Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

November 2015 : Houtbescherming in en om het huis

01 november 2015
Wyger Smits - huisschilder

Leonard Cohen zong vroeger over november: New York is cold but I like where I’m living… Inderdaad een maand waarin het koud kan zijn, maar ook even goed nog zeer aangenaam. Oké, de jas of vest kan er bij aan, maar op een droge dag valt er nog prima te klussen in en om het huis. De maand november is bij uitstek ieder jaar net als februari trouwens perfect om een aantal zaken in orde te maken.

November 2015 : Houtbescherming in en om het huis

De Wiltfang®: ook voor uw ecologisch verantwoorde houtbescherming in en om uw huis én tuin!

Leonard Cohen zong vroeger over november: New York is cold but I like where I’m living… Inderdaad een maand waarin het koud kan zijn, maar ook even goed nog zeer aangenaam. Oké, de jas of vest kan er bij aan, maar op een droge dag valt er nog prima te klussen in en om het huis. De maand november is bij uitstek ieder jaar net als februari trouwens perfect om een aantal zaken in orde te maken. In Nederland zijn we gelukkig: vrijwel geen vorst in het najaar. Het kan eens wat spoken met harde wind, maar ik herinner me nog niet lang geleden een vrijwel droge novembermaand.  In de volksmond klinkt vaak dat in november niet meer buiten geschilderd kan worden. Het is te koud en te vochtig hoor ik regelmatig om me heen. Als ik professionele schilders spreek hoor ik toch vaak een ander geluid: Meten is weten! Wat er echt toe doet met verantwoord schilderwerk is het dauwpunt. En dat is meetbaar. Het is de combinatie met buitentemperatuur, de temperatuur van het te schilderen oppervlak, bijvoorbeeld de schuurdeur en de relatieve vochtigheid. En laat die in november nu eens best vaak laag zijn. Dat wil zeggen < 80%. Gek genoeg neem je in juni soms veel meer risico met het dauwpunt. De combinatie luchtvochtigheid (in juni vaak heel hoog > 95%) met een relatief lage buitentemperatuur en lage oppervlakte temperatuur  kan voor schilderwerk funest zijn. Er vormt zich dan een onzichtbaar dauwlaagje op het oppervlak wat je per ongeluk zo over kan schilderen. Resultaat: vocht tussen de verflagen!

Op het eerste gevoel zeg je misschien: Ik schilder liever buiten in juni dan in november. Natuurlijk, zoals gezegd als het kwik onder de 12 graden gaat… is het niet echt comfortabel meer. Maar met een goede planning en goede wil kan er buiten nog heel wat gedaan worden. De basis? Een niet te koude droge dag, “pak en beet” met een voorspelling van 12°C of meer. Niet te harde wind, max. 3 bft. En natuurlijk een dampopen verfproduct. Bijvoorbeeld voor transparant werk: Uula Olielazuur. Een mooie vlot drogende transparante lijnoliebeits in prachtige buitenkleuren. Een kleurenkaart is middels deze link op te vragen.

Tip!     Begin ‘s ochtends vroeg met borstelen en schoonmaken tot een uurtje of 10. Dan aan de koffie (niet vergeten natuurlijk!) Vanaf half 11 is het dan prima schilderweer tot ca. 14.00 – 15.00 uur in de middag. Niet te lang doorgaan met schilderen want dan neem je uiteraard risico. Wil je de dag echt volmaken ga dan alvast schoonmaak- en voorbereidend (schuur) werk doen voor een eventueel volgende mooie novemberdag. 

En als het dan eens wat tegenzit met het weer: een goed moment om voor de komende feestdagen binnenshuis orde op zaken te stellen door die steeds uitgestelde schilderklus in de slaapkamer eens op te pakken. Of de trap en de hal weer eens te vernieuwen. Of die boekenkast eens van een nieuwe passende kleur te voorzien. Sinds kort kan dat snel, zonder stank van oplosmiddelen, met een kunstharsvrije natuurverf, geheel op basis van lijnolie, soja- en zonnebloemolie!

