Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Mei 2018: Warmteminnaars voorzaaien

26 april 2018
Smultuin; Claudia Reina

Zaaien, voorzaaien, verspenen, wieden, uitdunnen en oogsten. In mei is het lekker druk en met wat geluk ook erg mooi weer. Een fijne tijd om van de tuin te genieten.

Mei 2018: Warmteminnaars voorzaaien

Warmteminnaars voorzaaien

Vanaf half april kun je buiten in de koude bak of kas vast warmteminnaars voorzaaien: pompoen, courgette, maïs, bonen, aubergine, pepers, tomaten, Oost-Indische kersbloemen. Zorg voor arme zaaigrond, anders heb je kans op schimmels.

Ijsheiligen

In mei is het tijd om te gaan zaaien in de volle grond en buiten uit te planten wat is voorgezaaid in kas, op een zonnige vensterbank of koude bak. Na IJsheiligen, half mei, kun je starten met zaaien van warmteminnaars zoals pompoen, courgette en sperziebonen rechtstreeks in de volle grond. De citroenplant kan nu naar buiten zolang er geen vorst komt. Hou een stuk fleece of folie bij de hand om ‘s nachts af te dekken als er nachtvorst voorspeld wordt, vooral als het mooi helder weer is overdag! Tere zaailingen tomaat, paprika en aubergine worden nog een keer opgepot; iets dieper weer. Oost-Indische kersbloemen, voorgezaaid in een zaaibakje, kunnen onder fruitbomen en tussen de tuinbonen worden uitgeplant.

  Warmteminnaars

Stokbonen, sperziebonen, courgette, ‘marrow’, pompoen en komkommer  kunnen allemaal na half mei gezaaid worden. Pepers  kunnen half mei in de  volle grond gezaaid worden en die kun je in de herfst oogsten.

Bescherm ze wel tegen eventuele late nachtvorst. Met een cloche of stuk fleece scheelt het een paar graden. Of een poly tunneltje aan beide uiteinden goed dichtgemaakt. (Anders is het een windtunnel en dat is beschut niet genoeg).

Maat houden

Ben je zo dol op courgettes dat je wel 4 verschillende planten neerzet voor een gezin met 2 kinderen? 1 Courgette plant produceert wel 100 courgettes. Pluk ze zo klein mogelijk. 1 Plant is voor 2 personen meer dan genoeg. Teveel gezaaid? Geef pas planten weg na half juni als je zeker weet dat die ene plant goed is aangeslagen.

Bieten

Mooie tijd om nu bieten te zaaien als hoofdteelt. De zaailingen die je later uitdunt kunnen mooi als salade gegeten worden. Maatje golfbal is erg lekker.

Wintergroente zaaien 

Winterbroccoli, savooiekool, alle winterkolen, koolraap kun je deze maand zaaien.

Wortelen zaaien

Voordeel van nu pas wortelen zaaien is dat je minder last hebt van wortelvlieg. Toch is een rijtje uitjes ertussen zaaien ook een goede methode om geen last van de wortelvlieg te hebben. Als je wortels gaat uitdunnen, doe dat ‘s morgens vroeg en eet de zaailingen in een salade, met blad en al. Een echte delicatesse. Laat de uitgedunde zaailingen niet in de buurt van de wortelen liggen, de geur heeft een grote aantrekkingskracht op de wortelvlieg. Druk de aarde rond de wortels goed dicht. Een beetje aanaarden is ook een goed idee.

Wortelen hebben een diepte van 60 cm nodig, hoewel... Parijse worteltjes maar 25 cm. Die kun je ook in een pot of bak zaaien.

Water geven

Wanneer water geven en hoeveel? Bij nieuwe planten is dat 10L / m2. Waterbakken vol water warm laten worden. Ook gieters met water lekker laten opwarmen in de kas of koude bak. Komkommer, meloen, tomaat, basilicum en andere warmte-minnaars altijd warm water geven, zodat ze niet stoppen met groeien als ze koud water krijgen.

Pompoenen en courgettes uitplanten en in een rondje leiden of laten klimmen? TIP: zet ze op de composthoop! Het zijn hongerige planten. Met een watergeefbakje ernaast en een hoge stok om aan te geven waar dat waterbakje staat, geef je ze precies wat ze nodig hebben: zonwarm regenwater met plantaardige voeding.

