Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

November 2014: De kleuren van November

01 november 2014
Claudia Reina

Let op! Er valt goud uit de lucht. De kleuren van november variëren van goudgeel, vlammend rood tot knaloranje. Uiteindelijk wordt alle blad bruinzwart met de waarde van goud.

November 2014: De kleuren van November

De kleuren van NOVEMBER

Let op! Er valt goud uit de lucht. De kleuren van november variëren van goudgeel, vlammend rood tot knaloranje. Uiteindelijk wordt alle blad bruinzwart met de waarde van goud.
Hark al het herfstblad bij elkaar en doe het in jute zakken tegen wegwaaien en leg ze op de kale grond als winterdekbed. Leg een dikke laag herfstblad als mulch van 15 cm dik op je groentebedden, onder je fruitbomen en struiken, over de kale grond, zodat het onkruid wordt tegengehouden. De wormen spitten het om, zodat je in de lente direct met schone aarde kunt beginnen.
De plaats waar je geen blad wilt laten liggen is op gras. Blad ook uit de vijver vissen. Verteerd blad voegt teveel voeding aan het water toe en dan ontstaat er dat vervelende kroos.

BLADCOMPOST MAKEN

Het meest waardevolle valt gewoon uit de lucht op de grond. Herfstblad is niet lastig op te ruimen. Van al het blad dat in de herfst valt kun je prachtig bladcompost maken. Er zijn veel soorten blad die geschikt zijn: Eik, Berk en Haagbeuk. Verzamel het blad en je hebt iets waardevols dat niet in een tuincentrum te koop is! Zo maak je in de kortste tijd een prachtige, productieve groentebodem. Bevat niet veel voeding, maar op kleigrond maakt het de grond luchtiger en op zandgrond houdt het beter water vast. Composteren van al dat blad heeft een luchtiger compostmethode nodig. Er moet genoeg lucht doorheen kunnen waaien. In een compostkorf vormt het in 1 of 2 jaar bladcompost; prachtig, kruimelig zwart goud, dat ruikt naar bosgrond.

 

SNELLER BLAD COMPOSTEREN?

Bladeren kun je versnipperen met de grasmaaimachine en op de composthoop doen. Door toevoeging van compostversneller en regelmatig omzetten, maak je binnen een jaar mooie bladcompost. Nog sneller gaat composteren met de compostbal .


NIET ZELF SPITTEN

Een goed bodemleven is de voorwaarde voor een gezonde plant en dus gezonde voeding. Het bodemleven van de bovenste laag, dat zuurstof nodig heeft, wordt na spitten onderaan gestopt en afsterven door gebrek aan zuurstof. De dieper levende organismen komen naar boven en sterven af door zonlicht. Niet spitten dus. In het voorjaar kun je eventueel een grelinette gebruiken.

Beter is het om groente afval en blad als dekbed op de kale stukken land te leggen. De wormen doen het spitwerk.

 

HORIZONTAAL COMPOSTEREN

Nu is de tijd om je tuin in topconditie te brengen. Voeden met een dikke mulchlaag om de wormen aan het werk te zetten. Die spitten beter dan je het zelf ooit kan doen.

Hoe maak je een mulchlaag of winterdekbed? Leg op een stuk grond met weinig onkruid biologische kippenmest (een hand per vierkante meter) of luzernekorrels (plantaardige meststoffen). Leg een stuk karton eroverheen of acht vellen krantenpapier. Natmaken. Daaroverheen een laag groenteafval, gemengd met grasmaaisel, keukenafval met koffiedik in een laag van acht centimeter. Daaroverheen een dikke laag blad of stro voor het oog, zodat de tuin er verzorgd uitziet. Geef regelmatig water in een droge tijd. De wormen doen het spitwerk. Het onkruid verstikt, de kranten en karton verteren en je kunt in de lente onkruidvrij beginnen. De aarde is nu gevoed en klaar voor het nieuwe oogstseizoen. Dit kun je met de hele tuin doen in de herfst en winter. Of steeds een stukje tuin doen, als een soort roterende composthoop.

 

HOE VERZAMEL JE AL DAT BLADGOUD?

Met grote handen ben je snel klaar. Moeiteloos pak je grote hoeveelheden blad, tuinafval of andere materialen op. Werkt veel beter en directer dan met een bezem en schop, waar de lange stelen altijd onhandig zijn. Gemaakt van sterk kunststof dat jaren meegaat.

Verzamel het blad in een tuinafvaltas om het blad te vervoeren naar de plaats waar jij het wilt neerleggen. Hij is licht in gewicht, opvouwbaar en flexibel. Makkelijk op te pakken en te legen op de composthoop. Ik gebruik de tuinafvaltas ook om planten te verpotten of te verplanten en om snoeiafval op te ruimen.

