Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Mei 2018: Warmteminnaars voorzaaien

26 april 2018
Smultuin; Claudia Reina

Zaaien, voorzaaien, verspenen, wieden, uitdunnen en oogsten. In mei is het lekker druk en met wat geluk ook erg mooi weer. Een fijne tijd om van de tuin te genieten.

Mei 2018: Warmteminnaars voorzaaien

Warmteminnaars voorzaaien

Vanaf half april kun je buiten in de koude bak of kas vast warmteminnaars voorzaaien: pompoen, courgette, maïs, bonen, aubergine, pepers, tomaten, Oost-Indische kersbloemen. Zorg voor arme zaaigrond, anders heb je kans op schimmels.

Ijsheiligen

In mei is het tijd om te gaan zaaien in de volle grond en buiten uit te planten wat is voorgezaaid in kas, op een zonnige vensterbank of koude bak. Na IJsheiligen, half mei, kun je starten met zaaien van warmteminnaars zoals pompoen, courgette en sperziebonen rechtstreeks in de volle grond. De citroenplant kan nu naar buiten zolang er geen vorst komt. Hou een stuk fleece of folie bij de hand om ‘s nachts af te dekken als er nachtvorst voorspeld wordt, vooral als het mooi helder weer is overdag! Tere zaailingen tomaat, paprika en aubergine worden nog een keer opgepot; iets dieper weer. Oost-Indische kersbloemen, voorgezaaid in een zaaibakje, kunnen onder fruitbomen en tussen de tuinbonen worden uitgeplant.

  Warmteminnaars

Stokbonen, sperziebonen, courgette, ‘marrow’, pompoen en komkommer  kunnen allemaal na half mei gezaaid worden. Pepers  kunnen half mei in de  volle grond gezaaid worden en die kun je in de herfst oogsten.

Bescherm ze wel tegen eventuele late nachtvorst. Met een cloche of stuk fleece scheelt het een paar graden. Of een poly tunneltje aan beide uiteinden goed dichtgemaakt. (Anders is het een windtunnel en dat is beschut niet genoeg).

Maat houden

Ben je zo dol op courgettes dat je wel 4 verschillende planten neerzet voor een gezin met 2 kinderen? 1 Courgette plant produceert wel 100 courgettes. Pluk ze zo klein mogelijk. 1 Plant is voor 2 personen meer dan genoeg. Teveel gezaaid? Geef pas planten weg na half juni als je zeker weet dat die ene plant goed is aangeslagen.

Bieten

Mooie tijd om nu bieten te zaaien als hoofdteelt. De zaailingen die je later uitdunt kunnen mooi als salade gegeten worden. Maatje golfbal is erg lekker.

Wintergroente zaaien 

Winterbroccoli, savooiekool, alle winterkolen, koolraap kun je deze maand zaaien.

Wortelen zaaien

Voordeel van nu pas wortelen zaaien is dat je minder last hebt van wortelvlieg. Toch is een rijtje uitjes ertussen zaaien ook een goede methode om geen last van de wortelvlieg te hebben. Als je wortels gaat uitdunnen, doe dat ‘s morgens vroeg en eet de zaailingen in een salade, met blad en al. Een echte delicatesse. Laat de uitgedunde zaailingen niet in de buurt van de wortelen liggen, de geur heeft een grote aantrekkingskracht op de wortelvlieg. Druk de aarde rond de wortels goed dicht. Een beetje aanaarden is ook een goed idee.

Wortelen hebben een diepte van 60 cm nodig, hoewel... Parijse worteltjes maar 25 cm. Die kun je ook in een pot of bak zaaien.

Water geven

Wanneer water geven en hoeveel? Bij nieuwe planten is dat 10L / m2. Waterbakken vol water warm laten worden. Ook gieters met water lekker laten opwarmen in de kas of koude bak. Komkommer, meloen, tomaat, basilicum en andere warmte-minnaars altijd warm water geven, zodat ze niet stoppen met groeien als ze koud water krijgen.

Pompoenen en courgettes uitplanten en in een rondje leiden of laten klimmen? TIP: zet ze op de composthoop! Het zijn hongerige planten. Met een watergeefbakje ernaast en een hoge stok om aan te geven waar dat waterbakje staat, geef je ze precies wat ze nodig hebben: zonwarm regenwater met plantaardige voeding.