De Wiltfang® introduceert deze ecologische binnenverf  dit winterseizoen in haar assortiment: iNTO Meubelverf: de multi binnenverf voor alle te schilderen (houten) ondergronden in huis. Een mooie zachte zijdeglans in alle NCS kleuren, maar ook in de unieke Uula kleuren leverbaar.  Droog binnen 6 uur! Dus als het moet kan men twee lagen per dag aanbrengen. Echt uniek voor een verf op lijnoliebasis. Gebruik voor kaal hout de eveneens sneldrogende iNTO Primer. Vraag een kleurenkaart en info aan via www.dewiltfang.nl

iNTO MEUBELVERF, de universele multi binnenverf

Productbeschrijving: UULA iNTO Meubelverf®is een kunstharsvrije, waterverdunbare en oplosmiddelvrije verf voor binnen. Als bindmiddel worden herwinbare natuurlijke oliën gebruikt. Het bevat geen synthetische bestanddelen.

Productvoordelen:UULA iNTO Meubelverf® is veilig, milieuvriendelijk en makkelijk in gebruik. Goede dekking, korte droogtijd (overschilderbaar na ca. 6 uur) en eenvoudig te verwerken met rol of kwast.

Technische eigenschappen: kunstharsvrije, waterverdunbare en oplosmiddelvrije verf voor binnen. Kleur: Verkrijgbaar in 55 standaard Uula kleuren. Glansgraad: Semi Mat (lage zijdeglans)Verpakking: 0.9, 2.7 en 9 liter.

 Wyger Smits

De Wiltfang® Huisschilder

Bosbessen noem ik ze, eigenlijk zijn het blauwe bessen. Ik heb vier struiken staan, waarvan er twee een naam hebben: ‘Blue crop’ en ‘Goldtraube 71’. Van juli tot november kan ik deze gezonde, smakelijke blauwe bessen oogsten.
Als je erover nadenkt om een vijver aan te leggen dan kun je dit gemakkelijk zelf doen. Zelf een vijver aanleggen begint met een goede voorbereiding . Zo moet je allereerst goed nadenken over de grootte en de vorm van je vijver. Je kunt namelijk een heleboel dingen zelf doen, maar een vijver aanleggen is niet zomaar even gedaan. Zo moet je een goed plan hebben en je hebt ook het een en ander nodig als het aankomt op vijverproducten. Hieronder lees je hoe je op de juiste manier een vijver kan aanleggen
In een duurzame tuin zijn alleen materialen gebruikt die duurzaam zijn. Dat betekent dat ze niet belastend zijn voor het milieu en een lange levensduur hebben. Er worden bewuste keuzes gemaakt, water en energie bespaard, en goed gezorgd voor grond en dieren. Een duurzame tuin is zowel op een klein balkon, als een tuin met vele hectaren grond te realiseren. In dit blog gaan we je tips geven over hoe jij je tuin het beste duurzaam kunt maken!
Zaaien, voorzaaien, verspenen, wieden, uitdunnen en oogsten. In mei is het lekker druk en met wat geluk ook erg mooi weer. Een fijne tijd om van de tuin te genieten.
De laurier is als struik te planten maar ook prachtig om er een haag van te planten. De laurier is een wintergroene struik, hierdoor prima geschikt voor een haag die u zomer en winter privacy bied. De grote glanzende bladeren vormen al snel een dichte groene haag. Wel is het een snelgroeiende struik
Snoeien en knotten is van alle tijden. Door de eeuwen heen hebben we altijd de drang gehad om bomen te vormen, in model te brengen. Door de eeuwen heen hebben we ook geleerd dat vrijwel elke boom te snoeien is. Enig voorbehoud is dat de boom van nature een herstellend vermogen heeft. Welk gereedschap bij het knotten en vormen van bomen het best te gebruiken is, hangt af van de boom.
Altijd al willen weten wat er in deze tijd van het jaar gesnoeid kan worden en met welk gereedschap dit het beste kan gebeuren? Lees dan de februari tuinblog van Claudia Reina bekend van emagazine "Smultuin". Claudia legt uit hoe fruitbomen, kleinfruit, hazelnoot, vlinderstruiken en rozen gesnoeid moeten worden.
Januari, een mooie maand om te bezinnen op het nieuwe jaar. Juist op die momenten kan de natuur ons hierbij helpen

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2018 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.
Hulp nodig of opmerkingen? Klik hier!