 

Meer lees je in eMagazine SMULTUIN in 4 seizoenen HERFST editie.

 

 

Wat is het een heerlijke nazomer. Begon september een beetje waterig, nu lopen we weer in onze korte broek of jurk lekker buiten of zitten we 's avonds tot laat buiten rond het vuur. Van dat heerlijke weer willen we natuurlijk extra lang genieten, maar hoe zorg je dat je tuin ook om te genieten blijft? Met deze tips ben je al een eind op weg.
Het is september, de zomer is nu tegen zijn eind. We genieten van de tuin tijdens de dagen dat er nog lekker weer is, maar maken ons ook klaar voor de start van de herfst. De laatste jaren lijkt het wel alsof de zomer een beetje opschuift, dus we kunnen gelukkig nog wel lekker in de tuin aan de slag en deze alvast voorbereiden voor het najaar. Bijvoorbeeld door het snoeien van de beplanting. Welke planten en bomen je het beste kan snoeien in september? We zetten het op een rijtje.
Op het moment zien we alleen maar leuke, verrukkelijke berichten over verse oogst voorbij komen. Mensen die bezig zijn met oogsten, bakken, inmaken, invriezen en ga zo maar door. Wat doe je nou met je oogst, zeker als je zoveel hebt, dat je het niet in één keer op kunt eten? Dat zochten we voor je uit!
Nu de vakantie voor de eersten tegen zijn einde loopt, is het tijd om je huis weer helemaal klaar te maken voor een nieuw (school)jaar. Alles schoonmaken, misschien her en der een likje verf en vloeren en meubels weer beschermen tegen beschadigingen en vuil of wat dacht je van wat nieuwe planten in huis! Duurzaam en milieubewust aan de slag? Gebruik dan onze tips!
De zomer is in volle gang. Je moestuin groeit als kool, de planten staan in bloei. Overal waar je kijkt zie je groen. En bij groen hoort leven in de tuin. De bijen, de vlinders, de vogels… Je kunt ze allemaal een veilige plek geven, waardoor jouw tuin een plek wordt waar de dieren zich fijn in voelen.
Het is zomer! Wat een feest in de tuin. Bloemen staan in bloei, planten groeien harder dan ooit. Het is bijna niet te overzien. Ze woekeren alle kanten op, hoe houd je ze nou in bedwang? Nou dáár komen wij om de hoek kijken. We geven je 5 simpele oplossingen voor meer orde in je tuin.
Vanaf half juni tot en met augustus is het tijd om de courgette te oogsten. De courgette is één van de makkelijkste groentes om zelf te kweken en wint steeds meer aan populariteit in Nederland. En naast makkelijk, is hij ook nog eens heel gezond, de schil zit namelijk bom vol vitamines. Na het oogsten zijn er genoeg opties voor de bereiding... Een lekkere soep, ovenschotel of wat dacht je van courgetti? Mogelijkheden zat en we delen nu twee hele makkelijke opties waar je snel meer zelf aan de slag kunt.
Nu op vakantie naar het buitenland er voor heel veel mensen niet in zit, zijn we op zoek naar alternatieven in ons eigen land. Gelukkig is daar genoeg moois te vinden. Met de zomerperiode voor de deur geven wij een aantal tips van kasteeltuinen die écht een bezoekje waard zijn.
Hoe je op een milieuvriendelijke manier van je onkruid af komt. Onkruid in je tuin hoeft geen plaag te worden. Als je maar op tijd maatregelen neemt. Op een natuurlijke manier onkruid bestrijden, het kan!
Tijdens droge periodes is het heel belangrijk om water te geven aan je planten in de tuin. In ons blog vind je 5 bewater systemen die niet mogen ontbreken in je tuin.
Wie droomt er nou niet van een groen gazon. Met het juiste onderhoud is jouw grasmat er eentje waar je buren jaloers op zullen zijn.
Beginnen met composteren is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Kies het juiste systeem, passend bij je huishouden en tuin en aan de slag!
Dieren in de tuin… die zal je vanaf nu wel wat vaker tegen komen. De natuur ontwaakt en daar horen ook de vogels, vlinders, insecten en andere dieren bij! Wist je dat je heel veel invloed hebt op de natuur? Je kunt in je eigen tuin of op je eigen balkon een geschikte omgeving creëren voor de dieren. Hoe? Dat vertellen we je in ons blog!
Maart is de tijd om de rozenstruik te snoeien. Zo heb je in de zomer een mooie tuin, vol bloeiende rozen. Hoe je dit moet aanpakken, lees je in ons blog.
De zon komt tevoorschijn, het begint te kriebelen. Tijd om de tuin in te gaan! Met deze 4 tips is je tuin weer helemaal klaar voor het voorjaar.
Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.