Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

November 2014: De kleuren van November

01 november 2014
Claudia Reina

Let op! Er valt goud uit de lucht. De kleuren van november variëren van goudgeel, vlammend rood tot knaloranje. Uiteindelijk wordt alle blad bruinzwart met de waarde van goud.

November 2014: De kleuren van November

De kleuren van NOVEMBER

Let op! Er valt goud uit de lucht. De kleuren van november variëren van goudgeel, vlammend rood tot knaloranje. Uiteindelijk wordt alle blad bruinzwart met de waarde van goud.
Hark al het herfstblad bij elkaar en doe het in jute zakken tegen wegwaaien en leg ze op de kale grond als winterdekbed. Leg een dikke laag herfstblad als mulch van 15 cm dik op je groentebedden, onder je fruitbomen en struiken, over de kale grond, zodat het onkruid wordt tegengehouden. De wormen spitten het om, zodat je in de lente direct met schone aarde kunt beginnen.
De plaats waar je geen blad wilt laten liggen is op gras. Blad ook uit de vijver vissen. Verteerd blad voegt teveel voeding aan het water toe en dan ontstaat er dat vervelende kroos.

BLADCOMPOST MAKEN

Het meest waardevolle valt gewoon uit de lucht op de grond. Herfstblad is niet lastig op te ruimen. Van al het blad dat in de herfst valt kun je prachtig bladcompost maken. Er zijn veel soorten blad die geschikt zijn: Eik, Berk en Haagbeuk. Verzamel het blad en je hebt iets waardevols dat niet in een tuincentrum te koop is! Zo maak je in de kortste tijd een prachtige, productieve groentebodem. Bevat niet veel voeding, maar op kleigrond maakt het de grond luchtiger en op zandgrond houdt het beter water vast. Composteren van al dat blad heeft een luchtiger compostmethode nodig. Er moet genoeg lucht doorheen kunnen waaien. In een compostkorf vormt het in 1 of 2 jaar bladcompost; prachtig, kruimelig zwart goud, dat ruikt naar bosgrond.

 

SNELLER BLAD COMPOSTEREN?

Bladeren kun je versnipperen met de grasmaaimachine en op de composthoop doen. Door toevoeging van compostversneller en regelmatig omzetten, maak je binnen een jaar mooie bladcompost. Nog sneller gaat composteren met de compostbal .


NIET ZELF SPITTEN

Een goed bodemleven is de voorwaarde voor een gezonde plant en dus gezonde voeding. Het bodemleven van de bovenste laag, dat zuurstof nodig heeft, wordt na spitten onderaan gestopt en afsterven door gebrek aan zuurstof. De dieper levende organismen komen naar boven en sterven af door zonlicht. Niet spitten dus. In het voorjaar kun je eventueel een grelinette gebruiken.

Beter is het om groente afval en blad als dekbed op de kale stukken land te leggen. De wormen doen het spitwerk.

 

HORIZONTAAL COMPOSTEREN

Nu is de tijd om je tuin in topconditie te brengen. Voeden met een dikke mulchlaag om de wormen aan het werk te zetten. Die spitten beter dan je het zelf ooit kan doen.

Hoe maak je een mulchlaag of winterdekbed? Leg op een stuk grond met weinig onkruid biologische kippenmest (een hand per vierkante meter) of luzernekorrels (plantaardige meststoffen). Leg een stuk karton eroverheen of acht vellen krantenpapier. Natmaken. Daaroverheen een laag groenteafval, gemengd met grasmaaisel, keukenafval met koffiedik in een laag van acht centimeter. Daaroverheen een dikke laag blad of stro voor het oog, zodat de tuin er verzorgd uitziet. Geef regelmatig water in een droge tijd. De wormen doen het spitwerk. Het onkruid verstikt, de kranten en karton verteren en je kunt in de lente onkruidvrij beginnen. De aarde is nu gevoed en klaar voor het nieuwe oogstseizoen. Dit kun je met de hele tuin doen in de herfst en winter. Of steeds een stukje tuin doen, als een soort roterende composthoop.

 

HOE VERZAMEL JE AL DAT BLADGOUD?