Blijven voeden

Bloemkolen en andere kolen goed blijven bemesten met vloeibare mest of gier. Het zijn hongerige en dorstige planten. Net als aardappelen en bleekselderij. Voor aardappelen is er een speciale aardappelmeststof. Ook tomaten genieten graag van wat extra voeding met zeewier.

Laat starten

Staan de rijen zorgvuldig opgekweekte zaailingen al klaar om buiten uitgeplant te worden of lees je snel nog de achterkant van de zakjes zaad die je allemaal in de winter besteld hebt? Of heb je geen zin gehad dit jaar om steeds op het weer te letten en de koude bakken of kas open en dicht te doen en de zaailingen van water te voorzien? Nu is het nog niet te laat om te beginnen! De aarde is vanaf 12 mei warm genoeg om direct in de volle grond te zaaien.

Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.
Om planten tegen vorst, wind en regen te beschermen kun je ze inpakken. De meeste planten kun je beschermen met een constructie van stokken en jute, met daartussen wat stro en droog blad. Sommige planten moet je bij -5 °C inpakken
Het najaar is dé tijd om aan de slag te gaan als je in het voorjaar wil genieten van een kleurrijke tuin. In oktober en november zijn de beste maanden om lentebloeiende bloembollen te planten. Het is een klein klusje en vanaf januari kun je al genieten van de eerste bloeiers.
Het is belangrijk om de dakgoten regelmatig schoon te maken, want als de goten niet doorstromen kunnen deze overstromen of zelfs voor lekkage zorgen. Het is belangrijk om minimaal 1 keer per jaar de dakgoten schoon te maken. Afhankelijk van de omgeving waar je woont, veel bomen of open vlakte. Wanneer de herfst zijn intrede doet is het verstandig om van te voren de dakgoot te inspecteren en schoon te maken.
Vanaf juli tot eind september en wellicht begin oktober als het weer zacht blijft kan je gaan oogsten of plukken oftewel het plukseizoen is begonnen. Bloemen, appels, pruimen, peren, aardbeien, …..
Heb je last van een verwoeste tuin na harde windvlagen of regenbuien? Een plantensteun kan de oplossing zijn tegen de vernieling van de planten in de tuin. Help de planten met wat stevigheid. Op deze manier ben je de storm voor en zorg je ervoor dat de tuin vol staat met sterke vaste planten. De plantensteunen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten om de planten een steun te geven die de plant nodig heeft.
Zomer 2018: regentonnen bleven leeg en op veel plaatsen was er een sproeiverbod. Bloeiende borders hebben het vorige jaar zwaar gehad en op veel plaatsen lagen de planten er slap en verwelkt bij. Liefhebbers van bloeiende planten kijken met lede ogen naar de droge lente van dit jaar. Krijgen we weer een zomer met extreem warme temperaturen? Hoe zorgen we voor mooie borders bij dit soort warme, droge zomers?
Iedere tuinliefhebber krijgt er mee te maken; het bewateren van de tuin. Met een mooie gieter langs de potten en perken lopen, is natuurlijk heel idyllisch maar bij een grotere tuin is dat een tijdrovende klus. Gelukkig zijn er een heleboel soorten sproeihulpen in omloop. Voor iedere tuineigenaar wat wils.
Wil jij je komende zomer niet ergeren aan mossig gazon, met hier en daar een kale plek en paardenbloemen? Natuurlijk vraagt dit een beetje aandacht en tijdsinvestering, maar de weg naar een mooi groen gazon is niet lang en ingewikkeld. Begin vandaag met onderstaande tips en je buren zeggen deze zomer; het gras bij de buren is groener!
Eetbare bloemen zijn hip! Ze maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een vrolijke aanblik. Maar ook als kruid in een gerecht kunnen bloemen een extra dimensie toevoegen. Proef of de smaak meer honingachtig is of pittig en probeer het eens uit!
Ben je ook graag in de winter met tuinplanten bezig, maar hou je niet van nat weer? Wil je in alle seizoenen graag groenten uit eigen tuin, maar woon je in Nederland? Je hebt mediterrane planten, maar je vindt de winterhoezen geen sieraad voor je tuin? Dan is een tuinkas wellicht een mooie oplossing voor jou.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.