en een hoge stok om aan te geven waar dat waterbakje staat, geef je ze precies wat ze nodig hebben: zonwarm regenwater met plantaardige voeding.

Blijven voeden

Bloemkolen en andere kolen goed blijven bemesten met vloeibare mest of gier. Het zijn hongerige en dorstige planten. Net als aardappelen en bleekselderij. Voor aardappelen is er een speciale aardappelmeststof. Ook tomaten genieten graag van wat extra voeding met zeewier.

Laat starten

Staan de rijen zorgvuldig opgekweekte zaailingen al klaar om buiten uitgeplant te worden of lees je snel nog de achterkant van de zakjes zaad die je allemaal in de winter besteld hebt? Of heb je geen zin gehad dit jaar om steeds op het weer te letten en de koude bakken of kas open en dicht te doen en de zaailingen van water te voorzien? Nu is het nog niet te laat om te beginnen! De aarde is vanaf 12 mei warm genoeg om direct in de volle grond te zaaien.

Nu de vakantie voor de eersten tegen zijn einde loopt, is het tijd om je huis weer helemaal klaar te maken voor een nieuw (school)jaar. Alles schoonmaken, misschien her en der een likje verf en vloeren en meubels weer beschermen tegen beschadigingen en vuil of wat dacht je van wat nieuwe planten in huis! Duurzaam en milieubewust aan de slag? Gebruik dan onze tips!
De zomer is in volle gang. Je moestuin groeit als kool, de planten staan in bloei. Overal waar je kijkt zie je groen. En bij groen hoort leven in de tuin. De bijen, de vlinders, de vogels… Je kunt ze allemaal een veilige plek geven, waardoor jouw tuin een plek wordt waar de dieren zich fijn in voelen.
Het is zomer! Wat een feest in de tuin. Bloemen staan in bloei, planten groeien harder dan ooit. Het is bijna niet te overzien. Ze woekeren alle kanten op, hoe houd je ze nou in bedwang? Nou dáár komen wij om de hoek kijken. We geven je 5 simpele oplossingen voor meer orde in je tuin.
Vanaf half juni tot en met augustus is het tijd om de courgette te oogsten. De courgette is één van de makkelijkste groentes om zelf te kweken en wint steeds meer aan populariteit in Nederland. En naast makkelijk, is hij ook nog eens heel gezond, de schil zit namelijk bom vol vitamines. Na het oogsten zijn er genoeg opties voor de bereiding... Een lekkere soep, ovenschotel of wat dacht je van courgetti? Mogelijkheden zat en we delen nu twee hele makkelijke opties waar je snel meer zelf aan de slag kunt.
Nu op vakantie naar het buitenland er voor heel veel mensen niet in zit, zijn we op zoek naar alternatieven in ons eigen land. Gelukkig is daar genoeg moois te vinden. Met de zomerperiode voor de deur geven wij een aantal tips van kasteeltuinen die écht een bezoekje waard zijn.
Hoe je op een milieuvriendelijke manier van je onkruid af komt. Onkruid in je tuin hoeft geen plaag te worden. Als je maar op tijd maatregelen neemt. Op een natuurlijke manier onkruid bestrijden, het kan!
Tijdens droge periodes is het heel belangrijk om water te geven aan je planten in de tuin. In ons blog vind je 5 bewater systemen die niet mogen ontbreken in je tuin.
Wie droomt er nou niet van een groen gazon. Met het juiste onderhoud is jouw grasmat er eentje waar je buren jaloers op zullen zijn.
Beginnen met composteren is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Kies het juiste systeem, passend bij je huishouden en tuin en aan de slag!
Dieren in de tuin… die zal je vanaf nu wel wat vaker tegen komen. De natuur ontwaakt en daar horen ook de vogels, vlinders, insecten en andere dieren bij! Wist je dat je heel veel invloed hebt op de natuur? Je kunt in je eigen tuin of op je eigen balkon een geschikte omgeving creëren voor de dieren. Hoe? Dat vertellen we je in ons blog!
Maart is de tijd om de rozenstruik te snoeien. Zo heb je in de zomer een mooie tuin, vol bloeiende rozen. Hoe je dit moet aanpakken, lees je in ons blog.
De zon komt tevoorschijn, het begint te kriebelen. Tijd om de tuin in te gaan! Met deze 4 tips is je tuin weer helemaal klaar voor het voorjaar.
Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.