Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Mei 2019: De juiste sproeier op de juiste plek; je tuin bewateren vraagt maatwerk

26 april 2019

Iedere tuinliefhebber krijgt er mee te maken; het bewateren van de tuin. Met een mooie gieter langs de potten en perken lopen, is natuurlijk heel idyllisch maar bij een grotere tuin is dat een tijdrovende klus. Gelukkig zijn er een heleboel soorten sproeihulpen in omloop. Voor iedere tuineigenaar wat wils.

Mei 2019: De juiste sproeier op de juiste plek; je tuin bewateren vraagt maatwerk

Waterbehoefte

Hoeveel tijd je kwijt bent met het bewateren van je tuin hangt van een aantal factoren af. Allereerst de grondsoort. Zandgrond houdt water niet goed vast. Kleigrond juist heel goed maar als het eenmaal uitdroogt, is het een harde ondoordringbare laag. Beide grondsoorten kun je verbeteren door organisch materiaal (bijvoorbeeld compost of houtsnippers) toe te voegen. Leemgrond houdt uit zichzelf water al prima vast. Vanzelfsprekend heeft een tuin op het zuiden meer water nodig dan een tuin op het noorden. Verder onttrekken bomen veel water aan de bodem, zij hebben dan ook een grote invloed op de waterhuishouding van je tuin.

Water geven kun je het beste ’s morgens doen. De grond kan dan in de loop van de dag wat opdrogen, wat weer bevorderlijk is voor het bezoek van slakken. Die houden niet van droge grond.

Je kunt de tuin beter 1 x per week veel water geven in plaats van steeds een beetje. Kleine beetjes water bereiken de wortels van de planten onvoldoende, waardoor ze minder goed groeien. Gebrek aan water kan een oorzaak zijn voor het doorschieten van planten. Toch is ook té vochtige grond niet goed. Dit kan weer zorgen voor het activeren van ziekten en schimmels.

De Tuinslang Sproeilans De Wiltfang

De tuinslang biedt uitkomst voor wie de tijd heeft en gericht wil sproeien. De ene plant vraagt meer water dan de andere. Een spuitpistool met verschillende spuitstanden of een sproeilans voor de diepere borders, zijn fijne hulpmiddelen.

Handsfree sproeien

Bordersproeier De WiltfangVoor de grotere tuinen of voor diegene die er niet de hele tijd bij willen blijven staan, is de druppelslang een uitkomst. Deze worden veel gebruikt bij heggen, bomen, bodembedekkers en struiken. Verder zijn er de vaste sproeiers. Voordelen hiervan zijn dat deze gemakkelijk verplaatsbaar zijn en je hoeft ze niet vast te houden. Voor iedereen bekend zijn de zwenksproeiers die grote rechthoekige stukken gelijkmatig bewateren. Daarnaast zijn er de roterende sproeiers. In deze groep valt de sectorsproeier, met een instelbaar bereik tot 28 meter. De driewegsproeier is een goed hulpmiddel voor het bewateren van grasvelden. Verder zijn er voor borders speciale borderspoeiers, deze sproeien subtieler en hebben een kleiner bereik. Ze zijn ook halfrond verkrijgbaar. De vlindersproeier, die fijne nevel sproeit, is ideaal voor borders met bloeiende planten. Een mooie optie bij de verschillende sproeiers is de telescopische voet van 44 cm. Deze valt mooi weg tussen de planten en strekt zich 42 cm extra uit, als deze op water wordt aangesloten. Andere bevestigingsmogelijkheden zijn een vaste lage of hoge pen of een driepootstatief . Verder zijn er ook doorlusbare sproeivoeten, zodat je meerdere sproeipunten op 1 slang kunt aansluiten. 

De perfecte manier van bewateren, is voor iedere tuin anders. De Wiltfang helpt je graag met het uitzoeken van het beste systeem voor jouw tuin.

Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.
Om planten tegen vorst, wind en regen te beschermen kun je ze inpakken. De meeste planten kun je beschermen met een constructie van stokken en jute, met daartussen wat stro en droog blad. Sommige planten moet je bij -5 °C inpakken
Het najaar is dé tijd om aan de slag te gaan als je in het voorjaar wil genieten van een kleurrijke tuin. In oktober en november zijn de beste maanden om lentebloeiende bloembollen te planten. Het is een klein klusje en vanaf januari kun je al genieten van de eerste bloeiers.
Het is belangrijk om de dakgoten regelmatig schoon te maken, want als de goten niet doorstromen kunnen deze overstromen of zelfs voor lekkage zorgen. Het is belangrijk om minimaal 1 keer per jaar de dakgoten schoon te maken. Afhankelijk van de omgeving waar je woont, veel bomen of open vlakte. Wanneer de herfst zijn intrede doet is het verstandig om van te voren de dakgoot te inspecteren en schoon te maken.
Vanaf juli tot eind september en wellicht begin oktober als het weer zacht blijft kan je gaan oogsten of plukken oftewel het plukseizoen is begonnen. Bloemen, appels, pruimen, peren, aardbeien, …..
Heb je last van een verwoeste tuin na harde windvlagen of regenbuien? Een plantensteun kan de oplossing zijn tegen de vernieling van de planten in de tuin. Help de planten met wat stevigheid. Op deze manier ben je de storm voor en zorg je ervoor dat de tuin vol staat met sterke vaste planten. De plantensteunen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten om de planten een steun te geven die de plant nodig heeft.
Zomer 2018: regentonnen bleven leeg en op veel plaatsen was er een sproeiverbod. Bloeiende borders hebben het vorige jaar zwaar gehad en op veel plaatsen lagen de planten er slap en verwelkt bij. Liefhebbers van bloeiende planten kijken met lede ogen naar de droge lente van dit jaar. Krijgen we weer een zomer met extreem warme temperaturen? Hoe zorgen we voor mooie borders bij dit soort warme, droge zomers?
Iedere tuinliefhebber krijgt er mee te maken; het bewateren van de tuin. Met een mooie gieter langs de potten en perken lopen, is natuurlijk heel idyllisch maar bij een grotere tuin is dat een tijdrovende klus. Gelukkig zijn er een heleboel soorten sproeihulpen in omloop. Voor iedere tuineigenaar wat wils.
Wil jij je komende zomer niet ergeren aan mossig gazon, met hier en daar een kale plek en paardenbloemen? Natuurlijk vraagt dit een beetje aandacht en tijdsinvestering, maar de weg naar een mooi groen gazon is niet lang en ingewikkeld. Begin vandaag met onderstaande tips en je buren zeggen deze zomer; het gras bij de buren is groener!
Eetbare bloemen zijn hip! Ze maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een vrolijke aanblik. Maar ook als kruid in een gerecht kunnen bloemen een extra dimensie toevoegen. Proef of de smaak meer honingachtig is of pittig en probeer het eens uit!
Ben je ook graag in de winter met tuinplanten bezig, maar hou je niet van nat weer? Wil je in alle seizoenen graag groenten uit eigen tuin, maar woon je in Nederland? Je hebt mediterrane planten, maar je vindt de winterhoezen geen sieraad voor je tuin? Dan is een tuinkas wellicht een mooie oplossing voor jou.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.