Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

November 2014: De kleuren van November

01 november 2014
Claudia Reina

Let op! Er valt goud uit de lucht. De kleuren van november variëren van goudgeel, vlammend rood tot knaloranje. Uiteindelijk wordt alle blad bruinzwart met de waarde van goud.

November 2014: De kleuren van November

De kleuren van NOVEMBER

Let op! Er valt goud uit de lucht. De kleuren van november variëren van goudgeel, vlammend rood tot knaloranje. Uiteindelijk wordt alle blad bruinzwart met de waarde van goud.
Hark al het herfstblad bij elkaar en doe het in jute zakken tegen wegwaaien en leg ze op de kale grond als winterdekbed. Leg een dikke laag herfstblad als mulch van 15 cm dik op je groentebedden, onder je fruitbomen en struiken, over de kale grond, zodat het onkruid wordt tegengehouden. De wormen spitten het om, zodat je in de lente direct met schone aarde kunt beginnen.
De plaats waar je geen blad wilt laten liggen is op gras. Blad ook uit de vijver vissen. Verteerd blad voegt teveel voeding aan het water toe en dan ontstaat er dat vervelende kroos.

BLADCOMPOST MAKEN

Het meest waardevolle valt gewoon uit de lucht op de grond. Herfstblad is niet lastig op te ruimen. Van al het blad dat in de herfst valt kun je prachtig bladcompost maken. Er zijn veel soorten blad die geschikt zijn: Eik, Berk en Haagbeuk. Verzamel het blad en je hebt iets waardevols dat niet in een tuincentrum te koop is! Zo maak je in de kortste tijd een prachtige, productieve groentebodem. Bevat niet veel voeding, maar op kleigrond maakt het de grond luchtiger en op zandgrond houdt het beter water vast. Composteren van al dat blad heeft een luchtiger compostmethode nodig. Er moet genoeg lucht doorheen kunnen waaien. In een compostkorf vormt het in 1 of 2 jaar bladcompost; prachtig, kruimelig zwart goud, dat ruikt naar bosgrond.

 

SNELLER BLAD COMPOSTEREN?

Bladeren kun je versnipperen met de grasmaaimachine en op de composthoop doen. Door toevoeging van compostversneller en regelmatig omzetten, maak je binnen een jaar mooie bladcompost. Nog sneller gaat composteren met de compostbal .


NIET ZELF SPITTEN

Een goed bodemleven is de voorwaarde voor een gezonde plant en dus gezonde voeding. Het bodemleven van de bovenste laag, dat zuurstof nodig heeft, wordt na spitten onderaan gestopt en afsterven door gebrek aan zuurstof. De dieper levende organismen komen naar boven en sterven af door zonlicht. Niet spitten dus. In het voorjaar kun je eventueel een grelinette gebruiken.

Beter is het om groente afval en blad als dekbed op de kale stukken land te leggen. De wormen doen het spitwerk.

 

HORIZONTAAL COMPOSTEREN

Nu is de tijd om je tuin in topconditie te brengen. Voeden met een dikke mulchlaag om de wormen aan het werk te zetten. Die spitten beter dan je het zelf ooit kan doen.

Hoe maak je een mulchlaag of winterdekbed? Leg op een stuk grond met weinig onkruid biologische kippenmest (een hand per vierkante meter) of luzernekorrels (plantaardige meststoffen). Leg een stuk karton eroverheen of acht vellen krantenpapier. Natmaken. Daaroverheen een laag groenteafval, gemengd met grasmaaisel, keukenafval met koffiedik in een laag van acht centimeter. Daaroverheen een dikke laag blad of stro voor het oog, zodat de tuin er verzorgd uitziet. Geef regelmatig water in een droge tijd. De wormen doen het spitwerk. Het onkruid verstikt, de kranten en karton verteren en je kunt in de lente onkruidvrij beginnen. De aarde is nu gevoed en klaar voor het nieuwe oogstseizoen. Dit kun je met de hele tuin doen in de herfst en winter. Of steeds een stukje tuin doen, als een soort roterende composthoop.

 

HOE VERZAMEL JE AL DAT BLADGOUD?

Met grote handen ben je snel klaar. Moeiteloos pak je grote hoeveelheden blad, tuinafval of andere materialen op. Werkt veel beter en directer dan met een bezem en schop, waar de lange stelen altijd onhandig zijn. Gemaakt van sterk kunststof dat jaren meegaat.

Verzamel het blad in een tuinafvaltas om het blad te vervoeren naar de plaats waar jij het wilt neerleggen. Hij is licht in gewicht, opvouwbaar en flexibel. Makkelijk op te pakken en te legen op de composthoop. Ik gebruik de tuinafvaltas ook om planten te verpotten of te verplanten en om snoeiafval op te ruimen.