Blijven voeden

Bloemkolen en andere kolen goed blijven bemesten met vloeibare mest of gier. Het zijn hongerige en dorstige planten. Net als aardappelen en bleekselderij. Voor aardappelen is er een speciale aardappelmeststof. Ook tomaten genieten graag van wat extra voeding met zeewier.

Laat starten

Staan de rijen zorgvuldig opgekweekte zaailingen al klaar om buiten uitgeplant te worden of lees je snel nog de achterkant van de zakjes zaad die je allemaal in de winter besteld hebt? Of heb je geen zin gehad dit jaar om steeds op het weer te letten en de koude bakken of kas open en dicht te doen en de zaailingen van water te voorzien? Nu is het nog niet te laat om te beginnen! De aarde is vanaf 12 mei warm genoeg om direct in de volle grond te zaaien.

Leonard Cohen zong vroeger over november: New York is cold but I like where I’m living… Inderdaad een maand waarin het koud kan zijn, maar ook even goed nog zeer aangenaam. Oké, de jas of vest kan er bij aan, maar op een droge dag valt er nog prima te klussen in en om het huis. De maand november is bij uitstek ieder jaar net als februari trouwens perfect om een aantal zaken in orde te maken.
Uit milieuoverwegingen, praktisch oogpunt of een financieel motief, het maakt eigenlijk niet uit waarom je het doet. Composteren in eigen beheer heeft voordelen. Het is toch ook zonde om al dat keukenafval en die tuinresten eerst in de container te gooien, het af te laten voeren naar een composteerbedrijf en dan later je eigen afval terug te kopen in de vorm van compost?
Bosbessen noem ik ze, eigenlijk zijn het blauwe bessen. Ik heb vier struiken staan, waarvan er twee een naam hebben: ‘Blue crop’ en ‘Goldtraube 71’. Van juli tot november kan ik deze gezonde, smakelijke blauwe bessen oogsten.
Als je erover nadenkt om een vijver aan te leggen dan kun je dit gemakkelijk zelf doen. Zelf een vijver aanleggen begint met een goede voorbereiding . Zo moet je allereerst goed nadenken over de grootte en de vorm van je vijver. Je kunt namelijk een heleboel dingen zelf doen, maar een vijver aanleggen is niet zomaar even gedaan. Zo moet je een goed plan hebben en je hebt ook het een en ander nodig als het aankomt op vijverproducten. Hieronder lees je hoe je op de juiste manier een vijver kan aanleggen
In een duurzame tuin zijn alleen materialen gebruikt die duurzaam zijn. Dat betekent dat ze niet belastend zijn voor het milieu en een lange levensduur hebben. Er worden bewuste keuzes gemaakt, water en energie bespaard, en goed gezorgd voor grond en dieren. Een duurzame tuin is zowel op een klein balkon, als een tuin met vele hectaren grond te realiseren. In dit blog gaan we je tips geven over hoe jij je tuin het beste duurzaam kunt maken!
Zaaien, voorzaaien, verspenen, wieden, uitdunnen en oogsten. In mei is het lekker druk en met wat geluk ook erg mooi weer. Een fijne tijd om van de tuin te genieten.
De laurier is als struik te planten maar ook prachtig om er een haag van te planten. De laurier is een wintergroene struik, hierdoor prima geschikt voor een haag die u zomer en winter privacy bied. De grote glanzende bladeren vormen al snel een dichte groene haag. Wel is het een snelgroeiende struik
Snoeien en knotten is van alle tijden. Door de eeuwen heen hebben we altijd de drang gehad om bomen te vormen, in model te brengen. Door de eeuwen heen hebben we ook geleerd dat vrijwel elke boom te snoeien is. Enig voorbehoud is dat de boom van nature een herstellend vermogen heeft. Welk gereedschap bij het knotten en vormen van bomen het best te gebruiken is, hangt af van de boom.
Altijd al willen weten wat er in deze tijd van het jaar gesnoeid kan worden en met welk gereedschap dit het beste kan gebeuren? Lees dan de februari tuinblog van Claudia Reina bekend van emagazine "Smultuin". Claudia legt uit hoe fruitbomen, kleinfruit, hazelnoot, vlinderstruiken en rozen gesnoeid moeten worden.
Januari, een mooie maand om te bezinnen op het nieuwe jaar. Juist op die momenten kan de natuur ons hierbij helpen

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2018 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.