Met grote handen ben je snel klaar. Moeiteloos pak je grote hoeveelheden blad, tuinafval of andere materialen op. Werkt veel beter en directer dan met een bezem en schop, waar de lange stelen altijd onhandig zijn. Gemaakt van sterk kunststof dat jaren meegaat.

Verzamel het blad in een tuinafvaltas om het blad te vervoeren naar de plaats waar jij het wilt neerleggen. Hij is licht in gewicht, opvouwbaar en flexibel. Makkelijk op te pakken en te legen op de composthoop. Ik gebruik de tuinafvaltas ook om planten te verpotten of te verplanten en om snoeiafval op te ruimen.

 

Meer lees je in eMagazine SMULTUIN in 4 seizoenen HERFST editie.

 

 

Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.
Om planten tegen vorst, wind en regen te beschermen kun je ze inpakken. De meeste planten kun je beschermen met een constructie van stokken en jute, met daartussen wat stro en droog blad. Sommige planten moet je bij -5 °C inpakken
Het najaar is dé tijd om aan de slag te gaan als je in het voorjaar wil genieten van een kleurrijke tuin. In oktober en november zijn de beste maanden om lentebloeiende bloembollen te planten. Het is een klein klusje en vanaf januari kun je al genieten van de eerste bloeiers.
Het is belangrijk om de dakgoten regelmatig schoon te maken, want als de goten niet doorstromen kunnen deze overstromen of zelfs voor lekkage zorgen. Het is belangrijk om minimaal 1 keer per jaar de dakgoten schoon te maken. Afhankelijk van de omgeving waar je woont, veel bomen of open vlakte. Wanneer de herfst zijn intrede doet is het verstandig om van te voren de dakgoot te inspecteren en schoon te maken.
Vanaf juli tot eind september en wellicht begin oktober als het weer zacht blijft kan je gaan oogsten of plukken oftewel het plukseizoen is begonnen. Bloemen, appels, pruimen, peren, aardbeien, …..
Heb je last van een verwoeste tuin na harde windvlagen of regenbuien? Een plantensteun kan de oplossing zijn tegen de vernieling van de planten in de tuin. Help de planten met wat stevigheid. Op deze manier ben je de storm voor en zorg je ervoor dat de tuin vol staat met sterke vaste planten. De plantensteunen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten om de planten een steun te geven die de plant nodig heeft.
Zomer 2018: regentonnen bleven leeg en op veel plaatsen was er een sproeiverbod. Bloeiende borders hebben het vorige jaar zwaar gehad en op veel plaatsen lagen de planten er slap en verwelkt bij. Liefhebbers van bloeiende planten kijken met lede ogen naar de droge lente van dit jaar. Krijgen we weer een zomer met extreem warme temperaturen? Hoe zorgen we voor mooie borders bij dit soort warme, droge zomers?
Iedere tuinliefhebber krijgt er mee te maken; het bewateren van de tuin. Met een mooie gieter langs de potten en perken lopen, is natuurlijk heel idyllisch maar bij een grotere tuin is dat een tijdrovende klus. Gelukkig zijn er een heleboel soorten sproeihulpen in omloop. Voor iedere tuineigenaar wat wils.
Wil jij je komende zomer niet ergeren aan mossig gazon, met hier en daar een kale plek en paardenbloemen? Natuurlijk vraagt dit een beetje aandacht en tijdsinvestering, maar de weg naar een mooi groen gazon is niet lang en ingewikkeld. Begin vandaag met onderstaande tips en je buren zeggen deze zomer; het gras bij de buren is groener!
Eetbare bloemen zijn hip! Ze maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een vrolijke aanblik. Maar ook als kruid in een gerecht kunnen bloemen een extra dimensie toevoegen. Proef of de smaak meer honingachtig is of pittig en probeer het eens uit!
Ben je ook graag in de winter met tuinplanten bezig, maar hou je niet van nat weer? Wil je in alle seizoenen graag groenten uit eigen tuin, maar woon je in Nederland? Je hebt mediterrane planten, maar je vindt de winterhoezen geen sieraad voor je tuin? Dan is een tuinkas wellicht een mooie oplossing voor jou.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.