 

Meer lees je in eMagazine SMULTUIN in 4 seizoenen HERFST editie.

 

 

MGO is nog een écht Nederlands familiebedrijf! Wat in 1989 begon als outdoor-kleding avontuur, is uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende bedrijven op het gebied van casual outdoor kleding voor een brede doelgroep.
Hou jij ook zo van tuinieren? Ben jij ook het liefst de hele dag in de tuin bezig? Het is november en het begint langzaam weer kouder te worden in Nederland. Het aantal lichturen wordt minder en voor je het weet ligt er dik pak sneeuw in de tuin. Ondanks dat het kouder wordt hebben we een prachtige zomer gehad dit jaar met veel zonuren. Doordat het zo’n mooie zomer geweest is in ons land hebben we veel kunnen doen in de tuin. Tuinplanten kopen en planten, bomen snoeien, grasmaaien en nog veel meer. Maar hoe weet je nou wanneer je een boom kan snoeien of wanneer je kan grasmaaien of welke planten winterbestendig zijn?
Leonard Cohen zong vroeger over november: New York is cold but I like where I’m living… Inderdaad een maand waarin het koud kan zijn, maar ook even goed nog zeer aangenaam. Oké, de jas of vest kan er bij aan, maar op een droge dag valt er nog prima te klussen in en om het huis. De maand november is bij uitstek ieder jaar net als februari trouwens perfect om een aantal zaken in orde te maken.
Uit milieuoverwegingen, praktisch oogpunt of een financieel motief, het maakt eigenlijk niet uit waarom je het doet. Composteren in eigen beheer heeft voordelen. Het is toch ook zonde om al dat keukenafval en die tuinresten eerst in de container te gooien, het af te laten voeren naar een composteerbedrijf en dan later je eigen afval terug te kopen in de vorm van compost?
Bosbessen noem ik ze, eigenlijk zijn het blauwe bessen. Ik heb vier struiken staan, waarvan er twee een naam hebben: ‘Blue crop’ en ‘Goldtraube 71’. Van juli tot november kan ik deze gezonde, smakelijke blauwe bessen oogsten.
Als je erover nadenkt om een vijver aan te leggen dan kun je dit gemakkelijk zelf doen. Zelf een vijver aanleggen begint met een goede voorbereiding . Zo moet je allereerst goed nadenken over de grootte en de vorm van je vijver. Je kunt namelijk een heleboel dingen zelf doen, maar een vijver aanleggen is niet zomaar even gedaan. Zo moet je een goed plan hebben en je hebt ook het een en ander nodig als het aankomt op vijverproducten. Hieronder lees je hoe je op de juiste manier een vijver kan aanleggen
In een duurzame tuin zijn alleen materialen gebruikt die duurzaam zijn. Dat betekent dat ze niet belastend zijn voor het milieu en een lange levensduur hebben. Er worden bewuste keuzes gemaakt, water en energie bespaard, en goed gezorgd voor grond en dieren. Een duurzame tuin is zowel op een klein balkon, als een tuin met vele hectaren grond te realiseren. In dit blog gaan we je tips geven over hoe jij je tuin het beste duurzaam kunt maken!
Zaaien, voorzaaien, verspenen, wieden, uitdunnen en oogsten. In mei is het lekker druk en met wat geluk ook erg mooi weer. Een fijne tijd om van de tuin te genieten.
De laurier is als struik te planten maar ook prachtig om er een haag van te planten. De laurier is een wintergroene struik, hierdoor prima geschikt voor een haag die u zomer en winter privacy bied. De grote glanzende bladeren vormen al snel een dichte groene haag. Wel is het een snelgroeiende struik
Snoeien en knotten is van alle tijden. Door de eeuwen heen hebben we altijd de drang gehad om bomen te vormen, in model te brengen. Door de eeuwen heen hebben we ook geleerd dat vrijwel elke boom te snoeien is. Enig voorbehoud is dat de boom van nature een herstellend vermogen heeft. Welk gereedschap bij het knotten en vormen van bomen het best te gebruiken is, hangt af van de boom.
Altijd al willen weten wat er in deze tijd van het jaar gesnoeid kan worden en met welk gereedschap dit het beste kan gebeuren? Lees dan de februari tuinblog van Claudia Reina bekend van emagazine "Smultuin". Claudia legt uit hoe fruitbomen, kleinfruit, hazelnoot, vlinderstruiken en rozen gesnoeid moeten worden.
Januari, een mooie maand om te bezinnen op het nieuwe jaar. Juist op die momenten kan de natuur ons hierbij helpen

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2018 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.